Českotřebovský deník 122/2021 (1.5.) 
Nové video Českotřebovského deníku: Stavby na Třebovce v dubnu 2021 

  Plná velikost videa ZDE
Na stavbě nového mostu v Lidické ulici probíhají dokončovací práce. Byly dokončeny obklady břehových stěn žulovým kamenem, instalováno nové zábradlí  v jednotném stylu, dokončeny úpravy navazujících inženýrských sítí a komunikací. Filmové záběry ukazují postupné změny na stavbě od začátku do konce měsíce. Kompletně se práce na mostě v dubnu dokončit nepodařilo.
Ještě je  třeba pracovat zejména na úpravách a dláždění chodníků, na dokončení všech komunikací v okolí mostu do finálního stavu a provést úklid staveniště. Stav prací je takový, že květen bude posledním měsícem, kdy se bude ještě na této stavbě pracovat.  Formou sdružené investice města a Pardubického kraje bude ještě provedena oprava objížďkové komunikace po Nábřeží Míru.
Další stavbou na Třebovce sledovanou veřejností je nové přemostění Třebovky lávkou pro cyklostezku na Podhorce. Zatímco na trase cyklostezky zatím nelze pozorovat velký pokrok, tak po odstranění bednění se nová lávka díky modernímu architektonickému řešení ukazuje jako ozdoba lokality. Dosavadní ocelová lávka bude odstraněna. Výstavba nového jezu na Třebovce u Domova důchodců je opožděna o několik měsíců stejně jako celá investice do protipovodňových úprav Třebovky v Rybníku a v Třebovici.  Původní pevný jez byl stejně jako všude jinde na toku odstraněn.  Buduje se nový pohyblivý vakový jez, který bude automaticky udržovat hladinu v Třebovce na požadované úrovni. Jeho provoz bude ovládán automatikou zajišťující postupné sklápění jezu při nárůstu průtoků a naopak jeho postupné vztyčování při jejich poklesu.

Páteční dopravní problémy ve městě způsobila úprava přechodu u Tesca

Kolony byly v dopravní páteční špičce přes někdy i přes celé město, průjezdnost hlavní komunikace I/14  včetně světelné křižovatky byla velmi omezeny. Důvod nebyl ve městě zřejmý, jen tehdy, když jste jeli směrem do obchodní zóny.  Na úpravu přechodu u Tesca, zvyšujícího bezpečnost zde přecházejících chodců si zhotovitel opravdu nemohl vybrat lepší termín. Měl jsem za to, že se takové práce dělají o víkendech s omezeným provozem, ale v tomto případě to neplatilo. A to zatím získala novou červenou obrusnou vrstvu jen komunikace v jízdním pruhu od Ústí n.O., po neděli lze očekávat nové problémy  při dokončení celé zakázky.  Je správné, že ŘSD přechody upravuje, jde o zajištění bezpečnosti a to je hodné následování.  Podle mých informací nejde o úpravu posledního přechodu ve městě, má se pokračovat také u školy na Lhotce, která bude opět sloužit školákům  a cílem je obdobně upravit velmi frekventovaný přechod u ZŠ na Parníku. Zde by  mělo být také cílovým řešením  také kamerové sledování jízd na červenou, protože stížnosti na nedodržování světelné signalizace jsou stále častější. Toto opatření si ovšem bude muset město zaplatit ze svého.  Pokud bude kázeň motoristů obdobná dnešnímu stavu, tak by si nová technika měla na své pořízení rychle "vydělat". Fotografie z úprav v pátek 30. dubna 2021. (mm)

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 2. 5. 2021 7:50

Za sobotu 0 nových případů (v pátek 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 42 případů ke včerejšku na 40 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 17; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.26 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2048. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1997.) jsme se posunutím o 51 příček zlepšili.

Gratulace Janu Čenskému k šedesátinám

1. května slaví své šedesáté narozeniny herec a moderátor Jan Čenský, který je neodmyslitelně spojen s naším regionem i městem. Paní starostka přijala ve čtvrtek pana Čenského na českotřebovské radnici, kde mu také popřála k významnému životnímu jubileu. Pan Čenský v minulosti opakovaně navštěvoval Českou Třebovou nejenom za účelem moderování celoměstské akce týden sportu, ale také se ujímal role konferenciéra při předávání cen města. U příležitosti setkání nechyběly ani kamery celostátní televize Prima, která zde točila u příležitosti mistrových šedesátin medailonek pro svůj pořad Showtime, který bude v premiéře vysílaný dnes večer. Pan Čenský byl také hostem prvního dílu nového pořadu Z centra, který bude vydán již zítra na stránkách a sociálních sítích Kulturního centra Česká Třebová.

11. e-besídka základní umělecké školy měla premiéru 2. května v 8 hodin ráno

   Video v plné velikosti ZDE
Besídka má 34 programových čísel, program najdete ZDE. Hudební vystoupení doplňují výtvarné práce žáků  ZUŠ. Také tato besídka obsahuje jako "majstrštyk" e-vystoupení tanečního orchestru ZUŠ, ve kterém společně vystupuje 13 žáků ZUŠ, aniž se měli možnost sejít na sebekratší společné zkoušce.  Je to ukázka možností techniky, ale také trpělivosti učitele a žáků při distanční výuce. E-besídku k vysílání připravila ze z připravených záznamů Pavla Skopalová. O jakou skladbu se jedná?
Nejslavnější píseň Happy Together britské skupiny The Turtles v provedení Tanečního orchestru ZUŠ Česká Třebová pod vedením Milana Špičáka. Nahrávka byla vytvořena "slepením" nahrávek jednotlivých žáků, pořízených převážně doma v období pandemie koronaviru. Žáci sice hrají sami s nahrávkou puštěnou do sluchátek, ale nakonec přece jen spolu. Snad si ji brzy zahrají "happy together" někde na pódiu...

V Brandýse slavnostně zahájili přestavbu koridoru "ve staré stopě" 

Stavba za více než 3,6 mld korun je důležitá a ovlivní dopravu po celý rok. V provozu bude vždy jen jedna kolej. Na téměř deset kilometrů dlouhém úseku dojde k rekonstrukci železničního svršku a spodku. Modernizace se zaměří také na zabezpečovací a sdělovací zařízení, trakční vedení silnoproudé technologie a mostní konstrukce. Kompletní přestavbou projde stanice Brandýs nad Orlicí, kde se přesunou nová nástupiště. Pro vyšší bezpečnost zde pracovníci vybudují také podchod, který umožní bezbariérový příchod k nástupišti a zároveň propojí obě části města.
Zhotovitelem stavby je firma EUROVIA CS. Rekonstrukce trati zatíží jistě také samotný Branmdýs, ale vznikne zde nově moderně řešená zastávka s nástupišti.  OVlivní taky provoz vybudované cyklostezky. Fotografie ze slavnostního otevření poslal Luboš Kozel. Mezi řečníky a "kladívkáři" nechyběl ani hejtman Martin Netolický, jeho rival z ANO M. Kolovratník a také Jiří Svoboda, ředitel správy železnic.  Konstatoval, že úseku v údolí Tiché Orlice je potřeba věnovat speciální pozornost především pro přírodní ráz okolní krajiny.  Pracovníci tak využijí nejmodernější technologie s ohledem na životní prostředí a nedalekou cyklotrasu. Ukončení stavby je plánováno nejdéle v červenci 2023. Nedaleká zastávka Bezpráví bude úplně zrušena, aby v její blízkosti mohla vzniknout nová odbočka (výhybna), která významným způsobem zvýší propustnost na trati. Poslední  modernizace úseku se prováděla po povodni v roce 1997  a to nebyla žádná zásadní modernizace, pouze se opravily mosty a propustky.

Město Česká Třebová
Městský úřad, odbor majetku města
zveřejňuje tímto podle § 39 zákona č.128/2000 Sb., o obcích  následující:
záměr pronájmu stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku stpč. 2508, v katastrálním území a obci Česká Třebová (vnitroblok čtverec) za 12.000,- Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.07.2021.
Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města

Keltský skanzen potřebuje pomoct 

Už skoro 20 let působí v Nasavrkách spolek Boii, který se nejen vrací ke keltským tradicím a svátkům, ale také postupně buduje rekonstrukci keltského oppida, která je inspirována nálezy v nedalekých Českých Lhoticích i na dalších místech v Čechách. Jeho zástupci se sešli tento týden se dvěma radními Pardubického kraje, Romanem Línkem a Alexandrem Krejčířem a starostou Nasavrk Milanem Chvojkou přímo v keltském areálu, aby probrali možnou pomoc v těžké situaci, ve které se spolek kvůli covidu ocitl.
Lidé znají hlavně Lughnasad
Pardubický kraj aktivity spolku Boii sleduje a podporuje už mnoho let. Asi tou nejviditelnější akcí jsou oslavy svátku Lughnasad, ze kterého se stal dokonce několikadenní keltský festival hojnosti a přátelství. Na něj přijíždí do Nasavrk každoročně několik tisíc lidí nejen z Čech, ale i dalších zemí. Festival byl v minulých letech zařazen mezi nejvýznamnější akce kraje do dokumentu Tvář kraje.
Spolek nemohl čerpat covidové dotace
Skutečnost, že spolek vznikl na amatérské bázi, a archeoskanzen nezřizuje ani, město, kraj nebo ministerstvo kultury, přináší Zemi Keltů v době covidu velké problémy. Nedosáhne na klasické covidové dotace a ani nemá žádný příjem. Přestože dočasně propustil všechny pracovníky, musí platit minimálně údržbáře. K tomu dokončuje velký projekt domu náčelníka a další menší projekty. Práce dělají často členové dobrovolnicky, ale část je dodavatelská.
„Keltský archeoskanzen se stal za dobu své existence trvalou součástí turistické mapy Pardubického kraje. V našem kraji je skutečně ojedinělým ale podobně jako třeba boudaři na Králicku, jsou i tady do značné míry závislí na ochotě a nadšení dobrovolníků. Budeme se proto snažit jim pomoci s propagací ve spolupráci s Destinační společností Východní Čechy,“ slíbil radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
V keltském městečku se letos na jaře pilně pracuje. „Právě dokončujeme Dům náčelníka, což je taková „luxusní“ stavba, kterou představíme začátkem sezóny. Nyní tam probíhají dokončovací práce, střechu přijedou udělat řemeslníci z Maďarska.  Stavba mohla vzniknout díky podpoře Pardubického kraje a města Nasavrky. Letos bude v tomto domě k vidění i výstava k 10 letům od založení skanzenu, kde se návštěvníci seznámí s tím, jak to všechno vzniklo. Také se chystáme otevřít nový Hostinec U dubového Kelta, která nabídne potřebné zázemí návštěvníkům i účastníkům akcí a v patře také prostor pro skupinové programy pro školy,“ prozradil Ondřej Vojtíšek, který nyní předsedá spolku Boii.