Českotřebovský deník 123/2021 (2/5) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Kristu na kamenném kříži střeží nové parkoviště u stacionáře na Lhotce

  Plná velikost videa ZDE
V centru Lhotky je více než 140 let stará budova školy, hasičská zbrojnice a stacionář.  V roce 1967 po rekonstrukci silnice došlo k přemístění kamenného kříže ke škole a do obecního vlastnictví přešel i pozemek, který se ukázal jako velmi vhodný pro zřízení parkoviště. To nyní v centru Lhotky  hodně chybí. Potřebuje jej jednak stacionář sociálních služeb, ale i škola, která nyní znovu ožívá a bude využita i v dalších letech.  Na Lhotku je pěšky ze města daleko a přijedete-li autem, musíte mít kde zaparkovat.
Projekt pro parkoviště vznikl již před 5 lety, letos dostal zelenou a s realizací se začalo již brzy na jaře.  Dodavatelem stavby byla na základě výběrového řízení určena firma RYDO, cena investice je 570 tisíc korun.  Vzniklo 10 parkovacích míst, z toho tři  parkovací stání jsou o metr širší, určená pro parkování vozidel vozíčkářů. Mimo úpravu okolí bylo postaveno nové oplocení.  Investiční akce byla dokončena v souladu se smlouvou 30. dubna 2021 v dobré kvalitě.

Nové video tanečního orchestru ZUŠ: Happy together   

  Video v plné velikosti ZDE

Nejslavnější píseň Happy Together britské skupiny The Turtles v provedení Tanečního orchestru ZUŠ Česká Třebová pod vedením Milana Špičáka. Nahrávka byla vytvořena "slepením" nahrávek jednotlivých žáků, pořízených převážně doma v období pandemie koronaviru. Žáci sice hrají sami s nahrávkou puštěnou do sluchátek, ale nakonec přece jen spolu. Snad si ji brzy zahrají "happy together" někde na pódiu...


Nové video Studia Táňa: Sladké ovocné kaše bez cukru  

  Plná velikost vide ZDE
Další z receptů Táni Řehákové doplňuje nabídku Studia Táňa. Tentokrát jde o přípravu zajímavých poduktů, na které nepotřebujete vůbec žádný cukr. S přicházejícím létem je přání mnoha žen ztratit nějaké to kilo a přitom si dopřát zdravé, sladké svačinky stále aktuálnější. Tak jsem děvčatům na natočila toto video. Ještě jsem vymyslela batátové zmrzliny, taky je to dobrota, kterou i moje mlsná, sladkosti milující vnoučata s chutí zblajzla. Důležitou součástí jsou chia semínka. Mají vysoký obsah Omega-3 mastných kyselin (zdravých tuků). Kaše i přesnídávky s chia semínky jsou vynikající jako start do nového dne a během zvýšeného fyzického výkonu. Tyto tuky se tráví pomaleji než cukry a jsou tak vydatným a stálým zdrojem energie. Zároveň tím vykazují značné sytící vlastnosti (spolu s vlákninou, které mají 2x více než vločky) a jsou tedy velmi dobrým pomocníkem i při hubnutí. Obsahují velké množství antioxidantů a skořicových kyselin, jsou doporučována všem, kteří trpí nedostatkem vápníku – obsahují ho 5x více než mléko. U kojících matek předcházejí padání vlasů a lámání nehtů, dětem pomáhají při růstu, starším lidem, vegetariánům a veganům dodávají nezbytné živiny jako jsou bílkoviny, železo, mangan, zinek, draslík, selen, hořčík nebo fosfor. Sladkosti z Centra zdravého domova si může dopřát celá rodina, dokonce i diabetici a to s klidným svědomím.... Dobrou chuť přeje Táňa Řeháková

Beseda s čerstvým šedesátníkem Janem Čenským v pořadu Z centra

  Plná velikost videa ZDE
Jde o předtočený záznam besedy Jana Čenského s Jiřím Holým. Jan Čenský včera 1. května oslavil právě své šedesátiny a to dokonce právě v České Třebové, kde se také na českotřebovské radnici podepsal do pamětní knihy města. Je třeba napsat, že záznam besedy bude k dispozici i během dalších dnů, jeho sledování můžete odložit  tedy třeba na zítra nebo na dobu, kdy budete mít čas.  Není to jediný pořad seriálu,  budou i další besedy, které budou zveřejněny v květnu a v červnu 2021.

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 3. 5. 2021 8:04

Za neděli 0 nových případů (v sobotu 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 40 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 17; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.26 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2024. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2048.) jsme se posunutím o 24 příček zhoršili.

Nové video Správy železnic k rekonstrukci železnice - úseku Ústí - Brandýs

  Video ZDE
Cílem stavby je komplexní rekonstrukce dotčeného traťového úseku, který v uplynulých dekádách neprošel žádnou zásadní modernizací. Předmětem projektu je zejména výměna železničního svršku, rekonstrukce trakčního vedení, výstavba vnějších nástupišť a podchodu ve stanici Brandýs nad Orlicí a zřízení odbočky v lokalitě Bezpráví, kde dojde také ke zrušení stejnojmenné zastávky.

Město Česká Třebová, Městský úřad, odbor majetku města
zveřejňuje tímto podle § 39 zákona č.128/2000 Sb., o obcích  následující:
záměr pronájmu stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku stpč. 2508, v katastrálním území a obci Česká Třebová (vnitroblok čtverec) za 12.000,- Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.07.2021.
Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města

Krajské muzeum v Hradci Králové bude ve víkendovém provozu 

Krajské muzeum v Hradci Králové počítá v květnu zatím s víkendovým provozem ve výstavní budově na Eliščině nábřeží za snížené vstupné a v Muzeu války 1866 na Chlumu za standardních podmínek. Nadále budou připraveny zásobníky dezinfekce a bude platit povinnost nošení ochrany dýchacích cest, podle platných vládních nařízení. Výstavní historická Kotěrova budova nabídne návštěvníkům, ve třech následujících víkendech vždy od 10 do 18 hodin, možnost zhlédnout dvě prodloužené výstavy z roku 2020: Pražský groš – příběh nejstarší české mince a Století Karla Otčenáška. Dále pak bude přístupná archeologická výstava Poklady spolupráce, která od března letošního roku na první návštěvníky čeká. Podle vedoucího návštěvnického oddělení Stanislava Hrbatého pak muzeum také zpřístupní budovu rodinným skupinám vždy v neděli (9., 16. a 23. května), při komentované prohlídce zakončené výstupem na vyhlídkovou terasu: „Tato atraktivita je letní sezóně k dispozici vždy 2x týdně a je určena jen omezenému počtu – max. sedmi – předem zaregistrovaných návštěvníků. Do zahájení plnohodnotného denního provozu tuto prohlídku umožníme alespoň rodinám, či osobám žijícím v jedné domácnosti, aby byla dodržena platná opatření, týkající se shlukování většího počtu osob,“ vysvětluje Stanislav Hrbatý.
Zahájení plného provozu muzeum plánuje od 28. května 2021, kdy zároveň otevře výstavu sezóny Rudolf II. – Umění pro císaře, ta představí návštěvníkům mistrovské práce dvorních umělců císaře Rudolfa II. Pro výstavu bude zapůjčen soubor výtvarných děl ze soukromých sbírek. Veřejnost bude moci obdivovat běžně nepřístupná díla Bartholomea Sprangera, Hanse von Aachen, Josepha Heintze st., Pietera Stevense, Dirka de Quade van Ravesteyn, Matthiase Gundelacha, Adriaena de Vries, a také soubor grafických listů a kreseb, včetně několika dosud anonymních zajímavých rudolfínských děl, erbovní privilegia, mapy a další předměty související s dobou vlády císaře Rudolfa II. Zvláštním bonusem v rámci výstavy bude zápůjčka významného portrétu Rudolfa II. od Lucase van Valckenborch z doby před rokem 1585, zakoupený v roce 2012 do knížecích lichtenštejnských sbírek ve Vídni/Vaduzu.

sto Česká Třebová 
Městský úřad  odbor majetku města
Město Česká Třebová hledá smysluplné využití nemovitosti:
pozemku ppč. 644/5 v katastrálním území Česká Třebová
volejbalového hřiště v ulici U Starého hřbitova v České Třebové  
nabídky adresujte odboru majetku města do konce června 2021.
Pozemek navazuje na zónu pro bydlení,
ale je v územním plánu veden jako plocha pro sportovní využití