Českotřebovský deník 124/20212 (3/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Velká modernizace a rekonstrukce MŠ U Stadionu

  Video v plné velikosti ZDE
V Mateřské škole U Stadionu probíhají od února letošního roku práce na velké rekonstrukci a modernizaci. Zahrnuje  zateplení objektu, výměnu oken, osazení vzduchotechnických rekuperačních jednotek, rekonstrukci sociálních zařízení, osazení fotovoltaických panelů, úpravy vnitřní elektroinstalace, osazení nových svítidel a rekonstrukci plynové kotelny.  
Po odklizení původního krytu podlah pokračovaly práce na zdravotechnice, elektroinstalacích, dozdívkách a vnitřních omítkách. Snad proto, že stavba školy byla před 40 lety zařazena v Akci Z , vznikly další neplánované problémy. Jako velmi nutná  se ukázala rekonstrukce střešního pláště a jeho ukotvení k budově. Bylo nutné  přistoupit k zásadnímu zásahu do jeho skladby  a navíc zcela rekonstruovat  vodorovné izolace proti vlhkosti.  
Tyto práce, se kterými se původně nepočítalo, se projevily na vyšší finanční náročnosti stavby.  Bylo tak nutné podstatně navýšit rozpočet na akci celkem o více než 7 milionů korun. I když byla pro rekonstrukci získána dotace  ze státního fondu životního prostředí ve výši cirka 8,3 milionu korun, tak bude tato stavební akce velkým zářezem do letošního městského rozpočtu. Časový harmonogram prací však zůstává stejný.  Zhotovitelem stavby je společnost Agile.
Práce zasahující do vnitřních prostor mateřské školy musí být dokončeny do 30. července. Od 2.srpna má začít stěhování vybavení zpět do opravené budovy školy. Plný provoz mateřské školy s dětmi bude zahájen od 1. září.  Stavbu sleduje také Českotřebovský deník. Ředitelky školy se zeptal i na to, jak se na letošní září těší....
Každé jaro probíhají v mateřských školách zápisy nových dětí, které u vás ve školce ovlivňuje letos nejen koronavirus, ale také navíc ještě rekonstrukce budovy.Snad proto má ještě MŠ U stadionu nyní několik volných míst. Není halvně pravda, co se říká v jistě dezinformaci, totiž že přijímá pouze předškoláky.
Pro svoji práci získala mateřská škola u Stadionu na pět měsíců azyl ve školní budově na Lhotce.
Od 1. září  se celý kolektiv pracovníků školy těší na nové prostřední v modernizované budově. (mm)


Přes Benátky na Parník neprojedete 

Staví se zde jednak nové veřejné osvětlení, jednak také nová trasa kabelového vedení vysokého napětí. Vše je vedeno ve výkopu, který zasahuje do už tak úzké komunikace a cyklostezky, která tím bude na povrchu vážně narušena. Jsem osobně velmi zvědav, jak dopadne finální úprava povrchu komunikace. Stavbu podle umístěné informační tabule provádí společnost MATEX HK, ale to je zřejmě firma zajišťující položení kabelu VN a  kabelové rozvody NN. Podle výsledků výběrového řízení na dodavatele stavby systému veřejného osvětlení v ulici Husově a ulicích přilehlých je společnost ELEKTRO FLEXI Lutín. Jak jsem zjistil, tak na stavbě se také pohybují pracovníci Eko Bi a jejich vozidla. Předpokládaná nabídka ceny investiční akce podle projektu byla 1 152 tis. Kč. Cena z výběrového řízení byla 942 tis. Kč. V soutěži o veřejnou zakázku se utkalo 7 dodavatelů.  Termín dokončení akce, realizované však v poměrně rozsáhlém území, je podle informační tabule až v listopadu:! Není to nějak dlouho?  Na informačních tabulích upozorňujících na uzavírku je např. při vjezdu do ulice Chmelnice napsáno pouze "Uzavřena ulice Husova" bez bližšího určení  a délky omezení. Zdá se mi to jako málo.... (mm)

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 4. 5. 2021 7:52

Za pondělí přibyly 3 nové případy (v neděli 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 40 případů ke včerejšku na 36 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 13; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila.  Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.23 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2069. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2024.) jsme se posunutím o 45 příček zlepšili.
 
Školáci z 2. stupně letos poprvé  ve škole 

Byl to vlastně svátek. Výuka je sice "rotační", tedy přišli jen "napůl", ale i tak to je změna k lepšímu. Určitě se hodně těšili. Před gymnáziem jsme si mohli dopoledne proto povšimnou vlajkoslávy - vlály zde bílé vlajky gymnázia, do školy přišla zatím jen prima a sekunda... Ve školách vůbec začíná být živo, ve středu bude např. termín přijímacích zkoušek na střední školy. Přípravu na zkoušky měli žáci neuvěřitelně ztíženou, takové podmínky snad ještě nikdy neměli. Testy však budou jako jindy, tedy tvrdé bez ohledu na covidové období.
 
"Seznamy" prvňáčků po zápisech na ZŠ zveřejněny (142 dětí u zápisu)  

Je to rozhodně zajímavé čtení. Tak třeba do prvních tříd Habrmanova bylo přijato celkem 55 budoucích prvňáčků. Na Nádražní pak bude prvňáčků zřejmě čtyřicet, na Parníku je mezi 47 "uchazeči o studium na " 6 odkladů školní docházky a jeden neuzavřený "případ". Podíval jsem se po "seznamech" jestli někoho neznám. Opravdu ne.  Mezi budoucími prvňáčky je totiž např. "29Y25" "DKBPX" "TW1SA". A s nimi spousta takových dalších. Opravdu jsme se asi všichni zbláznili. Jména začínají být tajná  už od prvních tříd. Podobně to tak brzo bude i v sestavách sportovních týmů, ve výsledkových listinách závodů a soutěží apod. Kam tak vlastně spějeme, co všechno musí být utajeno?  (Sepsal XYZ)
 
 Smlouva podepsána. Největší investice v dějinách kraje může začít 

Stavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici je bez jakýchkoliv pochyb největší investicí Pardubického kraje za 21 let jeho existence. Důležitým krokem, který předchází samotnému zahájení stavby, je dnešní podpis smlouvy mezi zadavatelem a dodavatelem, tedy sdružením společností GEOSAN a PKS Stavby. Vítězná nabídka činí 1,652 miliardy korun, z toho až 500 milionů může kraj získat z programu REACT EU. Stavba by měla být hotová do konce roku 2023.
„Centrální urgentní příjem v Pardubické nemocnici se stane novým, moderním srdcem celé nemocnice. Jedná se o naši dlouhodobou prioritu v oblasti zdravotnictví a v rámci čerpání dotačních prostředků z evropského programu REACT EU, kde stavba spadá do kategorie centrálních příjmů prvního typu s maximální výší dotace 500 milionů korun. Ve středu bude vyhlášena výzva klikacím způsobem, což nepovažuji vzhledem k objemu peněz za příliš důstojné. Vzhledem k naší připravenosti jsme přesvědčeni, že budeme úspěšní, dotaci získáme a stavbu do konce roku 2023 dokončíme,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V rámci výběrového řízení jsme se i díky situaci na trhu dostali 160 milionů korun pod předpokládanou hodnotu. Ekonomický nejvýhodnější nabídka tak činí 1,652 miliardy korun včetně daně. Vzhledem k objemu je financování rozloženo do rozpočtů let 2020 až 2024 s tím, že dominantní část financování se týká let 2022 a 2023, kdy počítáme s částkou přesahující 600 milionů korun za rok,“ řekl hejtman.
Podle náměstka hejtman pro oblast investic Romana Línka se jedná o největší krajskou investici v historii a navíc bude v rámci této části města důležitá koordinace více staveb. „Na relativně malém území dochází k souběhu několika staveb, s čímž se musí vyrovnat jak dodavatelé, tak zaměstnanci a pacienti nemocnice. Dochází k opravě nadjezdu Kyjevská, což omezilo přístup do nemocnice, vedle toho jsou zahájeny bourací práce v areálu Tesly a začínáme se stavbou centrálního příjmu. Odměnou za dílčí komplikace nám však bude moderní nemocnice se zlepšenou dopravní dostupností,“ uvedl Línek s tím, že vzhledem ke stavební náročnosti se jedná o velkou výzvu pro dodavatele.
Výzvou je však také získaní prostředků z finančního nástroje React EU. „Přichází neopakovatelná příležitost, která má pomoci členským státům EU při zotavení se souvislosti s pandemií covid-19. Podpořeny budou projekty z oblasti zdravotnictví, IZS a sociální infrastruktury. České republice budou na všechny aktivity přiděleny finanční prostředky ve výši téměř 22 miliard korun. Očekáváme však nemalý převis konkurenčních projektů, včetně síly státních fakultních nemocnic. Prvotní informace o podmínkách programu se navíc v posledních měsících výrazně měnily. Kompletní dokumentace žádostí o evropské financováni jsou ale pro naše nemocnice připraveny k registraci nejen v rámci centrálního příjmu v Pardubicích, ale i u dalších projektů,“ řekl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Ačkoliv stavba teprve začíná, již v minulosti ji předcházel stavební ruch. „Zahájení stavby nelze řešit ze dne na den. Jedná se o komplexní mechanismus jednotlivých kroků, které činíme již několik let tak, abychom si území pro novou budovu připravili. Samotnému vyhloubení stavební jámy bude předcházet přeložení inženýrských sítích. To bude pro nemocniční areál první zatěžkávací zkouška. Pacienti i personál se budou muset připravit na dočasné uzavírky komunikací a zrušení parkovacích míst, na která byli dosud zvyklí. Orientace v nemocnici bude složitější. Jakmile se stavba přesune do prostoru budoucího urgentu, situace se zlepší,“ uvedl Tomáš Gottvald, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje. Po vybudování objektu urgentního příjmu společnost zajistí navazující dodávky zdravotních technologií v předpokládané hodnotě okolo půl miliardy korun.
Tím bude finalizován projekt, který zkvalitní poskytování zdravotní péče nejen pro krajské město. „Pokud hovoříme o centrálním urgentním příjmu, tak se jedná o projekt pro celý náš kraj, tedy pro více jak půl milionu obyvatel. Dojde jednoznačně ke zkvalitnění poskytované zdravotní péče ošetřením na jednom centrálním místě bez nutnosti putovat poměrně rozlehlým nemocničním areálem. Vidím v projektu velký posun jak pro pacienty, tak pro personál, který si to obzvláště v této době zaslouží,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.


ZAČÍNÁ KOCIANOVA HOUSLOVÁ SOUTĚŽ. Sice na dálku, ale bude!

V tradičním termínu, ale v netradičním online formátu odstartuje v úterý 4. května 63. ročník mezinárodní Kocianovy houslové soutěže pro mladé houslové naděje do 16 let, kterou Ústí nad Orlicí pořádá na počest slavného rodáka, houslového virtuosa Jaroslava Kociana. Do virtuálního prostoru se přesune i hudební festival Kocianovo Ústí, jenž houslovou soutěž každoročně doprovází. Loňské ročníky soutěže a festivalu musely být kvůli pandemii koronaviru zrušeny bez náhrady. Nová forma umožní neztratit další ročník.
Stejným způsobem, tedy na dálku, byl v Ústí nad Orlicí uspořádán v dubnu i 26. ročník Heranovy violoncellové soutěže. „Kocianovu houslovou soutěž jsme chtěli udržet v podvědomí účinkujících i široké veřejnosti, distanční způsob nám umožní její uspořádání, a to je to nejpodstatnější. Je nadále životaschopná,“ řekl starosta města Petr Hájek.
Dobrá zpráva: 65 přihlášených
Kocianova houslová soutěž patří k nejstarším a nejprestižnějším kláním svého druhu v Evropě a i když se letos odehraje distančním způsobem, zájem o ni i za mimořádných opatření zůstává velký. Dorazilo 65 přihlášek od mladých houslistů z různých zemí a kontinentů. Místo kupování jízdenek do Ústí nad Orlicí však letos mimořádně nachystali kamery a natáčeli na ně svá vystoupení, povinné skladby i volný program. „O titul laureáta se prostřednictvím zaslaných nahrávek poměří 25 houslistů z České republiky s dalšími borci z 14 zemí z celého světa: z Polska, Německa, Rakouska, Itálie, Francie, Srbska, Lotyšska, Estonska, Ruska, Bulharska, Turecka, Mongolska, USA, Japonska,“ těší ředitelku soutěže Lenku Lipenskou. „Věříme, že budeme v květnu svědky krásných hudebních výkonů, i když jen na dálku,“ dodala Lipenská.
Patronem soutěže a uměleckým ředitelem festivalu Kocianovo Ústí je již několik let Pavel Šporcl. „Letošní ročník bude velmi jiný než ty ostatní, ale my jsme si moc přáli, aby se uskutečnil, byť distančně. Aby zkrátka bylo vidět, že i Kocianova houslová soutěž v této těžké době žije,“ konstatoval houslový virtuos. Výkony soutěžících ve čtyřech věkových kategoriích bude hodnotit sedmičlenná odborná porota, do jejího čela opět usedne dlouholetý primárius Kocianova kvarteta Pavel Hůla. 63. ročník soutěže vyvrcholí v pátek 7. května vyhlášením výsledků. Prezentovány budou na webových stránkách soutěže www.kocianovo-usti.com.

Omezení přístupu na katastr nemovitostí pro anonymní uživatele

Anonymní uživatelé se už od června v katastru nemovitostí nedostanou ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení. Zpřístupněny jim budou pouze základní informace. Kompletní údaje budou dostupné jen po přihlášení skrze účet katastru či portál eIdentita. Informaci pro on-line deník Aktuálně.cz potvrdil Český úřad zeměměřický a katastrální, který katastr spravuje. Důvodem je přetížení služby. Od začátku roku 2021 došlo ke zhoršení odezev aplikace, které se nám podařilo vyřešit až v polovině března. K problémům došlo v důsledku extrémního nárůstu počtu přístupů do aplikace, který byl z velké části tvořen nezákonným vytěžováním databáze Nahlížení do katastru nemovitostí softwarovými roboty," uvádí se v upozornění na internetových stránkách katastru nemovitostí.Aby Český úřad zeměměřičský a katastrální (ČÚZK) předešel dalšímu přetěžování systému a automatickému vytěžování dat, rozhodl se omezit přístup anonymní uživatelům.

Město Česká Třebová
Městský úřad, odbor majetku města
zveřejňuje tímto podle § 39 zákona č.128/2000 Sb., o obcích  následující:
záměr pronájmu stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku stpč. 2508, v katastrálním území a obci Česká Třebová (vnitroblok čtverec) za 12.000,- Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.07.2021.
Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města


Výzva komunálních politiků proti rušení dětských skupin

Aktuálně se projednává novela zákona 247/2014 Sb. o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Tato novela dětské skupiny zcela ruší a nahrazuje je jeslemi, s rozdílnými parametry a financováním.
Hluboké znepokojení nad tímto záměrem je u komunálních politiků, kteří sepsali k tomuto problému petici - najdete ZDE .
Podle jejího textu to budou právě města a obce,kdo bude muset v těžké po-covidové době hledat v rozpočtu prostředky na rozšíření kapacit mateřských škol, protože do transformovaných jeslí už děti starší 3 let nebude možné umístit. Budeme to my, kdo bude muset rodičům vysvětlovat, že pro jejich dítě nemáme místo v mateřské škole.
K projednávané novele  uvádí tyto výhrady:
Zcela se ruší funkční model dětských skupin bez náhrady a plošně se nahrazuje jeslemi s jinými parametry
Do jeslí tak nebude možné umisťovat děti starší 3 let, přitom dětské skupiny nyní mohou pracovat i s předškoláky, což rozšiřuje nabídku pro rodiče
Stanovuje se limit na příspěvek rodičů na provoz, zmizí tak diverzita dětských skupin dle potřeb rodičů a území
Omezení kvalifikace pouze na zdravotnický personál
Zpřísnění kritérií pro provoz, mnoho současných dětských skupin tak nebude schopno se transformovat
Změna názvu z dětské skupiny na jesle, což bude stát nemalé peníze a energii poskytovatelů
Pokud novela projde v současné podobě, pak kromě výše uvedeného budou bez náhrady zmařeny velké finanční investice do vybudování mnoha dětských skupin, protože řada z nich v novém režimu nebude schopna a ochotna dále fungovat. Ruší se BEZ NÁHRADY flexibilní alternativa, která velmi dobře funguje a v mnoha malých obcích pomáhá rodičům slaďovat práci a rodinu.