Českotřebovský deník 128/2021 (7/5)  
OD SOBOTY 8. KVĚTNA BUDE V PROVOZU TESTOVACÍ CENTRUM     U NÁDRAŽNÍ BUDOVY

Testovací centrum, které v České Třebové vzniká z iniciativy Správy železnic, bude stát v prostoru mezi nádražní restaurací a budovou České pošty na náměstí Jana Pernera. Provozovatel Testovacího centra je laboratoř Scimed Biotechnologies s.r.o.
Testovací centrum bude otevřeno v rámci zkušebního provozu již tento víkend v čase cca 9-17hod. Od pondělí 10.5. pak bude jeho otevírací doba následná: Po-Pá 6-18 hod., So-Ne 8-18 hod. 
Služby testovacího centra:
Antigenní testy pro veřejnost ZDARMA ze zdravotního pojištění
Antigenní testy pro samoplátce
Potvrzení o Negativním výsledku
PCR odběr pro samoplátce
PCR odběr vč. Travel potvrzení na dovolenou
PCR odběr na e-žádanku od lékaře.                     Výsledky od testu budou zasílány SMS zprávou, na email i v tištěné podobě.

Covid Report - Česká Třebová aktuální k 8. 5. 2021 8:02

Za pátek přibyl 1 nový případ (ve čtvrtek 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený.  V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 31 případů ke včerejšku na 27 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 10; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.18 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2090. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1998.) jsme se posunutím o 92 příček zlepšili.

RADIO ORLICKO ROZŠÍŘÍ SVÉ POKRYTÍ, PŘIJDE I S NOVÝM LOGEM  A ZVUKOVÝM OBALEM VÝCHODNÍ ČECHY

Regionální rozhlasová stanice z Ústí nad Orlicí po dvou letech opět rozšiřuje svůj signál. Během letních dní zprovozní dvě nové frekvence pro Rychnovsko a krajské město Hradec Králové. Tímto své dosavadní pokrytí téměř zečtyřnásobí. Zároveň stanice změní své logo a aktualizuje zvukový obal. VÝCHODNÍ ČECHY - Regionální rozhlasová stanice z Ústí nad Orlicí po dvou letech opět rozšiřuje svůj signál. Během letních dní zprovozní dvě nové frekvence pro Rychnovsko a krajské město Hradec Králové. Tímto své dosavadní pokrytí téměř zečtyřnásobí. Zároveň stanice změní své logo a aktualizuje zvukový obal.
Radio Orlicko je v českém „éteru“ od roku 2016, od té doby stanice upevnila své postavení na mediálním poli nejen na Orlickoústecku. Nyní Rada pro rozhlasové a televizní vysílání Radiu Orlicko udělila dva další kmitočty, na kterých stanice bude moci šířit svůj signál. V Hradci Králové bude vysílat na frekvenci 105,1 FM, obyvatelé Rychnovska pak budou moci ladit 94,3 FM. Tyto dva kmitočty doplní stávající frekvenci 95,5 FM pro Orlickoústecko. Celkem si bude moci Orlicko naladit až 250 tisíc posluchačů na území Pardubického a Královéhradeckého kraje. „Vyslyšeli jsme početná přání našich posluchačů z dosud nepokrývaných oblastí, kteří byli do této doby odkázáni na internetový příjem a umožníme jim poslech i přes klasická rádia. Pokrytí Hradce Králové je pro nás klíčové hned z několika důvodů. Vstupujeme do krajského města s hudebním formátem, jež zde není zastoupen a oslovíme tak posluchače, kterým nestačí poslouchat stále dokola ohrané hity. Dále se zde nachází spousta obchodních příležitostí, takže budeme moci stanici neustále rozvíjet. Zanedbatelné není rozhodně ani Rychnovsko, kde převažuje automobilový průmysl a fungují zde další firmy, které jsou na něj navázané. Oba regiony vnímáme jako oblasti s velkým potenciálem. Dále je třeba podotknout, že naše stanice je pro inzerenty velmi zajímavá tím, že naše vysílání není zahlceno reklamou, tudíž jejich sdělení nezanikne, jako v ostatních rádiích. V neposlední řadě jsme jedná z mála stanic v ČR, která se vyhýbá hlavnímu hudebnímu proudu a tím se stáváme neobyčejnými, “ uvedl majitel rádia Věroslav Musil. Radio Orlicko se pomalu, ale jistě stává jediným skutečným regionálním rádiem ve Východních Čechách, protože jiné stanice, které zde vysílají, v tomto regionu své sídlo již nemají. Při příležitosti spuštění nových vysílačů Radio Orlicko uvede i nové grafické logo a aktualizuje staniční zvukový obal. Připravuje i nový web¨...

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odvolal pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) z dozorčí rady České pošty. Informaci serveru Info.cz potvrdila ČTK mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Odvolání přišlo den poté, co se ukázalo, že spolu Hamáček s Netolickým mluvili o ministrově plánované cestě do Moskvy. Na místo Netolického podle mluvčí vnitro navrhlo předsedu Asociace krajů Martina Kubu (ODS).  K tomu byl publikován následující příběh:
„V pátek ráno mi volal předseda Asociace krajů Martin Kuba s tím, že mu ve čtvrtek večer volal pan vicepremiér Hamáček a sdělil mu, že by měla proběhnout renominace, a požádal ho, jestli by to mohl vzít jako člen,“ řekl Netolický Novinkám. „Pana Hamáčka jsem kontaktoval, nebral mi telefon a neozval se zpátky. Takže jsem mu napsal pouze přes sociální sítě, poděkoval jsem mu za spolupráci a popřál jsem mu hodně úspěchů. Neodpověděl mi, ale podle Viberu (aplikace) jsem zaznamenal, že si to přečetl,“ dodal.
Na základě nepsaného pravidla je místo dozorčího České pošty určeno pro jednoho zástupce Asociace krajů. Netolický získal nominace jako předseda komise pro veřejnou správu a legislativu, která spadá pod civilně-správní agendu ministerstva vnitra.
Na otázku, jak si vysvětluje načasování odvolání v souvislosti s informací Seznam Zpráv, že je oním zdrojem, který server zmiňoval v návaznosti na kauzu týkající se údajného handlu s národními zájmy s Ruskem, který měl Hamáček chystat, reagoval stručně. „K tomu můžu říct jenom to, že jsem mluvil pravdu,“ uvedl Netolický...
Informaci Novinkám potvrdil i sám Hamáček. „Mohu potvrdit, že jsem dnes odvolal Martina Netolického z dozorčí rady České pošty. Místo je podle interních pravidel určeno pro zástupce Asociace krajů. Z tohoto důvodu ministerstvo navrhlo na člena dozorčí rady předsedu Asociace krajů Martina Kubu,“ napsal Novinkám. Na opakovaný dotaz k důvodu Netolického odchodu však nereagoval.

V Ústí se bourá plicní ordinace. Aby vznikl kolem DDM volný prostor

V ulici 17. listopadu naproti stavbě Domu dětí a mládeže začala demolice objektu, který dříve sloužil jako plicní ordinace. Stavební práce souvisí s plánem města upravit veřejné prostranství, které bezprostředně naváže na novostavbu DDM. Budova zmizí během května. Demoliční práce budou stát necelých 718 tisíc korun, provede je společnost PB SCOM Hranice. „Dodavatel byl vybrán ve výběrovém řízení, kterého se účastnilo sedmnáct stavebních firem. Demolice si vyžádá dílčí omezení na přilehlém chodníku a komunikaci, a proto žádáme veřejnost o ohleduplnost a dodržování stanovených bezpečnostních opatření,“ uvedl starosta města Petr Hájek a poděkoval veřejnosti, že situaci pochopí a bude respektovat dočasná omezení.
Cesta po krajských školách zavedla radního Josefa Kozla tentokrát do Svitav

Ve čtvrtek se radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel vydal do Svitav. V budově Langrovy vily se setkal se starostou města Davidem Šimkem, společně pak navštívili svitavské gymnázium a střední zdravotnickou školu. „Jednoznačně jsme se s panem starostou shodli na tom, že je nejen v oblasti školství spolupráce města s krajem klíčová,“ uvedl radní.
Střední zdravotnická škola ve Svitavách je jednou ze čtyř škol, kterou kraj podpoří příspěvkem 125 tisíc korun na základě finančního daru od společnosti ČEPS, pokud tento návrh firma schválí. Při její návštěvě radní připomenul, jak významné tyto školy pro společnost jsou, a to především ve světle událostí posledního roku spojeného s koronavirem. „Zároveň jsme otevřeli téma vyšších odborných škol, protože v Pardubickém kraji máme pouze jednu vyšší odbornou zdravotnickou školu, a to v Ústí nad Orlicí. Nabízí se tedy možnost, zda by nebylo vhodné vybudovat další,“ informoval radní Kozel.
Zájem by o ni byl právě ve Svitavách. „Současná situace ukázala, že je opravdu potřeba mít dostatek kvalifikovaného personálu ve zdravotnictví, proto se domnívám, že vyšší odborná škola při naší střední zdravotnické škole by mohla další personál do budoucna zajistit, a to nejen pro Svitavskou nemocnici, ale i pro nemocnice v širokém okolí,“ sdělil starosta Svitav David Šimek. 
Na svitavském gymnáziu radní zkontroloval, jak pokračují práce před budovou školy, kde probíhají úpravy zeleně. Podle ředitele školy Milana Báči by stavební práce měly být hotové už v polovině června, poté se začne s výsadbou rostlin.
 
Úspěšný boj o miliony trval pár sekund  (poděkování)

Boj o osm miliard z programu REACT EU do oblasti zdravotnictví. Ten ve včerejší klikací soutěži svedly kraje, státní, městské, ale i soukromé nemocnice, které podaly žádosti celkem za 19 miliard korun. Podle aktuálních informací by měl být Pardubický kraj úspěšný se všemi svými hlavními projekty. Získat by tak jen v této části programu mohl přes 900 milionů korun. Abych řekl pravdu, tak mi dnes doslova spadl kámen ze srdce. Podle dnes dopoledne zveřejněného seznamu se ukazuje, že máme velkou šanci uspět se všemi našimi hlavními projekty v oblasti zdravotnictví, tedy včetně centrálních příjmů v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Pokud budou žádosti splňovat všechny potřebné náležitosti, tak by to pro náš kraj mohlo znamenat přes 900 milionů korun jen v rámci zdravotnických projektů pro naše nemocnice akutní lůžkové péče. To je v době ekonomické krize obrovská pomoc. Kromě projektů do nemocnic byly včera ve hře také investice do oblasti IZS, konkrétně pro Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje. Mezi naše priority v této oblasti patří výstavba základen ve Vysokém Mýtě, Seči či Moravské Třebové v celkové výši 80 milionů korun.
Chtěl bych PODĚKOVAT všem, kteří se podíleli na tomto megaúspěchu. Díky zodpovědné přípravě a také realizaci si přijdeme na pro náš kraj obrovské peníze. Ostatně jedna se již o druhý obdobný úspěch za poměrně krátkou dobu. Takto jsme získali pro náš kraj před rokem a půl peníze na všechny projekty Pardubického kraje v oblasti silničního hospodářství. Tehdy jsme klikali asi z 30 počítačů v sále zastupitelstva.  Martin Netolický
 
Sestry na intenzivní péči v nemocnicích kraje požadují řádné covid odměny

Ve čtvrtek 6. května odpoledne se na Kociánce v Ústí n.O. sešly zástupkyně Iniciativy zdravotních sester z oddělení intenzivní péče nemocnic Pardubického kraje, aby centrálně za celý kraj požadovaly řádné finanční ocenění za péči o covid pacienty. Zatímco jinde sestry na covidových odděleních dostávají vysoké přípatky 200 Kč/hod i více, tak v nemocnicích Pardubického kraje jen mizivý zlomek, příplatek činil 8,30 Kč/hodinu. Přece nelze vyčítat sestrám, že požadují za stejnou práci stejnou odměnu. Jde o dost peněz, které se v některých krajích se na k sestrám dostaly, v Pardubickém kraji nikoliv. Iniciativa sester vznikla v litomyšlské a svitavské nemocnici.
Jak vypadají požadavky sester:
"Management NPK tvrdí, že covid odměny ve výši 200/500 Kč/hod jsou nedorozumění, ministerstvo podle něj uvádí zdravotníky v omyl, žádné peníze na odměny z pojišťoven nechodily a chodit neměly. Jenže! Do toho vstoupila paní náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví, která na zasedání krajského zastupitelstva v úterý 20. dubna vysvětlila, že: za nevyplácené odměny si mohou sami pracovníci, protože si práci s covid pacienty špatně vykazovali. Chyba je podle ní… na naší straně! Je v tom nejedna potíž: Verze vedení NPK by vyvracela verzi paní náměstkyně a obráceně. A verze paní náměstkyně nedokáže vysvětlit, jak je tedy možné, že se covid odměny vůbec mohly vyplácet (za směšných necelých devět korun na hodinu). A ony se vyplácely, covid práce tedy musela být vykazována – jen se hodinově násobila místo 200/500 korunami pouhými nuznými devíti korunami.  Šlendrián v režii NPK/kraj by nás však neměl zmást. Neměl by zmást ani jednoho, ani jednu z nás. Fakt, že se peníze na odměny ve výši 200/500 korun/hod týkaly i naších nemocnic.
 
jaká je faktická situace: Víme, že peníze na odměny v režimu 200/500 korun/hod nemocnice dostávala. Víme, že nemá povinnost nám je vyplatit. Víme, že pro kraj i NPK jsou důležitější ekonomické kalkuly než personál.

o co přijdeme, když se neozveme, je jasné: Nikdo nemůže zpochybnit, kolik sil, zdraví, odříkání nás péče za covidu stála. Jak draze jsme platili. Jak nezpochybnitelný nárok na důstojné odměny máme. Jaký dluh k nám NPK i kraj mají. Když s takovou zkušeností a nárokem v zádech nenajdeme dost bystrosti a hrdosti se o důstojné peníze přihlásit, bude to pro vedení NPK i kraje signál. Pochopí, že příště si k nám budou moci dovolit docela všechno. Že si necháme docela všechno líbit. Neozvat se za lepší odměny teď proto neznamená jen to, že nám zůstanou stávající urážlivé odměny. Neozvat se je navíc zárukou ještě bezohlednějšího přístupu managementu a kraje příště.

co můžeme získat, je otevřené: Jak můžeme uspět, záleží na spoustě věcí: na naší chytrosti, rozvaze, sebevědomí, počtech, sebe-organizaci: Vydobýt si můžeme důstojné covid odměny  nebo finanční ústupek v jiné formě, nebo prosazení lepších pracovních podmínek na aktivních odděleních, můžeme se popasovat s mnoha zavedenými nepravostmi, křivdami, nešvary. Výsledky naší snahy však nemusejí být „jen“ materiální, vyzískat si můžeme též víc sebedůvěry, větší slovo, sebevědomější náhled na pracovní i životní podmínky, potřeby a zájmy. Větší kolektivní sílu. A také větší respekt ze strany vedení: prostě si příště netroufne tak moc. Boj může být investicí do budoucna. Nejenže stanoví limity bezohlednosti managementu. Může nám dát šanci ozvat se příště s jinými požadavky, například obecně mzdovými. Záruky neexistují. Můžeme získat všechno, nebo nic moc. Nejspíš si pomůžeme v různých ohledech, v různé míře.

Tzv. Základní prohlášení iniciativy najdete ZDE

 

Radní Josef Kozel pokřtil Deník týhle doby aneb offline v online  

Další z cest krajského radního pro školství Josefa Kozla vedla do Pedagogicko-psychologické poradny v Ústí nad Orlicí. Při schůzce s ředitelkou poradny slavnostně pokřtil Deník týhle doby aneb offline v online, projekt, jenž vznikl v době pandemie koronaviru, a na jehož vzniku se podíleli žáci, studenti, ale i učitelé z mnoha různých škol v Pardubickém kraji.
„Jsem rád, že jsem měl tu čest, a mohl pokřtít vzniklý deník plný skvělých nápadů, jak se zabavit v této nemilé době, a to bez použití digitálních technologií. Jak mi paní ředitelka prozradila, účast v tomto projektu byla opravdu hojná. Je jen dobře, že si děti umí při distanční výuce od internetu odpočinout a zabavit se jinak, ať už je to při sportu či vaření. Takové projekty vždy rád podpořím,“ uvedl radní Josef Kozel.
Celkový počet došlých příspěvků ředitelku poradny zaskočil. „Nevěděli jsme, kolik můžeme oslovit dětí, ale že jich bude nakonec přes šest set, tak to nás vážně moc mile překvapilo. Žáci psali eseje, básně, otužovali se, vařili, šili, pěstovali. Zaujala nás opravdu především pestrost příspěvků, ale také fakt, že si náš projekt řada učitelů vzala jako osobní výzvu, a zapojili tak do tvoření často i celé třídy,“ sdělila své dojmy z úspěšného projektu ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Petra Novotná.
Na všechny žáky i třídy už čekají odměny.