Českotřebovský deník 129/2021 (8/5) 
Nové video Českotřebovského deníku: Výběr z událostí měsíce dubna 2021 

  Plná velikost vide ZDE
Českotřebovský videoměsíčník - duben 2021  je výběr z událostí měsíce dubna v České Třebové. Má 7 částí
1) Zlomyslný vandal zničil nově vysázené stromky na sídlišti Trávník. V zeleném pásu před domy číslo 1895 a 1896 vysázeli pracovníci Eko Bi loni na podzim čtyři nové stromky - okrasné jabloně, které nahradily dříve rostoucí a uschlé jeřáby. Mstu vandala nejdříve odnesl první stromek v polovině listopadu. Možná to mělo být jen varováním, jak dopadnou i další vysazené stromky později. Jejich zničení registrovali občané a městská policie začátkem dubna. Je řada symptomů, ze kterých lze soudit na to, že důvodem, proč zde stromky nemají růst je potřeba zabrat plochu pro parkování osobních vozidel lidí bydlících v tomto domě. Vandalský čin se nyní stal bohužel důvodem proto, aby další jednání nepokračovala, přestože nový systém parkování s postupným rozšiřováním ploch na sídlišti Trávník mohl v dohledné době přinést...
2) Probíhá velká modernizace mateřské školy U Stadionu. Českotřebovský deník sleduje práce na budově školy v březnu a v dubnu.
3) Další návštěva poslance Marka Výborného v České Třebové, při které navštívil Dům pro seniory v Bezděkově
4) V Kobylím dole bylo v dubnu zbouráno nejstarší Popovo stavení postavené roku 1801
5) Nové parkoviště u stacionáře a školy na Lhotce hlídá kamenný kříž. Vzniklo deset nových parkovacích míst, z toho tři pro osoby s omezenou pohyblivostí.
6) Den Země 2021 v České Třebové byl ve znamení distanční soutěže v parku Legií. Účastníci soutěže řešili úkoly rozdělené do více kategorii na 13 stanovištích. Soutěže se zúčastnil 132 evidovaných účastníků. Den Země si ochránci přírody připomněli také dokončením jarního úklidu města v oblastech, kam se stroje nedostanou...
7) První živý on-line přenos koncertu skupin Evelyn a Madam v Kulturním centru dne 1ý. dubna velmi vydařil. Byl to první "pokusný králík" a současně úspěch s velkou sledovaností. Husarský kousek se podařil kolektivu Kulturního centra pod vedením Vlastimila Dlouhého. Po předchozím uvádění záznamů dříve natočených akcí a dalších videí zahájili v dubnu tvorbu vlastních pořadů a to velkolepým živým přenosem. I další dramaturgický plán Kulturního centra je zajímavý. Uvádíme ukázku ze závěru koncertu.

Služby testovacího centra COVID  V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Antigenní testy pro veřejnost ZDARMA ze zdravotního pojištění
Antigenní testy pro samoplátce
Potvrzení o Negativním výsledku
PCR odběr pro samoplátce
PCR odběr vč. Travel potvrzení na dovolenou
PCR odběr na e-žádanku od lékaře.
Výsledky od testu budou zasílány SMS zprávou, na email i v tištěné podobě.

Testovací centrum je otevřeno v rámci zkušebního provozu již tento víkend v89. a 9. května  čase cca 9 - 17hodin.
Od pondělí 10.5. pak bude jeho otevírací doba následná: Po - Pá 6 - 18 hod., So - Ne 8 - 18 hodin

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 9. 5. 2021 7:48

Za sobotu 0 nových případů (v pátek 1) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 27 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 10; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.18 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2048. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2090.) jsme se posunutím o 42 příček zhoršili.

Podpořte třebovské skupiny na trampském festivalu !!!

Cena diváka - 45. Festival trampských písní v Horním Jelení 2021

Festival se letos koná v režimu on-line,  mezi 17 soutěžícími skupinami najdete opět Českotřebováky a to skupinu Carraba
a skupinu DOMÜNO. Přehlídku skupiny na letošním festivalu a videa z jejich jejich vystoupení najdete ZDE.
Hlasování probíhá do 23. května. Hlasovací formulář  najdete ZDE
Carramba soutěžní vystoupení najdete ZDE
 
DOMÜNO - soutěžní vystoupení najdete ZDE
 

 

Hlasujte a vyhrajte! Jeden z hlasujících bude vylosován a obdrží celosezónní permanentku

na koupaliště Cihelna v Pardubicích nebo týdenní pobyt v autocampu v Pardubicích.

Výherce bude zveřejněn dne 29.5.2021 na www.kftp.cz a Facebooku.


Ten, který padl za vlast. Příběh Františka Maška z Parníka (1921-1945)

Příběh tragické smrti parnického rodáka Františka Maška, který padl na samém sklonku války 5. května 1945 v Sobíňově na Havlíčkobrodsku.
František Mašek byl zastřelen v Sobíňově spolu s dalšími 30 mladými muži, když se vydal bránit nedaleký Ždírec nad Doubravou.  Jeho pohřeb byl tenkrát velkou událostí pro celou obec Parník.
 
Přesto jeho příběh  téměř upadl v zapomnění. Podcast si klade za cíl shrnout dosavadní poznání o  tehdejších událostech a znovu je tak veřejnosti připomenout.
 
Rozhovor  ředitelky Městského muzea Česká Třebová Mgr. Jany Voleské s Mgr. Michalem Kampem, ředitelem Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod. Úryvky z knihy Karla Janáčka „Za svobodu“ čte Jan Gregar.

 
Podcast najdou posluchači na www.mmct.cz.
Přímý odkaz na zvukový záznam ZDE  (43 minut)
 
Foto: František Mašek


V Dolní Moravě má být nový velký hotel.
Obec by ho brala, ochránci přírody ho nechtějí  

Stavba hotelového komplexu v lokalitě Nad Slonem bude podle nejnovějšího rozhodnutí krajského úřadu moci začít. Společnosti Vakabrnocz tedy nic nebrání v tom požádat o stavební povolení a následně začít s vybudováním apartmánových domů a centrální budovy. Součástí má být restaurace a wellness centrum. Nový areál nabídne také venkovní bazén a parkoviště pro více než 150 hostů. Přepracovaná verze projektu pak počítá s 324 ubytovacími lůžky. Nová výstavba místní dočasně omezí, obec si však slibuje, že se zvýšením ubytovací kapacity obyvatelům uleví. „Ubytovací lůžka mohou být pro místní nakonec ku prospěchu celé věci. Slibujeme si od toho, že se otočí poměr jednodenních a vícedenních návštěvníků,“ vysvětlil starosta Dolní Moravy Richard Novák.
Resort Sněžník ve východním cípu Pardubického kraje zažívá v posledních letech velký rozvoj. Přeměna poklidné vesnice Dolní Morava uprostřed přírody na rušné turistické centrum nenarážela až dosud u úřadů na potíže. Ať už povolovaly nové hotely, lyžařské vleky, rozhlednu, parkoviště, bobové dráhy či dokonce visutou stezku. Jejich závěr byl většinou podobný. Vliv jednotlivých akcí na přírodu není významný.
Český svaz ochránců přírody Šumperk tvrdí, že úředníci tímto způsobem umožnili investorům zcela změnit charakter celé oblasti.  Proti závěru krajského úřadu, že stavba apartmánového hotelu v lokalitě Nad Slonem nebude mít významný vliv na přírodu, proto podali odvolání. Rozhodnout o něm musí ministerstvo životního prostředí.
 
V Litomyšli rozšiřují sběrný dvůr s dotací EU 

Letos v březnu se začalo s rozšířením sběrného dvora, který se z původních prostor rozroste o několik desítek metrů směrem k Wembley. Projekt za 19 milionů Kč, na který město získalo dotaci 16 milionů ze Státního fondu životního prostředí, se připravoval několik let. Součástí rozšířeného sběrného dvora bude provozní objekt se sociálním zázemím pro zaměstnance, sklad, zastřešená rampa, jejíž součástí budou ocelové velkoobjemové kontejnery a automobilová mostní váha. Pro snazší recyklaci odpadů se při modernizaci počítá s pořízením kontejnerů na znečištěné obaly, absorpční činidla, azbestový odpad, asfaltovou lepenku, stavební suť, trávu, větve, kompost, papír, plast, sklo, železo, pneumatiky, dřevo, chlazení, velké spotřebiče a televize. Sběrný dvůr by měl otevřít ještě letos.
Do budoucna bude město v areálu nového sběrného dvora uvažovat o zřízení RE-USE centra, tedy místa, kam občané budou moci odložit věci, které již nepotřebují, ale jiným mohou ještě posloužit.
 
Litomyšl: za každé nově narozené dítě jeden nově vysazený strom 

To je hlavní myšlenka projektu Stromy života pro děti, který se uchytil v sousední Litomyšli jako projekt prosazený z veřejnosti. V Parku mladých, ale i na soukromých pozemcích o víkendu zakořenilo 45 mladých třešní, švestek, jabloní, buky, lípy, duby, vrby, břízy a další druhy, které tam zasadili hrdí rodiče. Celkem 44 stromů bylo vysazeno pro zdejší děti, poslední strom je připomínkou samotné akce. A Stromy života pro Litomyšlata by se mohly stát do budoucna jednou z místních tradicí.
Aby se stromy dobře uchytily, poskytliarboristé rodinám maximální podporu. Kromě předvykopaných děr, přichystaného náčiní a praktické pomoci přímo na místě Stromy života pro Litomyšlata podpořila i firma Symbiom. Ta darovala každé rodině bylinky Symbivit obsahující mykorhizní houby, které se napojí na kořenový systém a tím pomáhají stromům čerpat živiny a vodu. Toto spojení vydrží po celý život a díky němu jsou stromy odolnější vůči suchu, škůdcům i chorobám
 
Pomoc pro záchranu hradu Cimburk 

Druhou zastávkou hejtmana Martina Netolického při páteční cestě po regionu Moravskotřebovska bylo Městečko Trnávka. Kromě zástupců této obce se zde sešel i se starosty Bezděčí u Trnávky, Vranové Lhoty a Linhartic. Debata byla o investicích kraje v okolí či nutnosti zajištění zříceniny hradu Cimburk. „V loňském roce jsme dokončili modernizaci silnice II/371 z Rozstání po okraj Městečka Trnávky, což zapadá do celé škály projektů, které na Moravskotřebovsku postupně řešíme. Do budoucna bychom v návaznosti na dotační možnosti z Evropy a krajský rozpočet chtěli pokračovat v úseku z Trnávky až na hranici kraje,“ řekl hejtman Netolický.
Toho starosta Milan Šedaj informoval o zahájení modernizace přibližně 2,5 kilometru dlouhého obecního vodovodu. Na tuto akci získala obec krajskou dotaci v hodnotě 3,5 milionu korun.
Zřícenina hradu Cimburk
Nedaleko Městečka Trnávky se nachází zřícenina gotického hradu Cimburk, který je ve vlastnictví obce, a od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka. Obec plánuje další nezbytné práce pro záchranu objektu.  „V nejbližší době je nutné řešit vstupní bránu, která je ve špatném stavu a mohlo by v krajním případě dojít k jejímu zřícení. Jen tato první etapa by měla vyjít na přibližně na tři miliony korun. Stejná částka je na plánována na příští a přespříští rok. Pokud se budeme bavit o zajištění hlavního paláce, tak se podle vedení obce pohybujeme na 30 milionech jen na konzervaci objektu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Připomeňme jenom, že hrad Cimburk může mít vliv přímo i na Českou Třebovou. V souvislosti s první připomínkou její existence jsou v písemnosti vatikánského archivu poznámky o tom, že právě odtud se vydával loupeživý rytíř Ctirad loupit až k dám  do Třebové a zdejší obyvatelé se obraceli o  pomoc do Litomyšle a odtud pak na olomouckého biskupa Bruna.....

Investice do silnic na Moravskotřebovsku 

V regionu Moravskotřebovska se Martin Netolický v obci Jaroměřice setkal také se starosty Biskupic, Chornice a Vísky u Jevíčka. Stejně jako v celém regionu byly tématem investice do modernizací silnic v majetku kraje. Jednou z nich je silnice z Jevíčka do Jaroměřic, kde práce začaly v dubnu.
„Na počátku dubna jsme zahájili modernizaci téměř tříkilometrového úsek z Jaroměřic až do Jevíčka, kde končí na křižovatce s ulicí Okružní. Stavba, jejíž součástí je také modernizace dvou mostů, stavba nových opěrných zdí nebo autobusových zálivů, vyjde na 69 milionů korun včetně daně,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Na konci dubna kraj zahájil výběrové řízení na zpracování dokumentací pro územní rozhodnutí u dalších silnic v regionu. „V plánu máme modernizaci úseku silnice II/366 z Chornice do Jevíčka za necelých 130 milionů korun a II/371 z Chornice právě do Jaroměřic za přibližně 160 milionů korun. Vše však závisí na parametrech evropských fondů a jednotlivých výzev,“ řekl hejtman s tím, že mezi připravovanými projekty je také modernizace silnice II/368 z Křenova na hranici kraje za přibližně 200 milionů korun.
Rekonstrukce silnic byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického se starosty Třebařova, Koruny a Starého Města. I za přispění evropských fondů se kraji v oblasti Moravskotřebovska daří postupně modernizovat jednotlivé komunikace, mezi které patří také průtah Třebařovem na silnici II/368. Zahájení je plánováno na jaro příštího roku.
„Za přispění evropských fondů připravujeme na jaro příštího roku modernizaci průtahu Třebařovem, kde navážeme na již dokončené stavby v úseku mezi Tatenicemi, Krasíkovem až po okraj Třebařova. Jedná se o de facto poslední původní úsek na silnici mezi Moravskou Třebovou a Lanškrounem, a proto jsme jej zařadili mezi priority pro čerpání z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten se starostou obce Josefem Švichkým řešil nutnost vybudování zcela nové objízdné trasy. „Vzhledem k absenci objízdných tras bude nutné vybudovat téměř tři kilometry dlouhou objízdnou trasu, a to před zahájením samotné modernizace průtahu obcí, tak aby byla zachována dopravní dostupnost území. Komunikace by pak do budoucna sloužila jako alternativa pro občany obce či jako cyklotrasa,“ řekl hejtman.
Dálniční odpočívka na D35 u Moravské Třebové
Dlouhodobým tématem je v celé oblasti také vybudování dálniční odpočívky u budoucí dálnice D35 nedaleko Starého Města u Moravské Třebové. Právě obec, ale i řada okolních, s plánem nesouhlasí. „V tuto chvíli probíhá zapracovávání připomínek v rámci procesu EIA. Od našeho posledního setkání s místními samosprávami v únoru loňského roku se situace nijak neposunula směrem ke kompromisnímu řešení. Hlavním cílem obcí je snížit především velikost odpočívky s ohledem na bonitu půdy, ale také světelný smog, další potenciální znečištění či hluk, řekl hejtman Netolický, který přislíbil jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.