Českotřebovský deník 130/2021 (9/5)
Nové video Českotřebovského deníku: 
Správa železnic otevřela v České Třebové testovací centrum COVID - 19

Plná velikost videa ZDE
V sobotu 8. května otevřela Správa železnic na dopravním terminálu v České Třebové nově zřízené testovací centrum COVID - 19, které najdete v prostoru mezi budovou pošty a vlakového nádraží. Je to druhé takové středisko v našem kraji, první funguje několik dní v Pardubicích. Poskytuje Třebovákům a cestujícím zdejšího dopravního uzlu důležité služby, ty nejvýznamnější dokonce zdarma.
Po nedávném otevření očkovacího centra na Skalce, využívajícího vakcínu Pfizer, to je pro občany našeho města další možnost, jak se vypořádat s pandemií koronaviru, využívat služby a možnost cestovat bez potřeby dojíždět za touto službou do jiných měst. Je zapotřebí, aby se služby testovacího centra dostaly co nejdříve do povědomí veřejnosti.

Služby testovacího centra Správy železnic V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Antigenní testy pro veřejnost ZDARMA ze zdravotního pojištění
Antigenní testy pro samoplátce
Potvrzení o Negativním výsledku
PCR odběr pro samoplátce
PCR odběr vč. Travel potvrzení na dovolenou
PCR odběr na e-žádanku od lékaře.
Výsledky od testu budou zasílány SMS zprávou, na email i v tištěné podobě.

Od pondělí 10.5. bude testovací centrum v plném provozu Po - Pá 6 - 18 hod., So - Ne 8 - 18 hodin

V průběhu dubna vzniklo testovací středisko v Pardubicích jako první, následují další a mezi nimi i v České Třebové. Jeho zkušební provoz začal v sobotu 8. května. Provozovatel Testovacího centra je laboratoř Scimed Biotechnologies s.r.o. Jak občané města, tak cestující budou mít možnost se před nástupem do vlaku ujistit, že nikoho neohrozí. Avšak nebudou mít testování povinné. „Nejde o povinnost pro návštěvníky nádraží, ale o to, aby lidé měli snazší přístup k možnosti nechat se otestovat,“ upřesnil Gavenda. Významné je že to funguje i o víkendech. Veřejnost má testování zdarma v rámci nastaveného systému dobrovolného antigenního testování hrazeného ze zdravotního pojištění. „Nejvhodnějšími lokalitami jsou větší nádraží, která svou polohou umožní umístění stanů či mobilních kontejnerů a dalšího nutného sociálního zázemí. Klíčové bude také jednání s vlastníky pozemků. V České Třebové to bylo jednoduché, pozemek je ve vlastnictví Správy železnic a napojení na sítě vyřešeno. Českotřebovský deník se o poskytované služby zajímal a uvádí o zřízení testovacího centra krátké video.
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 10. 5. 2021 8:00

Za neděli přibyl 1 nový případ (v sobotu 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme nárůst z 27 případů ke včerejšku na 28 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 11; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.18 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1984. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2048.) jsme se posunutím o 64 příček zhoršili.

Pocta obětem druhé světové války 

Na Den vítězství v sobotu 8. května  se konal u památníku obětem fašismu v areálu škol v Habrmanově ulici a také u dalších  památníků v našem městě pietní akt při kterém bylo připomenuto letošní 76. výročí konce druhé světové války. Pietního aktu se zúčastnila starostka města Mgr. Magdaléna Peterková, místostarosta Mgr. Josef Kopecký a ředitelka městského muzea Mgr. Jana Voleská.  Památník "Zemřeli abychom žili" v Habrmanově ulici  je dílem akademického sochaře Romana Richtermoce z Hořic a v areálu škol byl postaven v roce 1980 v souvislosti s připomínkou  35. výročí  ukončení II. světové války. K události odhalení tohoto památníku byla  Svazem protifašistických bojovníků stejnojmenná brožura. Zajímavý je i způsob financování tohoto památníku.  To bylo řešeno Krajským ivestorským útvarem Hradec Králové v rámci "komplexní bytové výstavby" sídliště Trávník III.
Akademický sochař Roman Richtermoc, renomovaný sochař a restaurátor, iniciátor sochařských symposií po roce 2002 a vedoucí o.s. Hořického sochařského symposia zemřel po těžké nemoci v pátek 5. 11. 2010. Roman Richtermoc pocházel z Ústí nad Labem, po absolvování hořické sochařsko-kamenické školy vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a poté natrvalo přesídlil do Hořic. Jeho obsáhlé dílo bylo předvedeno veřejnosti na mnoha samostatných i kolektivních výstavách, byl aktivním účastníkem několika symposií v zahraničí. Mezi jeho poslední práce patří zdařile zrestaurovaný kříž s Kristem v Hořicích, který byl téměř zničen během vichřice. Odešel vynikající sochař a dobrý člověk.Už před 10 lety...
Na fotografii z odhalení pomníku v květnu 1980 je vpravo Roman Richermoc s manželkou Hanou, dále Antonín Kovář, tehdejší velitel OO VB Česká Třebová a vzadu Ing. Jiří Preisler, ředitel střední odborné školy pro studující při zaměstnání

Z podobného  finančního zdroje byla ve stejném roce 1980 instalována na Novém náměstí (tehdejším Náměstí Míru) socha ženy  akademického sochaře Julia Lankáše. Výtvarné dílo představuje spící ženu, sedící v mírném záklonu a podpírající si hlavu levou rukou. Autor  sochu vytesal z hořického pískovce a nazval SEN. Sochu zakoupila Správa severozápadní dráhy v Praze pro zkrášlení okolí právě dokončovaného hotelového domu ČSD.

Není to ale jediná sochařská práce tohoto umělce v České Třebové. Obdobně se do našeho města dostala kovová plastika MATKA S DÍTĚTEM, kterou najdeme před budovou mateřské školky na Vinohradech.

Julius Lankáš ( 1909 – 1991) patří mezi nejvýznamnější žáky Jaroslava Horejce a Karla Dvořáka na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Pracoval také na dílech monumentálních formátů. Pro novou nádražní budovu v Bílině vytvořil šestimetrovou svařovanou plastiku a znak města. Další jeho práce, pětimetrová plastika, zase zdobí budovu ministerstva dopravy v Hrdlořezech. Je také autorem pamětní desky, připomínající pobyt Maxima Gorkého ve vinohradském hotelu Beránek v roce 1923.


Přechod pro chodce u Tesca byl během neděle dokončen

V neděli 9/5 se podařilo  bez velkých omezení v provozu na silnici I/14 dokončit červené bezpečnostní pásy  před frekventovaným přechodem mezi Tescem a Kauflandem. je další příspěvek k vyšší bezpečnosti na průtahu našeho města. Zbývá ještě obdiobně vyřešot přechody u   parnícké školy a na Lhotce.
 
Před deseti lety otevřelo Podlahové centrum Jehla

Pro pozvané hosty se v závěru března.2011 uskutečnilo slavnostní otevření nově  vybudovaného Podlahového centra  firmy Jehla v ulici Dr. Beneše na místě bývalého parkoviště před vchodem do Primony.  Aby byl okamžik slavnostnější, tak se na ceremoniálu otevření podíleli mušketýři ze Šumperka. Sympatická jednotka vedená sympatickým důstojníkem v dobových uniformách rozhodně upoutala pozornost kolemjdoucích, výstřely byly mohutné a  nejen na chodníku před prodejnou, ale také vzadu na parkovišti za prodejnou, kde mušketýři provedli také ukázky bojové taktiky a ukázku výstroje mušketýra. Muškety fungovaly jak měly. Nebylo to jediné zpestření slavnostního programu. Po proslovech majitele prodejny p. Hlavatého a přípitku s pozvanými hosty hrála duba a součástí byla také taneční ukázka. Podlahové centrum slouží a doplňuje nabídku zdejší obchodní zóny, navštěvované kupujícími z celého regionu.
Podpořte třebovské skupiny na trampském festivalu !!!

Cena diváka - 45. Festival trampských písní v Horním Jelení 2021

Festival se letos koná v režimu on-line,  mezi 17 soutěžícími skupinami najdete opět Českotřebováky a to skupinu Carraba
a skupinu DOMÜNO. Přehlídku skupiny na letošním festivalu a videa z jejich jejich vystoupení najdete ZDE.
Hlasování probíhá do 23. května. Hlasovací formulář  najdete ZDE
Carramba soutěžní vystoupení najdete ZDE
 
DOMÜNO - soutěžní vystoupení najdete ZDE
 

 

Hlasujte a vyhrajte! Jeden z hlasujících bude vylosován a obdrží celosezónní permanentku

na koupaliště Cihelna v Pardubicích nebo týdenní pobyt v autocampu v Pardubicích.

Výherce bude zveřejněn dne 29.5.2021 na www.kftp.cz a Facebooku.