Českotřebovský deník 131/2021 (10/5)

Park u krematoria uklizen a předán. Další úpravy zajistí Eko Bi.

Dnes 10. května firma Arbotyl, s.r.o. Brno dokončila práci na svém úkolu revitalizace parku U Krematoria a předala dílo bez vad a nedodělků. Práci provedla v termínu a poměrně lacino, za 36% původní rozpočtované ceny. Tím ovšem není práce na úpravách parku ukončena. Následovat budou další navazující jarní práce, tedy vyrovnání terénu a zasetí trávníku, který pod stromy a keřovými skupinami nerostl. Práce budou provádět pracovníci Eko Bi Česká Třebová v rámci své smlouvy na údržbu zelených ploch ve městě Česká Třebová. Je zřejmé, že tyto práce budou prováděny v přímé návaznosti, je zde zaparkovaný kontejner. Práce zde je ještě dost. Nebude se jednat o nové výsadby, ty jsou připravovány na podzimní období. S finančním pokrytím těchto prací  počítá rozpočet města, ceník výpěstků a s tím spojených prací není zatím známý.
Stromy v parku se zazelenaly, znovu je slyšet zpěv ptáků. V parku budou ještě v podzimním období pěstební opatření pokračovat, týkají se asi tří stromů, které byly dodatečně posouzeny znalcem. Fotografie z 10.května ukazují jarní podobu parku, který s minimem jehličnanů poněkud omládl, vznikly průhledy, které dlouho nikdo nepamatuje. Kontejner před bránou napovídá, že se dále pracuje a poničená lampa u parkoviště žaluje..... (mm)

Dění v parku a další vývoj popisuje nová tabule, která byla v průběhu dubna instalována u dolního parkoviště ...


Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 11. 5. 2021 7:58

Za pondělí přibyl 1 nový případ (v neděli 1) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 28 případů ke včerejšku na 22 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 8; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila.  Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.14 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2181. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1984.) jsme se posunutím o 197 příček zlepšili.

Dotace pro ekocentra, myslivecké spolky a záchranné stanice

Kraj podpoří projekty z Programu péče o životní prostředí, dále z Programu pro vzdělávání, výchovu a osvětu v oblasti životního prostředí (EVVO) a také ekocentra. Pomoci se dostane rovněž mysliveckým spolkům nebo záchranným stanicím.
„V oblasti životního prostředí kraj podpoří jednotlivé organizace a spolky částkou asi 1,7 milionu korun, menší část ještě musí schválit krajské zastupitelstvo,“ uvedl krajský radní pro oblast venkova, životního prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Na finanční podporu se mohou spolehnout i myslivecké spolky. „Je bezesporu žádoucí tyto spolky podpořit. Přetrvávajícím problémem jsou časté střety zvěře s vozidly na našich silnicích, kdy dochází nejen k poranění či smrti zvířat, ale i k hmotným škodám, někdy dokonce ke ztrátě lidských životů. Na základě dotace zajistí myslivecké spolky nákup pachových repelentů a optických zradidel,“ vysvětlil Miroslav Krčil. Mimoto kraj poskytne finance na náhradu škod způsobených chráněnými živočichy.
Kraj nezapomíná ani na záchranné stanice. „Schválili jsme pomoc ve výši 550 tisíc korun pro Záchrannou stanici Pasíčka, 150 tisíc korun pro stanici Lipec a 100 tisíc korun pro stanici Zelené Vendolí. Stvrzení této dotace je rovněž v kompetenci krajských zastupitelů,“ informoval radní Krčil.

 

AD: Město hledá smysluplné využití pozemku

Město Česká Třebová hledá smysluplné využití nemovitosti - pozemku ppč. 644/5 v katastrálním území Česká Třebová
volejbalového hřiště v ulici U Starého hřbitova v České Třebové  
 
Dobrý den pane Mikolecký,
A co na to pan místostarosta pan Kopecký? Ten má dobré nápady !
Jen mne napadá, kdyby se tam umístila ta jeho dvě griloviště, jedno z Javorky od sochy Šárky (kde je to jako pěst na oko), a druhé ze sídliště Lhotka (kde stejně nikdo negriluje), postavily by se tam dvě pergoly, třeba jen z palet, TOITOI toalety, a vzniklo by městské griloviště za pár korun. Pokud by ovšem nebylo vyhlášeno výběrové řízení, projekt, nejlépe dotace, … pak by se z ,,pár korun“ opět staly miliony !  Jen by tam musela projíždět městská policie, a uklízet Ekobi.
Myslím si, že tam už nikdo nebude hrát ,,vybiku“ nebo badminton jako za našeho dětství. V dnešní době se asi travnatý pozemek pro sport neuplatní, a navíc bez jakéhokoliv sociálního zázemí. A sportovišť, si myslím, máme dost. Mirka Valentinová
Váš zaslaný návrh jsem předal na odbor majetku. Město skutečně nechce nechat svůj majetek nechat nevyužitý a nemyslím si proto, že by tato zveřejněná výzva byla špatná. Je to plocha v územním plánu města vedena jako rozvojová plocha pro sport, proto je tam dosavadní určení uvedeno. Územní plán lze samozřejmě měnit podle potřeb města. Označená nemovitost navazuje na plochu pro individuální bydlení a je možné proto uvažovat i o jiném druhu využití, záleží na složitosti připojení na inženýrské sítě. Komunikace  je zde však k dispozici a tak by nemělo i této možnosti zřejmě nic bránit. Změna územního plánu města se právě řeší, pokud tedy přijde podnět, může být změna provedena poměrně rychle.


Minikemp na Pekláku má nový provozní řád  
V rámci areálu Peklák byl vybudován minikemp, který je pronajat společnosti Eko Bi. Pro minikemp mohou sloužit celoročně parkovací plochy s elektrickými přípojkami na asfaltové ploše, na zatravněných plochách je možné parkovací plochy využívat pouze v období květen - říjen. Voda z placeného stojanu je dostupná také pouze v období květen - říjen stejně jako sociální zařízení v budově bufetu. V zimním období je sociální zařízení přístupno pouze ve dnech, kdy je skiareál v provozu. Minikemp není vybaven na likvidaci odpadní vody. Celkem je v minikempu 24 míst s umožněním odběru elektrické energie, v období květen - říjen pak také myčka na kola, přístřešky na kola, nádoby na odpad stojan s nářadím na běžnou údržbu jízdních kol.
Provozní řád také určuje práva a povinnosti hostů v kempu. Od 22 hodin večer  do 7 hodin rád musí hosté dodržovat noční klid. V této době je také v areálu kempu a parkovišti omezen pohyb motorových vozidel. Pokud hosté způsobí  v kempu škody na majetku, musí jej v plné výši provozovateli kempu nahradit. pobyt se psem je povolen za přesně určených podmínek, je zde zákaz volného pohybu psů, stanovena povinnost majitele uklízet po psovi exkrementy, v noční době musí být pes umístěn ve stanu nebo v zaparkovaném vozidle. Provozní řád byl schválen radou města a bude v areálu vyvěšen. (mm)


Zaorálek kritizuje návrh na uvolňování covidových opatření v kultuře

Ministr kultury Lubomír Zaorálek kritizuje návrh na uvolňování covidových opatření v kultuře, který dostal od Ministerstva zdravotnictví. Oblast podle něj diskriminuje proti ostatním odvětvím například tím, že vyžaduje od diváků nákladnější PCR testy. Zaorálek dnes novinářům řekl, že plán navíc požaduje výrazněji lepší epidemickou situaci než srovnatelné země, které již pravidla pro kulturu uvolňují. Realitu v kulturní oblasti neodráží návrh ani podle pořadatelů akcí, míní. V řadě případů by umožnil příliš malé publikum, takže by bylo prodělečné akce organizovat, řekl Zaorálek. Ministerstvo zdravotnictví přitom od pořadatelů má informace, v jakých mantinelech mají kulturní akce smysl. „Je to ale jako mluvení do dubu,“ prohlásil. Kabinet zhruba před dvěma týdny představil šest tzv. balíčků pro uvolňování koronavirových pravidel. Řídí se počtem případů covidu-19 na 100.000 obyvatel. V případě kultury se s nimi počítá také, podle Zaorálka ale umožní kultuře fungovat prakticky až na podzim. Například ve Francii či Rakousku dávají pravidla daleko větší šance pro pořádání akcí. „Nevím, proč u nás by měly být poměry o tolik tvrdší,“ řekl. U kulturních akcí navíc návrh nepočítá s antigenními testy, ale pouze s přesnějšími, avšak dražšími PCR testy. „Je nefér, aby jediná kultura měla za podmínku PCR testy,“ řekl. Kultura by tak mohla být dostupná jen pro bohaté, případně starší lidi s dokončeným očkováním. „Tohle mi připadá jednoznačně vůči kultuře diskriminační,“ uvedl Zaorálek.

Amatérská fotbalová sezóna se opět nedohraje. Už podruhé.
Fotbalové soutěže se opět nedohrají, nebude se postupovat ani sestupovat, týmy budou rády za několik přátelských zápasů a doufat, že nová sezona snad bude „normální“.Čelní představitelé Fotbalové asociace České republiky oznámili, že letošní sezona se nestihne dohrát, a tak ji stejně jako tu předcházející skrečovali. Největší škoda je u mládežnických družstev, kde se dorůstáním mění hráčské kolektivy. Covid se tak podepsal především na mládeži.

Infocentra mohou být otevřena - po 133 dnech  

V úterý 11. května bude pro veřejnost otevřeno Turistické informační centrum. Umožňuje to Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 3. 5. 2021. Pro návštěvníky i obyvatele města se tak prostory infocentra otevřou po 133 dnech svého nuceného uzavření. Své služby bude opět poskytovat v obvyklé otevírací době  Návštěvníci při vstupu stále musí dodržovat nařízená hygienická opatření ohledně zakrývání nosu a úst, dodržovat rozestupy a používat desinfekční prostředky na ruce. Na základě mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví nebudou v provozu internetové kavárny. O zahájení jejich provozu vás budeme aktuálně informovat.


Město Česká Třebová
Městský úřad, odbor majetku města
zveřejňuje tímto podle § 39 zákona č.128/2000 Sb., o obcích  následující:
záměr pronájmu stavby bez čp/če – garáže, která je součástí pozemku stpč. 2508, v katastrálním území a obci Česká Třebová (vnitroblok čtverec) za 12.000,- Kč/rok na dobu neurčitou, s výpovědní lhůtou 3 měsíce, od 01.07.2021.
Ing. Jiří Smrčka, vedoucí odboru majetku města



  • Když se člověk nepochválí sám, nikdo jiný to za něj neudělá. Je to opravdu tak?