Českotřebovský deník 133/2021 (12/5)

V Tkalcovské se už zase staví

V minulém roce jsme s Martinem Šebelou zaznamenali  v článku i na videu zbourání Morkesova stavení čp. 342 jako posledního domu z původní zástavby Tkalcovské ulice, seznámili veřejnost s její historií. Letos se situace mění, v Tkalcovské ulici se začalo stavět.  Především jde právě o obnovu posledně zbourané chalupy, kde už nový majitel zahájil stavební práce brzo na jaře. Jsou i další záměry. Poměrně velký několikapodlažní objekt by měl vzniknou "dole" na tzv. "plácku" , kde po zbourání posledního domu čp. 130 (tzv. Vorlova vila) vznikl pěkný volný, nyní zatravněný prostor pod parkovištěm Billa.  Existuje záměr na využití tohoto prostoru pro stavbu bytového domu, který toto prostranství využije. 
Zatím tomu bohužel brání územní plán města, ve kterém "někdo", zřejmě při jeho poslední obnově  určil tuto plochu jako plochu pro zeleň a na ní se stavět zatím nedá.Nejprve tedy musí dojít ke změně územního plánu, vytvořit zde plochu pro bydlení tak, jak to bylo před tím. Je to zbytečné zdržení, ale jinak to bohužel nejde vyřešit. Předběžné svolení není možné. (mm)
 
Váhy odhalí přetížená vozidla 

Na nejvíce zatížené úseky krajských silnic umístí kraj už v příštím roce vážní systémy, které zabrání devastaci silnic způsobené přetíženými vozidly. Zničené silnice řešil kraj již v minulosti, kdy se snažil zabránit vjezdu kamionů na vybrané úseky. Vážení nákladních vozů si klade za cíl výrazně prodloužit životnost silnic a zvýšit tak bezpečnost dopravy. 
„V současné chvíli máme vytipovaných celkem šest úseků po celém kraji, kde by mohly být vážní systémy umístěny. Vážící cyklus je plně automatický a má téměř stoprocentní účinnost. Díky váhám by tak nemělo docházet k průjezdu nadměrně zatížených vozidel, což bude mít za následek vyšší životnost našich silnic,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš.
Vážní systém v sobě obsahuje hned dvě váhy – nejprve vysokorychlostní váha detekuje při jízdě přetížené vozidlo, které následně odkloní pomocí dopravního značení na statické vážní místo v trase. Váha vůz převáží a zaznamená registrační značku, která je systémem odeslána na správní úřad.  Váhy by měly být umístěny například mezi Litomyšlí a Českou Třebovou, na silnici u Radlína nebo u Ronova nad Doubravou.

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 13. 5. 2021 7:51

Za středu  12/5 přibyly 2 nové případy (v úterý 1) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 16 případů ke včerejšku na 15 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 8; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zhoršila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.10 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2298. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2333.) jsme se posunutím o 35 příček zhoršili.

Pardubický kraj se chce v zahraničí prezentovat společně s pražským letištěm

hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s předsedou představenstva Letiště Praha Václavem Řehořem o možnosti prezentace Pardubického kraje zahraničním turistům. Vedle toho byla tématem aktuální situace v letectví a protiepidemická opatření na letišti.
„Pražské letiště je klíčovou vstupní branou do České republiky pro zahraniční turisty, a to i v současné době, která není z hlediska cestovního ruchu vůbec jednoduchá. Našim cílem je prezentovat náš kraj jako atraktivní destinaci v krátké dojezdové vzdálenosti od Prahy, který má dvě památky UNESCO v Kladrubech nad Labem a Litomyšli,“ řekl hejtman Netolický. Ten by rád jednal o možnosti zapojení kraje do projektu TouchPoint. „Jedná se o velmi zajímavý projekt, na kterém spolupracuje Letiště Praha se Středočeským krajem, agenturou CzechTourism a s Prague City Tourism. Hlavním cílem je podpořit rozvoj přímých leteckých spojení a nabídnout leteckým společnostem, touroperátorům a následně návštěvníkům ucelenou nabídku míst k navštívení. V minulosti proběhla velmi úspěšná reklamní kampaň v New Yorku a plánuje se například japonské Tokio,“ uvedl hejtman, který chce v nejbližší době o možnosti zapojení jednat s agenturou CzechTourism a dalšími subjekty.
Prosíme o pomoc ! Kdo nalezl 4 klíče na zelené šňůrce, které zřejmě vypadly z kapsy motocyklistovi na trase STK - Podbranská - Dr. Beneše - ul. U Stadionu - Kubelkova - Orlík - U Frajdlů - Ústecká - pneuservis Habrman, prosím o odevzdání na služebnu městské policie nebo o zavolání na telefon 604 685 835. Hodně pomůžete člověku v nezáviděníhodné situaci!!


Odkaz na živé vysílání z předávání cen města  v Kulturním centru 14/5 od  19 hodin najdete ZDE

Nová lázeňská lavička v Litomyšli

Až přijedete do Litomyšle a půjdete městem na procházku, prohlédněte si výstavu "Litomyšl lázeňská" a přitom  i novou lázeňskou lavičku – vše je pro vás připraveno na Toulovcově náměstí. Věříme, že svět bude brzo opět v pořádku a lázeňská Litomyšl bude vypadat tak, jak uvidíte na fotografiích na výstavě. Těšíme se na naše společné (b)láznění a věříme, že své úsměvy už nebudeme muset skrývat pod respirátory! Michaela Severová
 
Nové kolumbárium na ústeckém hřbitově 

Město Ústí nad Orlicí soustavně pečuje o své hřbitovy. Na městském hřbitově bylo dokončeno nové kolumbárium, díky kterému se urnová část v severozápadním sektoru rozrostla o tři desítky nových schránek. Monolitická stavba se stejně velkými boxy pro urny ve třech patrech nad sebou nahradila část hřbitovní zdi. Doplněna byla boční opěrnou zdi s umělecky ztvárněným reliéfem se smutečním motivem a lavičkou. Investice za zhruba 1,3 milionu korun zahrnovala i bezprostřední úpravu okolí kolumbária. Protože zájem pozůstalých o urnová místa je stále velký, město hledá způsob, jak jejich počet ještě navýšit. „Budeme řešit úpravu a opravu starého altánu, který se nachází u zadního vstupu do hřbitova. Zde by případně mohlo stát další kolumbárium. V letošním roce máme v plánu zahájit projekční přípravu, v příštím roce by mohlo dojít k realizaci, tedy stavbě nových urnových schránek,“ upřesnil starosta města Petr Hájek.

V České Třebové působí ústecká charita na dálku

Velkou novinkou v pečovatelské službě v Ústí nad Orlicí je rozšíření poskytované péče o děti od 6 let věku se zdravotním postižením, které plní povinnou školní docházku. Více informací nám k tomuto i dalším tématům pověděla vedoucí služby Jiřina Matějíčková.
 „Pečovatelská služba může nyní poskytnout pomoc i dětem se zdravotním postižením, které se nemohou do školy dopravovat samy nebo s rodiči. Mezi prvními, kdo se rozhodl tuto službu využívat je malý Patrik. Díky firmě Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí, která přispěla na náklady na dopravu a doprovod, tak mohl Patrik navštěvovat Speciální základní školu v Ústí nad Orlicí, než se její brány vlivem zpřísněných vládních opatření zavřely.“ Dále vedoucí Jiřina dodává: „Kromě rozšíření cílové skupiny jsme rozšířili i území služby. V posledním půl roce přibyly obce Přívrat, Dolní Dobrouč, město Česká Třebová, nyní také obec Řetůvka. Změnila se i provozní doba terénní služby – péči poskytujeme každý den od 7 do 19 hodin. S rozšířením provozní doby přibývá počet hodin přímé péče, jednotlivých výkonů i návštěv a spolu s tím i počet pracovních úvazků.“
V pečovatelské službě Ústí nad Orlicí přibývá stále více klientů s chronickým onemocněním, resp. s chronickým duševním onemocněním. Služba má také množství klientů ve věku nad 80 let. Tito lidé potřebují mnohem více času k naplňování svých základních i vyšších potřeb, jednotlivé úkony péče jsou tedy pro všechny časově náročnější a vyžadují oboustrannou trpělivost.
Dále nám vedoucí Jiřina sděluje, jak si služba vede v době koronavirové epidemie: „ Neustále sledujeme nouzová opatření, operativně nastavujeme pravidla poskytované péče, zajišťujeme bezpečnostní opatření zaměstnanců i klientů. V souvislosti s pandemií také řešíme časté krizové situace spojené s náhlými změnami vlivem výpadku zaměstnanců i klientů s onemocněním covid-19 nebo zaměstnanců i klientů v karanténě. Často spolupracujeme s Krajskou hygienickou stanicí a praktickými lékaři. U některých klientů byl, bohužel, zaznamenán těžký průběh onemocnění i s následkem úmrtí.“ 
Charitní pečovatelská služba Ústí nad Orlicí dostává množství pochval a laskavých ocenění, které jsou pro ně velkou motivací v této těžké době. „Je nám ctí pečovat o klienty, kteří se s námi cítí být v bezpečí, naši službu požadují a projevují nám tím svoji důvěru,“ říká na závěr Jiřina Matějíčková.  Za Oblastní charitu Petra Hubálková
 
Občanská poradna v Ústí nad Orlicí

Občanská poradna Ústí nad Orlicí na všech svých kontaktních místech z preventivních důvodů upřednostňuje telefonické a e-mailové konzultace. Pokud chcete využít naše služby, zavolejte na tel. 734  281 415 či napište na mail: poradna@uo.hk.caritas.cz a domluvíme se na dalším postupu.
Služby občanské poradny (OP) jsou určeny všem lidem, kteří se dostali do nepříznivé sociální či životní situace nebo jim taková situace hrozí, situaci neumí sami řešit a potřebují pomoc. Služby jsou bezplatné.
V České Třebové jsou poskytovány každé pondělí dopoledne od 9 - 12 hodin  na adrese Hýblova 63

Půjčovna kompenzačních pomůcek je pro naše občany v Ústí nad Orlicí 

Provozní doba  v půjčovně kompenzačních pomůcek v Ústí nad Orlicí  a to následovně:
Po 8.00 - 11.30, 12.30 - 17.00
Út 8.00 - 11.30, 12.30 - 15.30
St 8.00 - 11.30, 12.30 - 17.00
Čt 8.00 - 11.30, 12.30 - 15.30
Pá 8.00 - 11.30, 12.30 - 15.30
Domácí péči usnadní vhodné kompenzační pomůcky, které přinášejí větší komfort pacientovi i pečujícím osobám. Zapůjčením vhodné kompenzační pomůcky dochází k maximálnímu zkrácení doby pobytu uživatele v institucionální péči. Služba tak umožňuje klientovi se sníženou soběstačností zůstat součástí přirozeného prostředí a dál plnohodnotně žít v okruhu svých blízkých. Návštěvu si, prosím, domluvte s vedoucí půjčovny v Letohradě na tel.: 731 598 830 nebo v Ústí nad Orlicí na tel. 731 402 314.