Českotřebovský deník 134/2021 (13/5)
Taneční škola opět trénuje 

Okamžitě po uvolnění jsme využili všechny možnosti a začali trénovat venku. Přes nejisté počasí se nám podařilo všechny naplánované tréninky realizovat. Zájem o skupinový pohybu a sdílení zážitků v kolektivu byl znát jak u dětí tak i trenérů. Návrat na výkonnost, kterou jsme měli před covidem, bude běh na dlouhou trať, ale jsme rádi, že už jsme mohli začít. Přejeme všem sportovcům spoustu pěkného počasí pro venkovní tréninky, abychom si mohli pohybu pod širou oblohou užít co nejvíce.

Cvičení rodičů s dětmi Taneční školy

Chcete se k nám přidat
a užít si zdravý pohyb
s vašimi nejbližšími?
 
Cvičení rodičů s dětmi
máme každé úterý
v 15:15 - 16:15
na hřišti Gymnázia ČT,
nebo před studiem TŠ
(podle počasí).
 
Cena lekce je 70,-
 
Rezervace míst na jednotlivé lekce
je možná u Šárky Prossové
(604 972 458,
prossova@atlas.cz)
Takto cvičit budeme
až do konce června 2021.

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 14. 5. 2021 7:47

Za čtvrtek přibyly 2 nové případy (ve středu 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme nárůst z 15 případů ke včerejšku na 16 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 7; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace lehce zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.10%. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2158. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2298.) jsme se posunutím o 140 příček zhoršili.
 
ON LINE KONCERT SKUPINY VOLNOST BUDE V SOBOTU 15. 5.

Odkaz na  přímý přenos na youtube kanál Kulturního centra je  https://youtu.be/vJK5YXwjaqc  od 18 hodin
 
Ceny města Kohout 2020 a 2021

Přímý přenos z předávání cen je v pátek 14.5. od 19 hodin.na tomto odkaze ZDE


3. jarní Farmářské trhy v České Třebové  - čtvrtek 13. května  


BUDOU ZASE  BLEŠÍ TRHY NA SPLAVĚ                       


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné
věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.

16. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“

uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy
Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 4. - 5. června 2021
v pátek 9:00-17:00 hodin
v sobotu 9:00-15:00 hodin)

Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout
starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i obrazy, knihy a mnoho dalšího.

Těšíme se na Vás.  Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421      

Den dětí s Večerníčkem 

Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová, připravuje pro děti individuální zábavnou trasu s večerníčkovými postavami a úkoly. Akce proběhne v parku Javorka v úterý 1. 6. 2021. Soutěžní kartu si budete moci vyzvednout v Klubu Rébus (Matyášova 983, Česká Třebová) kdykoliv od 10.00 hod. do 17.00 hod.  Můžete se těšit na 8 stanovišť, hádanky, luštění, apod. V cíli na vás čeká pamětní list a odměna. Vstupné 30,- Kč (děti do 3 let 15,- Kč, doprovod zdarma).
 
Peklákový Everesting pro Šimonka sbírka 

Pokusíme se vystoupat na Peklák tolikrát, abychom se dostali na vrchol hory Mt. Everest. 600 m dlouhý úsek s převýšením 137m tak potřebujeme nastoupat a sestoupat 65x. A proč?
1. Protože můžeme
2. Protože chceme podpořit bojovníky, kteří musí bojovat každý den. Ne jako my pro zábavu a když se jim zrovna chce
Jedním z takových bojovníků je i pětiletý Šimonek. Jeho příběh i to, jak pomoci, se dočtete v odkazu v této události :) Prosíme, dejte naší akci smysl ;)
Ještě vysvětlení pro ty, co vůbec netuší o jakou výzvu se pokusime🙂 Musíme opakovaně vystoupat na Peklák, tolikrát, abychom ve výškových metrech dosáhly vrcholu Mount Everestu, můžeme mít pouze 2 hodiny přestávku za celou akci (na jidlo, převlečení atd.) A střídat se nebudeme, svorně společně 65x. Tedy akce bude probíhat i po celou noc
So 15. 5. v 10:00 do Ne 16. 5. v 20:00
Pořadatelé: Katka Balcarová - Darina Hrušková - Simona Kosková

SOBOTA 22. KVĚTNA 2021 V 6:30 AŽ 17:00

Putování za Třebovským kohoutem


Start na dopravním terminálu Jana Pernera od 6:30 hodin 
Letos pouze jednodenní akce !!!
Cíl u rozhledny na Kozlovském kopci. Letos již 44. ročník akce!

Kraj plánuje na regionální železnici nasadit dalších 11 vozidel RegioSpider. Nahradí starší motoráky

Jedním z velkých témat při jednáních s železničními dopravci je dlouhodobě modernizace vozového parku. Dalších 11 modernizovaných vozidel by se na tratích, které v kraji zajišťují České dráhy, mohlo objevit v průběhu roku 2023. Jedná se o vozidla typu Stadler RS1, která již pod názvem RegioSpider v kraji jezdí.
„Postupná modernizace vozového parku a nahrazování vozidel řad 810 a 814 byla jednou z našich priorit při jednání s národním dopravcem o desetileté smlouvě. V návaznosti na postupné zavádění zabezpečení ETCS bude nutné nahradit tato vozidla, která již tomuto zabezpečení neodpovídají. Na hlavní koridorové trati by měl být výhradní provoz s ETCS zaveden od 1. ledna 2025 a v našem kraji jsou na tuto trať navázány další regionální linky,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého bude nyní probíhat upřesnění finančních kompenzací.
České dráhy v současnosti provozují 33 motorových vozů Stadler RS1 pod názvem RegioSpider. Dalších 22 vozidel tohoto typu ČD pořídily koncem loňského roku z Německa, ty dle plánu ještě projdou modernizací obsahující i prvky tzv. bohemizace pro provoz v České republice. „Nákup zánovních nízkopodlažních vozidel pro regionální železnici je v poslední době de facto jediným způsobem, jak obměnit vozový park a zároveň výrazně nezvýšit cenu za kilometr. Kapacitně obdobné vozy se již prakticky nové nevyrábějí, a proto jdeme cestou odkupu zahraničních vozidel, která byla v tomto konkrétním případě dříve v provozu na regionálních tratích v Německu,“ řekl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.
Pardubický kraj by měl z celkového počtu pořízených vozidel získat polovinu, tedy 11 vozidel. „Vozy jsou nízkopodlažní a budou mít dostatek prostoru pro přepravu cyklistických kol. Budou využity na regionálních tratích po celém Pardubickém kraji. Soupravy budou moci jezdit až 120 km/h, což povede ke zkrácení jízdní doby. Podmínkou je ale úprava všech traťových úseků, které nejsou na tuto rychlost uzpůsobené a zrušení některých nechráněných přejezdů. Tyto vlaky budou například nasazeny na trať Litomyšl – Choceň a Polička – Žďárec u Skutče. I v těchto případech je úprava na trati nutná,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš. 

CYKLOGLACENSIS 2021 - Setkání na hranicích

Startuje se v pátek 21. května v ráno ze Starého náměstí. Akce je letos jednodenní, cíl v Orlickém Záhoří/Mostowicích.
Podrobnosti k letošní cyklojízdě:
• organizace vlastního setkání bude zajištěna tak, aby byla dodržena aktuálně platná nařízení v souvislosti s covid-19,
• skupiny cyklistů budou přijíždět a odjíždět v časových rozestupech tak, aby se na místě nepotkal jen povolený počet osob,
• pro občerstvení si půjde vždy samostatně jednotlivý tým, účastníci z různých týmů se nebudou mezi sebou mísit,
• program v Orlickém Záhoří – Sopotnická dechovka,
• občerstvení pro účastníky je zajištěno,
• účastnická trička mají potisk loga CG 2021 Setkání na hranicích na prsou, barva světle modrá v různých velikostech jako obvykle, cena trička je 200 Kč.

Vzpomínka na kulturistu Václava Papírníka

Začátek roku přinesl velmi smutnou zprávu. Ve věku 72 let zemřel závodník v powerliftingu a kulturista tělem i duší Václav Papírník.
Václav se narodil 4. ledna 1949 a prožil svůj život ve vesničce Starkoč u Náchoda, odkud podnikal výjezdy na soutěže po celé republice. Když v roce 1972 přišel na čas do svářečského kurzu do České Třebové (ohlásil se ještě do sklepní činkárny HP-CLUBU), připomínal nám svou postavou, úžasnou silou i svéráznou filosofií Franca Columba natolik, že jsme mu dali přezdívku „Východočeský Columbu“.
Letos by tomu bylo 49 let, co Vaška znám, a dovoluji si tvrdit, že ve své době využil dostupnou metodiku, možnosti výživy a regeneraci na 50 % - 60 % (anabolik se nikdy nedotknul). Zato v houževnatosti, tvrdosti a v absolutním sebeobětování k dosažení cíle 100 % zcela jistě překročil. Stručný sumář jeho výsledků bude tudíž mít dvojlomný rozměr. Jsem přesvědčený, že kdyby místo v izolaci starkočské sokolovny mohl trénovat v kolektivu - aby se vyhnul chybám a udržel motivaci - byl by svůj nadprůměrný fyzicko-volní potenciál prodal za mnohem vyšší cenu. Vaškovi chyběla kritika a zpětná vazba, nerad (pokud vůbec) nacvičoval volnou sestavu a o lepší místa přicházel kvůli jejímu nízkému hodnocení.
Jako powerlifter dřepující s rovným trupem zase nekladl důraz na spodní záda, takže jeho dřep byl kolikrát vyšší než mrtvý tah. Z druhé strany svalovou hustotou, vyrýsovaností a hlavně vytvarovanými kvadricepsy patřil u nás do hrstky nejlepších.
Z obecně platných kritérií muže splnil Vašek všechna: postavil dům, zasadil celou alej stromků, nestal se otcem syna, nýbrž dcery Lenky, a též dědečkem vnoučka. Celoživotní svazek s kulturistikou nenasadil Vaškovi klapky na oči. Stále jej zajímala krása přírody, byl samovýrobcem potravin pro rodinu, konstruktérem posilovacích strojů (ten poslední slouží - jak jinak - na dřepy) i mechanismů všech typů, zastáncem ekologických myšlenek a posluchačem country. Po dosažení věku 60 let (2009) se začal věnovat soutěžím v bench-pressu kategorie masters a získal dlouhou řadu medailí a titulů z domácích i zahraničních klání.
Vašek trpěl v posledních letech řadou nemocí, měl silný diabetes a píchal si inzulín, jeho ledviny fungovaly špatně a srdce pracovalo sotva na polovinu kapacity. Někdy začátkem ledna letošního roku se nakazil koronavirem způsobujícím nemoc COVID-19, byl hospitalizován, a přestože se jeho stav objektivně lepšil, dostal zápal plic a v úterý 19. ledna večer zemřel. Čest jeho památce. 
Podle Josefa Švuba - Celý článek najdete na tomto odkazu zde: Zemřel Václav Papírník (ronnie.cz)


Areál pro sportovní aktivity ve Vysokém Mýtě 

V přírodním prostředí městských lesů v blízkosti Vysokého Mýta vzniká areál pro sportovní a rekreační aktivity. Jako první v minulých letech vyrostly trailové tratě, pumptrack, dvě venkovní tělocvičny, altán a výběhové schody na Vinicích. V letošním roce vzniknou dvě trailové tratě směrem na Podrážek. „Je to další etapa rozšiřování rekreačního prostoru Vinice – Chobot. Představuje asi třetinu budoucího cykloareálu, který se bude rozkládat v lese za silnicí k Chobotu. Na původní tratě na Vinicích přímo nenavazují, a i charakterem budou odlišné. Budou to přírodní tratě s menšími zásahy do terénu,“ řekl starosta František Jiraský.
V souvislosti se změnou užívání byl režim lesů převeden z hospodářského do rekreačního. „Prioritou v těchto lesích nebude jen hospodářská činnost, ale bude možno více je užívat k rekreaci,“ řekl starosta.„Singletrailové tratě budou respektovat reliéf lesa tak, aby nedocházelo k zásahu do krajiny. Zpevněné budou vápencovou drtí s jílem,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Ondřej Halama. První trať dlouhá 1,1 kilometru bude vhodná i pro začínající cyklisty. Zato na druhé trase dlouhé 1,9 kilometrů budou cyklisté zdolávat převýšení na Babce. Budoucí třetí okruh, který povede kolem Chobotu, se bude realizovat v příštích letech až po odbahnění malého rybníku. K trailovým tratím povede také přírodní okruh vysokomýtské naučné stezky směrem na Vinice a do okolí Chobotu. Na dřevěných panelech budou informace o geniu loci jednotlivých zastavení i rostlinách a živočiších, které zde lze spatřit. Další zajímavé informace bude možné načíst z QR kódů na panelech. Na části stezky, která povede alejemi a přes vrch Vinic, bude umístěno 8 herních prvků
.

Silnice 366 projde modernizací v délce 13 km 

Hejtman Martin Netolický a radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil navštívili obec Brněnec. Zde jednali také se starosty Hradce nad Svitavou a Rozhraní o investicích do silniční sítě v regionu, ale také dotační politice kraje směrem k obcím či rozvoji vodovodů a kanalizací.
Velkým tématem obcí jsou modernizace silnic v majetku kraje, ale také opravy silnice I/43 směrem na Brno. „V srpnu chceme zahájit modernizaci téměř sedmikilometrového úseku silnice II/366 z Křenova do Pohledů včetně průtahu obcí za 134 milionu korun bez daně. Pokud půjde vše podle předpokladů, tak bychom chtěli tuto etapu dokončit ve druhé polovině roku 2022,“ uvedl hejtman, který avizoval pokračování až do Hradce nad Svitavou. „V tuto chvíli běží výběrové řízení na šestikilometrový úsek z Pohledů do Hradce nad Svitavou v předpokládané hodnotě 208 milionů korun bez daně. U obou staveb jsme byli úspěšní v rámci 91. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, kde je evropská dotace ve výši 60 procent z uznatelných nákladů,“ řekl hejtman.
Kromě staveb kraje je v oblastí tématem také budování obchvatu Svitav, který by měl začít na podzim letošního roku. Po jeho dokončení by kraj opravil druhou část komunikace procházející Hradcem nad Svitavou směrem na Svitavy. „Silnice bude přibližně půl roku oficiální objízdnou trasou při budování obchvatu Svitav, a proto bychom naplánovali její modernizaci až po dokončení obchvatu,“ který by měl být dokončen v roce 2023. Veškerá stavební činnost bude v okolí velmi náročná na koordinaci a řadu objízdných tras,“ řekl hejtman.
Druhým velkým tématem pro přítomné starosty byl rozvoj vodovodů a kanalizací, na který kraj v rámci svého dotačního již několik let přispívá. „Například Hradec nad Svitavou patřil v minulosti mezi úspěšné žadatele v rámci našeho dotačního titulu. V tuto chvíli řešíme situaci v Rozhraní, kde je situace komplikovaná s ohledem na velikost obce či složité podloží. Nyní obec ve spolupráci s VUT Brno zpracovává studii, která by měla napomoci s řešením nebo alespoň dalším nasměrováním,“ řekl krajský radní Miroslav Krčil.
¨