Českotřebovský deník 136/2021 (15/5)

Vleky se rozjely. V Dolní Moravě tak jako na Pekláku. 

Zatímco start letní sezóny v okolí Kralického Sněžníku je pozvolný, tak Bikepark Peklák v České Třebové praskal ve švech.  Parkoviště pod Peklákem bylo půlně využité i přes poměrně nepříznivé odpolední počasí. Také minicamp na Pekláku  je plně využit. Mimo bikerů se na sjezdovce odehrává "Everesting pro Šimonka". Darina, Katka a Simona jdou Everesting pro Šimonka, kterému tak chtějí přispět na hipoterapii a rehabilitaci. Dvojici běžkyň, které se rozhodly svým sportovním výkonem iniciovat pokrok ve sbírce pro zdravotně postiženého pětiletého chlapce doprovází při opakovaných výstupech na Peklák velká skupina dalších podporovatelů z řad běžců a dalších sportovců. K tomu je určen samostatný článek. V každém případě je třeba znovu smeknout jak před pořadateli bikerezortu Peklák, tak i sportovci, kteří dokážou vytvořit takový benefiční sportovní podnik
V pátek se otevřel na Dolní Moravě Trailpark pro milovníky adrenalinu na kole a lanovka vyvezla první turisty na horní stanici u chaty. V porovnání s Peklákem to  byl jen opatrný start, na Dolní Moravu je daleko. Lanovky nesměly celou zimní sezonu vozit lyžaře, na konci ledna vláda zakázala v Dolní Moravě i přepravu turistů. Minulý týden se s hezkým počasím otevřely také půjčovny elektrokol a některé atrakce. 
 

Covid Report - Česká Třebová aktuální k 16. 5. 2021 7:56

Za sobotu 0 nových případů (v pátek 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 16 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 6; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.10 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2038. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2087.) jsme se posunutím o 49 příček zhoršili.
 
Kultura se rozbíhá, postupně a nejspíš pod širým nebem.

Proto rád informuji o nově domluvené akce - autorském čtení českotřebovské prozaičky a scénáristky Blanky Kostřicové, které se uskuteční  28. června v Javorce!  To tady ještě nebylo!  Musíme si zvykat  českotřebovská kultura letos využije letní scénu více než v jiných letech....

Další přímý přenos z Kulturního centra: skupina VOLNOST
Záznam z koncertu ZDE


Nové video Českotřebovského deníku: 12. hudební besídka ZUŠ

 Plná velikost videa ZDE
Program
1) Adam Janíček Sonáta d moll, Grave, Allegro
2) Martin Formánek Stairway to Heaven
3) Marie Vomáčková, Jolana Svobodová Španělský tanec
4) Klára Horáčková V hospodě u tří bernardýnů
5) Jakub Bernard Old Mc Donald
6) Tereza Blažková Simple Pleasures
7) Veronika Rybková Yes, it is
8) Adam Vebr Koncertino facile
9) Ondřej Novák Čížečku, čížečku, Tluče bubeníček
10) Meda Špačková Měsíční svit
11) Kristýna Jebousková Hřej, slunéčko, hřej
12) Richard Knoll Okoř
13) Tereza Jebousková Rainbow
14) Barbora Hyláková Dwarf Rag
15) Filip Horáček Trh ve Scarborough
16) Alžběta Smyčková Maličká su
17) Lucie Řeháková Allemande
18) Jakub Podvala Housenka
19) Jindřiška Kopecká Anyone Tic-Tac Toe
20) Tomáš Podvala Spagnoletta
21) Aleš Kobulej Labutí jezero
22) Nela Houdová Vzpomínka
23) Theodora Amálie Pirklová Francouzská píseň
24) Johana Škopová N.Faber
25) Alexandra Škopová Sun Waltz
26) Tereza Jebousková Černé oči
27) Dominik Škrabánek Tisíc mil
28) Eliška Rozlívková U kadeřníka
29) Elena Mechlová Sunny And Cloudy
30) Marie Vomáčková Titanium Toccata, Toccata spirito
31) Barbora Svítilová Rondo

Česká Třebová stárne, počet obyvatel klesá

Česká Třebová je městem s rozšířenou působností, její obvod zahrnuje také obce  Rybník, Třebovice, Semanín a Přívrat s celkem 17772 obyvateli.
Ve vlastním městě Česká Třebová lze zaznamenat během posledních 10 let trvalý úbytek počtu obyvatel, který je dán více důvody.  Tento úbytek  nabral v uplynulých dvou letech 2019 a 2020 větší regresi. Počet občanů přihlášených do České Třebové je trvale nižší než počet odhlášených  a také počet narozených nových občánků města  je nižší než počet zemřelých. Důsledkem toho je zvyšování průměrného věku občanů ve městě.

Defibrilátor pro ústecké dobrovolné hasiče

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I. získala v květnu automatický externí defibrilátor (AED), plně kompatibilní s profesionálním zařízením Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Jedná se o přístroj užívající se v rámci oživovacích pokusů u lidí postižených náhlou zástavou oběhu, který je schopen vyhodnotit srdeční rytmus a případně dodat elektrický výboj srdci. Použitím tohoto zařízení, v krátké době po zástavě oběhu, můžeme poměrně zásadním způsobem zvýšit šance na přežití postiženého jedince. Zásahové jednotce ousteckých dobrovolných hasičů se tak zvýší akceschopnost, která může vést k ucelenější ochraně jak obyvatelstva ve městě, tak i zasahujících v rámci výjezdů k mimořádným událostem. Nákup defibrilátoru v celkové hodnotě 76 tisíc korun byl realizován z rozpočtu Města Ústí nad Orlicí s finančním přispěním nadace Agrofert ve výši 45 tisíc korun.
Epidemie v Pardubickém kraji se podle statistik z posledních dní vyvíjí dobře. Hospitalizovaných v nemocnicích je oproti březnu, kdy byl vyhlášen stav hromadného postižení osob, přibližně desetina. Očkování pokračuje, dvě dávky vakcíny za sebou už má přes 45 tisíc lidí v kraji. Zahýbat s počty nakažených by ale podle krajské epidemioložky mohla vládou navrhovaná rozvolnění.
 
 Svitavská nemocnice má v plánu významnou modernizaci svého areálu

Náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková se seznámila s plánovanými rozsáhlými investičními akcemi ve Svitavské nemocnici a s průběhem očkování v očkovacím centru sídlícím ve Fabrice. V rozhovoru s generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje Tomášem Gottvaldem, náměstkem pro léčebnou péči Svitavské nemocnice Pavlem Kunčákem a náměstkyní pro ošetřovatelskou péči Pavlou Angelovou se zajímala o návrat tohoto zařízení akutní lůžkové péče k běžné činnosti a poděkovala za nasazení všech pracovníků nemocnice v době epidemie.
Nemocnici, která se šesti sty zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům ve městě a ročně zde hospitalizují přes 11 tisíc pacientů, čekají menší i velké investiční akce. Jednou z nich je sdružení všech jednotek intenzivní péče (interní, chirurgické a ARO) do jednoho patra a s tím rozšíření celkové kapacity o tři lůžka.  V roce 2021 jsou součástí návrhu rozpočtu Pardubického kraje na rok 2021 náklady ve výši 2,8 miliónů korun.
Díky modernizaci vzniknou nové budovy v areálu nemocnice
Ovšem největší plánovanou akcí je etapová modernizace části objektů lůžkových oddělní rozpočtovaná na více než půl miliardy korun. „Cílem projektu je vytvoření moderního lůžkového pavilonu pro poskytování léčebné péče ve Svitavské nemocnici. Rekonstrukce počítá s částečnou demolicí jednoho a výstavbou nového objektu,“ uvedla Michaela Matoušková s tím, že modernizací lůžkového fondu dojde ke snížení finančních nákladů na provoz lůžkových oddělení. Zároveň budou odstraněny dlouhodobé a rozsáhlé technické závady. „Rekonstrukce vychází z dlouhodobého projektu rozvoje Svitavské nemocnice a navazuje na strategický Plán rozvoje Nemocnice Pardubického kraje,“ dodala. Záměrem je i přesun provozu patologie do jiné části areálu. Mezi další plány patří úprava parku před pavilonem Psychiatrie a v areálu Svitavské nemocnice. Zpracované studie počítají s náklady v celkové výši téměř 6 miliónů korun.
Očkovací místo ve Fabrice v létě skončí
Náměstkyně jednala ve Svitavách i o možném příštím očkovacím místu. Současné očkovací místo zřízené při Svitavské nemocnici a umístěné v kulturním centru Fabrika chce vedení města vrátit od září svému původnímu účelu a využívat pro kulturu. „V očkovacím centru Fabrika budou ještě příští týden aplikovat první dávky, poté dokončí druhé dávky a v červnu začne očkovat ve Svitavách společnost Renturi s.r.o. S panem starostou jednáme o nových prostorách,“ uzavřela Michaela Matoušková.
Podpora problémového regionu Moravskotřebovsko 

Přibližně sedm kilometrů jižně od Moravské Třebové se nachází obec Dlouhá Loučka, která byla druhou zastávkou hejtmana Martina Netolického při čtvrteční cestě po regionu. V obci se setkal také se starosty Kunčiny, Útěchova a Křenova. Řešil s nimi dotační programy kraje či modernizace silnic v regionu.
Hejtman se starosty hovořil o dotačním programu na podporu problémových mikroregionů. Právě z něj v minulosti Dlouhá Loučka na několik etap vybudovala obecní víceúčelový dům, ve kterém se nachází také bytová jednotka. V dohledné době obec plánuje rekonstrukci budovy obecního úřadu, kde se nachází také školka a byty. „Díky tomuto programu, který jsme vytvořili již v minulém volebním období, se podařilo podpořit mnoho projektů, které pomohli v oblastech, které byly postiženy strukturálními změnami v průmyslu po roce 1989. Takto jsme kromě Dlouhé Loučky pomohli se zlepšením technického zázemí obce Biskupice či společenského zařízení v Bělé u Jevíčka pro činnost místních spolků nebo rekonstrukci topení v kulturním domě v Mladějově,“ vzpomněl některé z dříve podpořených projektů hejtman,
Tématem byly samozřejmě také investice do silnic nižších tříd v majetku kraje. „V tuto chvíli modernizujeme 3,5 kilometru dlouhý úsek silnice II/366 z Křenova do Zadního Arnoštova, na který jsme získali prostředky ze 70. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu,“ řekl hejtman a zmínil také další komunikace. „Práce již probíhají na úseku Jevíčko – Jaroměřice, průtahu Moravskou Třebovou a před zahájením máme úsek Křenov – Pohledy,“ vyjmenoval hejtman.
 
KONČÍ PAVEL ZEMAN. ZA MĚ JE TO ŠKODA

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vzdal k 30.6. funkce. O jeho sporu s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou bylo napsáno již hodně. Za sebe považuji jeho odchod za velkou škodu pro celou soustavu státních zastupitelství. Pavla Zemana jsem poznal jako charismatického a vzdělaného právníka. Že se znelíbil některým politikům považuji spíše za vyznamenání. Věřím, že jeho další uplatnění bude opět na straně práva a spravedlnosti, ideálně i nadále ve službách České republiky. Martin Netolický