Českotřebovský deník 137/2021 (16/5)
Událost víkendu:
"Everesting pro Šimonka" skončil pokořením Mount Everestu

Velmi hodnotný sportovní výkon dvojice Kateřina Balcarová - Darina Hrušková byl okořeněn benefiční akcí. Z inicaitivy Kateřiny Balcarové a její rodiny  byla současně s  pokusem o mimořádný sportovní výkon vyhlášena sbírka pro zdravotně postiženého Šimonka.  Start výstupu na nejvyšší horu světa - Mount Everest se konal v sobotu v deset hodin dopoledne ze základního tábora na úpatí sjezdovky Peklák v České Třebové. Bylo třeba zdolat převýšení 8848 metrů, nadmořská výška základního tábora se nezapočítávala. Podařilo se. 65 výstupů, při kterých bylo třeba téměř non stop  vystoupat na sjezdovku 65x skončil  za velkého jásotu všech podporujících v neděli kolem 14. hodiny. Do týmu je třeba započítat také Simonu Koskovou, která měla na starosti materiálně technické zásobování a "bydlela" s nimi na Pekláku, zajišťovala jídlo a kapaliny, suché oblečení  a suchou obuv. Starostí neměla málo, snažila se zrealizovat všechna vyřčená přání.. Na svých výstupech nebyla dvojice sportovkyň sama, spolu s nimi chodil zpravidla početný tým podporovatelů. "Vlastně jsme šly do kopce samy ve dvojici jen šestkrát a to v noci, kdy všichni slušní lidé spí, jinak nás šla vždy celá parta. Všem podporovatelům  chceme hodně poděkovat, stejně jako všem, kteří přispěli do sbírky pro Šimonka, který to opravdu moc potřebuje," říkala Darina  Hrušková v cíli celé akce.  Počasí ovšem nijak nepřálo. Pršet začalo již vlastně brzo po startu prvního výstupu a někdy byl ten déšť velmi hustý.  Také v noci se rozpršelo a už to vypadalo hodně zle, Byla to krizová chvíle.  Rozmoklý terén navíc hodně ztěžoval pohyb, zejména cestu dolů ze sjezdovky. Puchýře zlobily zejména Katku, poslední výstupy šla se sebezapřením.
Dosažený sportovní výkon je to skutečně ojedinělý, Kateřina a Darina se staly prvními českými ženami, které tento výstup podle dosavadních tabulek  dokázaly. "Tím jistě ještě nekončíme, Renata má v hlavě další bláznivé nápady, ještě hodnotnější", řekla Darina Hrušková. Snad nejbližší akcí má být jednodenní výšlap z České Třebové na Praděd. "Ráno vyrazíme a odpoledne si dáme na vrcholu pivo..." Sportovní výkon byly naměřen na sportovních hodinkách s GPS a pamětí, vzorně dobíjených, aby nezklamaly a navíc bylo měření zdvojené. Šlo přece o český rekord! Ten byl nakonec dosažen a věříme všichni, že bude také oficiálně uznán.  
Darina, Katka a Simona  realizovaly Everesting pro Šimonka, kterému tak chtějí přispět na hipoterapii a rehabilitaci.V každém případě je třeba znovu smeknout před sportovkyněmi i početným týmem, který pomáhal jak mohl. Na Pekláku nechyběl ani malý Šimonek s maminkou.... Atmosféru celého sportovního výkonu pečlivě zaznamenávala  redaktorka Českého rozhlasu Pardubice Víta Balcarová, na start přišla i kamera OIKTV, reportáž po sportovní akci velmi rychle prezentoval Orlický deník, video z celého průběhu natočil také Českotřebovský deník. Uvedeme jej zítra večer.
Nezapomeňme i to, že tato akce byla velkou propagací českotřebovského bikeareálu Peklák. (mm)
 

Covid Report - Česká Třebová aktuální k 17. 5. 2021 7:56

Za neděli 0 nových případů dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 16 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 5; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace výrazně zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.10 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
Za sobotu 0 nových případů (v pátek 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 16 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 6; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.10 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 2038. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2087.) jsme se posunutím o 49 příček zhoršili.

Další přímý přenos z Kulturního centra: skupina VOLNOST
Záznam z koncertu ZDE


Nové video Českotřebovského deníku: 12. hudební besídka ZUŠ

 Plná velikost videa ZDE
Program besídky

1) Adam Janíček Sonáta d moll, Grave, Allegro
2) Martin Formánek Stairway to Heaven
3) Marie Vomáčková, Jolana Svobodová Španělský tanec
4) Klára Horáčková V hospodě u tří bernardýnů
5) Jakub Bernard Old Mc Donald
6) Tereza Blažková Simple Pleasures
7) Veronika Rybková Yes, it is
8) Adam Vebr Koncertino facile
9) Ondřej Novák Čížečku, čížečku, Tluče bubeníček
10) Meda Špačková Měsíční svit
11) Kristýna Jebousková Hřej, slunéčko, hřej
12) Richard Knoll Okoř
13) Tereza Jebousková Rainbow
14) Barbora Hyláková Dwarf Rag
15) Filip Horáček Trh ve Scarborough
16) Alžběta Smyčková Maličká su
17) Lucie Řeháková Allemande
18) Jakub Podvala Housenka
19) Jindřiška Kopecká Anyone Tic-Tac Toe
20) Tomáš Podvala Spagnoletta
21) Aleš Kobulej Labutí jezero
22) Nela Houdová Vzpomínka
23) Theodora Amálie Pirklová Francouzská píseň
24) Johana Škopová N.Faber
25) Alexandra Škopová Sun Waltz
26) Tereza Jebousková Černé oči
27) Dominik Škrabánek Tisíc mil
28) Eliška Rozlívková U kadeřníka
29) Elena Mechlová Sunny And Cloudy
30) Marie Vomáčková Titanium Toccata, Toccata spirito
31) Barbora Svítilová Rondo

V Hylvátech mají nové dětské hřiště

Hřiště ve sportovním areálu Pod Kuželnou v Hylvátech bylo obohaceno o čtyři nové herní prvky. K těm současným, které baví hlavně rodiče s dětmi, přibyla lanovka, řetězová trojhoupačka, workoutový prvek a vahadlová houpačka. O rozšíření hřiště se zasadil na základě podnětů z veřejnosti osadní výbor Hylváty, který jej financoval ze svého rozpočtu. „Proinvestovala se částka ve výši 413 tisíc korun. Hřiště bude pro veřejnost otevřeno na konci května po dokončení vstupních revizí,“ dodala vedoucí odboru rozvoje města Eva Holásková.

Bělá u Jevíčka: zlobí kamiony a slabý mobilní signál

Bělá u Jevíčka byla poslední čtvrteční zastávkou hejtmana Martina Netolického při čtvrteční cestě po regionu. Na setkání v obecním společenském domě dorazili také starostové Slatiny a Březiny, kteří s hejtmanem hovořili o investicích do silniční sítě, podpoře venkovských prodejen či pokrytí mobilním signálem.
„Vzhledem k investicím do silniční sítě na Moravskotřebovsku a Jevíčsku sloužila často silnice z Jevíčka přes Bělou až do Březiny jako objízdná trasa. Tomu také odpovídá její stávající stav. Problémem v regionu je také silnice II/368 z Letovic na Moravskou Třebovou přes Březinu, Křenov a Dlouhou Loučku. Ta bohužel pro řadu nákladních vozidel slouží jako alternativa ke zpoplatněné silnici I/43 mezi Brnem a Svitavami, což se projevuje na stavu komunikace a zvýšeném provozu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Řeč byla také o dotačním titulu kraje, který podporuje fungování venkovských prodejen. V letošním roce kraj na tyto účely rozdělil přes šest milionů korun pro 106 obcí. Právě v Bělé tato krajská dotace pomáhá s fungováním místního obchodu. V letošním roce obdržela přes 37 tisíc korun.
Hejtman přislíbil také jednání s mobilními operátory o zlepšení pokrytí. „Již před několika lety jsme na základě podnětů starostů obcí jednali s mobilními operátory o zlepšení pokrytí mobilním signálem. Bohužel v Bělé u Jevíčka problém i nadále přetrvává, což způsobuje velké komplikace také při komunikaci s lékařem, a proto má řada rodin stále zapojenou pevnou linku,“ řekl hejtman.