Českotřebovský deník 138/2021 (17/5)
Nové video Českotřebovského deníku: Vítězný everesting pro Šimonka 

 Video v plné velikosti ZDE
Nejvyšší horu světa Mount Everest o víkendu zdolaly dvě českotřebovské atletky Darina Hrušková a Kateřina Balcarová a nepotřebovaly k tomu ani letecký  transport, ani vysokohorské vybavení.  Výškový rozdíl 8848 metrů vystoupaly Darina Hrušková a Kateřina Balcarová (což  je výška Mont Everestu) za 28 hodin, když prakticky bez přestávky na odpočinek 65x zdolaly vymezený segment sjezdovky na Pekláku. Odpověděly tak na celosvětovou výzvu everestingu, kdy každý jedinec musí vystoupat na jeden kopec bez přestávky a to tolikrát, aby tuto osmitisícovku zdolal. Pro svůj záměr si vybraly sjezdovku Peklák v České Třebové a očekávaly v polovině května příjemné počasí. Nakonec až tak příjemné nebylo, opakovaně promokly "až na kost" ale nevzdaly se a jejich výkon oceňují  i média. Nutno k tomu podotknout, že tuto výzvu ještě nezdolala žádná žena, jde tedy minimálně o český rekord. Start byl v sobotu dopoledne a celý výstup sledovala kolegyně Víta Balcarová.  Z "výstupu na Mount Everest" natočil reportáž také Českotřebovský deník a k tomu přináší navíc i autentické rozhovory a aktérkami Víry Balcarové, natočenými pro Český rozhlas Pardubice.
Výzva byla jasná: Je třeba bez přestávky vystoupat na jeden kopec tolikrát, aby byl překonán výškový rozdíl 8848 metrů. Na svých výstupech nebyly Katka s Darinou samy, spolu s nimi chodil zpravidla početný tým podporovatelů. Ve dvojici šly do kopce jen šestkrát a to v noci, jinak vždy s partou. A dole na ně vždy čekala Simona s občerstvením, suchým oblečením nebo obuví. Správce areálu pomohl a rozsvítil technické osvětlení trasy. Počasí se příliš nevydařilo, trochu pršet začalo již vlastně při druhém výstupu a někdy byl ten déšť velmi hustý. Také v noci se hodně rozpršelo a už to vypadalo moc zle, přišla krizová chvíle. Rozmoklý terén navíc hodně ztěžoval pohyb, zejména cestu dolů ze sjezdovky. Bylo ale také sluníčko, hlavně v závěru.
Sbírka pro Šimonka pokračuje. Dnes 17.5. již sebraná částka dosáhla 90 tisíc korun. Děkujeme. Více ZDE

Představujeme autorku výstavy Opening on a poster 

Můj pozdní příchod na pouliční vernisáž v pátek 14. května mě neumožnil vyfotografovat autorku vystavených  barevných akrylů pouliční výstavy Síla barvy - barva síly - Jaroslavy Renčínové. Činím tak až dnes dodatečně díky panu Miloslavu Renčínovi z Řetové, který je strýcem autorky. Potvrdil, že jeho neteř Jaroslava zatím opravdu nikde nevystavovala a že Česká Třebová a její plakátnice tvoří první veřejnou výstavní plochu. protože kolem jejích prací denně chodíme po ulicích našeho města, jistě stojí za to také představit jejich autorku, původem Českotřebovačku (i když narozenou v Hlinsku) a nyní naturalizovanou Pražačku Jaroslavu Renčínovou.  Věříme, že u nás výstavu ještě zopakuje a příště už v "pořádné" výstavní síni.  

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 18. 5. 2021 7:50

Za pondělí přibyly 2 nové případy (v neděli 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 16 případů ke včerejšku na 14 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 6; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.09 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1965. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (2002.) jsme se posunutím o 37 příček zhoršili.
 
CYKLO GLACENSIS 2021 SE POJEDE

Region Orlicko – Třebovsko připravuje na pátek 21. května 2021 pod záštitou náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka CYKLO GLACENSIS 2021 – SETKÁNÍ NA HRANICÍCH. Na české straně se zúčastní osm cyklistických týmů z českých měst, na straně polské osm týmů z polských měst. Společné setkání se uskuteční na česko-polské hranici v Orlickém Záhoří / Mostowice.
V roce 2020 byla mezinárodní cyklistická akce CYKLO GLACENSIS zrušena v důsledku covidové pandemie s nadějí, že v roce 2021 se bude konat v plném rozsahu a bez omezení. Skutečnost letošního jara je však bohužel horší, než bylo možné předvídat a očekávat. Organizátoři proto připravili CYKLO GLACENSIS 2021 v jednoduché a symbolicky významné podobě.
„Jediné, co můžeme proti koronaviru sami dělat, je starat se o své zdraví a aspoň individuálně sportovat. Jízda na kole je k tomu skutečně ideální, zvlášť po tak krásném regionu, jakým je Orlicko-Třebovsko a přeshraniční Kladsko. Setkání s dalšími cyklonadšenci na hranici bude třešničkou na dortu. Už se na všechny účastníky osobně těším,“ uvedl tradiční patron akce Roman Línek.
V roce 2021 je CYKLO GLACENSIS jednodenní, zahájení je v pátek 21. května 2021 v 8.00 hodin na náměstí v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýse nad Orlicí, Žamberku, Vysokém Mýtě, Chocni, Lanškrouně, Bačetíně a v osmi polských městech. Cílem je hraniční přechod Orlické Záhoří. Setkání českých a polských cyklistů se zde uskuteční od 13 do 16 hodin, poté se týmy budou vracet zpět do svých domovů. Na setkání bude hrát Sopotnická dechovka a je zajištěné jednoduché občerstvení.
Akce se koná s finanční a morální podporou Pardubického a Královéhradeckého kraje a partnerských mikroregionů, měst a obcí.
„Královéhradecký kraj významně podporuje rozvoj cykloturistiky i cyklistiky obecně, jakožto alternativního způsobu dopravy do zaměstnání, školy nebo za službami. Financujeme provoz cyklobusů a významně přispíváme na budování cyklotras a cyklostezek. Jízda na kole je u nás stále populárnější a jsem přesvědčen, že k tomu hodně přispívá i tato akce,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.
Organizace CYKLO GLACENSIS 2021 je zajištěna tak, aby byla dodržena aktuálně platná nařízení v souvislosti s Covidem 19.
 

Ve výstavní síni KC byla otevřena výstava výtvarného oboru ZUŠ

Je otevřeno až do 27. června, přijďte se podívat na zajímavé výtvarné práce žáků výtvarného oboru českotřebovské ZUŠky. Během koronaviru se bylo možné pouze na promítané nebo fotografované práce v rámci e-besídek nebo e - výstav. Nyní máme možnost po dlouhé době vidět vystavené práce "naživo". Pouze vernisáž zatím nebyla povolena.... Přijďte se podívat!

Vyhlášení soutěže Komenský a my letos proběhlo netradičně

Pamětní síň J. A. Komenského, přírodní bludiště symbolizující dílo Labyrint světa a ráj srdce, Komenského pomník – to jsou místa, která navštívil během čtvrteční prohlídky Brandýsa nad Orlicí krajský radní pro oblast školství Josef Kozel za doprovodu ředitele ZŠ a MŠ J. A. Komenského Miloslava Duška. Právě tato škola je pořadatelem celostátní soutěže Komenský a my. Prohlídka galerie vítězných děl byla také jedním z hlavních důvodů radního cesty.
„Přestože žil v Brandýse Komenský jen krátkou dobu, zanechal po sobě výraznou stopu. Město je s jeho odkazem neodmyslitelně spjaté. Dává mi proto smysl pořádat soutěž, která prohloubí povědomí mladé generace o jeho osobnosti,“ sdělil radní Josef Kozel.
Celostátní literárně historická a výtvarná soutěž Komenský a my vznikla již v roce 2001. Letos se však vyhlášení výsledků a zhodnocení průběhu soutěže konalo formou videokonference. „Přestože soutěž neproběhla tak, jak bychom si přáli, opět přišlo na svět několik výjimečných prací. Dá se říct, že v tomto ročníku převážila kvalita nad kvantitou,“ informoval ředitel ZŠ a MŠ J. A. Komenského Miloslav Dušek. V letošním roce se soutěže zúčastnilo 53 škol z celé republiky a celkem 175 žáků.
V rámci soutěže se udílí i Cena Pardubického kraje, kterou letos získal Benedikt Mrázek z Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích. Tam také radní Josef Kozel s ředitelem Miloslavem Duškem ihned po prohlídce města zamířili. Cenu osobně předali žákům i dvěma pedagogům holického gymnázia, kteří byli také oceněni. „Měl jsem tu čest, že jsem si mohl literární opus Benedikta Mrázka přečíst. Skoro se mi nechce věřit, že je to práce žáka střední školy,“ uvedl radní Kozel.

Lidé více investují do svých zahrad. Jak se starat o aku nářadí či grily?

V pandemické době se pro lidi velkým útočištěm a radostí staly zahrádky. Svědčí o tom nejen nadprůměrný zájem o pozemky v zahrádkářských koloniích, ale například i rostoucí investice do zahradničení. Při práci na zahradě lidem pomáhá osvědčená zahradní technika s akumulátorem, relax si poté dopřávají u grilů, včetně těch elektrických. Jak se o elektrické pomocníky na zahradě starat, aby dlouho vydržely? A kam s nimi, až doslouží?
Podle průzkumu Equa Bank z konce letošního března navýšilo během pandemie částku, kterou do své zahrady investují, 19 % Čechů. Tři čtvrtiny Čechů pak dle průzkumu do letošních jarních prací na zahradě investují do 5 000 korun. Na jaře se nakupují zejména sazenice, substráty či hnojivo, lidé si ovšem hojně pořizují i zahradní nářadí. Velké oblibě se přitom těší zejména akumulátorové nářadí, jako jsou nejrůznější křovinořezy a vyžínače, prořezávače větví, nůžky na plot, vertikulátory a sekačky. „S aku zahradní technikou se lépe manipuluje – v drtivé většině případů ji dnes již napájí Li-Ion baterie, které jsou podstatě lehčí než dřívější NiCD články. Také je o poznání tišší než benzínové stroje, ale největší výhoda tkví v tom, že ji lze používat kdekoliv. Například v řadě zahrádkářských koloniích často chybějí elektrické přípojky, takže použití klasického elektrického nářadí s napájecím kabelem nepřipadá v úvahu,“ říká David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektroodpadu.
U aku nářadí pozor na baterie
Akumulátorové nářadí bývá také méně náročné na údržbu než například to benzínové. Například benzínová sekačka vyžaduje pravidelnou výměnu motorového oleje, kontrolu svíčky zapalování nebo vzduchového filtru, aku sekačku naproti tomu obvykle stačí jen vyčistit od nánosů rostlinných zbytků, promazat pohyblivé části nebo řetězy. Více pozornosti je ale potřeba věnovat samotnému akumulátoru. Se samovolným vybíjením u moderních Li-Ion akumulátorů problémy nebývají, a tak je klidné možné na delší dobu nářadí odložit a nepoužívat, důležité je však správné uskladnění. Li-Ion baterie jsou totiž citlivé na teplotu, jak nízkou, tak vysokou. Lidé obvykle pamatují, že nářadí, nebo alespoň samotné akumulátory z něj musejí přes zimu ze zahradních kůlen a garáží přenést domů, na letní horka ale často zapomínají. Akumulátor uskladněný v plechové zahradní kůlně může vlivem horka ztrácet kapacitu, ale také se nenávratně poškodit, případně hrozí i výbuch. Aby vám tak akumulátorové nářadí vydrželo co nejdéle, je potřeba dbát na správné uskladnění.  Při správné péči vám aku pomocníci vydrží sloužit řadu let. A až jednou doslouží, pamatujte na to, že rozhodně nepatří do běžné popelnice.