Českotřebovský deník 139/2021 (18/5)
Bývalý starosta Lubomír Hýbl oslavil vzácné jubileum návštěvou na radnici  
Srdečný rozhovor který se netočil jen o práci radnice, ale také o divadle a životě v našem městě vůbec trval téměř dvě hodiny a jeho aktérům se jako by ani nechtělo domů.  Začalo to gratulacemi, oficiálním předáním darů za město i darů osobních, ale podstata byla v celé té besedě, ve které si její účastníci tak dobře rozuměli. Mohli jsme porovnávat situaci města, která byla v letech devadesátých  s dobou dnešní,  porovnávat jaké byly požadavky tehdy a jaké jsou dnes.  Slavnostního přijetí s zúčastnilo celé vedené města, starostka Magdaléna Peterková, místostarostové Dalibor Zelený a Josef Kopecký. Jsem rád, že jsem mohl být přítomen a vyslechnout si opět vzpomínání na dobu, kterou si dobře pamatuji, kdy bylo něco mnohem těžší než dnes (nebyly především peníze), ale v něčem možná i lehčí (nebyly tak vysoké požadavky dnešní veřejnosti, kde se skromnost už nenosí.... Rád jsem slyšel i chválu na další kolegy z tehdejšího vedení města, kteří tehdy při svém působení dokázali táhnout za jeden provaz. Lubomír Hýbl zde ve vedení města pracoval osm let, z toho čtyři roky ve funkci starosty. Připomněli jsme i události z té doby, např. přestavbu Dělnického domu na Kulturní centrum, převzetí schválené městské vlajky v Parlamentu ČR (letos to bude 26 roků), novou úpravu náměstí spojenou s přestěhováním pomníku Sbratření, nebo udělení čestného občanství města pro národního umělce Eduarda Hakena. Rozhovor s Lubomírem Hýblem pro Český rozhlas na setkání připravila  redaktorka Víta Balcarová. Českotřebovský deník pořídil o návštěvě Lubomíra Hýbla na radnici i krátký videozáznam. Do pamětní knihy města přibyl jeden velmi cenný  autogram, spojený s poděkováním za velmi vlídné přijetí a setkání. (mm)

Další vzácné jubileum připomněla Česká televize:
Božena Ivanová oslavila 94 let !

Jubileum připomněla Česká televize ve svém pořadu, ukázku z tohoto pořadu uvádím. Neuvěřitelné 94. narozeniny jsou spojeny s mnoha oceněními, také od Pardubického kraje a od prezidenta České republiky. Osud Boženy Ivanové  byl mnohokráte popsán a připomenut.
Paní Božena Ivanová byla za svoji službu českému národu za II. světové války 28. října 2019 vyznamenána prezidentem České republiky panem Milošem Zemanem Medailí Za hrdinství (za hrdinství v boji). Toto významné ocenění si osobně převzala při slavnostním shromáždění ve Vladislavském sále. O den později paní Boženku povýšil  ve slavnostní síni Národního památníku na Vítkově ministr obrany pan Lubomír Metnar do hodnosti kapitánky.
V době hospodářské krize odešla s rodiči do SSSR, kde otec vstoupil v Buzuluku do 1. česko-slovenského armádního sboru. Boženka ho následovala jako 16tiletá dívenka. Nejprve se stala spojařkou, poté absolvovala parašutistický výcvik u 2. paradesantní brigády v Jefrémově (Rusko).  Sloužila u slovenských letců a konec války ji zastihl v plném nasazení v Kroměříži.

Ukázka ze zpravodajského pořadu České televize  "Události" 18.5. 2021

  
Božena Ivanová - poslední žijící příslušnice druhé československé paradesantní brigády.  Jubileum veteránky z východní fronty - ukázka ze zpravodajského pořadu České televize Události vysílané v úterý 18. května 2021. Video ZDE

Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 19. 5. 2021 7:58

Za úterý 0 nových případů (v pondělí 2) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 14 případů ke včerejšku na 13 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 5; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila.
Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.08 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1915. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1965.) jsme se posunutím o 50 příček zhoršili.

Otevření kulturních památek v Pardubickém kraji  

Návštěvníci mohou těšit na řadu novinek jak v interiérech objektů, tak z hlediska stavební obnovy – na zámku v Litomyšli návštěvníky přivítá nově zreinstalovaný základní okruh V současné době je na Pardubicku zpřístupněna zámecká zahrada ve Slatiňanech, ostatní památky ve správě Národního památkového ústavu na otevření čekají - ale do sezony, která začne pravděpodobně na konci května, vstoupí s řadou novinek, a to jak v interiérech, tak i z pohledu stavební obnovy.  „Naše památky jsou na opožděné zahájení sezony připraveny, kolegové z objektů opravdu nezaháleli a kromě velkých úklidů jsme pozornost věnovali údržbě zeleně a také velké i malé stavební obnově. Prosím návštěvníky, aby po zpřístupnění objektů respektovali bezpečnostní pokyny, doporučuji prostudovat si webové stránky objektu a využít on-line prodej vstupenek, protože rozvolnění je postupné, určitě budeme mít omezené počty osob ve skupině“, komentuje chystané zahájení sezony Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož správu spadá 8 objektů na Liberecku, 4 na Pardubicku a 5 na Královéhradecku a dodává: „Na zámku v Litomyšli došlo k reinstalaci základního okruhu pod názvem Zámek za Valdštejnů, který zahrnuje období od vystavění zámku Pernštejny až po Valdštejny -Vartenberky, tj. do poloviny 19. století. Oproti dosud prezentovanému svozovému mobiliáři bude v co největší míře využit mobiliář kmenový. Na reprezentační pokoje bude navazovat hraběcí byt a prohlídka bude končit v domácím divadle v přízemí zámku“, upozorňuje na velkou novinku ředitel Kadlec.
Na litomyšlském zámku je od podzimu nový kastelán, Mgr. Petr Weiss, který dříve působil na zámku v Zákupech - https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/o-nas/Organizacni-struktura Kromě reinstalace základního okruhu chystá od července další novou trasu, a to pod názvem Zámek za Thurn-Taxisů - bude časově zahrnovat období od roku 1855 do roku 1945 a připomene poslední šlechtické majitele Thurn-Taxisy, kterým litomyšlský zámek sloužil jako letní sídlo.
Na zámku se chystá také velká stavební obnova, respektive dvě souběžné: v rámci programu IROP (244 mil.) se počítá s obnovou interiérů zámku, střechy, zázemí pro návštěvníky, zabezpečovací technikou, digitalizací a také s novou expozicí „Proč je zámek UNESCO“ – s realizací do konce roku 2023, a projekt „Péče o národní kulturní dědictví “ (375 mil.), který zahrnuje opravu zámeckých fasád včetně restaurování vzácných sgrafit, expozici „Historie divadla“ a obnovu Panského domu – s realizací do roku 2027 (finance z programu Péče o národní kulturní dědictví).  V současné době probíhá příprava veřejné zakázky.
Na hradě Kunětická hora je ukončován projekt Kunětická hora Dušana Jurkoviče – básníka dřeva. Předmětem projektu byla zásadní stavební obnova západní části hradu (nepřístupného Jurkovičova paláce s novou vestavbou a zastřešením) a obnova 6. brány. Obnovena byla rovněž prvorepubliková dřevěná veranda v prostoru severní linie nádvoří navazující na objekt 6. brány. Řešení vychází z dochované historické dokumentace, která při své realizaci v první polovině minulého století navazovala na projekt architekta Dušana Jurkoviče. Slouží jako nové návštěvnické centrum (pokladna, odpočinkové zázemí pro návštěvníky).  Podrobná tisková zpráva k obnově Kunětické hory bude vydána ve čtvrtek 20.5. odpoledne.
Zatím do odvolání zůstane uzavřen hrad Litice a to z důvodu havárie na 2. bráně (vydrolení zdiva), která znemožňuje návštěvnický provoz.  Celoročně zpřístupněným objektem na Pardubicku je/bude zámek Slatiňany. V přístupné zámecké zahradě je připravena novinka v podobě hry s názvem Pozdravy z cest. V zahradě je rozmístěno 18 pohlednic z 18 evropských zemí, které v letech 1899 až 1902 dostala od příbuzných a přátel princezna Charlotta z Auerspergu. Při hře školáci a jejich rodiče poznají členy zámecké rodiny, vyzkouší si zeměpisné znalosti a vyluští tajenku. O hru (zdarma) stačí požádat na pokladně zámku, tužku s sebou.
Trvale se zde pracuje na údržbě zahrady i parku (výchovné a zdravotní řezy na sazenicích stromů, pletí, údržba cest aj.), je opravována střecha i krovy na domě č. p. 30 (ředitelství knížecích velkostatků). Na neděli 6. června je pro děti připraveno Rodinné odpoledne u Auerspergů a to včetně projížďky kočárem, o týden později Víkend otevřených zahrad. Návštěvníci se mohou těšit na šest komentovaných prohlídek zahrady, program pro děti o pěti aktivitách a návštěvu běžně nepřístupných míst.
V letošním roce si připomínáme 500 let od úmrtí významného šlechtice Viléma z Pernštejna. Pardubický kraj a město Pardubice se svými kulturními institucemi, Národní památkový ústav zastoupený hradem Kunětická hora, zámkem Litomyšl a Územním odborným pracovištěm v Pardubicích, Univerzita Pardubice a další partneři připravili v rámci Vilémova výročí projekt nazvaný „500 let renesance ve východních Čechách“, který je směrován právě na letošní rok s cílem vyzdvihnout odkaz Pernštejnů v Pardubickém regionu - https://vilem500.cz/

Nový stavební ve třetím čtení stále čeká na projednání

Zrušení většiny stavebních úřadů i nárůst černých staveb: Pět důvodů, proč starostové píší poslancům, aby neschvalovali navrhovanou podobu stavebního zákona.
Zástupci národních parků varují před pozměňovacími návrhy ke stavebnímu zákonu
Mimořádná schůze, na niž se třetí čtení projednává, je přerušena na neurčito, oznámil odpoledne předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Rozpravu provázely kritické projevy opozice, které se nelíbí hlavně vládou prosazovaný model přechodu všech stavebních úřadů a úředníků pod stát.
Zrušení většiny stavebních úřadů i nárůst černých staveb: Pět důvodů, proč starostové píší poslancům, aby neschvalovali navrhovanou podobu stavebního zákona.
Sdružení místních samospráv ČR v uplynulých dnech vyzvalo komunální politiky, aby oslovili dopisem poslance ze svých regionů a požadovali, ať pro tuto verzi nehlasují. Zákon totiž mimo jiné ruší na 400 stavebních úřadů. Komplexní pozměňovací návrh poslance Kolovratníka je navíc zásadním způsobem podobný dřívější verzi stavebního zákona, kterou připomínková místa odmítla.
„Všichni víme, že je třeba stavební řízení v České republice zjednodušit a zrychlit. Zákon v nyní navrhované podobě ale povede místo ke zrychlení k prodloužení až kolapsu stavebního řízení a celkovému vzdálení této služby běžnému občanovi,“ říká Petr Halada, starosta obce Kamýk nad Vltavou a člen předsednictva SMS ČR.
Zde je pět důvodů, proč nebude zákon v navrhované podobě pro české stavebnictví prospěšný:
l Zrušení několika stovek stavebních úřadů a jejich přesun do větších měst povede k zásadnímu omezení dostupnosti stavebních úřadů zejména pro obyvatele menších obcí, dotkne se zhruba 2,5 milionu lidí. Je to krok k neúčelné centralizaci, který se má navíc odehrát v době, kdy ještě nejsou připraveny všechny procesy pro digitalizaci stavebního řízení.
l Prodloužení vzdáleností mezi stavebním úřadem a stavebníkem bude představovat komplikaci i pro úředníky, kteří se v rámci územního i stavebního řízení účastní tzv. místních šetření. Úředníci přijdou o znalost důležitých místních poměrů a tato skutečnost povede mimo jiné k většímu počtu černých staveb, jelikož úředníci nebudou mít nad územím dostatečnou kontrolu.
l Na stavební úřady v rámci „státního systému“ nepřejde dostatečný počet úředníků, aby dokázali zvládnout složitou a obsáhlou agendu. Hrozí průtahy i vyšší chybovost ve stavebních řízeních. Dle průzkumu provedeného Sdružením místních samospráv ČR vyjádřilo ochotu přejít do státní služby jen 40 procent stávajících pracovníků stavebních úřadů.
l Finanční náročnost předpokládaných změn není dostatečně zmapována. Stát zatím nebere v potaz nutnost platit nájmy pro převedené stavební úřady, nejsou např. vyřešeny ani přesuny archivů a především způsob jejich rozdělení mezi obce a stát.
l Rovněž zdůrazňujeme, že v případě návrhu poslance Martina Kolovratníka, který získal podporu Hospodářského výboru, se nejedná pouze o komplexní pozměňovací návrh, ale fakticky o reformu. Ta nebyla řádně projednána s resorty ani připomínkovými místy, není podložena závěry jednání odborné veřejnost, výpočty finanční náročnosti ani analýzou dopadů. Tento návrh je navíc zásadním způsobem podobný verzi stavebního zákona, která byla připomínkovými místy dříve odmítnuta! Předložení návrhu je faktickým obcházením regulérního legislativního procesu.

Jednoduchá osvětlovací příručka   

Doporučení pro moderní osvětlování je aktualizací příručky pro obce z podzimu 2017. Nově se vedle veřejného osvětlení zabývá i možnostmi šetrného svícení ve venkovním prostoru obecně. Příručka vznikla s přispěním členů meziresortní pracovní skupiny pro problematiku světelného znečištění.
V dokumentu najdou zástupci obcí, projektanti, provozovatelé soukromého osvětlení, ale i občané řadu informací o tom, co je světelné znečištění, jaké má zdravotní rizika, dopady na přírodu, pozorování hvězdné oblohy, plýtvání energií či bezpečnost. Příručka pomůže vybrat to nejvhodnější osvětlení, zorientovat se ve správném nastavení a možných parametrech osvětlení. Popisuje jednoduchá pravidla, jak svítit co nejefektivněji a zároveň minimalizovat negativní vlivy světla během noci na přírodu i obyvatele, a také možnosti, jak se bránit světelnému znečištění, či rušivému světlu.
Obecné zásady šetrného osvětlování
Sviťte jen tam, kde je potřeba. Nesviťte lidem do oken, do okolní krajiny ani na oblohu, neosvětlujte stromy a vodní plochy
Sviťte pouze dolů, používejte svítidla vhodná pro danou situaci a nenaklánějte je. Dobře zvažte, kam je nejlepší svítidla nainstalovat.
Nesviťte zbytečně silně a využívejte možnosti světlo ztlumit, když je malý provoz. Pokud není osvětlení potřeba, vypněte ho nebo ztlumte na minimum.
Používejte teplé odstíny světla. Teplota chromatičnosti by neměla přesahovat 2700 K.
Po projektantovi a dodavateli požadujte šetrné osvětlení.