Českotřebovský deník 140/2021 (19/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Jubilant Lubomír Hýbl besedoval na radnici se svými nástupci 

Plná velikost videa  ZDE

Video z přijetí jubilanta Lubomíra Hýbla - bývalého starosty města na českotřebovské radnici. Dne 18. května 2021 oslavil Lubomír Hýbl, starosta města v letech 1994 - 98 a místostarosta v letech 1990 - 94 vzácné životní jubileum. Při této příležitosti byl současným vedením města pozván na českotřebovskou radnici. Beseda nebyla nijak oficiální, ale velmi srdečná. Rozhovor se netočil jen o práci radnice, ale také o divadle a životě v našem městě vůbec a jeho aktérům se jako by ani nechtělo domů. Začalo to gratulacemi, oficiálním předáním darů za město i darů osobních, ale podstata byla v celé té besedě, ve které si její účastníci tak dobře rozuměli. Mohli jsme porovnávat situaci města, která byla v letech devadesátých s dobou dnešní, porovnávat, jaké byly požadavky na vedení radnice tehdy a jaké jsou dnes. Slavnostního přijetí s zúčastnilo celé vedené města, starostka Magdaléna Peterková, místostarostové Dalibor Zelený a Josef Kopecký. Došlo i na společné fotografování před vlajkou města, která byla vytvořena a schválena v parlamentní heraldické komisi právě díky Luboši Hýblovi a také na zápis do pamětní knihy města...  (mm)


Covid: nové případy nejsou a přesto se v celostátním srovnání zhoršujeme 

Za středu 0 nových případů (v úterý 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 13 případů ke včerejšku na 11 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 4; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.07 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1909. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1915.) jsme se posunutím o 6 příček zhoršili.
 
Další mistrovský titul pro Taneční školu  

V sobotou 15. 5. proběhlo Mistrovství České republiky duet disciplín hiphop a discodance. Online soutěž vypsal sportovní taneční svaz CDO, jako oficiální MČR.  Mistrovství se zúčastnilo rekordních 336 duet, tj. 672 tanečníků z celé České republiky. Českou Třebovou a Taneční školu reprezentovalo celkem 13 soutěžních duet. Našim zástupcům se podařilo získat krásná umístění. Lenka Špajsová a Lucie Rybková vybojovaly dokonce v konkurenci 15 duet  zlaté medaile  a získaly titul Mistr ČR v kategorii dospělých.
 
Discodance:
Junioři 1
35. místo – Brodská Natálie + Halamová Natálie

Výsledky hiphop:
Děti
9-10. místo – Kabátová Petronila + Krajová Sofie
9-10. místo – Konkolová Eliška + Motlová Nela
12-14. místo – Ježová Eliška + Jiroušková Ema
31. místo – Voborová Emma + Vojáčková Barbora

Junioři 1
23. místo – Dianová Sára + Maříková Natálie

Junioři 2
4. místo – Linhartová Andělka + Prossa Martin (finále)
9. místo – Kamila Škrabálková + Kalousek Tomáš
11. místo – Honlová Daniela + Horská Sofie
19. místo – Sirová Monika + Skalická Tereza
20. místo – Fišarová Natálie + Kalábová Anežka
22.-23. místo – Marčíková Nikola + Vavroušková Natálie

Dospělí
1. místo – Rybková Lucie + Špajsová Lenka (Mistři ČR)

Střední školy zveřejnily seznamy přijatých uchazečů o studium

Zatímco na gymnáziích jde o velké převisy počtu uchazečů nad počtem míst, u odborných škola je situace většinou opačná. Zde volná místa zůstávají.  Gymnázia jsou prostě v kurzu a snad největší problém je pro uchazeče uspět při podání přihlášky do osmiletého gymnázia. Zde jsou počty uchazečů proti počtu míst v budoucích primách  např. 3,5 násobné (GY Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Litomyšl), nebo dvojnásobné (Lanškroun)  Je třeba samozřejmě počítat s tím, že uchazeč může podat dvě přihlášky a tak je počet uchazečů takto opticky vyšší, než by bylo, kdyby byla možnost podat jen přihlášku jedinou. V případě přijímacích zkoušek  do čtyřletého gymnázia jsou již převisy nižší. Na gymnáziích tak mají spoustu administrativních úkonů spojených s odmítáním "zatím nepřijatých" a řešení jejich odvolání, tak na odborných školách zase s vyhlašováním dalších opakovaných přijímacích zkoušek, na volná místa, která zatím nebyla naplněna. Celý proces přijímacího řízení se tedy vleče a může skončit teoreticky dokonce až 1. září tedy na začátku dalšího školního roku, zvláště na školách, kde zůstala nenaplněná místa.


Od června se otevřou poslední tři očkovací místa v kraji

Další postup očkování proti koronaviru a otevření nových očkovacích míst bylo hlavním tématem středečního jednání krajské pracovní skupiny. K dnešnímu dni bylo v kraji vyočkováno přes 185 tisíc dávek, rekordním byl pátek 14. května, kdy bylo aplikováno 3 771 dávek.
„V posledním květnovém týdnu očekáváme dodávku více než 29 tisíc očkovacích dávek vakcíny od společnosti Pfizer, které putují v plném rozsahu do našich očkovacích míst. I v této souvislosti máme připravené otevření dalších tří očkovacích míst v Králíkách, Poličce a Lanškrouně. Zároveň pracujeme na rozšíření kapacit již vytvořených očkovacích míst s větším zapojením víkendového očkování,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že v případě nových center se zvýší celková kapacita očkování o přibližně 1 500 očkovaných dávek týdně.
Vzhledem k tomu, že očkování proti koronaviru bude pokračovat i v budoucnu, chce kraj hledat stabilní prostory v rámci Nemocnice Pardubického kraje, tedy v pěti zařízeních akutní lůžkové péče. „V rámci našich nemocnic máme v tuto chvíli dvě očkovací centra mimo nemocniční areály. Ve Svitavách musíme řešit přesun ze stávajícího přízemí Fabriky, protože je jasné, že při rozvolnění v oblasti kultury bude nutné prostor uvolnit. Zároveň chceme nejpozději do konce září opustit sál Jana Kašpara na krajském úřadě, který slouží také jako kulturní, společenský a přednáškový sál. Optimální je situace v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, kde jsme již před časem upravili prostory, kde může očkování fungovat dlouhodobě a následně je využít pro ambulance či další provozy,“ řekl hejtman Martin Netolický.


Radní Miroslav Krčil se seznámil s plánem rozvoje území MAS ORLICKO

Klášterec nad Orlicí hostil jednání valné hromady místní akční skupiny ORLICKO (MAS ORLICKO, z.s.). Po bezmála roce se její členové sešli k prezenčnímu jednání, aby kromě jiného diskutovali a hlasovali o prioritních potřebách rozvoje území Orlicka v období let 2021 - 2027.
Jednání se zúčastnil i radní Pardubického kraje, zodpovědný za venkov, životní prostředí a zemědělství, Miroslav Krčil. Radní Krčil vyslechl zprávu o realizovaných aktivitách MAS a jejího zapojení do podpory rozvoje území. Následně podal přítomným členům aktuální informace o situaci v Programu obnovy venkova (POV) Pardubického kraje i možnostech spolupráce MAS a Pardubického kraje při realizaci Regionální strategie adaptačních opatření pro Pardubický kraj (RESAO).
„Prostřednictvím POV podpoří letos Pardubický kraj více než 300 projektů v obcích a více než 100 vesnických prodejen. V případě RESAO se spolupráce s MAS při přípravě projektů doslova nabízí a je podle mého názoru zcela logickým a správným krokem. Masky svá území velmi dobře znají, a proto právě takové spojení vidím jako efektivní. Jsem rád, že je o tuto spolupráci zájem,“ uvedl Miroslav Krčil.  
V úvodu jednání se radní zapojil také do interaktivní části programu, kde odevzdal svůj hlas k těm opatřením a tématům zahrnutým do strategie MAS, jejichž podporu považuje za potřebnou. „Osobně považuji za důležité investice do konkrétních projektů, do zázemí obcí, do občanské vybavenosti,“ poznamenal v této souvislosti radní Krčil.
Na území Pardubického kraje působí celkem 13 místních akčních skupin, které prostřednictvím zapojení do komunitně vedeného místního rozvoje realizují dotační i nedotační podpory území a aktivně se podílejí na rozvoji území Pardubického kraje. MAS ORLICKO je největší místní akční skupinou Pardubického kraje. V programovém období 2014 - 2020 rozdělila do území více než 180 milionů korun, nemalou část zdrojů také ve prospěch organizací zřizovaných Pardubickým krajem.  Více informací je k dispozici na: www.MasProOrlicko.cz