Českotřebovský deník 142/2021 (21/5) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Úspěchy sportovců DSC GYM vznikají v tréninku na bývalé poště 02

Plná velikost videa ZDE

Bývalá třídírna balíků nádražní pošty 02 prošla před pěti lety  velkou proměnou. Vzniklo zde dokonalé zázemí pro sportovní činnost nového úspěšného oddílu DSC GYM Česká Třebová, který má ve svých řadách desítky děti a mládeže, tak i mistry světa. Činnost oddílu a její výsledky byla oceněna udělením Ceny města. Po době covidu jsou prostory opět připraveny k tréninkům. Ve videu se můžeme seznámit s vybavením a využitím adaptovaných prostor. Hovoří trenér Lukáš Janda a úspěšní borci z MS v brazilském jiu-jitsu v Abu Dhabi.  

Jsem vám moc vděčná

Milá děvčata, Káťo a Darčo, milí přátelé, milí dárci, ze srdce bychom Vám chtěli poděkovat za Vaši neuvěřitelnou podporu a lásku, kterou nyní velkým přívalem cítíme, a kterou nám dáváte. 
Sbírka ještě nekončí, ale již nyní jsem dojatá Vaši podporou.  Přiznám se, že co je Šimonek na světě jsem si vyzkoušela, co je: „ padnout hubou na dno“. Prvního půl roku jsem sbírala síly pobrat situaci, která nastala, do toho jsem každé 3 hod. byla vzhůru ve dne v noci a snažila se do Šimonka dostat jídlo, což třeba trvalo 1–1,5hod. A po té zase na novo a pořád dokola. 
Sama jsem sbírala síly na přežití a věděla jsem, že nemohu polevit, že ať se děje, co se děje, musím vydržet, a to ve všem. Postupně malými krůčky jsme vše začali zvládat. Síly to sice stojí pořád, ale už fungujeme a to je pro mě neskutečný dar.
Milí přátelé, jsem obrovsky vděčná a děkujeme, že Vás máme, a že nám dáváte velkou sílu jít dál. To vědomí Vás všech je neuvěřitelně silné. Děkuji Vám, maminka Šimonka
Ve sbírce pro Šimonka se dárci složili na částku 105 tisíc korun. Sbírka pokračuje ještě 50 dní ZDE


Pokud chcete poslat Šimonkovi nějaký kačky, tak můžete na odkaze ZDE

NOC KOSTELŮ - připravuje se zajímavý koncert v Dlouhé Třebové 

V rámci tradiční Noci kostelů se i v letošním roce uskuteční v kostele sv. Prokopa v Dlouhé  Třebové koncert barokní hudby, na kterém se budou podílet také muzikanti z České Třebové.  Pro koncerty v uzavřených prostorách  existují stále omezení, pořadatelé - Schola od sv. Prokopa nemohou lustrovat posluchače koncertu kdo má a kdo nemá oprávnění ke vstupu. Proto bude koncert uveden ze záznamu, který bude natáčet Českotřebovský deník. Natáčení bude skutečně v rámci Noci kostelů až v pátek 28. května večer, koncert nebude v živém přenosu, ale v záznamu, vysílaném se zpožděním v neděli  30. května večer. 
Účinkují    
Šárka Dvořáková – příčná flétna Milada Hamplová – příčná flétna
Adam Janíček – housle Marie Vomáčková – varhany
Evelína Krejčí – zpěv Pavla Skopalová – zpěv
Jan Lorenc – varhany  František Mikeš – zpěv, varhany
Hana Mužíková – průvodní slovo
Program Noci kostelů (bude doplněn mluvným slovem)
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Toccata d moll     Jan Lorenc
Georg Friedrich Händel (1685 – 1759): Gavota      Jan Lorenc
Johann Pachelbel (1653 – 1706): Partita „Was Gott tut das ist wohlgetan“      Jan Lorenc
Johann Christoph Schultze (1733 – 1813): Andante gracioso     
Anonym: Vivo  (Milada Hamplová, Šárka Dvořáková)
Georg Friedrich Händel (1685 – 1759): Sonáta d moll – Grave    
Georg Friedrich Händel (1685 – 1759): Sonáta d moll – Allegro
Arcangelo Corelli (1653 – 1713): Sonáta č. 8 – Largo    
Arcangelo Corelli (1653 – 1713): Sonáta č. 8 – Allegro Adam Janíček – housle Marie Vomáčková – varhany
A.V.Michna z Otradovic (1600 – 1676): Svatoroční muzika: Plesej všechno stvoření   
Václav Karel Holan Rovenský (1644 – 1718):  Zazpívejme Kristu Pánu 
A.V.Michna z Otradovic (1600 – 1676): Ó převeselá novina   
A.V.Michna z Otradovic (1600 – 1676): Česká mariánská muzika: Nuž, všichni věrní
Šteyerův kancionál (1683), arr. František Fiala: Vstal z mrtvých   
Text Sedlčanský kancionál (16. století), nápěv Bohuslav Korejs: Velikonoční
Jan Křtitel Kuchař (1751 – 1829): Partita in C    Jan Lorenc

V sobotu 22. května od 18 hodin: Koncert skupiny INTERSTATE 60 

Můžete shlédnout a poslechnout na youtube kanálu Kulturního centra na tomto odkazu ZDE

KE KÁCENÍ NA HORÁCH

Po prohlídce lokality u sportovního areálu Hory mohu potvrdit, že rozsah kácení není velký a vzhledem ke stavu stromů po zimě u  velmi navštěvovaného sportoviště byl potřebný. Protože jde o lesní pozemky, řeší  tuto problematiku odborný lesní hospodář.  Suché padající větvě zde ohrožovaly sportovce a další návštěvníky lokality. Špatný zdravotní stav stromů před jejich pokácením jsem publikoval.  Pozdní kácení v květnu je ovšem nešťastné. Vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo o lesní porost v havarijním stavu, mohlo kácení proběhnout i v této době. V celé věci se tak rozhodl konat Odbor majetku města MěÚ s cílem zajistit bezpečnost na cvičebních prvcích, a tedy ve veřejném zájmu. Těžko bychom zdůvodňovali případné úrazy, které mohly nastat.  Stromy ke kácení určil odborný lesní hospodář města. Samotné pokácení těchto třinácti určených stromů na pozemku města provedl jejich nájemce městských lesů. 
Návštěvníky areálu na Horách ovšem daleko více upoutá kácení dalších stromů v blízkosti samotné restaurace a a bývalé pouťové boudy. Při prohlídce pařezů i zde zjistíte napadení a prosychání stromů. Stromy v lokalitě byly také příčinou zhoršujícího stavebního stavu dřevěného objektu, který nyní město nabízí k využití zájemcům. Tento lesní pozemek je v současné době podmáčený a dost neurovnaný. Vlastně navazuje na  zahrádku restaurace,  nepůsobí dobrým dojmem. Mělo by tedy být nejbližším úkolem uvedení tohoto pozemku do řádného stavu. Je květen, lidé se pohrnou do přírody a tak požadavek na úklid této prestižní lokality města není možné nijak odkládat. Není také možné dopustit, aby zde vytěžené dřevo zůstalo např. tak dlouho, jako bylo v únoru a březnu u komunikace v Benátkách. Stav lokality před kácením a stav nynější bude možné porovnat na videu, které bude zpracováno během víkendu.

Technická konference CZ LOKO bude i letos v režimu  on line

Po loňské úspěšné premiéře se 27. května koná druhá Technická konference CZ LOKO. Vzhledem k epidemiologickým opatřením se uskuteční v online přenosu na webu czloko.cz/online-konference-2021 od 9 hodin. Vystoupí na ní Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic, Tomáš Tóth, předseda představ  Více ZDE
COVID REPORT k 22/5 

Za pátek 0 nových případů (ve čtvrtek 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána.V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 9 případů ke včerejšku na 8 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 2; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.05 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1865. místo.
Žamberské Albertinum vyhledávají pro své doléčení pacienti po covidu i ze sousedního kraje

Vyšší počet pacientů s plicními onemocněními po prodělaném covidu zaznamenávají denně v Odborném léčebném ústavu Albertinum Žamberk. S dosavadním rozvojem a plány do budoucna se zde seznámila náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková, kterou provedl ředitel Rudolf Bulíček s manažerkou kvality Simonou Žabkovou a technikem Vladimírem Fabiánem. Připomněl, že Pardubický kraj jen od roku 2015 poslal na rozvoj léčebny téměř čtvrt miliardy korun a díky těmto zdrojům mohlo zařízení opravit či zcela zrekonstruovat některé budovy. „Další na tuto příležitost čekají, v zoufalém stavu je především budova lůžkové psychiatrie, která je nejstarším objektem v areálu,“ dodal. Přesto by areál s krásným parkem a zahradou mnoho pacientů z dřívějších dob dnes už nepoznalo.
Ředitel Rudolf Bulíček rovněž připomněl současnou důležitou roli léčebny, kde po poklesu nakažených covidem ruší covidovou jednotku, ale zároveň mají plné ruce práce s léčbou plicních, ale i psychických potíží občanů po prodělaném Covidu 19. „Plicní ambulanci jsme museli rozdělit na „čistou“ a „covidovou“ část, protože čekárna je pořád plná, lůžka na plicním oddělení máme také stále obsazená. Na péči o tyto pacienty jsme připraveni i v oblasti následné péče v Léčebně dlouhodobě nemocných a v naší vlastní rehabilitaci jim pomáháme vrátit se do života i pomocí dechových cvičení. Rovněž stoupá zájem o psychiatrickou léčbu posttraumatického syndromu v souvislosti s tímto onemocněním,“ uvedl Rudolf Bulíček. Dodal, že do Odborné léčebny v Žamberku posílají pacienty nejen z nemocnic Pardubického kraje, hlavně z Orlickoústecké, Pardubické a Chrudimské nemocnice, ale i ze sousedního Královéhradeckého kraje, kde nemají zařízení tohoto typu. „Nejvíce lidí ze sousedního kraje přijímáme z Rychnovska a Broumovska, ale i z Fakultní nemocnice Hradec Králové.“
Náměstkyně Michaela Matoušková připomněla, že se ve svém působení v Radě Pardubického kraje chce věnovat podpoře péče, jejíž potřebu přinesla covidová epidemie: „Se svým týmem plánuji připravit přehled a nabídku možností léčby pocovidových onemocnění ve všech zařízeních akutní i následné péče zřizovaných Pardubickým krajem, protože se pacientům s následky věnují i v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí, v Jevíčku a v našich nemocnicích. Máme ty nejlepší předpoklady eliminovat nebo úplně vyléčit zdravotní následky covidu u našich spoluobčanů,“ dodala. 
Rozvoj psychiatrie a oddělení paliativní péče
Kromě rozvoje zázemí, přístrojů a opravy budov se v odborném léčebném ústavu v Žamberku soustředí na rozvoj všech odborných oblastí, kterým se zde věnují. Velké plány mají s psychiatrickou péčí, poskytují kapacitu až 40 lůžek, ale dále je již nechtějí rozšiřovat, protože se budou soustředit na rozvoj moderní komunitní psychiatrické péče, vybudování lůžkové paliativní péče a budování Centra duševního zdraví. V ústavu je již od dubna 2017 v činnosti denní psychiatrický a gerontopsychiatrický stacionář, poskytována je i služba terénní psychiatrické sestry. 
Tento rozvoj souvisí se zapojením do projektu Transformace psychiatrické péče řízeného Ministerstvem zdravotnictví ČR. Ta má za cíl rozvíjet moderní trendy v psychiatrii a změnit systém poskytování péče o duševně nemocné z převážně institucionálního modelu na převažující komunitní způsob. „Proto jsme se v horizontu tří až pěti let zavázali ke krokům, které budeme v rámci schváleného transformačního plánu plnit. Kraj nás v tomto velmi podporuje, ale potřebujeme však najít další odborníky v psychiatrii,“ uvedl ředitel. Podle Michaely Matouškové v Albertinu pro to dělají, co mohou: „Loni se vedení ústavu podařilo rozšířit lékařský odborný tým zejména o lékařku, primářku psychiatrického oddělení, která se do Žamberku přestěhovala z Prahy. V očkovacím centru jsem potkala další budoucí lékařku, která v ústavu absolvuje praktické stáže a chce se věnovat psychiatrii. Vnímám i to, že si sami umějí odborníky vychovat, potřebovali by však od Ministerstva zdravotnictví získat akreditaci v základním kmeni psychiatrie, což se jim opakovaně nedaří,“ uvedla Michaela Matoušková. Dodala, že Pardubický kraj bude i navzdory okleštěným finančním možnostem pomáhat v dalších potřebných opravách budov a zázemí.

Soutěž projektu Kraje pro bezpečný internet má své vítěze

Projekt Kraje pro bezpečný internet je realizován pod záštitou Asociace krajů ČR. V rámci svých aktivit také úzce spolupracuje s Policií ČR. Hlavním cílem projektu je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. Žáci, kteří úspěšně vyřešili kvíz, mohli soutěžit o hodnotné ceny. Ve středu je těm, kteří uspěli, v sále Rady Pardubického kraje slavnostně předal radní pro školství Josef Kozel.
„Osvěta o prostředí internetu je a bude v budoucnu potřeba více a více. Jsem velmi rád, že Pardubický kraj toto téma již dlouhé roky nenechává plynout kolem sebe, ale aktivně zapojuje školství. I přes pandemii proběhla soutěž, kde více než tisíc dětí plnilo kvízové otázky. Bylo milé osobně poblahopřát nejlepším řešitelům. A bylo o to víc milé, že to bylo osobně a ne online. Kéž by vyplnili přání, že právě oni jsou nositeli budoucí pomoci těm, kteří si nebezpečí související s internetovými službami neuvědomují. Internet a technologie obecně umí být dobrým sluhou, ale i zlým pánem. Nesmíme na to zapomínat od nejmladších generací až po ty nejstarší,“ uvedl Josef Kozel.
Zapojení Pardubického kraje do projektu  umožňuje především žákům škol a pedagogům získat kvalitní vzdělávání v oblasti zvládání nástrah a hrozeb při práci s počítačem, tabletem i mobilním telefonem. Prostřednictvím e-learningových lekcí, kvízů a soutěží pro žáky všech věkových kategorií projekt nenásilnou formou připraví žáky na správné reakce na nebezpečné situace. Lekce lze dobře využít v hodinách práce s počítači i v tématech primární prevence v ostatních předmětech. Obsah lekcí je velmi dobře zpracován formou interaktivních metod a doplněn videozáznamy. V devíti připravených e-learningových  kurzech jsou zpracována aktuální témata typu sociální sítě, kyberšikana, sexting, stoolking a podobně.
V rámci projektu Kraje pro bezpečný internet proběhla od září 2020 do konce března 2021 online soutěž pro žáky ve dvou věkových kategoriích. Při správném zodpovězení dvaceti kvízových otázek z oblasti bezpečného chování na internetu byli všichni úspěšní soutěžící z jednotlivých kol zařazeni do losování o hodnotné ceny od společnosti Microsoft a Gordic. Po páté byl spuštěn i kvíz PLUS pro pokročilejší řešitele. Do soutěžního kvízu se zapojilo celkem 26 918 žáků.
Soutěžní kvíz vyzkoušelo nejvíce žáků z těchto škol Pardubického kraje:
Gymnázium Pardubice, Dašická
Gymnázium Ústí nad Orlicí
Gymnázium Pardubice, Mozartova
Základní škola Pardubice – Polabiny, Družstevní
EDUCA Pardubice – Střední škola s.r.o.
Základní škola Chrast
Gymnázium Lanškroun
Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová
Gymnázium Hlinsko
Základní škola Lanškroun, Dobrovského
Gymnázium, obchodní akademie a jazyková škola Svitavy