Českotřebovský deník 143/2021 (22/5) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Havarijní kácení na Horách v nevhodném termínu

  Plná velikost videa ZDE
Letos se ve městě kácelo v poměrně velkém rozsahu v různých místech, zejména pak  v lesíku nad garážemi v Benátkách nebo v parku u hřbitova.  Zde byla hlavním důvodem zásahu potřeba zajistit bezpečnost.  Na základě toho pak občané poukazovali a připomínali nebezpečnost nemocných, suchých a olámaných stromů jinde, např. právě ve sportovním areálu na Horách.
Na základě upozornění občanů pak řešil odbor majetku města bezpečnost lesního porostu také v této lokalitě. Podle rozhodnutí lesního odborného hospodáře zde bylo odstraněno 11 nemocných stromů rostoucích prakticky přímo na sportovišti.  Práce provedl nájemce lesa. Práce však byla provedena bohužel až během vegetace a hnízdění ptactva. Takový zásah měl být proveden dříve, nejlépe během zimy.
Ve stejném termínu byly odstraněny i další stromy v lesíku naproti restauraci. Protože jde o hodně navštěvované lokality, vznikla nyní potřeba rychlé  úpravy  terénu, odstranění pařezů,  úklidu větví a vytěžené dřevní hmoty. (mm)

Nevhodné osvětlení ve výstavní síni Kulturního centra

Byl jsem dnes dotočit chybějící záběry pro připravované video o výstavě výtvarných prací a keramiky ZUŠ Česká Třebová. Výstavba je to pěkná, opravdu vypovídající o dobré úrovni žáků i učitelů výtvarného oboru naší zušky.  Vždyť výtvarný obor neměl možnost prezentovat výsledky své práci v loňském roce, tak alespoň nyní to vládní opatření již umožňují. Učitelé ze školy se na to dobře připravili, výstava zde byla připravena k otevření již s velkým předstihem. Proto si zaslouží, aby na výstavu přišla veřejnost a mohla se podívat na  vystavenou keramiku a další vystavené práce "naživo", tedy vlastníma očima. Dosud měla možnost pouze přes obrazovky počítačů na e-výstavách nebo jako doplněk e-besídek hudebního oboru.
Při zjišťování výsledků práce v počítači jsem opět hořce plakal nad osvětlením, které v naší výstavní síni využíváme. Všichni, se kterými mluvím vzpomínají na původní osvětlení, které mělo zářivkové trubice, které byly možná v něčem nemoderní, ale jistě je nebylo třeba před pěti  lety (16 let po instalaci) vyměňovat. Navíc účinnost nového osvětlení  je velmi diskutabilní. Utratil před lety za "změnu" výstavní síně na výstavní síň  téměř milion korun a výsledek je k pláči. Dalo větší smysl by mělo pořízení klimatizace do velkého sálu.
Je zde instalováno osvětlení snad vhodné na výstavu prací v řadě na stěnách  této výstavní prostory, ale v případě  výstavy zušky, kdy jsou stěny zaplněny vystavenými pracemi odshora dolů a  keramika je pak ve tmě třeba uprostřed této místnosti.   "A to jsme sem dali nyní silnější světelné zdroje",. povídala pracovnice Kulturního centra, která mě ovšem také potvrdila, že každý druhý návštěvník si přeje po příchodu do místnosti více "rozsvítit"... Prostě se tady před lety ta rekonstrukce nepovedla, za každou cenu jsme chtěli měnit něco, co fungovalo a výsledek je žalostný, je takto využitelný je pro úzce specializované typy výstav. Výstavní síň v Kulturním centru není umělecká galerie, ale měla by být univerzální a taková právě byla po svém vybudování na přelomu století.   (mm)

Tak je to oficiální:
z Bike parku na Pekláku
je Mount Everest! 

Koncept Everestingu je ďábelsky jednoduchý: Vyberte si jakýkoli kopec kdekoli na světě a dokončete jeho opakování v jediné aktivitě, dokud nevyšplháte 8 848 m – ekvivalentní výška Mt Everestu. Dokončete výzvu na kole, pěšky nebo online a své jméno najdete v Síni slávy spolu s nejlepšími horolezci na světě.
 
Everesting pro Šimona se vydařil!

V síni slávy na webové stránce everestingu nyní najdeme 442 jmen úspěšných sportovců, kteří takto zdolali Mt. Everest.
Jo a sbírka stále běží, už na ni přišlo 105 tisíc korun.
Všem dárcům jménem Šimonka děkujeme
www.donio.cz/PeklakovyEverestingProSimonka.
Darina Hrušková & Katka Balcarová jsou první ženy v této celosvětové skupině ! Blahopřejeme!
Přesvědčit se o tom můžete na webu everesting.cc


Připomeňme si ještě: Naposledy nahoře na Pekláku + Peklákový dort připomíná 65 výstupů na Peklák pro Šimonka....

 

Panelová výstava / informace o dopravní problematice na našem terminálu

Název výstavy: Doprava v Pardubickém kraji - přítomnost a budoucnost
Při příchodu na vlakové nebo i autobusové nádraží nemůžete minout zajímavě uspořádanou panelovou výstavu (nebo snad informaci) o problematice investic do dopravních projekt v našem Pardubickém kraji. Stojí za to se zastavit a prohlédnout nebo i pročíst, nápad na uspořádání této putovní výstavy se mi líbí. Výstavním (nebo informačním) panelům se budu věnovat postupně a podrobněji, také na videu. Ukazuje se, že v oblasti dopravy jde do realizovaných projektů tolik peněz, že si firmy zde působící mohou (z podnětu krajského radního pro dopravu) takovouto prezentaci dovolit.... Docela by se mi zamlouvalo po ukončení výstavního cyklu několik takových panelů odkoupit, pro prezentace dění ve městě by se mohly hodit.
Nyní bych se chtěl jen zabývat samotnou myšlenkou prezentovat veřejnosti něco na místě kudy běžně chodí spousta lidí. Tomu nás musí naučit sám Pardubický kraj, sami bychom na to, zdá se, nepřišli. Protože jinak bychom někde v prostru terminálu (kudy chodí denně spousta lidé) jistě už dávno instalovali nějaký poutač o dění ve městě nebo alespoň vhodně koncipovanou plakátnici. Kde jinde by si pořadatelé akcí ve mstě přáli prezentovat své plakáty než na terminálu! Jenže nejde to, plakátnici zde žádnou nemáme, také sloupy veřejného osvětlení k propagaci jinak určené zde nelze pro propagaci využívat, přestože by přinášely zisk..  Těžko říci, kolikrát jsem toto při nejrůznějších příležitostech zmiňoval nebo napsal. Začalo to vlastně už před 11 lety, kdy byl terminál slavnostně otevřen a monopol na propagaci v těchto prostorách dostala (nevím proč) firma Hostalek Werbung. Od té doby jsou zde instalovány prázdné skříňky, které byly jistě dost drahé, leč jsou zbytečné, nebo´t je nikdo nevyužívá. Stále věřím, že se to nějak podaří zlomit. Celý dopravní terminál má v pronájmu městská společnost Eko Bi, která za jeho využití platí městu nájem a tak ve spolupráci by se mohla nějaká změna podařit....


Regionální muzeum Vysoké Mýto hledá další prostory

Muzeum českého karosářství, barokní areál na Vraclavi a expozice Stratílek. To vše je součástí Regionálního muzea Vysoké Mýto, které ve čtvrtek navštívil hejtman Martin Netolický. Ten s ředitelem Jiřím Junkem hovořil o dalším rozvoji muzea a akvizicích spojených především s muzeem karosářství. Důležitým krokem bude adaptace areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera. První etapa úprav pro muzeum karosářství by mohla začít již příští rok. Kraj se pokusí získat evropské či národní zdroje.
„Další rozvoj muzea je pevně spojený s prostorem. V tuto chvíli využívá muzeum pro své depozitáře řadu budov, které si musí pronajímat, a to nejen ve Vysokém Mýtě, což je samozřejmě z dlouhodobého hlediska nelogické. Navíc lze očekávat pořízení dalších exponátů spojených s historií karosářství, pro které musíme hledat nové a především stabilní prostory. Proto pokračujeme v debatách o využití areálu na ulici kpt. Poplera, kde by jako první objekt mohla být adaptována plechová hala,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli se otevírají možnosti, jak získat na tyto investice evropské, ale i národní zdroje. To chceme v nejbližší době prověřit, abychom věděli, jakým směrem se dále ubírat,“ řekl hejtman Netolický.