Českotřebovský deník 144/2021 (23/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Výstava výtvarného oboru ZUŠ Česká Třebová v Kulturním centru 

 Plná velikost videa ZDE

Výstava je otevřena až do 27. června, přijďte se podívat na zajímavé výtvarné práce žáků výtvarného oboru českotřebovské ZUŠky. Během koronaviru se bylo možné pouze na promítané nebo fotografované práce v rámci e-besídek nebo e - výstav. Nyní máme možnost po dlouhé době vidět vystavené práce "naživo". Pouze vernisáž zatím nebyla povolena.... Přijďte se podívat!

Určitou možnost virtuální návštěvy této výstavy vám dává i zveřejněné video, na kterém  je také komentář všech tří učitelek výtvarného oboru školy. Je to krásná výstava, poslední byla před dvěma roky. Letos se stala součástí 5. ročníku celostátního happeningu základních uměleckých škol  ZUŠ OPEN.


44. Putování za Třebovským kohoutem

Ranní nepřízeň počasí neodradila dvě stovky účastníků, kteří se vydali na trasy Kohouta.
a cyklistka z Berouna. Raritou byl pěší turista, který trasu absolvoval bos.

V poledne se vyčasilo,takže nakonec nikdo nespěchal domů, byla velice dobrá viditelnost a ti, kdo si ještě vystoupali na rozhlednu, mohli vidět Sněžku i Praděd.
Po loňské pauze byl pochod změněn na jednodenní s ohledem na hygienická opatření.
(FB KCT CTREBOVA)

Známe program 63. Smetanovy Litomyšle  2021

Smetanova Litomyšl v druhém roce pandemie pracovala do poslední chvíle se dvěma verzemi programu. Nyní je jasné, že 63. ročník se odehraje od 1. do 11. července a nabídne třicet pořadů. Předprodej vstupenek bude zahájen 26. května.
Program festivalu se stejně jako v minulém roce musí nakonec obejít bez účasti zahraničních souborů.  „Přestože byla uzavřena řada smluv o jejich vystoupení, nemůže ani jedna strana trvat na jejich dodržení.
Slavnostní zahajovací koncert bude 1. července od 20.15 hodin živě přenášen na ČT art. Bude-li večerům přát počasí, mohou 1. a 11. července přímé přenosy ze zámeckého nádvoří sledovat také návštěvníci ve Festivalových zahradách.  Více ZDE
 
Na louce u bývalého koupaliště v Křivolíku nebude skládka

Obracím se na Vás s prosbou o informaci, jaký je aktuálně záměr s  prostorem bývalého letního koupaliště. Velmi mě zamrzelo zjištění, že na louce, která dříve sloužila jako místo pro slunění a sportovní vyžití návštěvníků koupaliště, vznikla skládka zeminy z hloubení základů přístavby mateřské školy. Došlo tím ke zbytečnému poničení kvalitní plochy zeleně -  ještě stále relativně dobře udržované, druhově pestré louky. I v současnosti je tato plocha hojně užívána jako spojnice mezi ulicemi Litomyšlská a U Koupaliště, nemluvě o její oblíbenosti pro možnost svobodného pohybu či venčení psů.
Je mi záhadou, jak mohla tato akce dostat povolení v dnešní době, kdy se o potřebě ochrany přírody neustále hovoří. Není to ještě tak dávno, kdy rekonstrukce areálu bývalého koupaliště byla trumfem ve volební kampani leckterého politického subjektu. Obávám se, že tímto krokem se vývoj posouvá směrem k degradaci místa, nedejbože k jeho přeměně na skládku stavebního odpadu. J. Volc
 
Jak to je a jak to bude, případně může být....

O výstavbu koupaliště v lokalitě Křivolík usilovalo město dlouhodobě. Uvádím např. plánek využití z roku 2014, pořízený v rámci diplomové práce studentky Technické univerzity v Liberci. 
Naposledy o  to usilovalo předchozí vedení města, které se v roce 2017 shlédlo v projektu biokoupaliště, které mělo být využito celoročně a to za velmi malé investiční peníze. Ukázalo se, že to je fikce, nedařila se ani projektová příprava, byť se za ni utratilo 300 tisíc korun.  Plocha je dle územního plánu zatím stále určena pro rekreační využití, které chce současná reprezentace na radnici změnit na lokalitu pro individuální bytovou výstavbu. Celkový rozsah lokality je 2,97 ha, je komunikačně dobře dostupná a celá v majetku města.  Stavební parcely ve městě chybí a jejich nedostatek je příčinou mnoha potíží  a problémového demografického vývoje.  právě se realizuje změna č. 1 nového územního plánu a sem by mohla být tato změna zařazena. Podmínkou je hluková studie lokality podložená měření, jak se zde projevuje vliv  nově postaveného průmyslového závodu. Předpokládá se, že by většina plochy z této lokality mohla vyhovovat. Na  bývalém koupališti jsou aktuálně velké problémy se stabilitou stěn bývalého bazénu, bude nutné jejich zabezpečení nebo demolice stavby s následným zavezením. Pokud se podaří zajistit změnu využívání lokality, bude možné připravit regulační  plán.  Komunikace a sítě by bylo možné realizovat v režii města  a stavebníkům pak prodat již zainvestované pozemky.  Tím by se měly investice do komunikací a sítí městu zase vrátit.

Zajímavost z Litomyšle: půjčit si můžeš, vrátit to musíš !

Minulý rok město Litomyšl nechalo na hřištích u I. ZŠ, na Wembley a Mařákově ulici nainstalovat sportboxy. V dřevěných bednách bylo 24 hodin denně volně přístupné sportovní náčiní a pomůcky, mottem celé akce bylo „Půjčit si můžeš, vrátit to musíš“. V pondělí 17. května se oblíbené sportboxy po nucené pauze opět objevily na vybraných hřištích.
„Je to takový malý sociální experiment, který se nám v praxi osvědčil a jehož cílem je podpořit smysluplné využití volného času, především dětí. Ano, zejména na Mařákově se ze sportboxu věci ztrácely, ale s tím jsme do celé akce šli, že se občas bohužel něco ztratí. Jinak za první sezonu fungování mohu říci, že balony i další náčiní sice lidově řečeno dostaly do těla, ale to je známka toho, že si na ně děti zvykly a používají je. Letos chceme sportboxy  nabídnout i v jiné části Litomyšle, proto jednu přesuneme na jinou lokalitu. U ZŠ Zámecká a na Wembley bedny s náčiním zůstanou, ale nově ji najdete na hřišti v ulici J. Formánka. Na základě poznatků z loňska do beden dáme více balonů na míčové hry a nebudeme už pořizovat náčiní na badminton,“ prozrazuje letošní novinky Josef Štefl, ředitel Střediska volného času Litomyšl a předseda sportovní komise rady města.
Náklady na pořízení a obnovu sportovního náčiní do všech sportboxů se vejdou do pěti tisíc Kč, řada věcí, včetně beden samotných, se použije z loňska. Kromě míčů na basketbal, fotbal a volejbal v nich najdete švihadla nebo frisbee. Další volně přístupné pomůcky se v rámci participativního rozpočtu pořídí i na Wembley.
Velká novinka je nachystána i v zahradě Střediska volného času Litomyšl. „Naše zahrada je volně přístupná ve všední den i o víkendu a rádi v ní uvítáme děti i dospělé. Aby se k nám rádi vraceli, tak zde máme nově umístěný herní box, kde je zdarma k vypůjčení sportovní náčiní i společenské hry. V zahradě si budete moci v klidu a pohodě zapinkat i zahrát Člověče nezlob se, piškvorky či lodě, těšíme se na vás,“ dodává Josef Štefl.

Cykloglacensis - jednodenní setkání na hranicích

Region Orlicko – Třebovsko připravil na pátek 21. května tradiční zahájení cyklistické sezóny CYKLO GLACENSIS 2021 s podtitulem SETKÁNÍ NA HRANICÍCH. Na české straně se zúčastnilo osm cyklistických týmů z českých měst, na straně polské osm týmů z polských měst. Z českých měst:  Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Brandýs nad Orlicí, Žamberk, Vysoké Mýto, Choceň, Lanškroun a Bačetín.  V roce 2020 byla mezinárodní cyklistická akce CYKLO GLACENSIS zrušena v důsledku covidové pandemie. S ohledem na letošní stav se akce konala v jednoduché a symbolické jednodenní podobě s cílem na česko-polské hranici v Orlickém Záhoří. Na setkání zahrála Sopotnická dechovka a připraveno bylo jednoduché občerstvení. Akce se konala s finanční a morální podporou Pardubického a Královéhradeckého kraje a partnerských mikroregionů, měst a obcí.