Českotřebovský deník 144/2021 (23/5)

Střet vozidla s cyklistou měl smrtelné účinky

Dopravní policisté prověřují příčiny a okolnosti dopravní nehody, která se stala v České Třebové před obchodem Lidl. Na silnici 1. třídy č. I/14 se střetl cyklista se "skříňovým" nákladním vozidlem Mercedes bílé barvy, na místě přistával vrtulník, ale přes veškerou péči záchranářů cyklista způsobeným zraněním podlehl.  Dopravní policisté žádají svědky dopravní nehody, aby se přihlásili na čísle 974 580 251, volat mohou i na operační středisko tísňové linky 158. Právě jejich postřehy z místa mohou objasnit okolnosti, které střetu předcházely. por. Mgr. Eva Maturová
Vrtulník u Lidlu nepřistíval poprvé.  Obrázek připomíná  jeho přílet dne 27. ledna  2019, kdy odvezl v umělém spánku pacienta s popáleninami získané při požáru v jednom domě v ulici dr. Beneše.
 
ÚPRAVY V PARKU U KREMATORIA

Jako první proběhne v parku (do konce prvního pololetí) kultivace celé travní plochy (10 000 – 20 000 Kč)  a náhradní výsadba je pak na programu v podzimním období. Půjde o 9 listnatých a 9 jehličnatých stromů. Na základě orientačního rozpočtu, který byl vytvořen v rámci přípravy projektu, lze předpokládat, že listnaté dřeviny budou do místa osazeny za 45 000 Kč a dřeviny jehličnaté za 63 000 Kč. Výsadba dřevin v parku bude pokračovat i v dalších letech.  Dále se do konce letošního uskuteční úprava ploch, které přímo navazují k budově krematoria, kde dojde také k dosadbě trvalek a travin. Předpokládaná cena těchto úprav je 50 000 Kč. V prostoru levého atria a jeho bezprostřední blízkosti budou osazeny čtyři lavičky (cca 40tis. Kč)  Současně  ještě městská společnost Eko Bi s. r. o.v letošním roce také realizuje dílčí revitalizaci na budově obřadní síně.
 
Změny nájemců v domě čp. 205 na Parníku 

Jde o bývalý "Dům služeb" dům, v jehož prvním podlaží byly loni rekonstruovány 4 byty. Česká pošta nyní sídlí na rohu Havlíčkovy ulice a celý prostor nevyužívá, je pro ni zbytečně velký. Od 1. září 2021 se pošta 03 přestěhuje do prostor na roku ulice Palackého, které svou velikostí odpovídají potřebám pošty a ní třeba zde provádět žádné dodatečné stavební úpravy. Současně se našel i zájemce pro využití větších prostor které budou poštou uvolněny. 
 
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 25. 5. 2021 7:57

Za pondělí přibyl 1 nový případ (v neděli 0). V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme 7 případů. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 1; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila.
Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.05 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.  V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1804. místo


ATLETI SPOLU - DEN S ČESKOU ATLETIKOU

Ve středu 2.6. od 15:30 do 19:00 se na atletickém stadionu uskuteční sportovní akce v rámci projektu Českého atletického svazu "ATLETI SPOLU - DEN S ČESKOU ATLETIKOU". Akci pořádá Atletický klub ISCAREX Česká Třebová. Po dobu konání akce zde nebude možný trénink ostatních sportovních oddílů ani sportovců z řad veřejnosti.
 
Na  Cykloglacensis 2021 jela i parta Českotřebováků 

 Tým z České Třebové startovalo v pátek 21/5 ráno na Starém náměstí, kde cyklisty osobně vypravila starostka města Magdaléna Peterková, která účastníky akce čekala také u cíle jejich páteční jízdy v Orlickém Záhoří. Akce byla jednodenní, jmenovala se "Setkání na hranicích" tedy v rámci "dvojměstí" Orlické Záhoří - Mostowice

V Záchranné stanici Pasíčka se připravují na restart provozu 

Společenský život se v souvislosti s uvolňováním covidových opatření pomalu vrací do normálu. Obnovuje se provoz nejenom mnoha služeb a obchodů, ale třeba i záchranných stanic. Také Záchranná stanice Pasíčka na Chrudimsku musela kvůli koronaviru v uplynulých měsících zásadně utlumit provoz, což pro toto zařízení znamenalo zvládnout velmi obtížnou situaci. Nyní tady provoz znovu startuje, a to jak pro školy, tak pro veřejnost. Krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil se přijel do stanice podívat a seznámit se s jejím nynějším stavem.
„Kromě současné ztížené situace, kdy je stanice odkázaná často hlavně na pomoc od dárců a sponzorů, jsme diskutovali také o nutných investicích. Některé z nich souvisí s běžným provozem, jako je například oprava voliér. Rádi by v Pasíčkách ale našli i prostor pro novinky, z nichž mě zaujalo například vydrárium. Jsem rád, že tady i v této složité době přemýšlejí o budoucnosti. A to je dobře,“ uvedl radní Krčil.
V období pandemie došlo kromě jiného i k citelnému nárůstu počtu telefonátů týkajících se nalezených zvířat. Podle pracovníků stanice tento fenomén souvisí s tím, že se lidé více pohybovali v přírodě, na procházkách a výletech. Jak ale zdůrazňují, je nutné vždy zvážit, zda zvířata pomoc potřebují, zda jsou skutečně zraněná.
S provozem Pasíčkám pomůže i finanční příspěvek ve výši 550 tisíc korun, který schválila Rada Pardubického kraje. V červnu ho však ještě musí potvrdit krajské zastupitelstvo.
Besedy Koalice SPOLU

Koalice SPOLU v Pardubickém kraji připravila pro veřejnost sérii debat o programu pro podzimní volby do PSP ČR. Debaty budou vzhledem k vládním opatřením vysílány živě na facebooku a i Vy se do nich můžete aktivně zapojit.
Budeme velmi rádi, pokud si najdete čas debaty sledovat a pozvete na ně i své přátelé a známé. Naši kandidáti v každém díle krátce představí část programu a diváci jim budou moci formou komentářů posílat otázky přímo do vysílání.
Začínáme 26.5. od 20:00 hod, 1.dílem na téma:
SPOLU pro vzdělanou, kulturní a aktivní společnost (školství, věda, kultura, aktivní život, sport)
Vystoupí:
-          Pavel Svoboda (TOP 09), lídr kandidátky, pedagog a ředitel Komorní filharmonie Pardubice
-          Marek Výborný (KDU-ČSL), poslanec, pedagog
-          Karel Haas (ODS), právník, sportovní trenér mládeže
Ať Vám to neuteče, přidejte se do události na facebooku, už nyní tam můžete vkládat otázky a zvát své přátelé. Těšíme se, že se připojíte.  Ondřej Müller
 
Technická konference CZ LOKO se zaměří na „zelenou Evropu“
Po loňské úspěšné premiéře se 27. května koná druhá Technická konference CZ LOKO. Vzhledem k epidemiologickým opatřením se uskuteční v online přenosu na webu czloko.cz/online-konference-2021 od 9 hodin. Vystoupí na ní Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic, Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo, Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu a Josef Gulyás, místopředseda představenstva a generální ředitel CZ LOKO.  Vedle aktuálních dopadů koronavirové pandemie na českou železnici bude hlavním tématem ekologizace železniční dopravy a budoucnost železnice obecně. CZ LOKO zde navíc představí projekt virtuální reality Virtual depo.

J. JINDRA s.r.o. Krále Jiřího 237, Parník, 560 02 Česká Třebová
Společnost J. Jindra, s.r.o. přijme zaměstnance na pozici
DĚLNÍK V KOVÁRNĚ - SEŘIZOVAČ  

Požadujeme:
- vyučen /strojírenský obor výhodou/
- průkaz řidiče vysokozdvižného vozíku výhodou
- manuální zručnost, samostatnost, technické myšlení
- jednosměnný provoz
 
Popis činnosti:  Seřizování ostřihovacích lisů, přesun hmot a výrobků ručně nebo manipulačními vozíky.
 
Nabízíme :
-          práci ve stabilní firmě
-          odpovídající platové ohodnocení
-          příplatek za ztížené prostředí
-          příspěvek na stravování
-          dovolená 5 týdnů, sick days
-          zvýhodněný tarif T-Mobile
Kontakt : Šplíchalová Marie, tel. 465 509 213, email. splichalova@jindra.cz