Českotřebovský deník 146/2021 (25/5)
Zimní stadion Česká Třebová od 25.5.2021 v letním provozu 

Od úterý 25.5.2021 byl spuštěn letní provoz Zimního stadionu Česká Třebová za níže uvedených pravidel:
➢ Omezení počtu návštěvníků 1 osoba na 15 m2 vnitřní plochy sportoviště.
➢ Maximálně 12 osob ve skupině, a ne více než 30 osob celkem na vnitřní ploše sportoviště.
➢ Všechny současně přítomné osoby musí splnit následující podmínky:
a) Osoba absolvovala nejdéle před 7 dny PCR vyšetření na přítomnost viru SARSCoV-2 s negativním výsledkem
b) Osoba absolvovala nejdéle před 72 hodinami POC test (antigenní) na přítomnost antigenu viru SARS- CoV-2 s negativním výsledkem
c) Osobě byl vystaven certifikát MZ ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a do aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvou dávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dní, nebo od aplikace první dávky očkovací látky v případě jedno dávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dnů.
d) Osoba prodělala laboratorně potvrzené omezení COVID-19, uplynula u ní doba izolace podle platného mimořádného opatření MZ a od prvního pozitivního POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 nebo PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 180 dní.
e) Osoba si provedla nejdéle před 72 hodinami POC SAMO test (antigenní), který je doložen četným prohlášením.
f) Osoba si provede POC SAMO test (antigenní), přímo před započetím sportovní aktivity v prostoru k tomu určeném provozovatelem, test si bude návštěvník hradit z vlastních prostředků.
Body a) až e) musí být doloženy písemně (potvrzený doklad, čestné prohlášení) ➢ Prostory šaten, sprchy a zázemí Zimního stadionu jsou uzavřeny.
➢ Osoby provozující sportovní činnost budou zaznamenány v písemné podobě ve skladbě jméno, příjmení, telefonní kontakt.
 
CYKLO GLACENSIS 2021 navzdory Covidu

V pátek 21. května 2021 se konala mezinárodní jízda CYKLO GLACENSIS 2021 – SETKÁNÍ NA HRANICÍCH. Letošní 19. ročník se jel po roční pauze způsobené pandemií koronaviru. Akce byla jednodenní a v cíli v Orlickém Záhoří / Mostowice se v časových rozestupech sjelo přibližně 130 cyklistů. Akci zaštítil svým jménem, morální a finanční podporou náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
V roce 2021 byla CYKLO GLACENSIS jednodenní, cílem byl bývalý hraniční přechod přes Divokou Orlici v Orlickém Záhoří u mostu. Na kole se jí zúčastnilo 90 cyklistů z osmi českých a 40 cyklistů z osmi polských měst. Trasy měly od 40 po 90 km podle vzdálenosti startovního města, ale cyklisty v letošním roce po setkání na hranicích čekala ještě zpáteční cesta do svých domovů.  Účastníky přijel na kole do Orlického Záhoří pozdravit také tradiční patron akce Roman Línek. „Již druhá kniha se chýlí k poslední stránce historie Cyklo Glacensisu. Jsem hrdý a rád, že k jeho průběhu jsem mohl (a podobně i letos) pomoci, aby tento česko-polský cyklo svátek pěkně proběhl. Letos navíc Covidu navzdory“, uvedl Roman Línek v zápisu do kroniky Cyklo Glacensis. Finančně CYKLO GLACENSIS 2021 podpořila města Lanškroun, Náchod, Choceň, Vysoké Mýto, obec Bačetín, Sdružení obcí Orlicko, DSO Region Orlické hory, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj a hlavní organizátor akce Region Orlicko – Třebovsko. V cíli vítala cyklisty Sopotnická dechovka a bylo zajištěné jednoduché občerstvení. České a polské účastníky spojovala spontánní radost ze setkání po dlouhé a stísňující době pandemie. Slunečné počasí akci v letošním mokrém jaru přálo a jen někteří cyklisté dojeli navečer za drobného deště.
 
Ostecké nádraží opět k prodeji?  

Napjatá situace okolo nádražní budovy v Ústí nad Orlicí pokračuje. V minulých dnech se totiž objevily zprávy o tom, že dva ze tří vlastníků uvažují o prodeji Staré dámy, jak je nádražní budově poeticky přezdíváno. Příčinou však není nedostatek motivace, elánu nebo financí, nýbrž neschopnost tří podílníků dojít k dohodě či kompromisu. Na jedné věci se však stále shodují. Diskuze o tom, že pro budovu neexistuje využití je prý lichá a stavba potenciál má. Více v článku ZDE
 
Schválena očkovací místa v Poličce, Lanškrouně a Králíkách

Úterní ráno patří již několik měsíců pravidelným videokonferenčním jednáním Asociace krajů ČR s ministrem zdravotnictví. Kromě aktuálního vývoje epidemie a rozvolňování opatření řešili hejtmani postup vakcinace v souvislosti s otevíráním dalších věkových skupin. V Pardubickém kraji bylo vyočkováno přes 203 tisíc očkovacích dávek. Rekordním byl pátek 21. května, kdy bylo aplikováno 4 237 dávek.
„Od pondělí byla celostátně spuštěna možnost registrace pro věkovou skupinu 35 až 39 let, což je celorepublikově přes 760 tisíc obyvatel. Přes 11 procent z nich již je očkováno, protože spadali do některé z přednostních prioritních skupin lékařů, pedagogů či například kritické infrastruktury. Jen v průběhu včerejšího dne se do systému zaregistrovalo přes 130 tisíc lidí. Od středy pak očekáváme spuštění systému pro osoby nad 30 let,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaely Matouškové lze očekávat celorepublikově zpomalení očkování prvními dávkami. „Vzhledem k posunu termínu očkování druhou dávkou na 42 dní nám v nejbližších týdnech vzniká větší potřeba proočkování druhou dávkou. Musíme v této souvislosti počítat s tím, že pokud ve velké míře budeme nyní očkovat prvoočkovance, tak za 42 dnů vznikne potřeba stejného přísunu dávek pro druhé očkování a v současné době nemáme potvrzeny dodávky na takto vzdálenou dobu,“ řekla Matoušková, která zároveň připomněla, že kromě plánu na vznik nových očkovacích míst budou jednotlivá místa posilována v rámci kapacit včetně většího zapojení víkendů.
Hejtman Netolický na jednání požádal Centrální řídící tým o schválení dalších očkovacích míst v Poličce, Lanškrouně a Králíkách. „V době, kdy narůstají dodávky vakcín, zároveň potřebujeme obnovit běžnou péči v našich nemocnicích, což samozřejmě klade nároky na personál, který máme v tuto chvíli v očkovacích místech vytvořeních při Nemocnici Pardubického kraje. Proto potřebujeme otevřít další očkovací místa a ulevit tak našim nemocnicím akutní péče při zachování a navýšení potřebných kapacit,“ řekl hejtman Netolický.
V minulém týdnu opět narostl počet očkovaných v kraji za jednotlivé dny. „Nejvíce očkovaných dávek vykazujeme v pátek 21. května, kdy bylo vyočkováno 4 237 dávek, přes čtyři tisíce za den jsme se dostali také ve čtvrtek a ve středu. Celkově jsme k dnešnímu dni vyočkovali přes 203 tisíc dávek,“ dodal hejtman Netolický.
 
Ve Svitavách otevřeli rozšířené seniorcentrum 

Fotoreportáž Luboše Kozla ze Svitav. Seniorcentrum s.r.o. je obdoba naší příspěvkové organizace Sociální služby....

Záměr na výstavbu nové záchranky v Litomyšli 

Projektový záměr na výstavbu nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje schválila v pondělí krajská rada. Předpokládaná hodnota stavby před projektováním činí 36 milionů korun. Kraj by na tuto stavbu chtěl získat prostředky z fondů Evropské unie.
„Nová záchranka vyřeší současné nevhodné umístění a stísněný provoz v objektu Hasičské záchranné služby v Litomyšli a zkrátí dojezdové časy posádek pro spádovou oblast Litomyšlska. Umožní to blízkost hlavní silnice I/35 a nově budované dálnice D35,“ uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková, která dodala, že nový objekt bude sloužit pro jednu posádku ve 24hodinovém provozu.
Na základě předloženého projektového záměru bude následovat projektování. „Projektová dokumentace až do stupně pro stavební povolení projektu bude řešena prostřednictvím Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Celkové předpokládané výdaje v projektovém záměru jsou v necelých 36 milionů korun s tím, že bychom větší část z celkových způsobilých výdajů chtěli získat z evropských peněz, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci programového období 21+. Proto nyní potřebujeme rozpohybovat kompletní projekci, abychom při vypsání dotační výzvy byli opět připraveni,“ sdělil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Kraj chce i nadále pokračovat v budování typově stejných výjezdových stanic, které jsou tak v území rozeznatelné na první pohled. „Projektový záměr počítá s jednopodlažní budovou se dvěma garážovými místy pro zásahová vozidla zdravotnické záchranné služby, dvěma garážovými stáními sanitních vozidel, společnou provozní místností, šatnami, odpočinkovými místnostmi a dalším nutným zázemím uvnitř i venku. Jedná se o typový projekt adaptovaný na konkrétní prostor a potřebu, který je možné v obměnách vidět u dalších našich nových výjezdových základen například v Chrudimi, Vysokém Mýtě, Holicích či na Seči, kde stavba pomalu finišuje,“ řekl hejtman Martin Netolický.
 
Pozvánka do Městské galerie Litomyšl

Čtvrtek 10. června 17:30
Večer s galerií: Místa spojená s židovstvím v Litomyšli
Obrazy Josefa Voleského visící v městské galerii odhalují osudy vybraných židovských obyvatel meziválečné Litomyšle. Na místa spojená s jejich životy se podíváme spolu s Dagmar Burdovou, která se židovské kultuře v Litomyšli dlouhodobě věnuje. 
Sraz před domem U Rytířů (Smetanovo nám. 110) v 17:30 hodin.
 
Pátek 18. června 16:00
Procházka (s) městem Bydlení v Litomyšli II
V červnu se s oblíbeným tématem bydlení vrátíme do tzv. Masarykovy čtvrti. V hledáčku však tentokrát budou pouze domy bytové. Představíme se vůbec první nájemní dům v Litomyšli z roku 1921 od pražského architekta Bohumila Hypšmana, ale i rozsáhlejší sídliště s typizovanými cihlovými a panelovými domy, stavěná od padesátých let především pro zaměstnance tehdy nově zavedeného podniku Vertex.
Sraz před gymnáziem (T. G. Masaryka 590) v 16:00 hodin
 
Sobota 19. června 9:30–12:00
Výtvarná dílna: Výroba barev
Namíchejte si s námi barvy jako staří mistři a následně si jejich kvalitu ověřte vytvořením vlastní malby.
dům U Rytířů
 
Sobota 19. června 17:00–20:00 
Podvečerní kreslířský kurz mezi obrazy Josefa Voleského
Chcete tvořit a nevíte jak na to? V domě U Rytířů je pro vás vše potřebné připraveno. Stačí přijít, postavit se ke stojanu a pustit se do díla. Do světa profesionální kresby portrétů vás uvede lektorka Markéta Doležalová.  
dům U Rytířů
Čtvrtek 24. června 17:30
Večer s galerií: Komentovaná prohlídka v domě U Rytířů
Prohlídka výstavy Příběhy z obrazů Josefa Voleského s kurátorkou Zuzanou Tomanovou. 
dům U Rytířů
 
Pátek 25. června 18.00–24.00
Vrahem je zahradník!
Navštivte první litomyšlskou Kriminacht a setkejte se se současnými předními autory české detektivky. Michal Sýkora (Detektivové od Nejsvětější Trojice), Iva Procházková (Vraždy v kruhu) a Jarmila Pospíšilová (Když se rojí smrt) budou číst ze svých nejnovějších knih.
18.00, Bůůů Café, čte Jarmila Pospíšilová
20.00, Bobo Café, čte Iva Procházková
22.00, knihovní dvorek, čte Michal Sýkora
 
V domě U Rytířů můžete až do 25. 7. 2021 navštívit výstavu s názvem Příběhy z obrazů Josefa Voleského.

Kraj hledá projektanta silnice u Skutče

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila zahájení výběrového řízení na zpracovatele projektové dokumentace pro modernizaci silnice II/305 ze Skutče směrem na Luži do Štěpánova. V rámci kraje se jedná o pilotní projekt v oblasti dopravy řešený metodou BIM.
„Jedná se o téměř dvoukilometrový úsek ze Skutče směrem na Luži až po obec Štěpánov. Celá plánovaná investice spočívá v modernizaci jak konstrukčních, tak asfaltobetonových vrstev vozovky s šířkou 7,5 metru, což odpovídá kategorii této silnice. Součástí bude také vybudování 166 metrů dlouhé opěrné zdi, odstranění a ošetření silniční vegetace podle dendrologického průzkumu, modernizace dopravního značení, dopravně-bezpečnostního zařízení a zádržného systému,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. „V intravilánu obcí chceme položit takzvaný tichý kryt z důvodu snížení hladiny hluku z dopravy,“ doplnil náměstek Kortyš.
Podle Romana Línka, který je odpovědný za oblast investic, je v tuto chvíli předčasné hovořit o termínu zahájení stavby. „V rámci projektování zjistíme předpokládanou hodnotu stavby, kterou bychom rádi uplatnili v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, pokud by se pro projekt našla v novém programovém období vhodná výzva,“ řekl Línek.
V průběhu roku 2023 lze očekávat novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, ze které vznikne u nadlimitních veřejných zakázek povinnost stavbu připravovat, projektovat a realizovat tzv. metodou BIM. „Jedná se o zásadní krok vpřed nejen v přípravě a realizaci staveb, ale také z hlediska dalšího nakládání se stavbou jako majetkem kraje, neboť vzniklý „model“ slouží jako databáze informací o stavbě po celou dobu jejího životního cyklu, tj. od prvního konceptu až po zánik, resp. odstranění stavby. Pardubický kraj zvolil jako první pilotní projekt dopravní stavbu a dále připravuje též další pilotní projekt pro stavbu pozemní,“ vysvětlil Línek.