Českotřebovský deník 147/2021 (26/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Záznam zápasu HC Kohouti - China Golden Dragons (26 minut)

Plná velikost vide ZDE
Připomeňme si: V přátelském mezinárodním utkání - Kohouti vyhráli nad čínským týmem China Golden Dragon 7:3.Mezinárodní hokejový zápas českotřebovských Kohoutů s China Golden Dragon se hrál 26.12. 2019 a měl skvělou diváckou, ale také důstojnou slavnostní kulisu. Přišlo 857 platících diváků.  Manažer českotřebovské klubu přivítal trenéra čínského týmu Jiřího Šejbu, mistra světa z roku 1985 v Praze, který ve vítězném finálovém utkání s Kanadou nastřílel tři góly.  Nadšení hokejisté a diváci si vzápětí vyslechli hymny obou zemí, v přestávkovém programu dostali prostor mladá krasobruslařka a fanoušci, kteří soutěžili ve střelbě na branku. Na závěr bylo společné fotografování (viz dále). Vánoční zápas s čínským Zlatým drakem přilákal Třebováky od televizních pohádek. Přišli a byli vděčni za zážitky, které jim tento byť přátelský, ale zajímavý zápas přinesl.
Českotřebovský deník připravil z tohoto zápasu krátkou reportáž, ale kameraman Libor Vašina  toho natočil daleko víc.  Natočený materiál uschovával v archivu a nyní si našel čas na zpracování delšího 26 minut trvajícího videa, které dokumentuje průběh celého zápasu a jeho atmosféru v době, kdy se ještě mohlo chodit na hokej bez omezení. Toto vzpomínkové nikde také připomene sestavu Kohoutů, se kterou hráli v sezóně 2019/2020. Sezoně, ve které dokázali vstoupit do play-off z prvního místa, aby pak shořeli již ve čtvrtfinále a souboj prvního s osmým týmem tehdejší tabulky s týmem Chotěboře prohráli. Soutěž se nakonec na ledě až do finále vlastně nedohrála..... O nic lepší nebyl ani další ročník krajské ligy 2020/2021, kdy byla na podzim soutěž přerušena. Tehdy Kohouti byli na prvním místě tabulky bez ztráty bodu. Hrát se pak už nezačalo a v lednu bylo rozhodnuto o zrušení soutěží. Nová sezóna je v přípravě, má být se změnami, počítá se se společnou soutěží Pardubického a Královéhradeckého kraje.  Mohla by to být zajímavá změna, která by soutěž velmi zatraktivnila. Pokud opět zase nezaúřaduje COVID 19.....
Nyní je televizní doba Mistrovství světa v ledním hokeji a tak můžeme porovnat zápas Kohoutů se zápasy nejlepších profesionálů. Ač jsou v mnohém samozřejmě bezkonkurenční tak ten "náš zápas" má navíc velký bonus a to je divácká kulisa....

Noc kostelů je v pátek 28. května

I v době anticovidových omezení  se akce bude konat, ale její realizace se  musí stávajícím podmínkám přizpůsobit.
V kostele sv. Jakuba  bude v pátek 28. května po mši, která začíná od 18 hodin vznikne možnost individuální prohlídky kostela sv, Jakuba  ke které zahraje na varhany Jan Lorenc. Návštěva kostela je možná dle pravidel určených pro náboženská shromáždění, tedy s rozestupy a ochranou dýchacích cest. 
Noc kostelů v Dlouhé Třebové připravuje Schola od sv. Prokopa - zde tradiční podobně koncertu. Protože pro koncerty v uzavřených prostorách jsou stále přísná omezení  tak pořadatelé  tuto záležitost rozřešili  tak, že tento pěvecký, varhanní a flétnový koncert bude streamován a jeho premiérové zveřejnění bude v neděli 30.5. večer od 20 hodin na webu Českotřebovského deníku a poté také na webu českotřebovské Řimskokatolické farnosti a obce Dlouhá Třebová. Stream koncertu zajišťuje Českotřebovský deník podobně jako v případě prosincového adventního koncertu.
Na koncertu v Dlouhé Třebové účinkují (koncert bude streamován na www.ceskotrebovskydenik.cz
Šárka Dvořáková – příčná flétna Milada Hamplová – příčná flétna
Adam Janíček – housle Evelína Krejčí – zpěv Pavla Skopalová – zpěv
Jan Lorenc – varhany, zpěv   František Mikeš – zpěv, varhany
Hana Mužíková – průvodní slovo Pavla Skopalová – zpěv  Marie Vomáčková – varhany

Jen blbni team běžel na Palici A nejen on! 

Je vidět, že Jen Blbni Tým se jen tak nevzdává a přes kovidovou situaci zvládl i letos uspořádat již třetí ročník Běhu na Palici. Veliké nadšení bylo znát i ze strany závodníků, kterých se letos sešlo rekordních 48. Závod se běžel v dopoledních hodinách, kdy slunka bylo pramálo, ale dle závodníků ideální počasí na běh. Změnou oproti minulému roku bylo vybíhaní v časových intervalech. Oceněno bylo hlavně značení trati, které se letos obešlo bez ztráty jediného závodníka :D. Svěže vypadající soutěžící dobíhali do cíle za potlesku a povzbuzování rodinných příslušníků a fanoušků sportu. Nejrychlejší ženou byla Jana Matyášová, která trať zaběhla za 1:05:10 a nejrychlejším mužem se stal Jakub Novotný s časem 54:05. Pro milovníky sportovního blbnutí jsou tu další akce JBT které nás v letní sezóně čekají -> blížící se nohejbalový turnaj, míčový víceboj dvojic a oblíbený triatlon viz termínovka na webu JBT.
Více - tedy výsledky a fotografie najdete v článku ZDE
 
Inspekce životního prostředí posoudí také kácení na Horách

Inspekce životního prostředí Hradec Králové rychle reagovala na upozornění zdejšího občana, které dostala, a již v pondělí se ohlásila na provedení místního šetření, které má proběhnout ještě v tomto týdnu. Českotřebovský deník situaci v lokalitě sleduje již delší dobu, zveřejnil  ji a bude informovat.  Informaci samozřejmě poskytne také přímo město.  Havarijní kácení na Horách ovšem proběhlo nejen u sportoviště a pilinové dráhy, ale také v lesíku naproti restauraci Hory za pouťovou boudou. Zde se o žádné ohrožení sportovců nejednalo, ale i zde šlo o nemocné stromy. Protože zde ovšem žádný ptáček z hnízda nevypadl, tak to zůstalo mimo pozornost sociálních sítí a tudíž i médií. V obou případech se kácelo na lesních pozemcích, na Horách ovšem ostře sledovaných. Inspekce ŽP Hradec Králové ve Třebové zasahuje letos na jaře již podruhé, nejdříve zkoumala zákonnost kácení v parku u krematoria. Zde legislativní pochybení nenašla. Situaci sleduje také Orlický deník, který reaguje zejména na fotografie ze sociálních sítí, předchozí stav ohrožující sportující mládež je nezajímal. V této souvislosti by bylo vhodné připomenout ne tak  dávný smutný případ ohrožení dítěte na sportovišti ve Svitavách, kde nebyla zajištěna bezpečnost sportujících dětí a mělo to fatální následky. Podobně smrtelné zranění způsobil před několika lety pád větve ze stromu v Javorce. Takové případy nelze podceňovat. (mm)
Odkaz na článek v Orlickém deníku je ZDE
 
Everesting i sbírka pro Šimonka oceněny na českotřebovské radnici 

Paní starostka Magdaléna Peterková a pan místostarosta Dalibor Zelený přijali dne 25. 05. Kateřinu Balcarovou a Darinu Hruškovou, které o víkendu 15. a 16. května 2021 zdolaly za 28 hodina nějaké minuty navíc 65x bez přerušení vybraný segment sjezdovky  Peklák s celkovým převýšením přes 8900 metrů, aby tak podpořily finanční sbírku na rehabilitaci pro pětiletého Šimonka. Přijaly tak celosvětovou výzvu a rozhodly se zdolat výšku Mount Everestu. Staly se prvními českými ženami,. které jsou v síni slávy everestingu zapsány. Hostem na českotřebovské radnici byla také Simona Kosková, která pomáhala s organizací této úspěšné akce a zajišťovala vše co bylo potřeba pro zdolání. nejvyšší hory světa a nebylo toho vůbec málo. Hlavním tématem debaty byl samozřejmě samotný sportovní výkon, navíc při počasí, které rekordům moc nesvědčilo, ale také průběh přípravy a plány sportovkyň do budoucna. Paní starostka ocenila především dobročinný záměr akce, díky které se podařilo vybrat již přes 100 000 Kč

Peklákový Everesting pro Šimonka – přispějte mu na hipoterapii a rehabilitaci


Jsem vám vděčná

Milá děvčata, Káťo a Darčo, milí přátelé, milí dárci,
ze srdce bychom Vám chtěli poděkovat za Vaši neuvěřitelnou podporu a lásku, kterou nyní velkým přívalem cítíme, a kterou nám dáváte. Sbírka ještě nekončí, ale již nyní jsem dojatá Vaši podporou. 
Přiznám se, že co je Šimonek na světě jsem si vyzkoušela, co je: „ padnout hubou na dno“. Prvního půl roku jsem sbírala síly pobrat situaci, která nastala, do toho jsem každé 3 hod. byla vzhůru ve dne v noci a snažila se do Šimonka dostat jídlo, což třeba trvalo 1–1,5hod. A po té zase na novo a pořád dokola. Sama jsem sbírala síly na přežití a věděla jsem, že nemohu polevit, že ať se děje, co se děje, musím vydržet, a to ve všem. Postupně malými krůčky jsme vše začali zvládat. Síly to sice stojí pořád, ale už fungujeme a to je pro mě neskutečný dar.
Milý přátelé, jsem obrovsky vděčná a děkujeme, že Vás máme, a že nám dáváte velkou sílu jít dál. To vědomí Vás všech je neuvěřitelně silné. 
Děkuji Vám  maminka zdravotně postiženého Šimonka

Za poslední týden je v České Třebové jen jeden nový případ covid 19

Za úterý 25/5 bylo v České Třebové 0 nových případů (v pondělí 1) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 7 případů ke včerejšku na 6 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 1; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.04 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.

Chvála na testovací centrum COVID 19, jeho zřizovatele i provozovatele

Díky tomu všemu mají Českotřebováci možnost rychlého a bezproblémového vyšetření, testování na COVID, které je zapotřebí při mnoha činnostech. A protože za tím nemusíme jezdit nikam jinam, je to pro nás všechny velmi komfortní.   Testovací centrum na náměstí Jana Pernera v sousedství pošty 02  zřídila Správa železnic od 8. května a od té doby se mnohokrát osvědčilo a bylo mnohokrát chváleno.
 
Program 63. Smetanovy Litomyšle bude bez mezinárodní účasti  

Prohlédněte si dobře graficky zpracovaný program na speciální programové stránce ZDE.  Předprodej začíná ! Letošní festival bude ve dnech 1. - 11. července 2021. Mimo Litomyšl se uskuteční v prvních třech dnech tři koncerty na zámku v Nových Hradech. koncerty budou na zámeckém nádvoří, v zámecké jízdárně, v piaristickém chrámu a také ve Smetanově domě.


Takto Pavel Langhans komentoval loňské Běloruské volby. Stále aktuální....


Spolek Hurá na výlet se opět probouzí k činnosti

Aktivity spolku Hurá na Výlet! jsou při startu nového roku “zmrazené” jako u většiny organizací, jejichž podstatou je setkávání seniorů. Bohužel, současná situace v zemi nedovoluje provozování klubovny Hurá proStory ani vypravování výletů. Naší aktuální prací jsou přípravy na období, kdy restrikce spojené s koronavirem skončí. A protože se snažíme ze zlého vytěžit to dobré, využíváme získaného času a prostoru pro spuštění novinky. Seniorům přinese vzpruhu po náročném covidovém období, nám připraví zajímavé výzvy a handicapovaným pomůže získat práci.
Vizí projektu sociálního podniku je vytvářet přátelské pracovní prostředí pro osoby znevýhodněné na trhu práce a přinášet seniorům sortiment kvalitních pobytů v lázních a jiných ozdravných pobytů. S ohledem na jejich specifické potřeby, zdravotní stav a finanční možnosti. Senioři se tak můžou těšit na zájezdy nejen po Čechách a Moravě, ale také na Slovensko. 
Specifický tak bude projekt Hurá do lázní tím, že zajistí seniorovi jistotu a bezpečí při “výpravě”, na kterou by se jinak sám nevydal. Vypravovat budeme autobusy se zdravotníky, animátory a průvodci, kteří budou zázemím seniora, jež se rozhodne vyjet do neznámého prostředí i přes své zdravotní omezení, vysoký věk nebo neznalost místa. V plánu máme zajistit vedle procedur také program, jehož cílem bude seznámit naše seniory s místní kulturou, přírodou, pobavit se a potkat nové kamarády.  Více ZDE

Městská knihovna informuje o připravovaných akcích

  • Pohádkové cesty domů - poslech audioknihy Vnučka čaroděje Modromíra na dvou venkovních stanovištích přes QR kódy (v příloze plakát a fotografie)
  • Matyldino pohádkohraní speciál - hostem bude Marek Šolmes Srazil. Akce se koná venku před knihovnou 17. června od 16 hodin (plakát v příloze)
    Nová výstava - v prostoru knihovny je do konce června k vidění výstava fotografií Kamily Šefcové, obrazů Jany Koďouskové a Hany Sychrové (plakát v příloze)
  • Na léto připravujeme naučnou stezku s pokladem pro rodiny s dětmi.

Další informace naleznete na www.moderniknihovna.cz.