Českotřebovský deník 148/2021 (27/5)
Na Pekláku se připravují stavby pro doplnění zázemí

V areálu Peklák jsou celkem navrženy dvě budovy, větší budova je navržena v sousedství parkoviště pro doplnění zázemí letního i zimního provozu areálu. 
Investorem akce je městská společnost Eko Bi, která areál provozuje
Malá budova pod sjezdovkou Zahrádky (na obrázku vlevo) bude sloužit jako zázemí lyžařské školy.
Obě stavby Jsou koncipovány jako jako sestava obytných a sanitárních kontejnerů. Komise městského architekta záměr projednala a doporučuje jej doplnit o vhodný dřevěný obklad s barevným řešením nátěru fasády.  S realizací záměru vyslovila také souhlas rada města. Zejména  velká budova představuje další potřebný krok pro celý areál, kde je minikemp bez potřebného hygienického zajištění. Při vhodných podmínkách se zejména o víkendech v areálu Peklák soustředí  mnoho návštěvníků, pro které je zajištění řádného zázemí nutností. Velká budova nahradí nevyhovující a pro zázemí již nepoužitelné  stavební buňky, které sem byly přestěhovány po dostavbě zimního stadionu, kde od roku 2006 sloužily po dokončení I. etapy stavby jako provizorní šatnové prostory.
 
Noc kostelů v České Třebové

V Noci kostelů 28.5. 2021 bude otevřen i kostel sv. Jakuba!
Protože podrobně nevíme. co je a co není povoleno, bude i letos program spíše symbolický:
18:00 - 18:45 bohoslužba 
19:00 - 19:20 varhaní koncert Jana Lorence  - výběr z klasické varhanní hudby
19:20 - 19:30 krátká prohlídka varhan
19:30 - 20:50 prohlídka kostela - samostatně, popř s možností výkladu
20:50 - 21:00 závěrečná modlitba
Vojtěch John st.

V sobotu 29. 5. vyjedou poprvé cyklobusy  do Orlických hor i Dolní Moravy

V sobotu 29. května vyjedou poprvé cyklobusy do Orlických hor. Přes Ústí nad Orlicí pojede červená a modrá linka.
Odjezd červené linky vedoucí přes Lanškroun, Orličky, Králíky, Dolní Moravu s cílem ve Starém Městě je v 8:15 z dopravního terminálu Jana Pernera, příjezd do Dolní Moravy je v 10:05 hodin.   Zpět z Dolní Moravy jede autobus v 16:35 a na terminál dojede v 18:07 hodin
Odjezd modré linky vedoucí  přes Pastviny, Bartošovice, Orlické Záhoří s cílem v Deštném v O.h. je v 7:30 z Terminálu a příjezd do Deštné je v 10:20 hodin  Modrá linka se vrací přes Šerlich, Orlické Záhoří, Bartošovice, Klášterec, Letohrad,.  Ústí nad Orlicí s odjezdem z Deštného od sjezdovky v 15:20 a příjezdem na českotřebovský terminál Jana Pernera v 17:25 hodin
Cyklobusy budou jezdit každý víkend a také o svátcích až do 28. září 2021.
Mapa se po kliknutí zvětší do nového okna
 
Zajímavost:  Informační tabule aktuálních spojů IREDO ZDE:  https://tabule.oredo.cz/idspublic/
 
Budova bývalého Telecomu v Ústí přestane dělat ostudu

Budova bývalého Telecomu v centru Ústí nad Orlicí, ve které dříve sídlila Česká pošta, nebyla v posledních letech dobrou vizitkou města. Objekt postavený v první polovině devadesátých let zchátral a z větší části není přístupný. To by se mělo v dohledné době změnit. Objekt má nového majitele, firmu AB Lochmanova, s.r.o., která jej chce postupně oživit. Primárně by měl sloužit pro různé služby. Budova bude mít zrekonstruovánu fasádu, na jejímž novém provedení na základě objednávky nového majitele pracuje renomovaná architektonická kancelář OK Plan Architects pod vedením Ing. Arch. Luďka Rýznera.
 
Malované kamínky

Českem se šíří malované kamínky a to  díky facebookové iniciativě "Kamínky". Skupina má již přes 327 tisíc členů". Myšlenka je následující. Lidé namalují na kamínek nějaký obrázek, podepíší ho (logo Facebooku, #Kamínky a PSČ města, odkud jsou), položí na viditelné místo a pak už se jen prostřednictvím facebookových stránek baví nad tím, kde se znovu objeví. A tak namalujte kamínek a  položte ho a ty co najdete zase pošlete dál. Iniciativa vypadá sympaticky, věřme, že se nedá zneužít.
https://www.facebook.com/groups/kaminky/
 
Rada města schválila závěrečný účet hospodaření města za rok 2020 

Dokumenty k závěrečnému hospodaření města bude ovšem teprve projednávat finanční výbor dne 9. června a potom ještě následně červnové zastupitelstva města dne 14. 6.  Nyní jde tedy vlastně o materiál předložený veřejnosti  k prostudování, právě výše uvedeným složkám je možné ke zveřejněnému materiálu podávat nějaké dotazy nebo žádosti o vysvětlení. Je ovšem třeba napsat, že hospodaření města bylo prozkoumáno auditorem Ing. Karlem Novákem z Lanškrouna, podobně jako v předchozích letech, který nenalezl žádné problémy. Odkazy na dokumenty, které byly zveřejněny a budou budou dále projednávány v zastupitelstvu města najdete  ZDE:
Závěrečný účet hospodaření města a jeho příspěvkových organizací
Plnění rozpočtu města za rok 2020
Zpráva auditora o výsledku přezkoumání hospodaření města
 
Pavel Langhans aktuálně  k výměně ministrů

viz Dikobraz.cz

Rada kraje schválila zprávu o plnění projektu Přátelská nemocnice za rok 2020

Program Přátelské nemocnice probíhá už 6. rok v Nemocnici Pardubického kraje. Je zaměřen například na firemní kulturu, prostředí a pacienta, na dobrovolnictví, na informování a provázení ve složitých situacích spojených s nemocí, ale i na rozvoj a psychologickou pomoc zaměstnanců, stravování či parkování v nemocnici.
„Závěrečná zpráva k programu Přátelská nemocnice tentokrát reflektuje především to, jak se nemocnice dokázala přizpůsobit potřebám, které vyvolal covid-19. Nemocnice Pardubického kraje co nejrychleji reagovala na vládní požadavky; dřív než stát zřídila dispečink pro testování, který obsluhovalo call centrum, zprovoznila infolinku, rozšířila dobrovolnickou základnu a posílila komunikaci na sociálních sítích,“ uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková. „Pacienti byli kvůli režimu spojeným s opatřeními v souvislosti s covidem ochuzeni o výtvarné dílny, předčítání, canisterapii, nebo mikulášské a vánoční besídky. Avšak někteří dobrovolníci, kteří do nemocnic pravidelně docházeli, projevili solidaritu vůči zdravotníkům  a pracovali na zkrácený pracovní úvazek na odděleních. Jejich pomoc tak přispěla ke zvládnutí pandemie a zajištění provozu některých oddělení,“ vysvětlila náměstkyně s tím, že i v době pandemie probíhaly práce na projektu, při kterém Nemocnice Pardubického kraje spolupracuje s Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice a s Katedrou ekonomické statistiky VŠE. Jedná se o tvorbu kompetenčního modelu pracovní pozice – kompetentní sestra 21. století. Výstupem programu budou jednotlivé kompetenční modely pro každou sestru.
Srozumitelná komunikace a rozvoj vztahů s veřejností jsou základem
Nemocnice loni představila nové webové stránky, pokračovala v popularizační činnosti v oblasti péče o lidské zdraví a zároveň alespoň v některých aspektech dokázala pokračovat v rozjetých projektech, jako například Děti malují dětem, nebo v interních projektech zaměřených na sebeochranu, právní gramotnost či kvalitu a bezpečí poskytované péče. Vznikl také společný prostor pro sdílení firemních informací mezi zaměstnanci – intranet; v této podobě pro všech pět nemocnic vznikl poprvé a novinkou je, že je dostupný z jakéhokoliv zařízení s připojením na internet. Pro dobrou informovanost zaměstnanců nemocnice už dva roky vydává interní magazín Dotek. Nová příručka kvality a bezpečí má za cíl zaměstnancům přiblížit systém řízení a hodnocení kvality v nemocnicích a poskytnout stručný přehled vybraných vnitřních předpisů k jednotlivým tématům.
„Přála bych si, abychom se v době po covidu v našich nemocnicích mohli více věnovat rozvoji psychologické pomoci a duchovní služby a péči o umírající a jejich rodiny včetně empatické komunikace. Za velmi důležitý považuji citlivý přístup a respekt k osobnosti pacienta. Zvláštně v současné společnosti je třeba vrátit se k těmto hodnotám,“ uvedla Michaela Matoušková, jejímž dalším přáním je péče o to, aby se v nemocnici cítili dobře i nejmenší pacienti: „Nemocnice dokončuje edukační materiál pro děti „Co medvědi nevědí, aneb když medvídek stůně.“ Projekt, který má za cíl vhodným způsobem přiblížit dítěti a vlastně i jeho rodičům, jaké ošetření, vyšetření či zákrok podstoupí a jak bude probíhat, zastavil COVID. Na jeho dokončení se však intenzivně pracuje.
„Práce ve zdravotnictví je pro řadu lékařů i sester skutečným posláním. Svědčí o tom mimo jiné, že za svou práci byli někteří z nich oceněni, a to například medailí prezidenta republiky, cenou Gratias udělovanou Ministerstvem práce a sociálních věcí nebo vítězstvím v anketě Žena regionu,“ uzavřela Matoušková.

Očkovací semafor bude ukazovat dobu od registrace do aplikace 1. dávky

Na internetových stránkách Pardubického kraje již několik měsíců funguje očkovací semafor, který nabízí zájemcům o očkování informace o dostupnosti očkovacího místa. V tu chvíli je aktualizován každý den a ukazuje čas od registrace po možnost rezervace konkrétního termínu. Vzhledem k uvolňování termínů na delší časové úseky a otevírání dalších věkových skupin dozná semafor změn. Nyní bude ukazovat přibližný termín od registrace do systému po naočkování.
„Stejně jako se v čase vyvíjí očkování, rozrůstají se očkovací centra či kapacity, tak reagujeme také v rámci našeho očkovacího semaforu, který je vyhledávanou nápovědou pro zájemce o očkování. Chceme reagovat na otevírání většího množství volných očkovacích termínů, což souvisí s většími dodávkami vakcín a rozšiřování věkových skupin. Proto přecházíme k parametru, který přibližně ukazuje dobu od registrace do systému po aplikaci první očkovací dávky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Stanovený parametr je pouze přibližný a vychází z očkování za posledních sedm dní. „Samozřejmě je jasné, že prezentovaný parametr není pro všechny věkové skupiny stejný, protože lidé starší, než je poslední otevřená věková skupina, mají vždy automaticky při otevírání volných kapacit přednost před mladšími. Chceme však touto změnou nabídnout zájemcům o očkování možnost přesněji si zvolit očkovací místo a případně si za rychlejším očkováním dojet do některého z méně vytížených očkovacích míst,“ uvedla náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Semafor je aktualizován vždy jednou denně v 9:40 z důvodu různých a nepravidelných časů publikování zdrojových dat. Parametr má tři polohy. Zelený znamená naočkování od registrace do dvou týdnů, oranžový do čtyř týdnů a červený nad čtyři týdny. U každého z očkovacích míst je zobrazena adresa, umístění v rámci areálu, počet čekajících ve frontě dle jednotlivých věkových skupin, ale také parametr délky čekání na rezervaci termínu, který byl jako primární uváděn do současné doby. Další informace jsou k dispozici na www.pardubickykraj.cz/ockovani
Stáhl jsem a uvádím mapu k dnešnímu dni 27.5. 2021, podle nedává do systému očkovací centrum data k tomu, aby bylo možné stanovit přibližný termín objednání.  Těžko očekávat, že tam bude zelená..... (uvídíme zítra)  MM