Českotřebovský deník 149/2021 (28/5)
Enviromentální výchova v MŠ U Koupaliště.

Příroda nám poskytuje možnost zažít s dětmi spoustu dobrodružství, objevovat, tvořit a učit se prožitkem.
Enviromentální výchova na naší MŠ probíhá v oblasti témat a činností, které realizujeme v průběhu celého školního roku.
V rámci  týdenního tématu „Kudy běží voda“ byly děti seznámeny, formou videa, o koloběhu vody. Vyrobily si papírové lodičky, které při dechového cvičení, foukaly po vodní hladině.
Nejvíce nás zaujali různé pokusy s vodou, co vše lze s vodou udělat, jaké máme druhy vody (slaná, sladká, špinavá, čistá). Procvičovali jsme sluchové vnímání, když jsme rozeznávali zvuky vody ( voda ve vodopádu, sprcha, déšť…).
Nezapomněli jsme ani na rozvoj jemné motoriky ruky – děti si vyšily svůj déšť, který padá z mraků.
Máme rádi nové výzvy, a proto plánujeme prohlubovat vzdělávání v oblasti ekologie.
Irena Brůnová, MŠ U Koupaliště
 

Vynikající výkon České pošty - dopis ze Třebové do Třebové za 5 dní
Navíc byl dopis poslán doporučeně do vlastních rukou s příplatkem za urgentní doručení. Podací pošta Česká Třebová 1  a adresát bydlí asi 500 metrů od místa podání. Právem se tedy říká "šnečí pošta". Pracuje pomalu, ale spolehlivě.   Jak jsem se přesvědčil, tak ten dopis ovšem urazil mezi tím vzdálenost daleko větší. V České Třebové máme sice poštovní depo pro oblast dvou okresů Ústí a Svitavy, ale zde se podané dopisy netřídí.  Dopisy se odtud automaticky posílají do třídírny do Brna a odtud zase jedou v poštovním kamionu  zase zpátky. Zdá se mi, že by to změnit šlo. Nedivme se proto tak velkým nákladům na poslání dopisů. Sám jsem kdysi před mnoha a mnoha lety v rámci studentských prázdninových brigád na pošta pracoval a vše bylo úplně jinak, dle mého daleko logičtější a úspornější.  Pošta byla navázána na železnici. Dnes to je jinak,  vše je soustředěno do velkých poštovních uzlů a podle toho to ve svých důsledcích vypadá. Je to drahá šnečí pošta..... (mm)
 
Krytý plavecký bazén se připravuje na své znovuotevření  

Nové vládní rozhodnutí umožňuje otevřít od pondělí nejen restaurace, ale také vnitřní bazény. S tím se podle původního plánu počítalo až od 14. června, nyní se proces jakési "normalizace" života zrychlil.  Ovšem otevřít bazén po době, kdy byl dlouhodobě v klidu není jen tak, je třeba realizovat řadu  přípravných prací, ověřit činnost technologie a zajistit na hygieně analýzu vzorků tak, aby provoz splňoval všechny předepsané parametry. To všechno je úloha , která má ještě řadu neznámých a proto zatím nelze otevření bazénu pro veřejnost vyhlásit.  Můžeme jen odhadovat. Ten odhad existuje a vypadá to na pátek 4. června . Vše ještě bude vyhlášeno, zatím to je jen předběžná informace. 

Současně je třeba ještě informovat o nutné potřebě doplnit pracovní kolektiv na našem bazénu o nového pracovníka /pracovnici  na pozici LÁZEŇSKÁ, nyní je tato potřeba opravdu aktuální a proto, pokud můžete tak uvažujte, zda byste tuto možnost neměli komu nabídnout.  Nakonec to uvádíme u nově obnoveného inzerátu, umístěného u tohoto článku a také na hlavní stránce webu. (mm)

 
Opravy na sítích v letošním roce

Opravy vodovodní sítě - celková hodnota prací 6 840 tis.Kč.
Kozlov 590 metrů + oprava oplocení vodojemu
Oprava vodovodu v ulici U Podhorky (265 metrů)
Oprava vodovodu v ulici Bří Čapků (81 metrů)
Oprava vodovodu na Nábřeží Míru (200 metrů)
Kanalizace - celková hodnota 3124 tis. Kč.
Oprava v Čechově ulici na Parníku 64metrů  oprava v ulici bratří Čapků (54 m). Další opravy budou provedeny v ulici U Podhorky, vložkování na sídlišti Křib, bude provedena deratizace kanalizace a čištění kanalizace (plošně na území celého města).
Jako investiční akce většího dosahu bude provedena rekonstrukce vodovodu v Masarykově ulici -378 metrů  (6,4 mil. Kč)

Prázdné místo naproti Lidlu bude využito jako samoobslužná myčka aut

Po zbourání nevyužitého objektu bývalého řeznictví je tato plocha již více než dva roky prázdná a nevyužitá.  Majitel nyní našel nájemce, investora, který zde hodlá postavit novou samoobslužnou myčku osobních a dodávkových vozidel do nosnosti 3,5 tuny. K záměru mělo město a také  obyvatelé sousedních domů připomínky, které poněkud odsunuly realizaci záměru, ale se podařilo se je  vyřešit. Jediný možný nájezd na plochu je z ulice na Milíři, kde bude rozšířena vozovka a na ploše vznikne legální možnost zaparkování vozidel, které nyní stály (vlastně s určitými problémy) přímo na nedostatečně široké ulici Na milíři, což nyní možné nebude.  Myčka má mít také omezenu provozní dobu tak, aby nerušila nijak noční klid. Více je zřejmé z dále uvedených obrázků.


Na pevnosti Bouda byly osazeny repliky původních pancéřových zvonů

Dělostřelecká tvrz Bouda na Králicku postupně získává díky péči Pardubického kraje svůj původní vzhled. V pátek byly u vstupního objektu tvrze osazeny repliky dvou pancéřových zvonů pro kulomet. Celkové náklady na rekonstrukci vstupního objektu přesahují osm milionů korun.
„Před zahájením turistické sezony získává tvrz Bouda další velké turistické lákadlo v podobě replik dvou pancéřových zvonů pro kulomet. Jedná se o součást investice do vstupního objektu za více než osm milionů korun. V rámci úprav řešíme celkovou obnovu vnějšího vzhledu vstupního objektu, zabezpečení objektu proti vlhkosti. Součástí je také výroba a osazení replik střílny pro těžký kulomet, dvou plechových silnostěnných dveří a posuvných silnostěnných vrat pro nákladní vjezd,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Zahájení prací předcházelo vystěhování vstupního objektu do provozní budovy v jeho těsné blízkosti. „Novou provozní budovou se jednoznačně zlepšil návštěvnický komfort, ale také podmínky pro obsluhu tvrze a dobrovolníky, kteří se o její provoz starají. Zároveň jsme tak mohli provozní část včetně pokladny vystěhovat ze vstupního objektu, který bychom chtěli plně využít pro výstavní činnost a rychlé seznámení s opevněním pro ty, kteří se nechtějí vydat do podzemí,“ uvedl hejtman.
Pardubický kraj vlastní dělostřeleckou tvrz od roku 2011. V roce 2016 byla za 11 milionů korun dokončena její elektrifikace. Do té doby elektrickou energii vyráběla dieselová elektrocentrála, jejíž provoz stál 200 tisíc korun ročně. Následovalo vybudování provozního objektu za 25 milionů korun, který byl dokončen v loňském roce. Dělostřelecká tvrz Bouda je jednou z největších pevnostních staveb z 30. let 20. století, které jsou na území naší republiky přístupné veřejnosti. Je zároveň součástí Králické pevnostní oblasti, kde je postupně realizován největší projekt na záchranu a zpřístupnění těchto unikátních vojensko-technických a historických památek v České republice. Leží na značené turistické stezce i na upravované lyžařské stopě ze Suchého vrchu.