Českotřebovský deník 150/2021 (29/5)
Výstava Přítomnost a budoucnost dopravy v Pardubickém kraji měla premiéru v České Třebové

Putovní výstava Doprava v Pardubickém kraji, instalovaná na dopravním terminálu Jana Pernera byla  v pátek slavnostně zahájena na dopravním terminálu Jana Perner před nádražím v České Třebové. Návštěvníkům představí všechny důležité dopravní projekty na různých místech kraje.   Zahájení se zúčastnil náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš a na cestě z tvrze Bouda  se zastavil také hejtman Martin Netolický.  
„Naším cílem je ukázat široké veřejnosti, jak moc je doprava v našem kraji progresivní. Osmnáct panelů představuje všechny důležité dopravní projekty našeho regionu - ať už ty, se kterými se můžeme setkávat už nyní nebo ty, se kterými se setkáme v budoucnu. A rozhodně jich není málo. Věřím, že všichni návštěvníci si výstavu užijí a dodá jim pozitivní energii,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Výstava velmi dobře ukazuje spojení Pardubického kraje a dopravního systému České republiky a to jak po silnicích i na železnici, řekl Martin Netolický. Jmenujme např. zdánlivě zatím vzdálenou stavbu D35, která se ovšem k našemu regionu velmi rychle přiblíží a zásadně ovlivní i přepravu nákladů po dálniční síti. Velmi důležitá je také rekonstrukce úseku trati u Brandýsa  nad Orlicí a další železniční stavby v kraji, doplnil  hejtman.
Výstava bude putovat po celém kraji až do konce letošního roku, na každém místě budou panely umístěny vždy měsíc. Z České Třebové se výstava přesune 13. června do Litomyšle a následovat bude například Letohrad nebo Pardubice.
 
13. hudební besídka má dva díly a celkem 56 vystoupení 

Premiéra besídky je nastavena tradičně na neděli 30. května 2021 v 8 hodin ráno.  Odkaz najdete ZDE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Barokní noc kostelů v Dlouhé Třebové

Od 19 hodin se v kostele sv. Prokopa konal koncert barokní hudby, který byl streamován Českotřebovským deníkem a bude uveden v pondělí večer na kanále Českotřebovského deníku na youtube.com, na webu obce Dlouhá Třebová a taky na webové stránce Římskokatolické farnosti Česká Třebová na webu Orlicky.net. Záznam koncertu má dléku 53 minut.
Obsazení koncertu: Šárka Dvořáková – příčná flétna Milada Hamplová – příčná flétna Adam Janíček – housle Evelína Krejčí – zpěv, Jan Lorenc – zpěv, varhany, František Mikeš – zpěv, varhany, Hana Mužíková – průvodní slovo, Pavla Skopalová – zpěv, Marie Vomáčková – varhany. Kamera Libor Vašina a Milan Mikolecký, Střih Milan Mikolecký, režie František Mikeš.

Sociální služby obnoví svůj vozový park

Příspěvkové organizace Pardubického kraje v oblasti sociálních věcí se dočkají nových vozidel. Sloužit budou jak pro přepravu klientů, tak pro přepravu zaměstnanců při obsluhování jednotlivých domácností.
„Kompletní podklady k profinancování vozidel připravujeme do avizované nejbližší výzvy IROP React EU, která je zaměřena na sociální infrastrukturu. Vyhlášení výzvy očekáváme každým dnem a zahájení příjmu žádostí v první polovině června. Celkové výdaje projektu činí 9 milionů korun,“ uvedl Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.
Na financování se bude z 85 % podílet Evropská unie, z 5 % stát, zbytek je spoluúčast Pardubického kraje.
„Jedná se o dvě varianty vozidel – prvním typem je bezbariérové vozidlo pro přepravu 5 osob a jedné handicapované osoby na vozíku. Součástí tohoto vozidla bude flexibilní rampa pro snadný nájezd vozíčkáře a zádržný systém invalidního vozíku. Druhým typem vozidla je pětimístný hybrid. O obnovu vozového parku bude žádat sedm příspěvkových organizací zřizovaných krajem,“ doplnil radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Jedná se o Domov u studánky, Domov na zámku Bystré, Domov pod Kuňkou, Domov sociálních služeb Slatiňany Domov na rozcestí Svitavy, Domov pod hradem Žampach a Domov Na cestě.
Ing. Pavla Sedláková
 
VELKÝ DEN PRO DĚLOSTŘELECKOU TVRZ BOUDA.

Po 83 letech byly osazeny repliky obou zvonů pro lehký kulomet na vstupním objektu KS 22a — "Krok". Po elektrifikaci že Suchého Vrchu a výstavbě provozní budovy pokračuje Pardubický kraj další etapou rozvoje tvrze pro zvýšení turistické atraktivity. Do konce června bude vstupní objekt Boudy vypadat jako v době ohrožení republiky v září roku 1938. bude poté pokračovat ve spolupráci s provozovatelem v přípravě nové muzejní expozice v interiérech, kde donedávna bylo zázemí pro průvodce, turisty a správu tvrze.Foto Luboš Kozel, k celé akci  bude celá fotoreportáž.

Čtyřkolka pro horskou službu Čenkovice 

Pardubický kraj dlouhodobě podporuje kromě složek integrovaného záchranného systému také Horskou službu ČR. Té kraj nyní poskytl částku 500 tisíc korun na nákup nové čtyřkolky s příslušenstvím, která bude sloužit na stanici v Čenkovicích. Proti tomu Horská služba nabídla kraji starší čtyřkolku, která bude sloužit pro obsluhu tvrze Bouda na Králicku.
„Naše podpora činnosti Horské služby na území kraje je dlouhodobá. V minulosti jsme přispěli na vybudování nové stanice v Čenkovicích, nákup čtyřkolky pro stanici na Dolní Moravě či na skialpinistické lyže, defibrilátory, GPS přístroje nebo víceúčelová nosítka. Nyní jsme se domluvili na podpoře nákupu nové čtyřkolky pro čenkovickou stanici v hodnotě 500 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že dar schválila na svém pondělním jednání krajská rada. „Proti tomu jsme požádali o starší stroj, který bude sloužit jako obsluha pro tvrz Bouda v průběhu celé sezony. Dostupnost tvrze je složitější, a proto chceme usnadnit například zásobování či přesun provozního personálu. Na tyto činnosti je starší čtyřkolka ve velmi dobrém technickém stavu a můžeme pomoci se spoustou práce,“ doplnil hejtman Martin Netolický.


Sport, volnočasové aktivity i cestovní ruch se dočkají podpory kraje

Kraj i letos pomůže sportu, volnočasovým aktivitám a cestovnímu ruchu. Dotace mimo jiné poputují na výstavbu, rekonstrukci a opravy sportovních zařízení, na pořízení movitého majetku sportovních zařízení a organizací a na budování infrastruktury cestovního ruchu po celém kraji. Do výzev k předkládání žádostí o dotace v letošním roce bylo podáno celkem 651 žádostí s požadavky ve výši asi 54 milionů korun.
„V současné chvíli rada schválila podporu tří dotací v oblasti cestovního ruchu a 292 dotací v oblasti sportu a volnočasových aktivit. Ostatní žádosti jsou v kompetenci Zastupitelstva Pardubického kraje a budou projednány na konci června. Jsem rád, že se i v této složité době najdou finanční prostředky, které pomohou tato odvětví posouvat dál,“ uvedl radní Alexandr Krejčíř, radní zodpovědný za sport, cestovní ruch a majetek.
Dotace pomohou například pravěkému muzeu v přírodě Křivolík, rozvoji historického a turistického odkazu lokality Peklo u Moravské Třebové nebo celoroční činnosti sportovních klubů.