Českotřebovský deník 151/2021 (30/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Přítomnost a budoucnost dopravy v našem kraji

Plná velikost videa ZDE
Putovní výstava Doprava v Pardubickém kraji, odstartovala k pouti Pardubickým krajem v pátek 28. května na českotřebovském dopravním terminálu, kde bude instalována do 13. června. poté se přestěhuje na autobusové nádraží do Litomyšle a dále do Letohradu. Po našem kraji bude putovat po celý letošní rok.
Výstava velmi dobře ukazuje spojení Pardubického kraje a dopravního systému České republiky a to jak po silnicích i na železnici, řekl Martin Netolický. Jmenujme např. zdánlivě zatím vzdálenou stavbu D35, která se ovšem k našemu regionu velmi rychle přiblíží a zásadně ovlivní i přepravu nákladů po dálniční síti. Velmi důležitá je také rekonstrukce úseku trati u Brandýsa  nad Orlicí a další železniční stavby v kraji. Umístění výstavy bylo velmi dobře zvoleno, u panelů zaměřených po významná témata se zastavuje hodně lidí.
 
Valná hromada Spolku gymnázia 

se bude konat ve středu 16. června 2021 v 16,30 hodin v učebně biologie v budově gymnázia Česká Třebová.
Program:         zpráva o činnosti Spolku v roce 2020
                        zpráva o hospodaření Spolku za rok 2020
                        volba předsednictva Spolku na další období
                        návrh plánu činnosti Spolku na rok 2021
                        návrh rozpočtu Spolku na rok 2021
                        diskuze, různé
Návrhy na kandidáty do nového předsednictva, náměty a připomínky je možné zasílat na adresu ředitelství gymnázia nebo e-mailem na: Petr.Poldauf@gymnct.cz

Ulice není parkoviště...

Snažíme se lidem vysvětlit, že primární účel ulice není, aby se stala parkovací plochou pro naše auta...
Středočeské Úvaly si díky rozsáhlým okolním lesům získaly přezdívku "město v zeleni". Nejsou to ale jen zalesněné plochy, které dělají obec na východ od Prahy "zelenou". Starosta Petr Borecký se dlouhodobě snaží o zavádění udržitelných opatření a chce, aby se tam lidé cítili dobře. Zejména v poslední době se zelený přístup k životu redukuje pouze na snižování emisí oxidu uhličitého. A dost zásadně se zapomíná na to, že je to pouze jedna část, která ovlivňuje naši planetu, a že možná existují důležitější aspekty, kterými bychom se měli zabývat. A těmi jsou biodiverzita, udržování vody v krajině a celkově fragmentace krajiny," komentuje Borecký.
Jako starosta se v Úvalech pokouší přimět budoucí investory a stavební firmy, aby do zastavitelných částí města umisťovali co nejvíce zeleně. Kvůli tomu stanovil z jeho pohledu poměrně přísná kritéria pro minimální množství zelených ploch ve městě. "Tlačíme investory do zelených střech a objektů. A pochopitelně se snažíme, aby v našem městě nevznikaly obrovské skladové haly, jako vznikají na některých jiných místech u Prahy," vysvětluje starosta.
Borecký, který je také radním Středočeského kraje pro veřejnou dopravu, zdůrazňuje, že zavádění ekologických opatření často naráží na překážky. Jednou z nich je neochota obyvatel některé udržitelné kroky tolerovat. "Pokud do ulic zavádíte zelená opatření, jako jsou třeba výsadby stromů nebo květin, tak ubíráte prostor pro parkování aut. A v dnešním Česku je parkování auta ve veřejném prostranství cosi jako posvátná kráva. Lidé mají dost často pocit, že je jejich osobním nárokem mít možnost zaparkovat na ulici," podotýká Borecký. "My se snažíme lidem vysvětlit, že primární účel ulice není, aby se stala parkovací plochou pro naše auta," dodává s tím, že vstřícnější jsou k ekologickým opatřením zejména lidé pod třicet let.
Zelenou dohodu pro Evropu, čili strategii, jejímž hlavním cílem je zajistit, aby se v EU do roku 2050 dosáhlo uhlíkové neutrality, podle Boreckého Češi vnímají spíš negativně. "Je pro nás spíš takovou hrozbou, která rozbourá naše životy, podrazí naši ekonomiku a bude stát obrovské peníze. Ale daleko méně je zde přístup, že je to naopak pro nás obrovská příležitost, jak proměnit naše životy v pozitivním smyslu," uvádí Borecký.
Podle serveru Aktuálně.cz. (Problém to je aktuální ovšem také pro naše město, proto je uveden)
 
Aviatická pouť v Pardubicích - show pro televizní přenos

Průlety stíhaček JAS-39 Gripen odstartoval v sobotu 29. května program okleštěné Televizní Aviatické pouti. Na pardubické letiště nemohli být kvůli epidemické situaci vpuštěni diváci letecký program přenášela Česká televize.
Akci provázelo nevypočitatelné počasí. Diváci shlédli desetiminutový akrobatický freestyle Petra Kopfsteina s pověstnou kouřovou stopou Vzlétl i legendární Blériot. Aviatická pouť si tak připomněla 110 let starý slavný let letce Jana Kašpara z Pardubic do Prahy Velké Chuchle. V dešti převedl show několikanásobný mistr světa v letecké akrobacii Martin Šonka, dokonce i autentickým komentářem  Předvedly se české armádní vrtulníky Centra Leteckého výcviku - starší Mi-2 a mladší Enstrom.  Fotoreportáž ze zajímavé akce zajistil Luboš Kozel. Více ZDE
 
Nové víceúčelové hřiště v Litomyšli 

Nové víceúčelové hřiště v Litomyšli bude v oblasti  Černá hora a bude navazovat na stávající sportovní areál. Záměr obsahuje: - Hřiště rozměru 17,00 m x 28,00 m, obsahuje sportovní povrch, který  je  navržen jako jednovrstvý polyuretanový (monolitický) tloušťky 13 mm, barevný odstín standardní cihlově červený, lajnování polyuretanovými barvami. Víceúčelové hřiště je navrženo jako venkovní "bezúdržbové", které navazuje na stávající sportoviště s hygienickým zázemím.
 
Jak moc dotují svá sportoviště v Litomyšli

Máme souhrnná data za několik let dozadu a můžeme je tedy zjišťovat, jak se  velikost dotace, věnované pro sportovní infrastrukturu mění v čase a současně je můžeme porovnávat s Českou Třebovou. Příjemcem dotace z rozpočtu města v Litomyšli je společnost Městské služby, s.r.o.
 
Rok 2015 bazén Litomyšl  6100 tis. Kč
Letní stadion, letní plovárna, zimní stadion, sportovní hala (2015) 
2 600 tis. Kč  celkem 8700 tis. Kč
Rok 2017
provoz sportovišť  celkem  8500 tis. Kč,
nákup rolby pro ZS 2500tis. Kč
Rok 2018 Provoz sportovišť celkem 9500 tis. Kč
Rok 2019 Provoz sportovišť celkem 9900 tis. Kč
Rok 2020 - Neuvedeno
Rok 2021   Provoz sportovišť - zálohová dotace 9550 tis. Kč.

Jak dotujeme sportoviště v České Třebové

V České Třebové je papírově dotace pro městská sportoviště mnohem menší. Je to ovšem pouze hra s čísly, která byla takto nastavena v minulosti. Městská sportoviště spravuje  společnost Eko Bi, krytý bazén, který je největším zdrojem ztráty má ve svém základním jmění. Proto mu město z rozpočtu na krytí ztráty z provozu bazénu nic neposílá.  Eko Bi musí tedy sanovat jeho provoz z dalších činností, zejména z výnosu skládky komunálního odpadu.  Top vedlo v ne tak dávné době k politice, čím více  k nám budou z okolí na skládku vozit tím lépe, vyděláváme na naše sportoviště. Byla to politika krátkozraká. Díky tomu dává město Česká Třebová na skládku téměř dvakrát tolik odpadu na obyvatele než třeba Vysoké Mýto, které je v této oblasti premiantem  Skládka se blíží svému naplnění a celý systém odpadového hospodářství  je třeba od základu změnit. Třídit a na skládku dávat jen to opravdu nejnutnější. Za to se od letošního roku  platí velké poplatky. Tím se zisk ze skládky snižuje a tento trend bude pokračovat. Dosavadní stabilní dodavatelé odpadu budou třídit a k nám na skládku budou vozit méně a méně. Nakonec budeme v dalších letech všechna sportoviště sanovat z rozpočtu města stejně jako v Ústí nebo v Litomyšli.
V České Třebové letos město dotuje v podstatě ztrátu zimního stadionu (2,4 mil. Kč) a hradí také provoz atletického stadionu. Na ztrátu skiareálu Peklák přišla od státu covid dotace, zde tedy město trochu ušetřilo. Město má v majetku  také tenisovou halu, která je pronajata Tenisovému klubu. Vzhledem k tomu, že zde díky vládnímu nařízení zde tenisté také nemohli sportovat, získal provozovatel od státu na část určeného nájmu dotační peníze, město mu pak  doplacení nájemného za dobu omezení odpustilo.

Noc kostelů v Ústí nad Orlicí

Poslední květnový pátek se Římskokatolická farnost-děkanství Ústí nad Orlicí připojila ke 13. ročníku celonárodní akce nazvané NOC KOSTELŮ. Program letošní Noci kostelů vycházel vstříc protipandemickým opatřením a stejně jako každý rok měla veřejnost příležitost prohlédnout si také místa, která nejsou běžně přístupná. V Ústí nad Orlicí se otevřel kostel Nanebevzetí Panny Marie včetně útěchové kaple. V městských částech to pak byla kaple sv. Gotharda v Černovíru, kostel sv. Anny v Hylvátech, hřbitovní kaple Povýšení sv. Kříže v Kerharticích a také kostel sv. Petra a Pavla v Knapovci.
V Litomyšli hlasují o projektech do rozpočtu města

Není to letos poprvé. Hlasování probíhá do 15. června pro projekty v kategoriích do 300 tis. Kč a do 50 tis. Kč.
Nahlídněme do seznamu litomyšlských návrhů ke hlasování: (pro tento účel bylo vybráno 10 projektů). Vítězný návrh z hlasování bude zařazen  do rozpočtu města na další rok.
 
Lavičky, stojany a koše pro cyklisty Rádi jezdíme s dětmi na kolech po cestě na Suchou. Nachází se tam pár laviček, ale žádné stojany či odpadkové koše. To bychom rádi změnili a peníze z participativního rozpočtu použili na jejich pořízení pro komfort všech lidí, kteří tudy rádi jezdí nebo chodí na procházky. (do 50 tis. Kč)
 
Šachové stolky Šachy jsou duševní sport, který rozvíjí tvůrčí myšlení, paměť, fantazii, přesnost i vůli. Mohou být zábavou, příležitostí k setkávání, sportem i uměním. Proto by bylo skvělé mít po Litomyšli pár venkovních šachových stolků a moci si zahrát na čerstvém vzduchu. Podpoříte nás?   (do 50 tis. Kč)
 
Mí noví kamarádi - děda a babička Po uvolnění vládních opatření bude sociální kontakt stěžejní náplastí na karanténou zpustošené duševní zdraví seniorů. Propojme naše seniory a děti, umožněme předávání moudrosti, radosti a životního elánu napříč generacemi, podpořme vznik nových přátelství.   (do 50 tis. Kč)

------------------------------------------------------

Kuličkové hřiště pro děti Na některém z dětských hřišť v Lit omyšli navrhuji vybudovat kuličkové hřiště. Je to ideální atrakce pro unavené rodiče i děti, které si tam vydrží hrát celé hodiny.(do 300tis.Kč)

Veřejná griloviště Outdoorová gastronomie už nepatří jen na zahrady rodinných domů a chat, ale i do městských parků. Tato místa jsou perfektní pro rodinné pikniky s dětmi nebo skupinky přátel. Scházet se můžeme dle libosti, společně si odpočineme, popovídáme a užijeme si dobrého jídla v přírodě.(do 300tis.Kč)

Odpočinková zóna u nábřeží v Nedošíně  U nábřeží Loučné bychom rádi vybudovali klidné místo na relaxaci. Nedaleko se nachází Nedošínský háj i další turistické cíle. Budeme velice rádi, pokud projekt podpoříte a pomůžete vzniknout místu, které bude parkem a příjemnou oddychovou zastávkou pro pěší a cyklisty. (do 300tis.Kč)

Fitpark  Pokud podpoříte tento projekt, za odměnu dostanete posilovací stroje na Černé hoře. Cvičením na nich si vytvarujete postavu, zpevníte celé tělo a zlepšíte celkovou fyzičku. Využít je můžete i k rehabilitaci. (do 300tis.Kč)

Pomozme znevýhodněným absolventům  Co bude po absolvování školy se studenty, kteří nemají v životě tolik štěstí? Jak dál bez asistentů a zázemí pro rozvoj pracovních návyků? Podpořte projekt, který znevýhodněným absolventům umožní pracovat – úklid města, péči o zeleň či pomáhat ostatním. Být prospěšní, mít náplň dne. (do 300tis.Kč)

Dílna Litomyšl  Komunitní dílna by umožnila výrobu a opravu věcí těm, kteří mají nápad a chuť, ale nemají vlastní dílnu, schází jim určitý nástroj či materiál nebo potřebují s něčím pomoci. Rozvíjela by vztah lidí k řemeslu. Podpořila by místní řemeslníky a předávání zkušeností mezi generacemi. (do 300tis.Kč)

Pomoc naší nemocnici  Finance z participativního rozpočtu využijeme jako příspěvek Litomyšlské nemocnici! Pořídíme zdravotnické přístroje či chybějící pomůcky. Tímto projektem pomůžeme k zachování kvality a rozsahu zdravotnické péče dostupné v Litomyšlské nemocnici. (do 300tis.Kč)


V Ústí se rozjíždí kultura také v Roškotově divadle

Pondělí 7. června 19:00 hodin Divadelní klub JAN HRUBÝ TRIO Barevný koncert plný překvapení a nestárnoucích písní
Sobota 12. června 15:00 hodin Roškotovo divadlo KÁŤA A ŠKUBÁNEK
Středa 16. června 19:00 hodin Kulturní dům KAREL GOTT REVIVAL MORAVA
17. – 20. června Roškotovo divadlo
68. ročník celostátní soutěže neprofesionální filmové tvorby Animační a hudební dílna, divadlo pro děti, venkovní filmové projekce.
Středa 23. června 19:00 hodin Roškotovo divadlo SALVADOR, GUATEMALA, MEXIKO, BELIZE Monika a Jirka Vackovi
Úterý 29. června 19:30 hodin
Roškotovo divadlo ČTYŘI DOHODY Don Miguel Ruiz
Středa 30. června 19:30 hodin
Roškotovo divadlo PÁTÁ DOHODA Don Miguel Ruiz
Připravujeme na červenec a srpen 2021: Letní odpoledne, Letní promítání, Výstava výtvarného umění,
Deštivé dny – Divadlo Ungelt Praha (divadelní představení)
LDN Rybitví: Lidský a laskavý přístup na každém kroku

Cesta náměstkyně Michaely Matouškové do Léčebny dlouhodobě nemocných v Rybitví byla vyústěním návštěv příspěvkových organizací kraje. Celkem logicky sem na 105 zdravotních a 17 sociálních lůžek směřují hlavně pacienti z Pardubické nemocnice - až 80 procent. Přicházejí především z neurologie, interny, chirurgie, kardiologie a traumatologie. Stejné množství – 80 procent klientů – se po týdnech následné péče vrací zpátky do života. A podle slov ředitelky Jany Tomšů se jim často domů či zpět do domovů pro seniory ani nechce. „My je dáváme dohromady – a oni odcházejí živí do svých domovů. A když odcházejí, tak často pláčou, protože je jim u nás dobře.“
Není novinkou, že lidé se dožívají stále vyššího věku. A protože spolu rodiny nebydlí tak, jako kdysi, řeší mnohé z nich situaci, kdy stárnoucí tatínek, maminka či jiný příbuzný nebude schopen se o sebe postarat z důvodu stáří, nebo utrpí úraz či vážně onemocní.
Kapacitu pokojů řeší Pardubický kraj za pomocí projektů, které má připravené a snaží se získat na ně peníze z evropských zdrojů „Věříme, že se nám to podaří. Vybudováním nového objektu v areálu LDN Rybitví se uvolní prostory v prvním nadzemním podlaží pro ubytování asi 24 pacientů, a tím dojde ke snížení počtů pacientů v jednotlivých pokojích budovy A na maximálně čtyři. V nových ubytovacích prostorách předpokládáme umístění pacientů s nejtěžším zdravotním handicapem,“ uvedla náměstkyně Michaela Matoušková. Dodala, že se jedná se o projekt Zkvalitnění hotelových služeb, optimalizace počtů pacientů na pokojích a o projekt Rekonstrukce administrativních místností na pokoje pacientů. Celkové výdaje jsou aktuálně 91 milionů korun, z toho podíl EU 80 milionů korun.
Plánem, který ředitelce „nedá spát“ je větší zaměření se na rozvoj paliativní péče, pro kterou v současné době nemá léčebna vhodné podmínky. „Chceme do budoucna poskytnout pacientům se závažným zdravotním stavem a členům jejich rodiny možnost být v posledních měsících života spolu, a to při zajištění té nejpotřebnější péče pro klienta. To by nám pomohla vyřešit přístavba nových dvoulůžkových pokojů pro pacienty s paliativní péčí v části objektu, a to přistavěním dvou pater vždy se třemi pokoji. I pro to máme vypracovanou již studii, tak věřím v dobrý posun i tohoto našeho záměru,“ dodala ředitelka Jana Tomšů.