Českotřebovský deník 152/2021 (31/5)
Nové video Českotřebovského deníku: Zápis do ZUŠ je tu

   Plná velikost videa ZDE
Zápis se koná 11. a 18. 6. 2021 v budově ZUŠ na Tyršově náměstí 81 od 14.00 do 18.00 hodin             

MĚSTO OCENILO SVÉ NEJLEPŠÍ SPORTOVCE ROKU 2020

V pondělí 31. 5. 2021 se v obřadní síni českotřebovské radnice konalo tradiční setkání starostky Magdalény Peterkové s nejlepšími sportovci z našeho města, kteří v minulém roce dosáhli ve svých disciplínách výtečných výsledků.
Setkání se zúčastnil také místostarosta Josef Kopecký.
 
 
 
 
 
Poděkování za reprezentaci městě a květinu z rukou starostky města si osobně či v zastoupení vyzvedlo celkem jedenáct sportovců. 
V kategorii MLÁDEŽ bylo oceněno celkem pět sportovců. 
- Karolína Hyláková - kynologie  ČKS ZKO Č. Třebová – Javorka 648
- Nikola Orlichová - krasobruslení
- Martin Prossa: Sportovní taneční klub 
- Sára Viktorie Serbousková - atletika  
  Atletický klub ISCAREX Česká Třebová
- Dominik Vebr - atletika TJ Jiskra Ústí nad Orlicí
V kategorii DOSPĚLÍ bylo oceněno celkem šest sportovců.
- Jan Friš: atletika Dukla Praha
- Monika Simonová: cyklistika  Sokol II
- Adéla Stránská:  atletika  - Atletický klub ISCAREX Česká Třebová
- Vít Škrkoň: judo
- Lukáš Vašina: volejbal - odchovanec Sokol Č. Třebová II,  ČEZ Karlovarsko
- Michal Vebr: brazilské jiu jitsu DSC GYM Česká Třebová
 
Singltrek Suchák je připraven otevření

V sobotu 19. června Sdružení obcí Orlicko slavnostně otevře pro veřejnost Singltrek Suchák, systém 22 km jednosměrných terénních stezek pro horské cyklisty. Singltrek Suchák se otevírá pro 5ti letech projektové přípravy  a 2 letech vlastní realizace, kterou uskutečnila firma BO CO, spol. s r.o. Libchavy za průběžného dozoru  autora projektu Tomáše Kvasničky, tedy člověka, který stojí za prvním singltrekem v České republice – Singltrekem pod Smrkem. V současné době nabízí Singltrek Suchák    tři okruhy – červený K Boudě, nejdelší a technicky nejnáročnější, modrý Pod Bradlem a nejkratší a nejméně náročný zelený Okolo Hvězdy. Základním nástupním místem je Červenovodské sedlo, které disponuje desítkami parkovacích míst, sociálním zázemím a bufetem. Snahou Sdružení obcí Orlicka a autora projektu bylo vytvořit produkt cestovního ruchu  přístupný pro co nejširší skupinu uživatelů včetně rodin s dětmi, jde tedy o singltreky lehké a středné obtížnosti. Zároveň byl kladen velký důraz jak při projektování, tak při vlastní realizaci na minimalizaci zásahu do lesního prostředí, což se snad i díky velmi úzké a vstřícné spolupráci se zástupci Lesních správ v Lanškrouně a v Rudě nad Moravou podařilo.
Slavnostní otevření Singltreku Suchák se uskuteční v sobotu 19. 6. 2021 na Červenovodském sedle. Na toto otevření, které bude zahájeno v 14.00 slavnostním přestřižením pásky, je zvána široká veřejnost. Součástí programu je  projížďka po singltrecích, kdy každý cyklista obdrží účastnický diplom a drobný upomínkový  dárek, nabídka různých prezentačních akcí (kola Rock Machine, Lesy ČR, Horská služba ČR apod.) a samozřejmě nebude chybět nabídka občerstvení.
V rámci předprogramu je od 11.00 možnost účasti na společné vyjížďce po nejdelším červeném okruhu s Davidem Polesným – Trail Hunterem, současnou ikonou horské cyklistiky.  
Náklady na část projektu, realizovaného Sdružením obcí Orlicko, jehož součástí byla také výstavba parkoviště na Červenovodském sedle, činily 21 mil. Kč, z toho dotace je 15 mil. Kč.  Dofinancování nákladů projektu zajistily členské obce Sdružení obcí Orlicko.
Singltreky Suchák jsou součástí projektu Singletrack Orlicko – Kladsko, kterého se účastní další partneři z Polska a obec Červená Voda. Projekt byl podpořen v rámci programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Víkendový maraton s roboty

Tato akce se koná v sobotu, 12. června 2021 od 09:00 do 14:00 hodin v České Třebové na VOŠ a SŠT Česká Třebová (VDA) a je určen pro žáky do 15 let. Vzhledem k tomu, že akce probíhá v rámci projektu MAS ORLICKO, z.s., je pro děti zcela ZDARMA. Zájemci se mohou hlásit prostřednictvím e-mailu: petra.bartova@vda.cz.

Festival Jeden Svět v Ústí nabídne několik filmů

Ve středu 2. června odstartuje v Ústí nad Orlicí festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Po čtyři večery – do soboty 5. června se bude každý den od 20.30 promítat jeden film – buď pod širým nebem v parku za Roškotovým divadlem, nebo v případě špatného počasí v kině Máj v Roškotově divadle. Místo promítání bude potvrzeno vždy dvě hodiny před začátkem na facebooku Jeden svět Ústí nad Orlicí. Více informací o letošním festivalu Jeden svět v Ústí nad Orlicí naleznete zde: https://spousti.cz/aktuality/13-rocnik-festivalu-jeden-svet-bude/

Noc kostelů v Dlouhé Třebové barokní 

Stream koncertu je připraven uveden na webu Českotřebovského deníku. Přinese 53 minut dlouhý záznam koncertu natočeného v pátek 28. května podvečer v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové. Uvádím program koncertu:
Johann Sebastian Bach: Toccata d moll     Jan Lorenc
Georg Friedrich Händel: Gavota      Jan Lorenc
Johann Pachelbel: Partita „Was Gott tut das ist wohlgetan“  Jan Lorenc
Johann Christoph Schultze Andante gracioso     
Milada Hamplová, Šárka Dvořáková
Anonym: Vivo  Milada Hamplová, Šárka Dvořáková
Georg Friedrich Händel (1685 – 1759): Sonáta d moll – Grave    
Georg Friedrich Händel (1685 – 1759): Sonáta d moll – Allegro
Arcangelo Corelli (1653 – 1713): Sonáta č. 8 – Largo    
Arcangelo Corelli (1653 – 1713): Sonáta č. 8 – Allegro  
Adam Janíček – housle Marie Vomáčková – varhany
A.V.Michna z Otradovic:
Svatoroční muzika: Plesej všechno stvoření   
Václav Karel Holan Rovenský (1644 – 1718):  
Zazpívejme Kristu Pánu 
A.V.Michna z Otradovic (1600 – 1676):
 Ó převeselá novina   
A.V.Michna z Otradovic (1600 – 1676):
Česká mariánská muzika: Nuž, všichni věrní
Šteyerův kancionál (1683), arr. František Fiala:
Vstal z mrtvých   
Sedlčanský kancionál, nápěv Bohuslav Korejs: Velikonoční
Jan Křtitel Kuchař (1751 – 1829): Partita in C    Jan Lorenc 
Účinkovali:
Šárka Dvořáková – příčná flétna
Milada Hamplová – příčná flétna
Adam Janíček – housle                        
Evelína Krejčí – zpěv
Jan Lorenc – varhany 
František Mikeš – zpěv, varhany
Hana Mužíková – průvodní slovo
Pavla Skopalová – zpěv
Marie Vomáčková – varhany

Den s českou atletikou také v České Třebové

251 míst v České republice, více než 21 000 sportovců v jeden den, to je oslava atletiky v podání Českého atletického svazu s názvem Atleti spolu – Den s českou atletikou. Již ve středu 2. června!
Projekt Atleti spolu volně navazuje na úspěšný loňský restart závodní atletiky, jenž se uskutečnil pod názvem Spolu na startu, jehož se zúčastnilo v jeden den více než 17 000 atletů na 173 stadionech. Tentokrát se na všech stadionech a dalších sportovištích v České republice otevřou dveře všem příznivcům atletiky. Stadiony nebudou patřit jen dětem, ale také jejich rodičům a všem, kteří mají rádi královnu sportu. 
Celý projekt Atleti spolu odstartuje ve středu 2. června, kdy se napříč celou Českou republikou uskuteční atletické happeningy. V jejich rámci budou připraveny doprovodné programy v podobě atletických workshopů, her, autogramiád a dalších zábavných činností. Děti budou mít možnost si vyzkoušet jednotlivé atletické disciplíny a dozvědí se něco o historii a pravidlech atletiky. Projektu by se mělo zúčastnit přes 21 000 atletů z 251 přihlášených atletických klubů a oddílů. „Těší mě, že můžeme navázat na loňský projekt Spolu na startu. Tehdy jsme měli vizi, aby se v jeden den sešli atleti na 100 stadionech v České republice, což jsme výrazně překonali, když bylo konečné číslo 173. O to větší radost mám, že naši letošní výzvu vyslyšelo 251 atletických oddílů a účast více než 21 tisíc atletů je deklarací toho, že atleti chtějí být spolu. Rádi bychom, aby se projekt Atleti spolu stal novým impulzem, který ukáže sílu a soudržnost atletiky,“ uvedl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.
Patrony projektu jsou světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská šampionka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, trojnásobný halový mistr světa i Evropy na 400 metrů Pavel Maslák a halový mistr Evropy ve vrhu koulí Tomáš Staněk.
Na středu 2. června je pak naplánován také atletický mítink, kterého by se měly zúčastnit největší hvězdy české atletiky. Těšit se můžeme i na Virtuální běh na 5 kilometrů. Právě virtuální běhy jsou v posledních měsících jediným způsobem, jak mohou nejen hobby běžci, ale i výkonnostní závodníci poměřit své síly alespoň na dálku. Tohoto virtuálního běžeckého klání se mohou zúčastnit všichni příznivci královny sportu. Jeho patronkou je elitní česká vytrvalkyně Marcela Joglová, která bude Českou republiku reprezentovat na nadcházejících olympijských hrách v Tokiu na maratonské trati.
Do veřejné výzvy se zapojí například také několikanásobní čeští rekordmani na běžeckých distancích a též životní partneři Kristiina Mäki a Filip Sasínek.


Příkladné Zelené obce a Sběrné dvory 2020

Kolektivní systémy REMA v těchto dnech oceňují obce zapojené do celorepublikových projektů Zelená obec a Sběrný dvůr, které vloni prostřednictvím sběrné sítě REMA odevzdaly nejvíce vysloužilých elektrozařízení. Nejlépe si vedl stejně jako loni Středočeský kraj, kde občané v obou projektech odevzdali přes 272 tun elektroodpadu. V přepočtu na obyvatele obsadila nejvyšší příčku moravskoslezská obec Staré Heřminovy – každý její obyvatel odevzdal v průměru 45 kilogramů. Pro porovnání, podle nejčerstvějších dat Ministerstva životního prostředí ČR předal v rámci zpětného odběru za rok 2019 každý občan v ČR průměrně 9,5 kilogramu odpadního elektra.
Rok 2020 byl pro společnosti REMA z pohledu sběru odpadního elektrozařízení významným. Přestože do našich aktivit zasáhla pandemie, Češi prostřednictvím sběrné sítě REMA odevzdali 22,1 tisíce tun odpadních elektrozařízení. Oproti roku 2019 jde o šestiprocentní nárůst.
V projektu Zelená obec v roce 2020 vůbec nejvíce elektroodpadu, více jak 16 tun, vysbírala obec Libhošť z Moravskoslezského kraje. Druhou nejúspěšnější byla obec Tmaň ze Středočeského kraje s více jak 14 tunami odevzdaných vysloužilých elektrozařízení. Třetí příčka připadá obci Skalice z Jihočeského kraje s 9 tunami. Recyklací odevzdaného elektrozařízení tyto obce společně přispěly ke zlepšení životního prostředí snížením produkce CO2 ekv. o bezmála 27 tun. Takové množství uhlíku by muselo absorbovat a přeměnit na kyslík téměř 896 stromů. Při přepočtu svezeného elektroodpadu na jednoho obyvatele si v rámci projektu Zelená obec nejlépe vedla obec Přebuz z Karlovarského kraje s 29 kilogramy na obyvatele.
V projektu Sběrný dvůr v loňském roce nejvíce bodovala obec Dolní Lutyně z Moravskoslezského kraje s bezmála 27 tunami odevzdaných starých elektrozařízení, dále obec Radim ze Středočeského kraje s množstvím 25 tun. Dvojici doplňuje město Loděnice ze Středočeského kraje, jemuž s necelými 21 tunami svezeného elektroodpadu připadá třetí příčka. Recyklací odevzdaného elektrozařízení tyto obce společně přispěly ke zlepšení životního prostředí snížením produkce CO2 ekv. o více než 49 tun, což by muselo absorbovat a přeměnit na kyslík 1 623 stromů. Z Moravskoslezského kraje pochází i nejlepší obec z hlediska přepočtu svezeného elektroodpadu na obyvatele – v obci Staré Heřminovy odevzdal každý obyvatel průměrně 45 kilogramů odpadních elektrozařízení.


Valná hromada Spolku gymnázia 

se bude konat ve středu 16. června 2021 v 16,30 hodin v učebně biologie v budově gymnázia Česká Třebová.
Program:          zpráva o činnosti Spolku v roce 2020
                        zpráva o hospodaření Spolku za rok 2020
                        volba předsednictva Spolku na další období
                        návrh plánu činnosti Spolku na rok 2021
                        návrh rozpočtu Spolku na rok 2021
                        diskuze, různé
Návrhy na kandidáty do nového předsednictva, náměty a připomínky je možné zasílat na adresu ředitelství gymnázia nebo e-mailem na: Petr.Poldauf@gymnct.cz
 
Poděkování

Děkuji za rychlé odstranění problémů  v naší čtvrti Vinohrady, zjištěných při včerejší "psí procházce". Musím se přiznat, že upozornění na potřebu zasáhnout vzniklo vlastně po té, co jsem si na jednu z procházek vzal s sebou dvanáctileté kluky Ondřeje a Tomáše. Takže šlo především o jejich všímavost. Oba dnes měli radost, že jejich upozornění "zabralo". (mm)

Tržby Contipra Dolní Dobrouč klesly jen minimálně

Contipro si dokázalo i v roce 2020 udržet  vysoký odbyt kyseliny hyaluronové. Ačkoliv tržby v oblasti kosmetiky klesly téměř o čtvrtinu, zvýšený zájem společnost zaznamenala v oblasti farmacie. „Tržby za naše farmaceutické suroviny meziročně vzrostly o 9 procent.  O více než dvě procenta narostly i naše tržby za finální produkty. Naše prodeje kvůli ochromení kosmetického průmyslu objemově poklesly, ale produkty s vyšší přidanou hodnotou posílily a podržely naše tržby, které v konečném součtu oproti loňskému roku spadly jen asi o jedno procento, což souvisí především s kurzovými pohyby,“ uvádí Zuzana Bubnová, výkonná ředitelka společnosti Contipro.
Analýzy vypracované Asociací exportérů předpovídají v dalším průběhu roku 2021 postupný nárůst českého exportu. Zároveň však experti upozorňují na fakt, že pozitivní čísla budou platit jen v porovnání s rokem 2020, ve kterém pandemie udeřila na české vývozce naplno. Na předpandemická čísla se exportéři s velkou pravděpodobností dostanou nejdříve v roce 2023.