Ohlédnutí za prací městské knihovny v roce 2020               
Počet registrovaných čtenářů 2 417
Počet registrovaných dětí (do 15 let) 719
Počet fyzických návštěv 30 545
Počet návštěv celkem 67 521
Počet vzdělávacích a kulturních akcí 124
Počet knihovních dokumentů 102 906
Počet výpůjček 93 157

Knihovna sídlí ve dvou budovách, má 5 oddělení, 5 skladů, 1 externí sklad, je otevřena 53 hodin týdně, 6 dní v týdnu, on-line se nezavírá. K vracení dokumentů lze využít službu dvou biblioboxů 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. V roce 2020 bylo přes bibliobox vráceno 10 643 dokumentů. Veřejné prostory knihovny a pobočky jsou pokryty signálem wifi s bezplatným přístupem na internet. Rok 2020 byl nejen pro knihovnu velmi specifický. Vývoj v prvních dvou měsících dával naději na velmi dobré výsledky. Trend počtu registrací byl meziročně vyšší a podařilo se nám uspořádat opravdu velký počet akcí. Jen za leden to bylo 40 akcí, za únor 33 akcí. V následujících měsících se rozběhla epidemie covid-19 a s ní množství omezení. To ve svých důsledcích znamenalo rušení akcí a vynucené uzavření prostor knihovny pro veřejnost. Každé opatření knihovna vyhodnocovala a snažila se nabídnout formu služeb, která nebude odporovat protiepidemickým opatřením a zároveň umožní fungování knihovny.

Jako jedna z prvních knihoven v ČR navázala spolupráci se skauty a s jejich pomocí zajistila donášku knih lidem. Na podzim se začalo s efektivnější rozvážkou. Několik týdnů bylo možné provozovat výdejní okénko, které bylo hojně využíváno. Nové způsoby distribuce vyžadovaly výrazné změny v logistice i knihovnických procesech. Tým zaměstnanců knihovny však tyto změny zvládl. Bylo tak možné na podzim vyřídit 150 objednávek na rozvoz, což představovalo přes 1500 knih doručených včas ke čtenářům. Přes okénko bylo vydáno kolem 200 objednávek. Všechny objednávky bylo možné zadávat online nebo telefonicky.

Navzdory pandemii zaměstnanci knihovny neustrnuli ani v zavádění nových služeb. Pravděpodobně jako jediná knihovna v ČR vyslyšela četná přání uživatelů a nabízí možnost přenesení čtenářského průkazu do aplikace Stocard. Svoji neocenitelnou úlohu v celém roce sehrály oba biblioboxy. Bez nich by nebyl vůbec představitelný oběh dokumentů. I za nejpřísnějších omezení bylo možné vracet dokumenty 24 hodin denně včetně víkendů. Tyto dokumenty bylo možné dávat zpět do oběhu a při krátkých obdobích úplného otevření netrpěl provoz přetížením z důvodů akumulace obrovských objemů vracených dokumentů.

Na pozadí „běžného provozu“ probíhala také realizace projektů kreativní dílny a vzdělávacích robotů, na které knihovna získala dotaci od Ministerstva kultury ČR v celkové výši 216 000 Kč. Šlo o nákup plotteru, 3D tiskáren, transferového lisu, počítačů a stavebnic mBot a ozobotů. Na podzim knihovna získala další 3D tiskárnu díky zapojení do projektu Průša pro školy. Zaměstnanci si našli i čas na přípravu lekcí, ve kterých techniku budou využívat při vzdělávacích akcích. Museli se také naučit všechnu novou techniku ovládat.

Delší dobu knihovna plánovala vznik pracovního sešitu pro podporu čtenářství u předškolních dětí. Uzavření knihovny tento projekt urychlilo a na podzim knihovna vydala Knížkohraní s Edou, které je kompletně dílem zaměstnanců knihovny a spolupracovníků.

Čas, kdy do prostor knihovny nemohla veřejnost, byl využit nejen k pravidelné revizi celého fondu, ale také k vylepšení mobiliáře. Celkové výsledky ve standardních statistických ukazatelích pandemie ovlivnila opravdu zásadně a bez proaktivního přístupu by byla situace výrazně neradostnější. I přes velmi nedlouhý čas, kdy knihovna mohla fungovat bez omezení, se nám podařilo uspořádat 124 akcí s návštěvností 2 242 osob, což je asi polovina počtu v roce 2019.

V roce 2020 bylo pro českotřebovskou veřejnost zakoupeno a zpracováno celkem 4 776 nových dokumentů k vypůjčení. Kromě klasických dokumentů knihovna půjčuje také e-knihy, e-čtečky, tablety, časopisy, noviny, audioknihy, společenské, deskové a karetní hry. V půjčovnách bylo k dispozici 123 titulů docházejících periodik. Do knihovny se zaregistrovalo 2 417, z toho 719 dětí do 15 let. Návštěvníků bylo celkem 67 521, oproti loňským 92 698. Fyzických návštěv bylo také méně než v loňském roce 30 545. Počet návštěv on-line byl 36 976. Oproti tomuto snížení vzrostl počet návštěv webových stránek knihovny z 15 066 na 41 062. Rostoucí oblibě se těší audioknihy a zvukové knihy s 1830 tituly v nabídce. Stálicí jsou deskové hry, kterých nabízíme 410. Celkově jsme provedli 93 157 výpůjček.

Knihovna je zapojena do projektu Kniha na cestu. Knihovnička je umístěna v nádražní hale ČD v České Třebové. Za rok 2020 do ní bylo umístěno 5 485 dokumentů. Počet e-výpůjček e-dokumentů za loňský rok mírně vzrost, bylo jich 385. Kromě klasických dokumentů jsou k půjčení společenské, deskové, karetní hry, zvukové knihy a audioknihy. Jako jedna z prvních se knihovna zapojila a umožnila čtenářům přístup k digitalizovaným dílům nedostupných na trhu. Rozšířila se tak nabídka online dostupných dokumentů pro uživatele knihovny.

Knihovna spolupracuje s Římskokatolickou farností - děkanství Česká Třebová. V současné době zobrazuje dokumenty z jejich farní knihovny v online katalogu a čtenáři si je mohou po domluvě vypůjčit. Během roku knihovna pokračovala i v procesu digitalizace. Aktuálně knihovna zpřístupňuje lokální periodikum Českotřebovský zpravodaj. Všechna dosud zdigitalizovaná čísla jsou veřejně přístupná z internetu, což je unikát. Přístup do digitální knihovny je možný z prohlížeče (www.digiknihovna.cz) nebo z mobilních zařízení s operačním systémem Android a iOS.

Společně s knihovnou v Ústí nad Orlicí tvoří a spravuje portál Osobnosti regionu.cz. Knihovna zajišťuje výkon odborných a metodických činností k zajištění knihovnických, bibliografických a informačních služeb pro 13 knihoven regionu.

(Z výroční zprávy města za rok 2020)


Budoucnost? 

Vize je připravena, čeká se jen na vyhlášení dotačního titulu, který by stavbu umožnil.  Bez dotace nelze akci řešit.