Výstava na plakátnicích  Opening on a poster

Ohlášená vernisáž na prostranství před Kulturním centrem se uskutečnila v ohlášeném termínu v pátek 14. května od 17 hodin, bylo i vernisážové občerstvení a přišli tradiční vernisážoví hosté.
Autorkou vystavených prací je Jaroslava Renčínová, absolventka českotřebovského gymnázia (maturitní ročník 1998, třídní Mgr. Ivana Pecháčková - spolužačka místostarosty Josefa Kopeckého), která dnes žije s rodinou v Praze.  Vystudovala učitelství pro první stupeň v Hradci Králové.  Po svých studiích pobývala i v zahraničí v USA a velké Británii.  Čas ukázal, že  výtvarné vyjadřování přináší autorce vystavených prací  radost i uspokojení a stalo se součástí jejího neprofesního života.
Vystavené práce vznikly na plátně, ale vystaveny jsou v jejich tiskové podobě, tedy jejich reprodukce.   Na vystavených místech vyniknou a to jak svou dynamičmostí, tak barevným řešením. Proto také se barva  a síla dostaly do názvu této výstavy, která zaplnila exteriér našeho města  K výstavě vydalo Kulturní centrum katalog, který bude možné získat při výstavách ve Výstavní síni. Je zde uveden přehledný výběr vystavených prací na jednom místě. Informace i jiných výstavách Jaroslavy Renčínové se mi nepodařilo dohledat.
Samotná výstava je umístěna po celém městě na plakátnicích a chcete-li si výstavu prohlédnout, musíte absolvovat  jarní vycházku. Výstava se však trefila do vlhkého a větrného počasí a  to je na některých plakátnicích poznat. Dal jsem si práci a prošel (vlastně projel) alespoň část města abych ukázal, že  jde skutečně o výstavu barevnou a zajímavou. Současně využívá nyní napůl prázdné městské plakátnice a nezabírá výstavní prostor ve Výstavní síni Kulturního centra, kde se připravuje (vlastně již je připravena) výstava výtvarných prací českotřebovské zušky. Ta bude otevřena v pondělí 17. května.  Výstava českotřebovské rodačky Jaroslavy Renčínové (*1980) a následná výstava výtvarníků Zušky je  další krok k normalizaci dění v kulturní oblasti, která se takto začíná postupně probouzet k životu.
  • Plakátnice ve špatném počasí na větru a dešti příliš vylepeným dílům nesvědčí, pokud nebudou plakáty obnovovány, bude to za pár dnů spíše ostuda než výstava.  Uvidíme. Představoval jsem si, že by mohly být šetrněji vylepené za sklem v nevyužitých obchodech nebo prázdných vitrínách na dopravním terminálu. Asi to je takto jednodušší. Plakátnice jsou nyní ovšem na řadě míst ošklivé a otrhané, a po pár dnech bude i barevný výstavní plakát na to podobně.  Objel jsem část města a obrázky plakátnic uvádím. Jsem si vědom, že tím současně tak trochu dělám reklamu panu Šlachtovi, který vystavuje na plakátnicích svůj ksicht a nějaké řeči vedle vystavovaných děl. Jenže nemohu a nechci to upravovat, ale ukázat , jak ta výstavní plakátnice vypadá právě po "vernisáži".... (mm)

     
    Místo vernisáže v Nádražní ulici u Kulturního centra
    Lidická ulice
    Masarykova ulice
    Sadová ulice                                                         Slovanská ulice u polikliniky Agel
    U prodejny Křib
    Zámostí
    Hýblova ulice

    Moravská ulice