Primona znovu ožije 

Připravena  urbanistická studie bytového souboru se 128 byty


Současná podoba bývalé slavné textilky, která zaměstnávala  i přes dva tisíce pracovníků ze Třebové i z širokého okolí je smutná, ale všechno jednou skončí.
A konec současné podoby se poměrně rychle blíží, připravuje se něco nového a zajímavého.   Jedná se o studii zastavitelnosti areálu Primony za účelem výstavby komplexu bytových domů.
Prostor, který je v dobrém místě blízko komunikací a současně, není nikde umístěn na žádném "vystrkově" za městem. Je třeba jej dobře využít, zaplní určitou neobydlenou a nevyužitou mezeru v zástavbě města. Pro realizaci tohoto záměru nyní vzniká nová šance, která může ovlivnit rozvoje města i oblasti, protože bydlení v této lokalitě je skutečně velmi atraktivní. Českotřebovský deník je ve spojení se zástupcem investora Ing. Martinem Mojžíšem a připravuje ve spolupráci s ním  další podrobnější prezentaci tohoto nového záměru, také na videu.
Od správce konkurzní podstaty se postupně dostal zbytkový majetek po společnosti bývalé Primona až k developerovi, který pro toto území založil  novou společnost "Na Primoně, s.r.o." a rozvíjí zde slibný developerský projekt.  Připomeňme, že to není první snaha o využití území, první návrhy na využité této oblasti pochází z architektonické kanceláře arch. Přemysla Kokeše z Lanškrouna. Počítali s tím, že některé objekty Primony budou zachovány a přeměněny např. na hotel nebo loftové byty. Tento záměr se ale dále pro přípravy realizace neposunul, zůstalo tehdy jen u obrázků.  Naopak se ukázala jako nutné zbourat velký objekt přádelny, kde docházelo jednak ke krádežím kovů a zařízení a tím i k požárům, které objekt narušily do té míry, je jedinou možností byla likvidace stavby. Naštěstí se sem  v létech krize po roce 2009 nepodařilo nalákat investora některého dalšího obchodního řetězce a tak zde stále zůstávalo prázdné místo pro potenciální bytovou výstavbu. Městu se naštěstí podařilo zahrnout toto území do územního plánu jako smíšené území pro služby a bydlení. Žádná fabrika zde tedy vzniknout nemůže.
Zůstává pouze Niťárna, s.r.o., jako poslední svědek dřívější slavné textilní tradice  Její další vývoj a rozvoj není známý. Do jejího vlastnictví patří však nejen výrobní budovy, nádvoří a komunikace, ale také např. parcela, která by v budoucnu mohla umožnit propojit tuto nově obydlenou oblast s prostorem Husovy ulice za Třebovkou. Niťárna stále vyrábí a pracuje, do objektů  na levém břehu Třebovky je třeba vozit materiál a odvážet výrobky, odpad atd.
To přináší pro území zbytkové Primony určité problémy, protože  majitel zakoupil toto území i s věcnými břemeny, které s tímto počítají. Přesto se ukazuje, že nová urbanistická a architektonická studie studie přináší pro tento prostor velmi zajímavé řešení. Studii zaslala firma BKN spol. s r.o. z Vysokého Mýta, zpracovatelem je firma R21 Architects Praha. Investorem developerského záměru je relativně nová pro tento účel zřízená společnost Na Primoně (IČ 08732752) se sídlem v Pardubicích, Starých  Čivicích.
Studie počítá s výstavbou 4 bytových domů po 32 bytových jednotkách, celkem tedy se 128 byty a také s výstavbou garážových i venkovních parkovacích stání. Vzhledem k pandemické situaci byla studie předána členům komise architekta města on-line již v prosinci loňského roku 2020 a posouzení dopadlo velmi dobře, prakticky zcela bez připomínek. K předložené studii se vyjádřil také architekt Ing. arch. Martin Hájek.
Pan architekt ve svém vyjádření sděluje:
- zástavba reflektuje terén a okolní zástavbu,
- výšková hladina zástavby nepřesahuje výškovou úroveň stávajících objektů v okolí (stávající objekty např. bytový dům v ulici Skalka má 6. NP – max. výška cca 19,0 m, navržené objekty Primona – 6. NP, z toho 1. NP se vždy „zakusuje“ do svahu a 6. NP je uskočené, čili nad úroveň terénu je to cca 17 m),
- skladba bytů odpovídá potřebám České Třebové (jde o byty o velikostech 1+kk až 4+kk)
- počet parkovacích stání je v pořádku, odpovídající stupni automobilizace
- Ing. arch Martin Hájek navrhuje dále zvážit využití objektu nejbližšího k obchodní zóně v úrovni parteru na drobné prodejny nebo spíše na drobné provozovny, pokud je ze strany města potřeba. (provozovny živností, služeb atd., potraviny, drogistické zboží, to vše je v docházkové vzdálenosti k dispozici v přilehlé obchodní zóně)
- z výkresové dokumentace není jasné, do jaké míry jsou zaměřeny vzrostlé stromy a zda bylo provedeno jejich dendrologické posouzení. Tím pádem není jasné, kolik stromů bude káceno a které budou zachovány,
- stálo by za zvážení ještě propojení pro pěší na zelené plochy na Skalce a dále k zimnímu stadionu, investor s komunikacemi pro pěší končí v podstatě u vchodů do objektů bytových domů.
-přínosem by bylo zajistit také přemostění Třebovky a komunikační propojení  na Husovu ulici.

O nové urbanisticko - architektonické studii jednala rada města je jednomyslně jej doporučila k realizaci. Nového investora také plně podporuje i vedení města. Tím je splněna důležitá podmínka pro to, aby se mohla rozběhnout projektová příprava celého území se všemi souvislostmi. Nebude to jednoduchá ani laciná záležitost. Prvním krokem bude potom demolice stávajících zbytků původních průmyslových staveb. O nich se dříve uvažovalo, že je bude možné z části využít. Nový posudek statika je však jednoznačně negativní a stavby budou strženy, zdemolovány.  Během času z nich byly totiž odstraněny důležité konstrukční prvky, které není jednoduše možné nahradit. Stavby tam budou vznikat na vyčištěném území. Z části budou zapuštěny svým technickým podlažím do terénu, což opticky snižuje jejich výšku, přestože budou šestipodlažní.

Všichni, kterým jsem zatím prezentace nově navrženého obytného souboru ukázal, jej považovali za velmi zdařilý, projevili zájem o lokalitu, která nesnese žádné srovnání např. s Ústím na Dukle a podobně. Celá lokalita má již nyní navržené sadové úpravy, podle kterých je zřejmé, že bydlení v této nové části města bude velmi příjemné, nebude odtud nikam daleko a nebude to bydlení přímo u frekventované silnice. Také investor projevuje o přípravu projektu velký zájem. To vše dohromady by mělo znamenat, že Česká Třebová bude bohatší o jednu zajímavou lokalitu pro bydlení. 

K problému  se znovu vrátím společně investorem tohoto záměru. Milan Mikolecký