MŠ U Koupaliště dostane přístavbu. Za 4 měsíce !             
Naposledy opustili MŠ U Koupaliště stavbaři koncem září 2017, kdy proběhla investiční akce zaměřená na výměnu oken a zateplování objektu spojená i s modernizací otopného a regulačního systému. Nyní po necelých 4 letech se sem vrací stavbaři znovu. Cílem jejich akce bude rozšíření kapacity novou přístavbou, která bude vybudována v návaznosti na budovu školky na místě dosavadního bazénku a dalších zpevněných ploch. Přístavba bude kontejnerová a má pomoci přizpůsobit poptávku a nabídku po místech v mateřských školách ve městě. Mezitím byla zřízena  jedna třída mateřské školy v Borku, ale nestačí, existuje i poptávka pro umístění dětí, kterým ještě nejsou tři roky. Je to možnost, které se musí město přizpůsobit.
Proč se tak děje právě zde?  MŠ U Koupaliště byla dosud trojtřídní, má pěknou zahradu a kapacitu stravovacího provozu, který bude schopen "uživit" i další děti. Kapacita školky se tak zvýší ze současných 76 dětí na stovku. Kontejnerový způsob umožňuje rychlé řešení, prodlouží dosavadní budovu aniž by negativně ovlivnil podobu krásné zahrady, kterou zde má školka k dispozici.   
1. krok:  Projekt - realizace KIP  Litomyšl

Na to, že se počítá s kontejnerovým systémem na základové desce a překládkou inženýrských sítí, se nám všem zdál hodně drahý. Již v loňském rozpočtu  se na to pamatovalo s částkou 700 tisíc korun, nakonec byla tato částka zaplacena až z rozpočtu letošního.  Ale nedá se nic dělat, bez projektu se stavět nedá.
2. krok: Výběrové řízení na dodavatele stavby

Byla to vlastně dvě výběrová řízení, která byla vyhlášena již začátkem tohoto roku, aby se co možná eliminovalo případné zpoždění, které by mohlo nastat při odvolání účastníků boje o veřejnou zakázku.  Investiční akce má dvě části - základovou desku obsahující  demolici bazénku, a zpevněné plochy, přípravu podkladu pod železobetonovou desku a provedení přípojek vody, kanalizace a plynu. Podle výsledku  výběrového řízení  tuto část stavby provede společnost RYDO Česká Třebová za 2400tis. Kč. Proti ceně z projektu jde o úsporu cca 500 tis. Kč. Na základovou desku přijde pak vlastní kontejnerová nástavba.  Ve výběrovém řízení na tuto část investice uspěla společnost  ZRUP Příbram s nabídkou ve výši 5 430 tis. Kč vč. DPH. I zde bylo při výběrovém řízení dosaženo úspory proti projektované ceně vyšší ež 100 tis. Kč. Do prostor bude následně instalována vzduchotechnika, zabezpečovací zařízení (přístupový systém a požární hlásiče). Samostatnou dodávkou je pak ještě vnitřní vybavení dle požadavků mateřské školy (to však již nejsou investiční peníze). Porovnáme-li částky na investici do přístavby MŠ U Koupaliště  podle výsledků výběrového řízení s částkou, která byla určena pro tuto akci v rozpočtu města (12,8 mil. Kč), tak můžeme konstatovat úsporu ve výši až 4 mil. Kč.  Budeme je jistě potřebovat na financování rekonstrukce další mateřské školy U Stadionu, která současně probíhá a kde  byly zjištěny rozsáhlé nutné vícepráce, které naopak tuto investici prodraží.  A na to dokonce uspořené 4 miliony na přístavbě MŠ U Koupaliště stačit nebudou.  
3. krok: Předání staveniště

V pondělí 3.5. dopoledne byla oficiálně předáním staveniště zahájena přístavba MŠ U Koupaliště předání staveniště kontejnerové přístavby MŠ U Koupaliště.  Záměr na rozšíření MŠ U Koupaliště vyšel z potřeby navýšit kapacitu zařízení předškolního vzdělávání v našem městě především v souvislosti se docházkou mladších než tříletých dětí do školek.  Harmonogram stavby je poměrně napjatý, za 4 měsíce, od září t.r. by se mělo v nové přístavbě  už pracovat  Proto při předání  staveniště, které mělo slavnostní rámec, paní starostka Magdaléna Peterková apelovala na dodavatele stavby, aby byl harmonogram a termín předání dodržen.  (mm)
 
Obrázky a texty z projektové dokumentace pro veřejnou zakázku 



Bourání, kácení, přesouvání ploch při budování základové desky....