Za Františkem Kulíškem                      
V úterý 6. dubna 2021 zemřel ve věku dvaaosmdesáti let bývalý českotřebovský hostinský, pan František Kulíšek.
Se jménem Františka Kulíška jsou spojeny osudy tří třebovských restaurací. První z nich byla restaurace U Naňků v Hýblově ulici čp. 51, zvaná též Mexiko, kde pracoval jako číšník. Vedoucím zde byl Alois Novák, poté František Stránský a posledně Ferda Rybka. Odsud František Kulíšek odešel na své další působiště.
V roce 1976 se otevírala nově postavená restaurace Křib, v tehdejší ulici Rudé armády (dnes Moravská), která nahradila dvě nedaleké  dosavadní  provozovny U Paukrtů a U Mařenky (oficiálně zvaná U jatek). Ty byly v souvislosti s otevřením Křibu uzavřeny. Na Křibu působil jako první vedoucí Karel Bálský. Jeho zástupcem se stal právě František Kulíšek. Po odchodu pana Bálskýho se zde stal Fantišek Kulíšek novým vedoucím. Působil tu spolu s manželkou Martou. V restauraci Křib býval denním hostem českotřebovský divadelník a především výtvarník, Karel Tomeš. František Kulíšek byl tím, kdo u Karla objednal pro lokál restaurace Křib první rozměrný obraz. Byl na něm zachycen pohled na Třebovou ze Studené hůry. Na vznik obrazu mi František Kulíšek v dubnu 2019, v rámci získávání podkladů pro publikaci o historii Jabkancové pouti, zavzpomínal:
„…U Tomše jsem si objednal první obraz pro lokál na Křibu, na zeď proti výčepu. Zavezl jsem ho autem na Studenou hůru a on mi udělal pohled na město. Celá Třebová tam byla! Obraz byl sestaven ze tří dílů, bylo to celkem dlouhé. Byl jsem se u něj podívat, když ho maloval. Ty tři díly měl na zahradě, opřené o jabloň. … Později obraz přemaloval na Rambouskův most v Bezděkově. …“
U pípy Františku Kulíškovi často pomáhala i jeho bývalá manželka Marta
Františka Kulíška si  v restauraci Křib  dobře pamatuji. Když byla restaurace otevřena,  čas od času,  sem zašel můj dědeček, František Čejka, žijící v blízkosti nádraží. Obvykle chodil do Padevětu či Nádražní restaurace, ale nová hospoda se musela vyzkoušet. A tak občas vyrazil na Křib. Ve vzpomínkách zůstalo něco o tom, že tu snad čepovali kvasnicové pivo, které jinde ve Třebové nebylo. A tak jsem čas od času vyrazil s dědečkem. Objednal mi u pana Kulíška červenou limonádu  a pro mě neobvyklou lahůdku – opečené brambory. Ta chuť! Dodnes si ji pamatuji. A to  je to více než čtyři desítky let. Dědeček pana Kulíška oslovoval jménem, proto mi jeho přítomnost na Křibu utkvěla v paměti.
V restauraci na Křibu se často sešli u Františka Kulíška také Milan Gregar, tehdy vedoucí prodejny Elektra v Nádražní ulici a p. Dušek, vedoucí prodejny Kovomatu v tehdejší ulici Rudé armády....
Díky pamětníkům  se podařilo zjistit, že třetím místem ve Třebové, kde František Kulíšek po odchodu z Křibu působil, byla Nádražní restaurace, tzv. „Dvojka“. V dalších letech František kulíšek z pohostinství odešel a zaměstnání nalezl v jiném oboru.
V posledních letech jsme se s Františkem Kulíškem vídali, když se vydal na mé pracoviště na nákup. Vždy jsme prohodili několik přátelských slov, živě se zajímal o mé knížky. A právě tehdy mi také na léta prožitá na Křibu, vznik obrazu a přátelství s Karlem Tomšem zavzpomínal.
Čest jeho památce!  Martin Šebela