Zámeček je na 15 sezonu připraven    
Jarní období bývá na památkách časem příprav na další sezonu, a tak tomu je i na Zámečku.
Přesto, že letošní jaro bylo dost chladné, od března jsem tam chodila uklízet po zimním období, připravovat nová informační tabla a vylepšovat výstavky.
Také jsem opravila knoflíkový trůn  a expozice a průběžně budu zase doplňovat výstavku drátenickou o výstavní výrobky  i o výrobky, které si návštěvníci mohou zakoupit.
Úklid a úpravy je však jen část příprav na novou sezonu, kromě toho se letos podařilo zajistit vydání tří nových pohlednic Zámečku a budou i dvě nové turistické magnetky. Jsem velice ráda, že se nové pohlednice podařilo vydat, už to bylo potřeba.
Udělala jsem i tři nová informační tabla, jedno se týká pokračování průzkumů podzemí se známým týmem Badatele.net, a pan Laco Lahoda s panem Marešem  na Zámečku byli už podruhé. Poprvé na Zámeček přijeli na podzim a protože je zaujal tak přijeli na delší dobu, aby se mohli věnovat průzkumu různých míst a zjistit více o původních  částech zámku.
V neděli 2.května jsme s nimi do večera procházeli různá předem vytipovaná místa kde se prováděl průzkum různými metodami. Vrty i spouštěním kamery se snažili upřesnit,kudy vedly jak odtokové štoly, tak chodba, kterou se naváželo do sklepení pivo a další zásoby.
Protože zvenku jsou ta místa zasypaná sutí a zevnitř zazděná, podařilo se sice upřesnit, kudy zřejmě voda odtékala a zajíždělo se do sklepení, ale dostat se až na ta místa není možné.
Zajímavé bylo také prozkoumání druhého komína ve věži, který ale na původním zobrazení zámku není, a je skoro jisté, že věž původně dva komíny neměla a původní účel šachty byl úplně jiný, jaký se návštěvníci při prohlídkách dozví.
 
Zatím si Zámeček prohlédlo letos  jen několik návštěvníků, nyní už je možno provádět rodiny i několik návštěvníků, tak doufám, že se podívat přijdou.
Koncem dubna se však přijela na Zámeček podívat i Toulavá kamera, a v reportáži vysílané 2.5. byl také kostel v Rudolticích, který je celý postaven z materiálu před 250 lety částečně zbouraného Nového zámku u Lanškrouna. Natáčení probíhalo ve věži i sklepení, hlavně o historii, ale i  pověsti o podzemní chodbě, která má vést ze zámku v Lanškrouně na Zámeček. Zástupci redakce pak odjeli ještě natočit ještě další záběry do města na radnici a do muzea desku, která dříve bývala nad vchodem Zámečku a nyní je uložena v muzeu.
Vzápětí se sice při průzkumech spojení podzemí Lanškrouna, které mělo sahat k nádraží s podzemím pod Zámečkem neprokázalo, ale ještě zkusím najít v archivních materiálech výsledky průzkumů podzemí z první republiky, o kterých jsem se dozvěděla.
Byla bych také vděčná za jakoukoli informaci o podzemí a chodbě či vstupech do ní pokud by někdo takové informace měl, třeba od starších pamětníků v rodině.
Ono je to takové hledání jehly v kupce sena a každá informace může pomoci k objasnění dalších tajemství nejen Zámečku.
 
Informace o provozu jsou doplňovány na www.novyzamek.cz, na prohlídku je možno objednat se telefonicky nebo e mailem:kastelankazam@seznam.cz.
Občerstvení je i letos uzavřeno, je třeba si vzít s sebou.
Pravidelná otvírací doba Zámečku závisí na aktuální epidemické situaci v létě.