Českotřebovský deník 153/2021 (1/6) 
Nové video Českotřebovského deníku: Noc kostelů v Dlouhé Třebové barokní

   Plná velikost videa ZDE
Ani letošní covidový rok nezrušil dlouholetou řadu koncertů, uspořádaných v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové. Místo tradičního živého koncertu byl ovšem tento letošní koncert předtočen na záznam, který byl zveřejněn s třídenním zpožděním.  Podobně se loni v prosinci podařilo zachovat dlouhou řadu tradičních adventních koncertů a tak se mohl 13. prosince uskutečnit již jubilejní 30. adventní koncert. Záznam prosincového koncertu, který je stále k dispozici na youtube kanále Českotřebovského deníku, shlédla do dnešního dne více než tisícovka posluchačů, tolik by se jich vlastně na živý koncert do kostela sv. Prokopa rozhodně nevešlo. 
Program koncertu:
Johann Sebastian Bach: Toccata d moll     Jan Lorenc
Georg Friedrich Händel: Gavota      Jan Lorenc
Johann Pachelbel: Partita „Was Gott tut das ist wohlgetan“  Jan Lorenc
Johann Christoph Schultze Andante gracioso     
Milada Hamplová, Šárka Dvořáková
Anonym: Vivo  Milada Hamplová, Šárka Dvořáková
Georg Friedrich Händel (1685 – 1759): Sonáta d moll – Grave    
Georg Friedrich Händel (1685 – 1759): Sonáta d moll – Allegro
Arcangelo Corelli (1653 – 1713): Sonáta č. 8 – Largo    
Arcangelo Corelli (1653 – 1713): Sonáta č. 8 – Allegro  
Adam Janíček – housle Marie Vomáčková – varhany
A.V.Michna z Otradovic:
Svatoroční muzika: Plesej všechno stvoření   
Václav Karel Holan Rovenský (1644 – 1718):  
Zazpívejme Kristu Pánu 
A.V.Michna z Otradovic (1600 – 1676):
 Ó převeselá novina   
A.V.Michna z Otradovic (1600 – 1676):
Česká mariánská muzika: Nuž, všichni věrní
Šteyerův kancionál (1683), arr. František Fiala:
Vstal z mrtvých   
Sedlčanský kancionál, nápěv Bohuslav Korejs: Velikonoční
Jan Křtitel Kuchař (1751 – 1829): Partita in C    Jan Lorenc 
Účinkovali:
Šárka Dvořáková – příčná flétna
Milada Hamplová – příčná flétna
Adam Janíček – housle                        
Evelína Krejčí – zpěv
Jan Lorenc – varhany 
František Mikeš – zpěv, varhany
Hana Mužíková – průvodní slovo
Pavla Skopalová – zpěv
Marie Vomáčková – varhany
 

Kdy budou odstraněny nedodělky kolem stavby mostu a Podbranské ulice?

Skutečnost je taková, že stále projíždíte stavbou, která nebyla předána a dokončena a je to také samozřejmě poznat. Nicméně stavební buňky umístěné na Zámostí zmizely a vypadá to, jako by se firma MADOS ze Třebové nadobro odstěhovala a už se vracet nebude. Jenže stavební akce je stále nedokončena a nejvíce to zřejmé  právě u dřívějšího řeznictví "U Skálů". Jsou zde nedokončené úpravy ploch, chodníků, provizorní značky.  Stavba bude také pokračovat úpravou a opravou podstatné části objížďkové komunikace, která vedl po Nábřeží Míru. I na to byla část rozpočtu stavby určena. Něco by k tomu mělo přidat také město Česká Třebová.  Vzhledem k tomu, že jde o stavbu, jejímž investorem  je Pardubický kraj a spolupracoval přitom s městem a dalšími organizacemi, je to složitější. Fotografie, které to všechno dokumentují poslal Jaroslav Krása. Věřím, že budu moci co nejdříve získat informace o tom, jak brzy a jakým způsobem  budou tyto problémy odstraněny. (mm)

Česká inspekce životního prostředí řešila havarijní kácení na Horách

Bylo provedeno místní šetření v lokalitě a zaměřena poloha pařezů skácených stromů, podle předchozí dokumentace byla posouzena i potřebnost zásahu. To bylo potvrzeno, že havarijní kácení v této hojně navštěvované lokalitě bylo potřebné, dokonce ČIŽP navrhla pro zajištění bezpečnosti ke kácení i několik dalších stromů v této lokalitě. Nicméně bylo zjištěno, že asi 4 - 5 pokácených stromků (čtvrtina) již rostla podle dodatečného zaměření "za čárou" a tedy už mimo lesní pozemek, což mělo být ošetřeno vydáním příslušného rozhodnutí. Za tuto skutečnost bude tedy zřejmě vyměřena nějaká pokuta. Obvykle ji platí "ten, který držel při zásahu pilu".  Definitivní výrok nemám k dispozici. Jde však o téma, které je stále v centru pozornosti, proto se tím zabývám.... (mm)

Sekali více než museli

Parta pracovníků Eko Bi se stará o sekání zelených ploch ve městě a rozhodně si nemůže stěžovat na nedostatek práce. Dnes došlo na rajón na Vinohradech, kde měli práci ztíženou navíc v zelených pásech instalovanými kolíky označujícími průběh všelijakých sítí, neboť co  by dup sem nyní nastoupí firma MATEX HK, aby zde řešila snesení sítí nízkého napětí a další s tím spojené práce, tedy nové energetické přípojky do domů vedené zemí. V některých ulicích bude také nové sloupové veřejné osvětlení, stávající osvětlení napájené z vrchního vedení bude sneseno.  Červeně, žlutě i modře posprejované území bude tedy brzy staveništěm. Nástup firmy se však oddaluje, nejdříve musí firma dodělat práce v ulici Husově, Grégrově a na Pazoušce....
Součástí veřejných městských ploch by do loňska také "zelený kryt CO" v Alešově ulici (na fotografii). Pamětníci si připomenou např. autoškolu Svazarmu, potom zde byl (až do loňska) depozitář městské knihovny. Knihy a regály jsou nyní v jiném krytu na Novém náměstí, který se mezitím uvolnil, je větší a knihovna jej má docela blízko. Zmíněný zelený kryt byl od loňka pronajat jedné= českotřebovské hudební skupině, která zde zkouší a její povinností je platit nejen stanovený nájem, ale také dvakrát za rok posekat "Zelenou plochu krytu". Tato informace asi zatím nepronikla na příslušnou divizi Eko Bi a tak zelená parta právě dnes posekala vlastně navíc i vyfotografovanou plochu, která však už není veřejná nebo městská, ale pronajatá. Věřím, že do Eko Bi přijdou muzikanti zelené partě za tuto práci alespoň zahrát..... (mm)
Reakce na anonymní útok ohrožující školy a školky

Na začátku května se Policie České republiky zabývala anonymem, který hrozil útokem na nespecifikovanou mateřskou školu. Pardubický kraj proto ve spolupráci s odborníky uspořádal několik bezplatných webinářů na téma Reakce na aktuální ohrožení škol, které mohou pomoci školám v situaci, kdy by jim hrozilo nebezpečí.
„Je složité, ale přesto velice důležité, školy připravit na možnost hrozícího útoku. Může se tak předejít velkému neštěstí. Přestože může jít jen o poplašné zprávy a snahu o vyvolání strachu, nikdy nevíme, zda se nějaký útok na školu opravdu reálně nechystá. Jsem proto rád, že se povedlo webináře uskutečnit, a školy budou na potenciální útok lépe připravené. I když pevně věřím a doufám, že nabyté poznatky nebudou muset v praxi použít,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.
Školy v reakci na informace od policie přijaly preventivní opatření, na webináři pak odborníci školám poskytli další doporučení, jak v takové situaci postupovat. Webinář byl určen všem školám a školským zařízením v Pardubickém kraji, a to i těm, které kraj nezřizuje. Celkem se ho zúčastnilo 70 mateřských škol, 50 základních škol a 60 středních škol a ostatních školských zařízení (speciálních škol, základních uměleckých škol a dětských domovů).
Již třetím rokem kraj pomáhá školám se zvyšováním jejich bezpečnosti prostřednictvím dotačního titulu Ministerstva vnitra. Díky těmto finančním prostředkům se v uplynulých dvou letech podařilo pomoci školám a školským zařízením vypracovat potřebnou dokumentaci a provést audit, odhalující bílá místa v jejich bezpečnosti a mezery v nastavených režimových opatřeních.
 
Další krajem zřizované očkovací centrum je v Poličce 

Zástupci Asociace krajů ČR v úterý dopoledne jednali videokonferenčně se staronovým ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem o aktuální epidemické situaci a postupu v očkování. V Pardubickém kraji bylo dnes spuštěno v pořadí již osmnácté očkovací místo, a to v Poličce. Další centra v Lázních Bohdaneč, Králíkách a Lanškrouně budou následovat. „Dne 1.6. bylo ve spolupráci s Poličskou nemocnicí a městem spuštěno další očkovací místo, které se nachází v Domě Jordán v Tyršově ulici v Poličce a má kapacitu přesahující 100 očkovaných denně. Ve čtvrtek předpokládáme fyzické zahájení očkování v Králíkách a od pondělí příštího týdne pak v Lázních Bohdaneč. Posledním místem, které chceme vytvořit je Lanškroun, kde nyní probíhají administrativní úkony a komunikace s KHS ohledně provozního řádu. Reálně by mohlo očkování začít v polovině měsíce,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové se podařilo i ve stávajících místech navýšit očkovací kapacity. „Postupně se nám v průběhu června podaří navýšit očkovací kapacity minimálně o 30 procent. Rychlejší očkování první dávkou bude v nových očkovacích místech, jelikož ta stávající musí vyčlenit nyní přibližně polovinu své denní kapacity na očkování druhou dávkou,“ řekla Michaela Matoušková.
V Pardubickém kraji bylo k dnešnímu dni vyočkováno necelých 228 tisíc dávek z toho přes 178 tisíc vakcín od společnosti Pfizer, 24 tisíc od Moderny, 23 vakcín od společnosti Astra Zeneca a 2500 dávek vakcíny Janssen. V pondělí 31. května dosáhl počet vyočkovaných dávek za jeden den nového maxima, a to 4 802 dávek.
 
Vláda  na pondělním jednání schválila Národní plán obnovy

Má české ekonomice pomoci investicemi v objemu 200 miliard korun, kdy více jak 170 miliard poskytne Evropská unie. Kabinet o konečné podobě plánu nicméně rozhodl, aniž by vypořádal četné podněty připomínkových míst, jako jsou státní úřady i profesní organizace, kraje, obce nebo odbory. Reálně hrozí, že zatímco v řadě kapitol se peníze nepodaří vyčerpat, na mnoho potřebných oblastí se peníze naopak nedostanou.
„Národní plán obnovy nereflektuje současnou situaci a potřeby obcí a regionů, na které jsme upozorňovali v našich připomínkách na základě reálných zkušeností starostek a starostů. Vláda tyto připomínky ani mnoho dalších od jiných organizací žádným způsobem nezohlednila. Kvůli zbrklému vládnímu kroku je velmi pravděpodobné, že se tato pomoc české ekonomice mine účinkem. Bohužel se při tom člověku vynořují vzpomínky na některá neúčelná čerpání evropských dotací v minulých letech,“ říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR.
Příkladem takové neúčelnosti je třeba podpora na výstavbu jeslí ve výši sedm miliard korun. Už dříve přitom bylo z dotazování zástupců obcí zcela zjevné, že takto vysokou částku není reálné na výstavbu jeslí vyčerpat, obce by upřednostnily prostředky na opravu stávajících zařízení.  Oproti tomu ale vláda zásadním způsobem podcenila v plánu obnovy podporu koronavirovou krizí těžce zasaženého cestovního ruchu a rezignovala i na podporu zavádění vysokorychlostního internetu v regionech, jehož důležitost při práci z domova nebo distanční výuce současná krize rovněž podtrhla.
„Takových nepochopitelných příkladů bohužel najdeme v Národním plánu obnovy více. Vláda upřednostnila laciné body za rychlost před budoucností této země,“ dodává Stanislav Polčák s tím, že Sdružení místních samospráv ČR se spojí s ostatními připomínkovými místy a bude s nimi řešit další postup.
3 mld Kč do brownfieldů !

V Národním plánu obnovy se nakonec i po tlaku SMO ČR objevila částka 3 mld Kč na rekultivaci brownfieldů. Po našem tlaku se do Národního plánu obnovy (NPO) vrátily finanční prostředky na regeneraci brownfieldů a podařilo se nám i navýšit finance pro kulturu, tak hodnotí Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) schválení Národního plánu obnovy (NPO).
Za výrazný úspěch vnímáme navýšení komponenty brownfieldy z 0 na 3 mld Kč, doufáme ale, že je v této výši budou moci města vyčerpat. Města a obce jsou připraveny realizovat své projekty. Podporujeme i navýšení finančních prostředků pro kulturu. Vítáme i 2,49 mld Kč na podporu projektové přípravy zelených, digitálních, modrých inovativních, SMART a integrovaných strategických investic. Naše pozornost bude směřovat k zafixování peněz pro města a obce a dále na to, aby čerpání peněz bylo jednoduché, rychlé a transparentní. Vždyť každá koruna, kterou stát vloží do rozvoje území, se mu stonásobně vrátí. Zklamání ovšem cítíme s ohledem na náš požadavek podpory dopravy, zejména městské hromadné, která významným způsobem napomáhá řešit problémy s životním prostředím i s parkováním. Dále jsme rozporovali podmínku, aby projekty v komponentě „Systémová podpora veřejných investic“ musely být v Národním investičním plánu (ISZP).  V současné době totiž není nový systém pro sběr do ISZP jednotlivými resorty uznávaný.  Zdroj: Svaz měst a obcí
 
Největší letošní investicí města v Náchodě je stavba spolkového domu

Přípravné práce pro stavbu tohoto nového zázemí pro náchodské spolky byly zahájeny v minulém týdnu demolicí bývalé hasičské zbrojnice čap. 148 a přilehlých objektů, kterou provádí firma ALPRIM CZ s.r.o., Velké Poříčí. Demolice bude dokončena v červnu, současně již probíhá i zmíněný archeologický záchranný výzkum. Zájmové území stavby se nachází v intravilánu města, těsně za středověkým městským opevněním v zastavěné oblasti. Hurdálkův dům (bývalá hasičská zbrojnice) z první poloviny 19. století byl vystavěn na místě staršího domu, kde se narodil v roce 1747 Josef František Hurdálek, národní buditel a biskup litoměřický. V roce 1933, při příležitosti stého výročí Hurdálkova úmrtí, byla na štítu domu umístěna jeho pamětní deska, která je nyní uložena v Muzeu Náchodska. Stavba spolkového domu podle architektonické studie kanceláře Tomáš Vymetálek Architects, s.r.o., z Hradce Králové zaplní vzniklou proluku mezi domy v Hurdálkově ulici. V prostoru před spolkovým domem vznikne volné prostranství se zpevněným povrchem a městskou zelení.
„Tato zajímavá a dobře dostupná lokalita v centru města nyní získá plnohodnotné využití. Své zázemí pro setkávání tady najde celá řada náchodských spolků. Budou zde moci pořádat výroční schůze, přednášky, školení a mnoho dalších aktivit.Projekt počítá s konferenčním sálem pro cca 50 osob, výstavními prostory pro expozice významných náchodských rodáků – spisovatele a nakladatele Josefa Škvoreckého a architekta Jana Letzela, i s menšími ateliéry a klubovnami.


Od 7. 6. platí  pro kulturu stejná pravidla rozvolňování jako pro jiné oblasti

Pravidla rozvolnění protiepidemických opatření v kultuře by se měla s ostatními oblastmi sjednotit příští pondělí, řekl novinářům ministr kultury Lubomír Zaorálek po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Zaorálek minulý týden kritizoval, že změny v pravidlech rozvolňování kulturu diskriminují oproti ostatním oblastem, například návštěvníkům restaurací.¨
Zaorálek dnes jednal s Vojtěchem a dohodli se, že záležitost odpoledne projedná vláda. Vojtěchovi by měla uložit, aby změny v kultuře zpracoval do příštího týdne. „Výsledek je ten, že od 7. června budeme moci rozšířit počet lidí venku na 2000 a uvnitř na 1000,“ uvedl Zaorálek. Naplnit by se podle něj měla i předchozí dohoda, že například v kinech bude možné prodávat občerstvení, protože jsou otevřené interiéry restaurací.
Ministr v pátek po jednání vlády kritizoval, že hlavní hygienička Pavla Svrčinová podle něj porušila dohody o rozvolňování. Vadilo mu například to, že v restauracích bez omezení jejich kapacity se „bude do rána popíjet s jakkoliv provedeným testem“, zatímco do divadel a na koncerty budou muset lidé v té samé době chodit jen s respirátorem, testem provedeným profesionálním zdravotníkem nebo se složitě testovat na místě před akcí.
Restaurace mohou otevřít své vnitřní prostory ode dneška. Hostů může být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři hosté, nutné je dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Povinné jsou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19.
Zaorálek řekl, že Vojtěch dnes uznal jeho argumenty, že je nutný jednotný systém. „Dohodli jsme se, že bude zjednána náprava a budu moci říci, že podmínky v kultuře jsou stejné jako jinde,“ konstatoval.
 
Hledá se Alej roku 2021. 11. ročník ankety o nejoblíbenější alej odstartoval
Do soutěže pořádané spolkem Arnika může přihlásit nejkrásnější aleje nebo stromořadí opravdu každý. Stačí zaslat fotografii s krátkým příběhem pomocí formuláře na www.alejroku.cz (1). Uzávěrka nominací je na konci října, poté o vítězce rozhodne veřejnost v internetovém hlasování.
„Pojďte s námi objevovat ta nejkrásnější místa v České republice a představte nám nejhezčí aleje ve vašem okolí nebo když pojedete někam na výlet. Můžete také upozornit na ty, které jsou nově vysazené nebo kterým hrozí pokácení. Velmi se těšíme, až budeme v letošním jedenáctém ročníku vybírat tu nejkrásnější alej,“ říká patronka ankety a muzikálová herečka Petra Vojtková (2). 
Přihlášku může do ankety může zaslat kdokoli – jednotlivci, rodiny, sdružení, firmy, školy i obce. Hledají se aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras (3). O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.
O nejoblíbenější aleji rozhodnou lidé hlasováním na podzim tohoto roku. Kompletní výsledky se dozvíme v lednu 2022.

Slavnostní udílení cen Mladý talent Pardubického kraje 2020

Uskuteční ve středu 9. června od 14 hodin na nádvoří pardubického zámku. Ocenění Mladý talent je udělováno žákům základních a středních škol, kteří získali vynikající umístění v celostátních a mezinárodních soutěžích, pracovali na úspěšných projektech a dosáhli výrazných úspěchů v humanitním, přírodovědném, technickém, uměleckém nebo sportovním oboru.
Mezi oceněnými jsou například žáci Filip Špinka a Štěpán Hartl, laureáti Ceny Gratias Tibi za občanskou aktivitu mladých lidí, kteří pozitivně ovlivňují život ve společnosti. Se svým projektem Alpateam se zaměřují na problematiku šikany a mezilidských vztahů, spolupracuje s nimi i řada známých osobností. Skvělým úspěchem se může pochlubit i Emma Džurbanová, která se v rámci výměnného pobytu na škole v americkém Wisconsinu přihlásila do celostátní výtvarné soutěže o podobu nálepky opravňující ke vstupu do státních přírodních parků ve státě Wisconsin. Její návrh v soutěži zvítězil a bude podle něj vyrobena roční známka pro rok 2021 k označení s povolením vjezdu vozidel do těchto parků.