Českotřebovský deník 154/2021 (2/6) 
Jabkancové Šlapeto koncertovalo pro seniory v Bezděkově v plné sestavě 

Zahradní koncert u Domova pro seniory znamenal konečně nástup pěkného počasí, které letos v květnu nebylo. Byl současně předzvěstí postupného návratu do normálního života, který zde je u seniorů opravdu hodně potřeba. Protože dlouhé odloučení a izolace se projevily na psychice každého, natož  v Domově pro seniory, byť se zdejší personál snaží opravdu o maximum. Jabkancové Šlapeto se opět snažilo ze všech sil a v plné sestavě  působit proti trudnomyslnosti a myslím, že se to podařilo. 
Muzikanti měli dnes navíc zdatného partnera v podobě stavebních strojů nedaleko upravujících koryto Třebovky. "Je to tady jako na výstavě Země živitelka", říkal kontrabasista Honza Janíček o pauze mezi skladbami. Tam také hrají kapely mezi traktory. Všichni v Domově se už těší na dokončení protipovodňových úprav koryta řeky, nové betonové břehy se již tyčí do výše a zabrání jinak možnému zaplavení. Prostory kolem Třebovky budou upraveny a vznikne alespoň malá vycházková trasa...  Příští koncert je již naplánován na 19. červenec, kaúpela se těší, My se těšíme, a také obyvatelé Domova pro seniory.  Tak jen aby do toho nic nepřišlo....(mm)

European phenology campaign (EPC)

Žáci kvarty gymnázia Česká Třebová se zapojili do Evropské fenologické kampaně v rámci mezinárodního programu GLOBE. Jejich práce spočívala ve sledování, měření a fotografování vývoje pupenů stromů v období od března do konce května. Cílem kampaně je sledovat nástup jara po celé Evropě při rašení určitých druhů stromů. V České Třebové žáci sledovali lípy, břízy, lísky a višně. Z fotografií rašení vytvořili časosběrné animace. Svoje výsledky zadávali do databáze na webové stránce globe.gov a mohli pak porovnávat svoje pozorování s daty z jiných států Evropy a vytvářet grafy. Partnerským školám v ukrajinském Čerkasy a v litevském Troškunai zaslali žáci údaje o svých stromech a o sobě. Zjistili informace o historii a krajině v okolí těchto škol. S litevskou školou sdíleli společnou online nástěnku Padlet, kde zveřejnili svoje fotografie a animace. Ke svému pozorování využili mobilní aplikaci Growappp a PlantNet. Zástupci třídy pak výsledky a zkušenosti z tříměsíční práce všech žáků prezentovali anglicky na mezinárodním webináři „Spring observation and cooperation“.
Při práci v Evropské ekologické kampani prokázali žáci svoje schopnosti v angličtině a praktické znalosti z předmětů Informatika, Chemicko-biologická praktika, Biologie a Zeměpis.  Více ZDE   (Hana Grundová)


Sedněte na kola – Cyklopecky startují! 

Cyklopecky Východní Čechy 2021 se hlásí o slovo! Šlápněte do pedálů a vyhrajte řadu atraktivních cen. Nebo se jen vydejte na některou z tras se spoustou zajímavých zastávek a užívejte si krásy Pardubického i sousedního Královéhradeckého kraje.
S příchodem června odstartovala velká cestovatelská soutěž pro aktivní a zvídavé soutěžící, která poběží až do konce září. Již sedmý ročník soutěže nabízí 15 nenáročných cyklotras vhodných i pro rekreační cyklisty nebo rodiny s dětmi.  Na každé trase se nachází minimálně dvě razítkovací místa, na kterých soutěžící dostanou razítko do své hrací karty.
Za každou trasu stačí získat pouze jedno razítko a už v momentě, kdy hráči nasbírají do své hrací karty 5 razítek, mohou se účastnit losování o hodnotné ceny. A letos jsou to ceny opravdu atraktivní – 5 jízdních kol Merida a 5 pobytů v hotelech na východě Čech pro prvních deset výherců, pro dalších deset výherců dárkové předměty a vstupenky.  Speciální cena bude připravena pro ty nadšené cestovatele, kteří nasbírají všech 15 razítek!
A kde je hrací karta k dostání? Od 1. června bude na pultech všech východočeských informačních center vandrovní knížka s popisy tras, tipy na výlety v okolí a dvěma hracími kartami. Z domova si ji lze stáhnout ze speciálního webu soutěže www.cyklopecky.info.
„Na tomto webu najdete další podrobnosti k trasám – mapu, délku, náročnost, razítkovací místa, zajímavosti na trase, fotografie, videa. Pokud by si cykloturista nevybral z tras letošních, na webu jsou i trasy loňské soutěže, které mohou posloužit jako inspirace k výletu.  Další možností je využít hrací kartu z Turistických novin z Východních Čech, které jsou již také v distribuci,“ poznamenal Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport a cestovní ruch.
Většina tras je určena i pro méně zdatné turisty. Hlavní myšlenkou je poznání krás našeho kraje a aktivní pohyb na čerstvém vzduchu.
Soutěž organizuje Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s Centrálou cestovního ruchu Královéhradeckého kraje, Pardubickým a Královéhradeckým krajem a destinačními managementy obou krajů.
Soutěž a dvě vybrané trasy budou představeny v pořadu Cyklosalon na TV Prima tuto sobotu 4. června v 8.45 hodin.
 
Kampaň obyčejného hrdinství na gymnáziu 

Kampaň obyčejného hrdinství byla vyhlášena v rámci programu Ekoškola. Naše gymnázium se do kampaně zapojilo poprvé. Účastnili se žáci primy, sekundy, tercie, sexty a 2.C. Kampaň obyčejného hrdinství je výzvou každému z nás, aby se zamyslel nad tím, jak může zlepšit životní prostředí okolo sebe, jak může snížit produkci oxidu uhličitého, který zvyšuje oteplování planety. Je to výzva pro jednotlivce, aby uvažovali o svém chování a změnili jej ve prospěch udržení života člověka na Zemi. Jde to i po malých krocích. Výzev je celkem 9 a žáci si mohli zvolit, do kterých výzev se dají. Důležité bylo, aby je zvládli plnit v rámci jednoho týdne. Jejich činnost byla převáděna na ekologickou stopu, tj. množství nevyprodukovaného skleníkového plynu oxidu uhličitého.  VÍCE ZDE


Litomyšl: SFDI schválil dotaci na nový nadchod s výtahem přes I/35

V květnu obdrželo vedení města důležité rozhodnutí ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Litomyšl uspěla se žádostí o podporu na vybudování nového bezbariérového nadchodu u polikliniky. Stavbě tak již nic nebrání a má se s ní začít v příštím roce. Nejprve však bude nutná demolice starého nadchodu, který bude ve stejném místě nahrazen moderním nástupcem.
Po letech příprav bude možné  moci v roce 2022 konečně zahájit stavbu. Nový nadchod bude mít schody a výtah, počítá se i s vybudováním osvětlení a malé vyhlídky, odkud budou moci kolemjdoucí z výšky pozorovat historické jádro Litomyšle. Podobu nové, subtilnější konstrukce schválili památkáři. Nová bezbariérová stavba nad průtahem města má podle projektové dokumentace stát 43 milionů Kč, dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury může dosáhnout výše až 32 milionů. Vedení města nyní jedná s Ředitelstvím silnic a dálnic o zkrácení doby, po kterou nebude nadchod k dispozici veřejnosti. Kvůli demolici starého a výstavbě nového se také dočasně zabere minimálně jeden pruh silnice I/35 v místě stavby, která by měla podle odhadů trvat až 10 měsíců.
 
ZO ČSOP Rybák Svitavy zve na přírodovědnou vycházku

Rád bych vás všechny pozval na první letošní přírodovědnou vycházku, kterou společně pořádá Městské muzeum a galerie ve Svitavách a ZO ČSOP Rybák Svitavy. Povede kolem Lánského rybníka a blízkého Vodárenského lesa. S místními rostlinami Vás seznámí Pavel LustykAOPK ČR, zvířata pak budu mít na starosti já. Vše se koná v neděli 13. 6. od 14:00. Sraz je na hrázi rybníku. Těšit se můžete například na kroužkování, lov vážek i obojživelníků a spoustu květin :-). Vidět se zde dá například slavík modráček, kuňka obecná či vážka hnědoskvrnná. Sebou doporučuji dobrou náladu a obuv. Jakub Vrána
 
ELDIS Pardubice slaví 30 let na trhu. Představil nové logo

V pátek 2. července uplyne přesně třicet let ode dne, kdy čtveřice zakladatelů zapsala do obchodního rejstříku společnost ELDIS Pardubice. Za tři dekády se společnost rozrostla, rozvinula své know-how na výrobu aktivních radarů, kterých instalovala již více než sto ve více než 25 zemích na čtyřech kontinentech. Do třicátého roku své existence vstoupil ELDIS zakázkově naplněný a s titulem Střední exportér roku dle ankety Hospodářské komory ČR. K významnému jubileu si firma nadělila také nové logo a vizuální identitu.
ELDIS, původně malou společnost, založili bývalí zaměstnanci Ústavu pro výzkum radiotechniky, který byl součástí světově známé Tesly Pardubice. Hlavní ideou bylo v odkazu slavné Tesly pokračovat, což se podařilo, a sen o výrobě celého vlastního radaru se v průběhu existence ELDISu splnil. Přelomovým se stal rok 2003, kdy podnik nainstaloval na bulharském letišti Krumovo první kompletní radarový systém. Byl jím sekundární přehledový radar MSSR-1. Největšího úspěchu dosáhla firma na indickém trhu, na němž se pohybuje již od roku 1999, a její radary dnes pokrývají 99 procent vzdušného prostoru Indie.
„Společnosti se v roce 2012 podařilo získat v silné konkurenci tendr na osm kombinovaných radarů RL-2000/MSSR-1. Asi nikdo si v té době nedokázal představit, jak velká spolupráce nakonec mezi pardubickou firmou a AAI (Airports Authority of India) vznikne. Zákazník byl ale spokojený a mezi lety 2014 a 2018 byly uzavřeny další smlouvy,“ připomíná ředitel společnosti Aleš Jedlička. Celkem již ELDIS v Indii nainstaloval celkem 32 nových radarových systémů a dalších 11 modernizoval. Úspěšný příběh přitom stále nekončí: nedávno bylo úspěšně zakončeno jednání o dlouhodobém kontraktu na dodání dalších 11 radarů.
Kromě toho pardubický výrobce získal tříletou zakázku na dodávku kompletních radarových setů pro tři slovenská armádní letiště, kterou již v letošním roce začal realizovat. Jde o významnou referenční zakázku v zemi, jež je členem NATO. Letos také nainstaluje radar na lokálním letišti v Kolumbii, v srdci amazonského pralesa. Pokračuje též významná zakázka na dodání letištních radarů do Číny. Zajímavostí je, že zatím poslední lodní dodávka do Číny proplula Suezským průplavem těsně před jeho několikadenním zablokováním, k němuž došlo na konci března.
Díky zakázkové naplněnosti se firma od roku 2017 významně rozrostla, postupně přibylo sto nových zaměstnanců až na dnešních více než 250. ELDIS se proto rozhodl pro vybudování nové výrobní haly s administrativním a skladovacím zázemím. Hala, do níž firma investovala třicet milion korun, poskytla 1440 metrů čtverečních nové výrobní plochy a kromě montáže zde získal nový prostor i servisní tým. Zkolaudována počátkem letošního roku. V minulém roce, navzdory pandemii, utržil ELDIS 783 miliony korun při provozním zisku EBITDA 278 milionů korun.
Trvající pandemická situace bohužel neumožňuje oslavy jubilea s partnery společnosti ani se zaměstnanci. Alespoň akci pro zaměstnance vedení firmy naplánovalo na začátek září. Jubileum si tak firma připomíná především změnou loga a vizuální identity. Čtyřlístek, který symbolizoval od roku 1991 čtveřici zakladatelů, nahrazuje v moderně střiženém logu symbol radarové vlny. Spolu s představením nového loga spustila firma i nové webové stránky.
„Novou vizuální identitu bereme jako určitý předěl. Samozřejmě vnímáme kořeny naší společnosti a vážíme si práce našich zakladatelů, ale dnes jsme součástí průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group a jeho divize CSG Aerospace. Právě začlenění do skupiny a intenzivní spolupráce se společnostmi v segmentu aerospace by nám do budoucna měla pomoci otevírat i nové trhy a naplňovat obchodní strategii společnosti, kde je jedním z hlavních úkolů realizace zakázek na západních trzích,“ doplňuje Aleš Jedlička.
 
Program Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny

Podpora se týká opatření, která přispívají k adaptaci na změnu klimatu a posílení ekostabilizačních funkcí krajiny. Zájemci mohou žádat o dotace na obnovu krajinných struktur nebo na budování vodních prvků, které podporují přirozený vodní režim v krajině. Program podpoří také diverzifikaci lesních porostů výsadbou a ochranou druhově vhodných dřevin, opatření k omezení fragmentace krajiny a na podporu biodiverzity formou vhodného managementu či ochranou přirozených biotopů.
Program Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny je tradiční ekonomický nástroj Ministerstva životního prostředí pro péči o přírodu a krajinu s dvanáctiletou tradicí. Mezi lety 2009 - 2018 díky němu vzniklo přes 1000 projektů za zhruba 130 milionů korun, nejvíce z nich se zaměřilo na výsadbu dřevin a tvorbu tůní. V roce 2019 byl schválen nový programový dokument na období 2019 – 2023, během uplynulých dvou let tak získalo podporu dalších 140 projektů za 17 milionů korun.
Letošní výzva pro předkládání žádostí o poskytnutí podpory v rámci programu 115 170 Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny je určena pro externí žadatele, kteří mohou žádat na opatření v rámci podprogramů pro adaptaci vodních, nelesních a lesních ekosystémů na změnu klimatu (podprogramy 115D174, 115D175 a 115D176). Způsobilými žadateli jsou fyzické a právnické osoby, obecně prospěšné organizace, obce, občanská sdružení, příspěvkové organizace, organizační složky státu, státní organizace a státní podniky.
Program poskytuje investiční i neinvestiční finanční prostředky až do výše 100 % způsobilých nákladů. Maximální výše podpory je 250 000 korun včetně DPH na lesní a nelesní opatření a 1 milion korun včetně DPH na vodní opatření.
Výzva je vyhlášena jako průběžná s termínem zahájení příjmu žádostí 1. 6. 2021 a ukončením příjmu žádostí 30. 9. 2021, nebo do vyčerpání finanční alokace.
 
Rekord v těžbě dřeva byl znovu pokořen

V roce 2020 došlo k opětovnému nárůstu těžby dřeva, a to na 35,8 mil. m3 dřeva bez kůry. Téměř veškeré vytěžené dříví přitom pocházelo z nahodilé těžby. Výjimečná byla také plocha zalesňování o rozloze 33 671 ha.
Na celkové těžbě dřeva o objemu 35,8 mil. m3 se podílela zejména těžba nahodilá (94,8 %), do které spadá i likvidace kůrovcových kalamit. „V loňském roce padl rekord v těžbě dřeva, která dosáhla bezmála 36 milionů kubíků. Téměř veškerý objem vytěženého dřeva pochází z nahodilé těžby, obdobně, jako tomu bylo v roce 2019,“ uvádí Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. Těžily se především jehličnaté dřeviny (96,5 %), těžba listnatých dřevin ve výši 1,3 mil. m3 zůstala na stejné úrovni jako v předchozím roce. Z jednotlivých dřevin šlo nejvíce o smrk (90,3 %), s velikým odstupem pak o borovici (4,2 %) a buk (1,6 %).
Nejvyšší objemy vytěženého dřeva byly zaznamenány v Kraji Vysočina (8,7 mil. m3) a v Jihočeském kraji (4,8 mil. m3). Dle vývoje lze usuzovat, že tempo růstu těžby dřeva zpomaluje v moravských krajích a naopak zrychluje v Čechách, včetně severních oblastí.
K výraznému nárůstu došlo také u plochy zalesňování (sadba a síje). Oproti předchozímu roku došlo k navýšení o 5 tis. ha na 33 671 ha. „V posledních letech můžeme pozorovat nárůst u zalesňované plochy, což má souvislost s vysokou těžbou dřeva. Síje a sadba tak vloni představovala již 33 671 hektarů, a to opět s mírnou převahou listnáčů,“ říká Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. Převažovala plocha zalesněná listnatými dřevinami (51,3 %, stejně jako v r. 2019), nejvíce se však využíval smrk (30,7 %), dále buk (23,8 %), dub (16,4 %) a borovice (7,4 %). Při výsadbě se spotřebovalo 205,6 mil. sazenic (62,6 % listnáčů). Nejvíce se loni zalesňovalo v Kraji Vysočina (6 190 ha). Plocha přirozené obnovy lesa se navýšila o 1 391 ha na 6 615 ha (+26,6 %), přičemž mírně převažovaly jehličnany (53,1 %).
Na konci roku 2020 lesní pozemky zabíraly plochu 2 677 329 ha.