Českotřebovský deník 155/2021 (3/6) 
Park u krematoria zelený a posekaný nám ostudu nedělá 

Dokazují to fotografie ze čtvrtka 3. června. Je to ovšem jiný park než býval, musíme si zvyknout. Na jeho vylepšování jsou již konkrétní plány a záměry.

Od pátku se může do bazénu, není to však moc jednoduché 

Od pátku 4.6.2021 se spouští provoz Krytého plaveckého bazénu Česká Třebová včetně solária za níže uvedených pravidel:
Omezení počtu návštěvníků 1 osoba na 15 m2 vnitřní plochy sportoviště.   Maximální počet návštěvníků plaveckého bazénu je stanoven na 90 současně přítomných osob.   Všechny současně přítomné osoby musí splnit alespoň jednu z podmínek
Osoba absolvovala nejdéle před 7 dny PCR vyšetření na přítomnost viru SARS- CoV-2 s negativním výsledkem
b)      Osoba absolvovala nejdéle před 72 hodinami POC test (antigenní) na přítomnost antigenu viru SARS- CoV-2 s negativním výsledkem
c)      Osobě byl vystaven certifikát MZ ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a do aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvou dávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dní, nebo od aplikace první dávky očkovací látky v případě jedno dávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dnů.
d)     Osoba prodělala laboratorně potvrzené omezení COVID-19, uplynula u ní doba izolace podle platného mimořádného opatření MZ a od prvního pozitivního POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 nebo PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 180 dní.
e)      Osoba si provedla nejdéle před 72 hodinami POC SAMO test (antigenní), který je doložen čestným prohlášením.
Body a) až e) musí být doloženy písemně (potvrzený doklad, čestné prohlášení)

V letním provozu je také zimní stadion

Od 25.5.2021 jsme zahájili letní provoz Zimního stadionu Česká Třebová, snad to bude na delší období než v předchozí sezoně. Podmínky, za kterých bude možné sportoviště navštívit byly také zveřejněny ZDE.
Rezervace sportoviště možná. Rezervovat časy si můžete u Davida Píši, dále je třeba upozornit na možnost si již zamluvit termíny na zimní sezonu s ledovou plochou. Zahájení provozu s ledovou plochou se připravuje, tak jako v předchozích sezonách od 1. 8. 2021, tzn. že ledová plocha pro veřejnost 8. 8. 2021, samozřejmě za předpokladu, že vše půjde dle plánu. Pořadatelé také čekají na  přihlášky do CHL na další sezonu 2021/2022.   
 
ČSOP Podorlicko zve na akci LÉTO NA STEZCE

Uskuteční se 20. června odpoledne od 13:39 hodin na stezce smyslového vnímání Údolím Skuhrovského potoka. Start v době od 13:30 do 15 hodin je tradičně u tenisových kurtů, cíl u restaurace Nad Hrází do 17 hodin. Vycházka je spojena s pozorovací soutěží. Startovné 50 Kč. Bude instalována výstava o životě vážek

O českotřebovského stěnoleza

Tradiční soutěž se uskuteční 12. června v areálu ZŠ Habrmanova na horolezecké stěně od 9 až do 20 hodin. Akci pořádá Horolezecký klub Česká Třebová
 
MADOS je na Zámostí připraven dokončit dílo

Ne tak dávno se Jaroslav Krása ptal na to, kdy to na Zámostí vypukne a kdy bude nedokončené dílo završeno. Dnes již může sledovat, že technika Madosu přijela a tak zřejmě ještě v pátek bude možné sledovat práce na pokládce finálního koberce. Nejsou zde ovšem obrubníky a chybí dořešení prostoru autobusové zastávky na Lidické ulici. To, že stavba nebyla předána, dokazuje i trvající "třicítka" na Podbranské ulici, kterou naštěstí nikdo neměří, ale také nedokončená úprava chodníků a krajnice. Konečně je hotový chodník před Winklerovými.
Všechno však není v režii Madosu. V jednosměrné části Podbranské pracovala ještě firma MATEX HK, která zde budovala inženýrské sítě pro ČEZ. Dnes od rána se zde opět ozvaly sbíječky na opravě  nerovností na silnici v zatáčce Podbranské. Ač byla značka na začátku Podbranské, nebránilo to autům a kamionům, aby se jely přesvědčit, že tam opravdu neprojedou. Odpoledne již bylo hotovo, takže kamiony můžou vesele ničit silnici dál. Ono to ale není tak jednoduché, protože pro kamiony totiž jiná legální cesta směr Skuhrov a Bezděkov, Rudoltičky nebo i Parník kopec atd. nevede (pokud odbočujete ve směru od Svitav).
 
Ještě k úpravám travin - ač se posekalo, plot zůstává dál. Sekání skončilo opět a jako vždy na začátku Podbranské. Trávník je zasetý pouze u plotu Kubešů a to jen díky tomu, že trávník zaseli sami! Ale moc prosí pejskaře, aby si pejsci ulevovali jinde a nechali trávník zarůst.... Nyní se technika přesunula na Zámostí...
 
Přecházení u Chmelíků  (U kavárny Lucerna)

Snažila jsem se dnes kolem poledne přejít tam kde se nemá, u Chmelíků. Aut a kamionů neskutečné množství. Při zpáteční cestě to samé a to nebyla ještě ani 1 hodina. Kamionů s novými auty snad 6 a včera totéž. Začíná být přeautováno a řešení je v nedohlednu. A ten záhonek s provázkovým plotem nekomentuju. Sice konečně vypadá líp, ale brání lidem při bezpečnějším přechodu. To byl opravdu "dobrý nápad", vždyť naopak nahnal lidi přecházet blíž kritickému místu za zatáčkou.
Tato lokalita je pro přecházení opravdu velmi nevhodná, ale není zakázaná. Tím, že zde byl postaven provázkový plot jsme přecházení nezakázali, pouze ztížili. Podle dopravních předpisů možné je a je třeba s tím počítat. Dokládá to i pořízená přiložená fotografie. A přechází nejen děti, které nemají dost zkušeností, ale také senioři s berlemi. Na vozovce je třeba toto místo nějak vyznačit jako nebezpečné, případně dát čtyřicítku. Bezpečnost je přece priorita. Zákaz by bylo třeba vyřešit zábradlím a k tomu se nikdo nechystá... Vždyť vozidel i odbočení do Krátké ulice je rizikové.  Hlasuji tedy pro omezení rychlosti a červený pruh na vozovce  pro jízdu shora.
Tyršovo náměstí: lavičky v parku

 Podle některých postřehů na lavičkách v parku u gymplu opět nikdo neseděl. Jen pár studentů na chodníku, protože pryčny k sezení nelákají. Přitom bych si tam tak ráda poseděla a zavzpomínala a že by bylo na co. Já však mám i jiné zkušenosti, dopoledne zde čekají na lavičkách rodiče na své děti až skončí jejich lekce na zušce. A bývá i obsazeno. Jde o pěkné lavičky, celý park je díky tomu v jednotném stylu a setkáme se s nimi i jinde. Snad nejsou dobré pro bezdomovce, ale pro ně lavičky neděláme.(mm)


Transformace dětských domovů na postupu - i v Moravské Třebové

V Pardubickém kraji úspěšně pokračuje proces transformace dětských domovů, kdy se postupně opouští ústavní forma péče, a děti se stěhují do bytů či menších domků. V Moravské Třebové se děti z první rodinné skupiny přestěhují do nově zrekonstruovaného domu rodinného typu. Krajští radní Josef Kozel a Pavel Šotola se na něj v rámci slavnostního otevření přijeli podívat.
„Jsem moc rád, že se daří dětem v tomto ohledu pomáhat. Budou vyrůstat v přirozenějším prostředí a lépe si tak zvyknou na běžný život. Bylo vidět, že mají děti z nového domku radost a ani se jim nedivím, protože je opravdu moc pěkný a útulný,“ sdělil radní pro oblast školství Josef Kozel.
„Naším dlouhodobým cílem je, aby děti, pokud už musí vyrůstat mimo rodinu, nezažívaly ústavní zvyklosti, ale aby mohly vyrůstat v běžném prostředí a zažívat obyčejný život v rodinné skupině se všemi radostmi a starostmi.  Měly by mít stálé opatrovníky a pocit, že někde mají své místo a soukromí. Nyní pro to mají opravdu dobré podmínky,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Revitalizuje se také interiér společných prostor bytu pro třetí rodinnou skupinu. V budoucnu zde plánují vybudovat zázemí pro personál domova a samostatné bydlení ve dvou garsoniérách pro dospělé nezaopatřené osoby. V úmyslu je i vznik relaxační, terapeutické a návštěvní místnosti.
Dětský domov v Moravské Třebové byl celkově rekonstruován v letech 2000 až 2002. Vznikly zde dvě rodinné skupiny, třetí rodinná skupina bydlí v městském bytě o dispozici 3+1. V domově se nyní starají o 18 dětí. 


  •