Českotřebovský deník 156/2021 (4/6) 
Českotřebovský bazén je od pátku v provozu, ústecký až v pondělí 

Otevření českotřebovského krytého plaveckého bazénu mělo ohlas, Informace se k zájemcům dostala a tak již ráno před ortevření stála u pokladny skupina asi 10 zájemců o plavání vybavená příslušným potvrzením. Velký zájem byla také o solárium a byl prakticky celodenní, obsluha se zde celý den nezastavila. Lidé tedy byli natěšení a podmínky pro vstup jsou sice přísné, ale splnitelné. 
V Ústí bude krytý bazén otevřen až od pondělí  7.6.2021. Provozní doba, konkrétní podmínky a omezení pro vstup zatím nebyly vyhlášeny  Také zde spolu s Krytým plaveckým bazénem se obnoví provoz solária. Plavecké kurzy budou zahájeny od září (vyjma těch, které je potřeba dokončit). Sportovní centrum RIO je prozatím z provozních důvodů uzavřeno.
Předpokládaný termín otevření Aquaparku je 11.6.2021 – v závislosti na počasí. Provoz Sauny spuštěn až v září.
 
Veřejné osvětlení v České Třebové 

V loňském roce 2020 byly ve městě Česká Třebová provedena rekonstrukce veřejného osvětleni (včetně nových) kabelových rozvodna Staré Lhotce v ulicích Pazouška, U Dvora, na Grégrově ulici (rozpracováno), v ulici Podbranské a Lidické, v dolní části ulice Hýblovy  U Javorky, v Zahradní ulici (rozpracováno)  a v ulici Úzké), dále byla investičně zajištěna výměna osvětlení v Ulici Komenského a části ulic Pražského a Slovanské. Investice do obnovy veřejného osvětlení pokračují i v letošním roce souběžně s investičními akce ČEZ, kdy dochází ke snesení vrchního vedení nízkého napětí.  Správu veřejného osvětlení má na starosti Eko Bi, s.r.o., obhospodařuje 1530 světelných bodů.
 
Městské krematorium: v roce 2020 bylo 1129 spalů

V roce 2020 pracovalo již po celý rok v režimu omezujícím spaly zemřelých pouze na nejbližší region. Díky pandemii covid 19 vzrostl počet zemřelý a top se projevilo na zdvojnásobení počtu spalů zejména v listopadu a prosinci 2020. Celkem tak bylo provedeno 1129 spalů, tím byl městem stanovený limit 1000 z objektivních důvodů spalů o 11% překročen. Na krematoriu byla provedena instalace kamery na monitorování kouřivosti komína, provedena revize kremační linky společností TABO. Díky tomu byl urychlen termín na realizaci střední opravy kremační linky již na březen 2021.  Ze všeho je zřejmé, že je nutné se aktuálně zabývat výměnou kremační linky.  I v roce 2020 byly provedeny v budově krematoria provedeny další stavební práce, např. výměna oken a dveří.
 
Společnost Rieter CZ tradičně podpořila Orlickoústeckou nemocnici

Rieter CZ s.r.o. se sídlem v Ústí nad Orlicí je součástí švýcarského koncernu Rieter, který je předním světovým výrobcem strojních zařízení pro textilní průmysl. Vedení orlickoústecké společnosti v čele s Ing. Janem Lustykem, generálním ředitelem se opět rozhodlo podpořit přímo Orlickoústeckou nemocnici.
Finanční dar ve výši 100.000 Kč byl předán dne 25.5.2021 při setkání uspořádaném v prostorách nemocnice. Z rukou Jana Lustyka šek přijala paní Mgr. Hana Maršíková  (náměstkyně ošetřovatelské péče). Předání šeku se zúčastnili také MUDr. Josef Hájek (primář ORL) a MUDr. Vlatislav Dědek (náměstek léčebné péče.). Dar bude využit pro dobudování a provoz vakcinačního centra proti onemocnění COVID-19.  Již dříve společnost Rieter CZ s.r.o. přispěla materiálně také výbavou pro prostory  vakcinačního centra.
„Přejeme si, aby bylo toto centrum maximálně využito, protože očkování je pravděpodobně nejúčinnější nástroj proti onemocnění COVID-19 a umožní rychlejší návrat k normálnímu  životu“, řekl na setkání J. Lustyk. Orlickoústecká strojírenská firma, která aktuálně zaměstnává 550 pracovníků, patří mezi pravidelné donátory. Na chod nemocnice v Ústí nad Orlicí firma přispěla již celkem
dvanáctkrát.
Připomeňme na tomto místě ještě další iniciativu pro vybavení Orlickoústecké nemocnice a to Nadační fond "S námi bude lépe", do kterého také přispívají firmy z regionu a také města a obce včetně České Třebové, které do tohoto nadačního fondu směřuje částku 200 tisíc korun, podobně jako Ústí nad Orlicí. Právě na červnovém jednání městského zastupitelstva se poskytnutí tohoto daru  projednávat.
 
Složené klády na Horách nejsou bezpečné pro děti 

Jsou složené vlastně naproti dětskému hřišti a nejsou nijak zabezpečení proti nějakému sesutí.  Třeba dnes si zde hrála skupina dětí. Byly sice napomenuty, ale nemůžete za nimi pořád chodit a sledovat, zda všechny poslechly. Kdyby zde ty klády nebyly, bylo by tu bezpečněji. Nakonec samotné kácení bylo provedeno z bezpečnostních důvodů, tak by bylo dobré tu bezpečnost dotáhnout do konce, tedy vytěžené dřevo naložit a odvézt.... Je to věc lesního hospodáře.
 

Oprava schodiště ke kapli na Horách zahájena

Aktuální stav dokumentujeme na několika fotografiích. Budeme současně sledovat, jak se tato lokalita proměňuje. Jde o velmi navštěvované místo a velmi dobře, že bude opět v pořádku.

Příprava tříletého plánu rozvoje sociálních služeb Pardubického kraje 

Ve středu 23. června se v Hernychově vile v Ústí nad Orlicí konalo pracovní setkání zástupců Pardubického kraje a obcí bývalého okresu Ústí nad Orlicí. Českou Třebovou zastupovala starostka města Magdaléna Peterková. Tématem byla tvorba střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Pardubického kraje na období 2022 – 2024. Na setkání zazněly potřeby jednotlivých zástupců na jejich území, působnost a kapacity sociálních služeb, ale i další klíčové informace pro rozvoj sociálních služeb jako je jejich financování.
Podle nově vytvářených Pravidel bude síť sociálních služeb tvořena na období platnosti střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb, tj. na období tří po sobě jdoucích kalendářních roků pro léta 2022 - 24 nově obnovena V zájmu zajištění kontinuity a stability sítě sociálních služeb vychází Pardubický kraj při tvorbě sítě pro další tříleté období z aktuálního stavu sítě sociálních služeb, přičemž zohledňuje změny vzešlé z nového střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb. To znamená, že je potřeba, aby všichni poskytovatelé sociálních služeb, kteří mají zájem o zařazení do sítě sociálních služeb na období 2022 – 2024, bez ohledu na to, zda jsou jejich služby zařazeny v aktuální síti sociálních služeb či nikoli, podali žádost o zařazení do sítě sociálních služeb na období 2022 – 2024 Jde jak o zařízení, kde nebudou  žádné změny v působnosti a kapacitě  ale také pro situace, kdy bude poskytovatel požadovat provedení změny zejména v kapacitě služby, případně územní působnosti nebo také v  cílové skupině  také o zařízení, která  nejsou v aktuální síti sociálních služeb zařazena, a poskytovatel žádá o jejich zařazení do sítě služeb na následující tříleté období.
V souvislosti s hodnocením (všech výše uvedených typů) žádostí může Pardubický kraj, resp. odbor sociálních věcí, provádět kontrolu plnění podmínek pro vstup do sítě sociálních služeb. O provedení kontroly budou provozovatelé  informováni v dostatečném předstihu.

Historické vlaky na Kralicko s novou lokomotivou.
Nepojedou ale z České Třebové, trasa začne až v Ústí n.O.

Oblíbená turistická atrakce v podobě pravidelných letních jízd historických parních vlaků se vrací i v letošním roce, a to hned s řadou novinek. Po loňském ročníku, který byl poznamenaný koronavirovou pandemií vyrazí parní vlaky opět každou sobotu v průběhu celých letních prázdnin. Změn dozná také trasa a na cestující čeká řada novinek. Ty si Pardubický kraj připravil ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií, které jízdy zajišťuje.
„Vzhledem k ohlasům, které každoročně na jízdy parních vlaků máme, jsme se rozhodli pokračovat i v letošním roce, a to ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií. Loňský ročník byl poznamenaný protiepidemickými opatřeními, a tak jsme odjeli pouze srpnové jízdy. Letos vyjedeme každou sobotu od 3. července až do 28. srpna. Speciální jízda se pak uskuteční 18. září na den otevřených dveří muzea,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Drobných změn dozná trasa parních jízd. „Vzhledem k tomu, že se nám podařilo vyjednat se Správou železnic a Českými drahami využití depa v Dolní Lipce, bude trasa vedena právě odsud do Ústí nad Orlicí, následně až do Hanušovic, z nich zpět do Ústí nad Orlicí a budeme končit ve večerních hodinách opět v Dolní Lipce,“ řekl hejtman Netolický.
Muzeum starých strojů a technologií má pro cestující připraveno hned několik novinek. „Největší novinkou je nasazení lokomotivy řady 555.0153, které se lidově říká Němka. Stroj je v majetku společnosti KHKD a pro tento projekt je pronajat našemu muzeu na šest let. V těchto dnech finišuje velká oprava kotle, kterou jsme zahájili v prosinci loňského roku,“ řekl Michal Bednář z Muzea starých strojů a technologií v Žamberku s tím, že Němka se bude pravidelně střídat s lokomotivou 431.032, která je označována jako Ventilovka.
Další novinky se týkají jednotlivých vozů. „Díky navázání spolupráce se společností KHKD bude také možné nasadit vůz třetí třídy z roku 1910, který v loňském roce prošel celkovou obnovou vnějšího laku. Interiér tohoto unikátního vozu je naopak zachován s krásnou patinou dokumentující jeho víc než 110 let trvající historii,” uvedl Michal Bednář. Druhým vozem bude restaurovaný služební vůz z roku 1916, jehož oprava právě v naší režii probíhá. „Vůz bude uzpůsoben jako bufetový a bude také sloužit pro přepravu jízdních kol a kočárků,” doplnil Bednář s tím, že díky zařazení těchto dvou nových vozů bude kapacita soupravy navýšena na cca 300 sedících cestujících.
Další informace včetně detailního jízdního řádu či ceníku jízdného budou brzy zveřejněny na stránkách Pardubického kraje www.pardubickykraj.cz/historicke-vlaky
 
Festival Jeden svět v zahradě ústeckého Roškotova divadla v sobotu končí

Poslední představení bude v sobotru 5. června. ve 20:30 hodin. Ve středu 2. června začalo v parku za Roškotovým divadlem v Ústí nad Orlicí promítat letní kino v rámci festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět letos s podtitulem „VYPADÁVÁŠ“, věnovaný problematice omezení určitých vyčleněných skupin obyvatel, které jsou s ohledem na situaci posledních měsíců ohroženy. Organizující spolek SPOUSTI letos vybral netypickou filmovou skladbu, kdy se vybrané snímky vyhýbají závažným tématům a organizátoři se zaměřili na zajímavé a zábavné filmy. Vstupné je dobrovolné. Vybraná částka bude využita podle  veřejné ankety s náměty
 
Kalvárie v Jaroměřicích u Jevíčka

Od roku 1660 vlastnil jaroměřické panství rod ŠubířůChobyně. Nejvíce vynikl baron František Michal Šubíř z Chobyně (1680-1738), významný moravský zemský politik a úředník, který vybudoval nad obcí významný barokní poutní areál a mimo jiné také založil blízké vsi Šubířov, Chobyni a Nový Dvůr.
Historie založení Kalvárie sahá do roku 1664, kdy se Jaroměřičtí usnesli postavit na kopci nad vesnicí kříž jako ochranu před zlým duchem Kadrmanem. Od té doby také každoročně na svátky Nalezení sv. Kříže a Povýšení sv. Kříže v průvodu putovali ke kříži. Jako poděkování za mírný průběh morové epidemie roku 1680 pak byla u kříže postavena kaple ke cti Povýšení svatého kříže a čtyř patronů proti moru (sv. Rocha, sv. Rosalie, sv. Fabiána a sv. Šebestiána). 
 Když později přečkala žena Františka Michala Šubíře ve zdraví nelehký porod, slíbili manželé rozšířit kapli na kopci, který jim připomínal jeruzalémskou Golgotu, tj. místo ukřižování Ježíše Krista. Tato podobnost měla být vyjádřena i v konceptu celého areálu a rozmístění jeho jednotlivých staveb a objektů. Budoucí poutní místo v sobě mělo v symbolické rovině ukrývat všechna tajemství ukřižování Krista a chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě.
Na svátek Nalezení sv. Kříže 4. května 1712 byl položen základní kámen poutního kostela a 14. září 1713 na svátek Povýšení sv. Kříže proběhlo jeho slavnostní svěcení. Návrh se často přičítá jednomu z nejvýznamnějších architektů vrcholného baroka v českých zemích Janu Blažeji Santini-Aichlovi (1677-1723), nicméně jeho autorství se nikdy spolehlivě neprokázalo. Středobodem chrámu se stal oltářní obraz Nejsvětějšího Spasitele (Salvátora), který je napodobeninou obrazu v kapli Ad Sancta Sanctorum neboli Svatyně svatých v Římě a jaroměřická Kalvárie dostala také podobné výsady jako ona římská kaple. Pro Kalvárii byly získány ostatky sv. Feliciána (1735), mučedníka z doby prvních křesťanů, a založeno Arcibratrstvo Nejsvětějšího Vykupitele, jež mělo duchovní a sociální poslání.
V kostele se nalézá také kaple Zahrada getsemanská se zvláštní omítkou, působící jako jeskyně. Uvnitř najdeme nad oltářem s plastickým očistcem reliéf Kristus na hoře Olivetské, dále boční oltář Neposkvrněného Početí Panny Marie se vzácným obrazem z 16. století, kolem něhož jsou zasazeny ostatky svatých, vedle něj ve zdi reliéf Spící apoštolové v zahradě Getsemanské, na protější straně oltář tzv. Piety.
Nad hlavním vchodem na nádvoří byl umístěn výjev Ejhle člověk a po stranách dvě věžičky se zvony. Dále se tam nacházejí kaple Božího hrobu, pod ní podzemní tzv. kaple Betlémská, v níž jsou tři krásné skulptury Narození Páně, dále kaple hrobu Panny Marie a tzv. kámen pomazání těla Kristova. Nádvoří zvané Galerie sloužilo také jako hřbitov pro příslušníky hory Kalvárie, choralisty a poutníky.
V letech 1730-1742 byla postavena také kněžská rezidence (fara), na niž navazuje tzv. zpovědní kaple s boční loretánskou kaplí.