Českotřebovský deník 157/2021 (5/6)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Souhrn událostí v České Třebové v květnu 2021

  Plná velikost videa ZDE
Souhrn událostí v České Třebové v květnu 2021, tak jej je viděla kamera Českotřebovského deníku  (9 částí, 25 minut)
1. Zřízení očkovacího centra na Skalce (5. května)
2. Testovací centrum u nádraží  (8. května)
3. Rekonstrukce energetických sítí v Husově ulici a v Benátkách (neprůjezdná komunikace je od 4. června průjezdná)
4. Jubilant Lubomír Hýbl přijat na radnici (18. května oslavil bývalý starosta 85 let)
5. Výstava budoucnost a přítomnost dopravy v našem kraji  (otevření 28. května)
6. Květnové havarijní kácení na Horách  (20. května)
7. Výstava výtvarného oboru ZUŠ  Výstava je otevřena od 17.5. do 27. 6. v Kulturním centru.
8. Vítězný everesting pro Šimonka na Pekláku  (15. a 16. května)
9. Barokní Noc kostelů v Dlouhé Třebové  (Pátek 28. května)


Bleší trh na Splavě po devítiměsíční pauze velmi úspěšný

Přálo i počasí, od pátečního dopoledne prošly areálem malířské firmy Pavla Kohoutka davy lidí a všichni měli z čeho vybírat.  Můžete se o tom přesvědčit i na fotografiích  ZDE a z akce připravujeme i video

Technická konference CZ LOKO proběhla on-line

Po loňské úspěšné premiéře se 27. května uskutečnila druhá Technická konference CZ LOKO. Vzhledem k epidemiologickým opatřením se uskutečnila v online přenosu na webu czloko.cz/online-konference-2021 Na konferenci vystoupili: Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic, Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo, Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu a Josef Gulyás, místopředseda představenstva a generální ředitel CZ LOKO.
Hlavní téma: ekologizace železniční dopravy a budoucnost železnice obecně. Společnost CZ LOKO zde navíc představila projekt virtuální reality Virtual depo. Další panely se věnovaly přípravě dopravců na požadované změny a požadavkům dopravců na výrobce kolejových vozidel.  Tématem byl také vztah Drážního úřadu a Evropského drážního úřadu a jeho postavení v celém systému železniční dopravy. Právě CZ LOKO investuje miliony korun do vývoje nových druhů pohonů lokomotiv a nedávno podepsalo smlouvu s italským dopravcem Mercitalia Rail na dodávku dvou DualShunterů 2000, jejichž pohon tvoří kombinace elektrické trakce a spalovacího motoru. Hlavní řečníci odborné konference, jejímž moderátorem je Ondřej Kubala, se sešli ve vysílacím studiu v Pardubicích.

Budoucnost železnice
Jaké jsou aktuální trendy na železnici?
Jak nás ovlivňuje EKOLOGIE? Které řešení je to správné?
Jak je připravena infrastruktura? Jak probíhá implementace ETCS?
Jaké jsou nároky dopravců na výrobce kolejových vozidel?
Kam kráčí CZ LOKO?
    Revoluční rok v železnici
    Jak ovlivňuje pandemie železnici?
    Co je Virtual depo od CZ LOKO?
    Jak se mění způsob komunikace v B2B?

 


Městská galerie Litomyšl se činí nabízí v červnu zajímavý program

Čtvrtek 10. června 17:30
Večer s galerií: Místa spojená s židovstvím v Litomyšli
Obrazy Josefa Voleského visící v městské galerii odhalují osudy vybraných židovských obyvatel meziválečné Litomyšle. Na místa spojená s jejich životy se podíváme spolu s Dagmar Burdovou, která se židovské kultuře v Litomyšli dlouhodobě věnuje. 
Sraz před domem U Rytířů (Smetanovo nám. 110) v 17:30 hodin.
 
Pátek 18. června 16:00
Procházka (s) městem Bydlení v Litomyšli II
V červnu se s oblíbeným tématem bydlení vrátíme do tzv. Masarykovy čtvrti. V hledáčku však tentokrát budou pouze domy bytové. Představíme se vůbec první nájemní dům v Litomyšli z roku 1921 od pražského architekta Bohumila Hypšmana, ale i rozsáhlejší sídliště s typizovanými cihlovými a panelovými domy, stavěná od padesátých let především pro zaměstnance tehdy nově zavedeného podniku Vertex.
Sraz před gymnáziem (T. G. Masaryka 590) v 16:00 hodin
 
Sobota 19. června 9:30–12:00
Výtvarná dílna: Výroba barev
Namíchejte si s námi barvy jako staří mistři a následně si jejich kvalitu ověřte vytvořením vlastní malby.
dům U Rytířů
 
Sobota 19. června 17:00–20:00 
Podvečerní kreslířský kurz mezi obrazy Josefa Voleského
Chcete tvořit a nevíte jak na to? V domě U Rytířů je pro vás vše potřebné připraveno. Stačí přijít, postavit se ke stojanu a pustit se do díla. Do světa profesionální kresby portrétů vás uvede lektorka Markéta Doležalová.  
dům U Rytířů
 
Čtvrtek 24. června 17:30
Večer s galerií: Komentovaná prohlídka v domě U Rytířů
Prohlídka výstavy Příběhy z obrazů Josefa Voleského s kurátorkou Zuzanou Tomanovou. 
dům U Rytířů


Novým předsedou VV FAČR se stal Petr Fousek 

Novým předsedou Výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky byl zvolen Petr Fousek. O jeho zvolení rozhodla Valná hromada v druhém kole hlasování, když obdržel celkově 106 hlasů. 
Osmapadesátiletý dlouholetý funkcionář při volbách na valné hromadě v Nymburce ve druhém kole hlasování porazil bývalého úspěšného reprezentanta Karla Poborského a ve funkci nahradí končícího šéfa Martina Malíka. Fousek získal 106 hlasů, jeho protikandidát 91 hlasů.
Volba předsedy podle očekávání dospěla do druhého kola. V tom prvním ani jeden z kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů v české i moravské komoře. Poborský podle předpokladů zvítězil v Čechách a jeho soupeř na Moravě. V druhém kole už rozhodl součet hlasů za obě komory dohromady.
Fousek získal na Moravě 55 ze 70 platných hlasů, zatímco jeho soupeř jen 15 hlasů. Poborský sice zvítězil v Čechách, ale 76 ze 127 hlasů mu ke zvolení nestačilo. Pro Fouska se totiž v české komoře vyslovilo 51 delegátů. Jeden hlasovací lístek byl neplatný.
„Chci poděkovat všem, kteří mi ve své volbě dali hlas, ale pochopitelně i těm, kteří se účastnili procesu, který tomu předcházel. Těm, kteří mě navrhovali a kteří mě oslovovali, abych do kandidatury vstoupil,“ uvedl Petr Fousek bezprostředně po vyhlášení výsledků. 
Takto vypadá nové složení Výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky:
Předseda: Petr Fousek
Místopředseda za Moravu: Jiří Šidliák
Místopředseda za Čechy: Jan Richter
Předseda řídící komise za Čechy: Martin Drobný
Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval
Členové za Čechy: Václav Andrejs, Tomáš Neumann, Rudolf Řepka
Členové za Moravu: Vladimír Kristýn, Radek Zima
Členové za ligu: Adolf Šádek, Dušan Svoboda 

Krytý bazén v Litomyšli až od září, na plovárně je napuštěn 25m bazén

Litomyšlská plovárna otevřela už v pátek  4. června, pro veřejnost je připravený 25metrový bazén, velký 50metrový se začne napouštět. Na plovárně se na konci května finišovalo s přípravami na novou sezónu, mimo jiné se posouvá o několik metrů směrem dovnitř areálu plot a pokračují práce na vybudování hřiště na pétanque. Již loni se v areálu objevily nové prolézačky či koš na basketbal, letošní novinkou bude stolní tenis a ve spolupráci s plaveckou školou připravují zaměstnanci v termínech 12.–16. července a 9.–13. srpna příměstský letní tábor, informace na webu www.bazen-litomysl.cz  Ceník plovárny zůstává zachován tak jako v loňském roce, s malou úpravou pro seniory, kterým bylo zlevněno celodenní vstupné na 70 Kč.
Zatímco plovárna bude přes léto otevřena, krytý bazén nikoliv. Vedení města projednávalo jeho případné otevření a to se z několika důvodů posouvá až na září letošního roku. Hlavním motivem jsou finance, město ročně doplácí čtyři miliony na úvěr, z něhož byl bazén postaven, dalších zhruba pět milionů činí provozní ztráta. Ta by se v případě souběžného otevření krytého bazénu a plovárny nadále prohlubovala, s ohledem na to bylo odsouhlaseno posunutí otvírací doby na září. Přes léto se v provozu bude provádět údržba prostor a strojů, při níž musí být vypuštěna voda. Na stejnou dobu jsou naplánovány také nutné opravy střechy bazénu, protože se ukázalo, že je v ní problém s kondenzací vody.
 
V Lanškrouně dokončují polikliniku

Stavbu lanškrounské polikliniky dokončili pracovníci o měsíc dříve oproti původnímu termínu. Následovat bude podle starosty města kolaudace, který by měla proběhnout 7. června. K užívání by poliklinika potom měla být od 15. června.