Českotřebovský deník 160/2021 (8/6)
Pozitivní zpráva pro hospodaření Vodárenské společnosti

Od letošního roku 2021 jsou zrušeny před dvěma lety zavedené poplatky za přímé vypouštění ředěných odpadních vod. Ty činily téměř dva miliony korun a negativně se projevily v kalkulaci ceny pro stočné.  Vodárenská společnost přichází i s další pozitivní zprávou a tou především podstatné zvýšení hladiny vody ve vrtech, vrty dokonce samovolně přetékají. Přináší to úsporu za el. energii. Ta je nyní navíc dražší než dříve. V předchozích letech byla hladina ve vrtech hodně hluboko....
 
Společnost Notable staví řadové rodinné domky na Parníku - kopci

Stavba je v sousedství firmy TB ložiska  v areálu bývalých kravínů státního statku.  Jde o lokalitu s velmi pěkným výhledem na město, komunikačně připojenou přes Grégrovu ulici  na obchodní zónu Česká Třebová. Rušivým momentem jsou zatím okolní stavby. 
Stavba je prováděna dodavatelsky včetně sítí. Investor postaví sítě a zkolauduje, potom je městská Vodárenská společnost odkoupí za 1 korunu a převezme je tak do své správy. Podobným způsobem převzala vodárenská společnost vybudovaný vodovod a kanalizaci pro lokalitu Hory, kde je však počet přípojek do systému omezen.
 
Společnost RYDO provede úpravy 6 stání pro kontejnery na tříděný odpad

Úprava míst pro kontejnery pro tříděný odpad“ - část 1. Jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce. Zahrnuje úpravu míst pro kontejnery na tříděný odpad v ulici Rybičkově, bratří Čapků,  nábřeží Míru, v Podbranské ulici, na Milíři a na sídlišti Lhotka u domu čp. 185. Jedná se o lokality, kde bylo stavební řízení nejjednodušší.  Předpokládaná hodnota veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce je do výše 284 695,49 Kč bez DPH. Nabídková cena byla odsouhlasena ve výši 284 695,49 Kč. bez DPH, resp. ve výši 344.481,54 Kč včetně DPH. V rozpočtu města je pro tento účel vyčleněno letos 500 tis. Kč,  budou tedy ještě řešeny další lokality, které mají složitější přípravu.
 
Počty žehů v krematoriu nad průměrem také v prvních 4 měsících roku 2021

V loňském roce se počet realizovaných žehů zvýšil na stanovený limit především díky zvýšenému počtu úmrtí v měsících listopad a prosinec, proto byl  limit roku 2020 překročen o 11% (realizováno 1129 spalů) . Tento trend pokračoval také v dalších měsících nového roku - v lednu až dubnu 2021. Teprve od května se snížil na běžné hodnoty. Ze stanoveného limitu vychází průměrná hodnota 80 žehů měsíčně, ale skutečný průměr v tomto období byl 147 žehů (maximum v březnu 176). Za tyto 4 měsíce realizovaný počet žehů  o dost překročil i pololetní hodnotu. A to byla v březnu odstávka na realizaci střední opravy kremační linky. Zřejmě už poslední, dále se počítá s tím, že kremační linka bude obnovena za nový modernější typ. (mm)
 
Týden sportu dětem chybí, školní výuka je důležitější

Právě chybějící počet vyučovacích dnů způsobený distanční výukou je důvodem pro nekonání letošního ročníku Týdne sportu. Bez účasti škol nelze Týden sportu udělat takový, jaký býval. Není to tedy nemožnost uspořádání veselice na náměstí. I když bylo rozhodnutí učiněno v I. polovině května, kdy ještě všechno vypadalo jinak, tak  je opravdu skutečným limitujícím faktorem to, že školy potřebují využít vyučovací dny tohoto školního roku až do samotného konce. Sportovat tedy mohou jen v mimoškolní době. Tím upravuji text z 6.června. Myslím však, že by uspořádání nějakého celoměstského sportovního dne v posledních dnech školního roku bylo zajímavým "náhradním řešením". Na parnické škole však budou mít děti volno, ve školní budově již zahajují stavební práce.  (mm)
 
Pavel Langhans bude mít na webu probit vlastní webovou stránku  

Pavel Langhans žije  nyní nějaký rok v Nekoři, ale duší je stále Českotřebovák a proto také čas od času uvedeme některý z jeho nových fórů, kterými nyní zásobuje především elektronický dikobraz.cz, kde patří mezi nejsledovanější autory. Bude velmi dobré, budeme-li mít možnost prezentovat také jeho další  výstupy a bude možné se také vrátit do bohaté historie jeho působení.  Proto se pro tento účel připravena nová samostatná webová stránka www.langhans.probit.cz .
Zatím zde ještě žádnou "velkou" náplň nenajdete, ale záměr je tady a stránka je zřízena jako zcela samostatná bez jakékoliv vazby na Českotřebovský deník, kde se jeho obrázky ztrácely mezi dalšími příspěvky. Současně bude ukazovat na  těsnou spolupráci Pavla Langhanse s elektronickým časopisem dikobraz.cz  a bude zde možné sledovat novinky, které zde publikuje.
Pavel Langhans (1945, Česká Třebová) je český kreslíř a ilustrátor. Přestože se vyučil nástrojařem, nikdy se tomuto řemeslu nevěnoval. Přitahovalo jej výtvarné umění. Ilustroval řadu knížek, např. Toulky minulostí Českotřebovska, Hudební brebty aneb perličky z říše hudby 1995, Škola hry na kytaru (1994), Krásná pasačka (1994), O bílé lišce (pohádky - 1991), Z minulosti Českotřebovska (1988) a další. První vtip otiskli Pavlu Langhansovi v „Našem vojsku“ a od té doby Získal novou zálibu ve vymýšlení a kreslení karikatur. Více než dvacet let pak uvádí své obrázky v nejrůznějších novinách a časopisech i na výstavách doma i v zahraničí. Do jisté míry vrcholem v této oblasti byl pro Pavla rok 1989, kdy byl pozván do Anglie k převzetí II. ceny mezinárodní výstavy kresleného humoru. Obrázky Pavla Langhanse byly i v roce 2000 součástí mezinárodní výstavy kresleného humoru pořádaného v Knokke-Heistu v Belgii při příležitosti fotbalového Mistrovství Evropy EURO FOOTBALL 2000.
Technika: Fixokresba (795 vtipů)
Perokresba (92 vtipů) - neuvedeno - (23 vtipů)
Barvy: Černobílé (747 vtipů)
Barevné (187 vtipů) - neuvedeno - (13 vtipů)
Nálada: - neuvedeno - (917 vtipů) Očekávání (8 vtipů)
 Vše podstatné najdete také na webové stránce https://dikobraz.cz/pavel-langhans

Placené parkování pro rezidenty na sídlišti Lhotka zatím nebude

Zatím se pro příští rok 2022 připravuje řešení pro centrum města, kde se  parkování pro rezidenty rozšíří na sídliště Trávník a jeho okolí, tedy např. Nové náměstí a přilehlé ulice. Zůstanou parkoviště označená pro krátkodobé stání pro nakupující v podobném rozsahu jako nyní.  Pro parkování bude upravena plocha po zbouraných domech čp. 800 a 801 v Kozlovské ulici. Nejdříve je třeba realizovat statické zajištění sousední budovy ZUŠ, po té bude provedena demolice a  vytvořena parkovací plocha, zatím bez finální úpravy. V příštím roce má být  zabráněno parkování v ulici Sadové tak, aby zde mohly bez problémů projíždět linkové autobusy. Plán pro placené parkování rezidentů na sídlišti Lhotka se zatím odsouvá.

Ústecký divadelní klub ožil

Po nucené covidové přestávce se vrací kultura také do divadelního klubu v suterénu Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí. Prvním letošním programem barevný koncert plný překvapení a nestárnoucích písní v podání Jana Hrubého TRIA provázaný smyčcovými tahy nezmara a sedmdesátníka Jana Hrubého.
V akustickém kvartetu se zpěvákem, klávesistou a kytaristou Ondřejem Fenclem, fenomenálním hráčem na keltskou harfu Seanem Barrym a hostujícím perkusistou Michalem Hnátkem představil matador českých bigbítových houslí průlet vším čím je a byl.
Došlo na mišíkovky, mertovky, instrumentálky anebo irské balady v uhrančivém podání Barryho či autorské písně Fencla.


V květnu vyjeli hasiči na našem okrese ke 178 dopravním nehodám

Požárníci z celého kraje zasahovali v květnu celkem u 51 požárů. Těch bylo nejvíce na Pardubicku, kde hořelo celkem devatenáctkrát. K dopravním nehodám pak během májových dnů vyjeli hasiči téměř stokrát. Nejméně se jich stalo ve Svitavách, hasiči zde zasahovali celkem sedmnáctkrát. Z celkového počtu 562 zásahů se jich 154 odehrálo na Pardubicku, 116 na Chrudimsku, na Svitavsku 114 a na Orlicku dokonce 178.
Jednou z největších událostí byl požár průmyslového objektu v Dolní Dobrouči na Orlicku. „Škoda byla vyčíslena na 20 milionů korun. Uchráněn byl majetek ve výši 400 milionů korun. V polovině května pak hasiči likvidovali také požár průmyslového objektu v Běstovicích. Tam byla škoda vyčíslena na 5 milionů korun. A jednotky hasičů likvidovaly na začátku května také požár zásobníku plynu bioplynové stanice v Dětřichově u Moravské Třebové.