Českotřebovský deník 161/2021 (9/6) 


Římskokatolická farnost - děkanství Česká Třebová Vás zve na
„POPOUŤOVOU“
MŠI SVATOU
 s hudebním
doprovodem
V KOSTELE SV. JANA NEPOMUCKÉHO
VE SKUHROVĚ
v neděli 20. června
od 16 hodin
 
Po mši následuje sousedské posezení u místního hostince.
Občerstvení a hudba je zajištěna.
 
FK Česká Třebová  pořádá
FOTBALOVÝ   NÁBOR pro chlapce a dívky
ročníky narození: 2014, 2015 a 2016.
 
Staň se součástí našeho týmu.
 
Přijď v pondělí 14.června v 16:00 hod.
na fotbalový stadion Pod Jelenicí v České Třebové.
Další trénink bude v pondělí 21.6. od 16:00 do 17:00 hod.
Pro bližší informace volejte: 731 449 500  p. T.Keprt  www.fkceskatrebova.cz

Pozor na  podvodníky 

Velkou oblast pro aktivitu podvodníků dává internet.  Popišme  co se může snadno stát.  Máte doma věc, kterou už nepotřebujete, ale je užitečná a třeba i dobře prodejná. K tomu jsou přece např. internetové bazary.  A tak dostanete nabídku na odkoupení této věci, kde se zájemce představí pod nějakým vymyšleným jménem na vymyšlené adrese což běžně nemusíte poznat, nemůžete si lustrovat zda zde opravdu bydlí, nebo zda to je kamufláž, zda třeba nebydlí u své tety.  Nabídka vypadá seriózně. O zboží nakonec nepřijdete, protože on o něho vlastně nemá vůbec žádný zájem. Přislíbí osobní odběr nebo odběr přes prostředníka a zaplatí údajně dopředu. Platba bude tedy na účet. Bude platba kartou a "zájemce" to zařídí tak, že když si máte jít dle jeho pokynu vyzvednout peníze, tak Vás systém přesměruje tak, že máte zadat  číslo a podrobnosti o své platební kartě. Peníze žádné nezískáte, ale účet Vám tento podvodník dokonale vybílí! Pozor na takové "platby"!!! (mm)

Jaká byla návštěvnost krytého plaveckého bazénu v letech 2003 - 2020

Největší návštěvnost byla po rekonstrukci bazénu v roce 2005 (156 009), kdy byla bazénová vana obložena nerezovým plechem. Vůbec nejvyšší měsíční návštěvnost je evidována v březnu 2005, kdy do bazénu přišlo nebo přijelo 22017 návštěvníků. V posledních letech to je tak tříměsíční hodnota. V předchozím roce 2004 byla tříměsíční odstávka, kdy se po létě otevřel bazén až během prosince 2004.  V té době nebyla v okolí žádná konkurence, nebyly bazény v Litomyšli, ve Svitavách ani v Ústí nad Orlicí. To se během let změnilo a tím je vysvětlen pokles návštěvnosti. Delší než celoměsíční odstávka byla ještě v září a v části října 2016. V posledních letech stojí za to připomenout zvýšení návštěvnosti v roce 2019. Loňský rok je již opět poznamenán vládními opatřeními  proti šíření koronaviru a to vysvětluje malý počet návštěvníků v roce 2020 (zatím nejméně 50669 návštěvníků). V roce letošním měl bazén nulovou návštěvnost v prvních pěti měsících roku, první návštěvníci sem mohli přijít až  4. června 2021. Lépe to tedy nedopadne...

Snižování návštěvnosti se nedá kompenzovat zvyšováním vstupného, důsledkem je stále rostoucí provozní ztráta., kterou Eko Bi dosud hradí ze zisku dalších divizí, zejména ze skládkování. Navíc dožívají postupně různé technologie což vyžaduje zvýšené finanční prostředky na investice a opravy. Eko Bi se snaží zajistit tyto prostředky netradičním způsobem. Tak např. nutnou investice do systému vytápění za 3,5 milionu korun, naplánovanou na letošní rok vyřeší  vybudováním kogenerační jednotky ve spolupráci s ČEZ Energo. Místo velké jednorázové investice bude Eko Bi hradit pouze poskytované služby, tedy z odběr tepla.
Letní provoz krytého bazénu je překvapivě živý, jedná se vždy o čísla nad průměrem každého roku. Také proto, že zde je prakticky celodenní provoz pro veřejnost a to plných 7 dnů v týdnu.  A pokud se léto příliš nevydaří, tak je to poznat právě na růstu návštěvnosti. Bylo tomu tak i v loňském roce, přesto, že ne každý měl k návštěvě bazénu plnou důvěru, obavy z šíření infekce nebylo možné kompenzovat očkováním nebo testováním. Do počtu návštěvníků nejsou započítání účastníci plaveckých kurzů, závodníci, plavecká škola atd. (mm)

Nově vznikl spolek Pečovatelka domů, z.s.  

Má sídlo v Ústí nad Orlicí na ulici Antala Staška a podle dokumentace zahájil činnost prakticky před několika dny, registrace je u krajského soudu 17.5. 2021. . A jeho práce není omezena jen na Ústí nad Orlicí, inzeruje také svoje služby poměrně neurčitě také v České Třebové.  Svoje služby spolek také nabízí v Brně. Pořádné informace, zatím vlastně vizi cesty, kterou se chce nový spolek ubírat uvádí na svých webových stránkách. Když to shrnu, tak chce zajišťovat služby poměrně široké: pečovatelka domů - asistentka domů - úklid domů - kutil domů....  .Více na https://www.pecovatelkadomu.cz/ (Ceník není uveden)
Zde se dočtete:

Pečovatelka domů z.s. je nová terénní pečovatelská služba, která se zaměřuje převážně na Jihomoravský a Pardubický kraj. Na začátek se soustředíme především na Brno a okolí a Ústí nad Orlicí a okolí.

Nabízíme klientům tyto služby: Základní sociální poradenství Pečovatelka domů Asistentka domů Úklid domů Kutil domů

U klientů provádíme tyto úkony:

Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu

Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu,

Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy,

Pomoc při zajištění chodu domácnosti,

Základní sociální poradenství, Pomoc při uplatňování práv, opravných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí,

Nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a další činností vedoucích k sociálnímu začlenění.


Turistické noviny z Východních Čech mají nový kabát!

Jak si užít léto a podzim roku 2021 v Pardubickém a Královéhradeckém kraji? Aktuální Turistické noviny z Východních Čech vám mohou být skvělou inspirací při plánování letních a podzimních výletů i dovolených.
„25. vydání Turistických novin je mimořádné v tom, že jsme se jim při této příležitosti rozhodli dát nový kabát. Věříme, že modernější tvář novin čtenáři ocení, stejně jako spoustu užitečných rad a tipů na výlety či zajímavosti z různých koutů Pardubického a Královéhradeckého kraje,“ konstatoval Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport, cestovní ruch a informatiku.
Jako obvykle v novinách najdete pozvánky do atraktivních lokalit i na plánované akce ze všech turistických oblastí východních Čech. „V nejnovějším vydání vám přiblížíme místa, kde objevíte skryté poklady i příběhy či krásy současných i dávných řemesel. Budete moct nahlédnout do života našich předků nejen na hradech a zámcích nebo vám poradíme, kam se vypravit do přírody či za zvířátky. Ukážeme vám, kde se pokocháte kouzelnými výhledy a pohledy, kde otevřete pokladnici zážitků nebo kde si užijete velkou porci zábavy a adrenalinu,“ poznamenala Alena Horáková, ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy.
Podle jejích slov jsou tipy určeny všem – jednotlivcům, párům i rodinám. „Snažili jsme připravit takový obsah novin, který by zaujal a přinesl inspiraci všem generacím,“ podotkla Alena Horáková a dodala, že v Turistických novinách tradičně nechybí ani Hrací karta k oblíbené soutěži Cyklopecky. I v tomto roce budou moci její účastníci vyhrát mnoho atraktivních cen.
„Máme velkou radost z toho, že díky zlepšené epidemiologické situaci můžeme opět přijít i s pestrou nabídkou nejrůznějších akcí a festivalů. Přesto však raději doporučujeme si u pořadatelů předem ověřit, zda a za jakých podmínek se konají,“ upozornil Alexandr Krejčíř. 
Turistické noviny z Východních Čech vychází v nákladu 80 tisíc korun a díky vkladu do vybraných periodik se dostanou do rukou čtenářů po celé republice. Zastavit se pro ně můžete také v turistických informačních centrech Pardubického kraje nebo je prolistovat i elektronicky na webu www.vychodni-cechy.info/turisticke-noviny-leto-podzim-2021/.
Také na tomto vydání spolupracovala Destinační společnost Východní Čechy s Královéhradeckým krajem, konkrétně s tamní Centrálou cestovního ruchu. Obsah novin opět tvořila redakční rada sestavená se zástupců všech turistických oblastí obou krajů, aby byl co nejvíce aktuální a přitažlivý.
 

Bezpečnostní rada zasedala častěji než rada krajská... 

Adrenalinové sporty zaměstnávají krajské záchranáře. Areály musí být připravené poskytnout profesionální pomoc.
Ve skladu Krajského ředitelství policie Pardubického kraje v Opočínku, který se stal v minulém roce ostře sledovaným areálem z důvodu distribuce a uskladnění osobních ochranných pomůcek, se ve středu uskutečnilo řádné jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje po krajských volbách. Bezpečnostní rada se však v různých obměnách scházela na mimořádných jednáních spojených s distribucí roušek a respirátorů, vývojem pandemie či očkování.
„V loňském roce by se dalo říci, že bezpečnostní rada zasedala častěji než rada krajská, protože především v prvních dnech a měsících po vypuknutí koronavirové pandemie jsme se scházeli bez ohledu na denní či noční dobu, soboty či neděle. V souvislosti s procesem očkování jsme postupně z bezpečnostní rady, ve které jsou ředitelé složek IZS, veterinární správy, hygieny či krajského vojenského velitelství, vyčlenili pracovní skupinu pro vakcinaci, které se vzhledem ke svému složení může scházet operativně. Nyní je to minimálně jednou týdně,“ uvedl předseda bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický.
Součástí pravidelných jednání bezpečnostní rady jsou zprávy jednotlivých složek a organizací. V rámci bloku ředitele Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igora Paara byla debata o pokrytí kraje výjezdovými základnami. „V letošním roce jsme vzhledem k otevření nové budovy ve Vysokém Mýtě navýšili počet posádek o jednu. V červenci se přesuneme do nového sídla také na Seči, což nám umožní mít v celé oblasti Ronovska a Třemošnicka posádku s nepřetržitým provozem,“ řekl Igor Paar, který hovořil také o systému takzvaných first responderů, které záchranáři využívají například v lokalitách, kde mají obvykle delší dojezdové časy. „Spolupracujeme například s dobrovolnými hasiči, kteří si pořizují automatizované externí defibrilátory do svých výjezdových vozidel a jsou tak po nezbytném proškolení připraveni poskytnout nezbytnou pomoc,“ doplnil Paar.
Hejtman Martin Netolický se zajímal o výjezdy směřující do sportovních areálů, které se zaměřují na adrenalinové sporty. „Sám jsem byl svědkem několika zranění v průběhu uplynulého víkendu v jednom z areálů, kde byl připraven tým záchranářů zajištěných přímo areálem. Zranění se však neobešlo bez zásahu záchranné služby. Vzhledem k rozvoji adrenalinových sportů bychom se měli zaměřit na to, aby tyto areály byly schopné v případě zranění poskytnout profesionální pomoc, jelikož se jedna často o místa, kde není stanice Horské služby a naše týmy by mohly podle charakteru zranění vyjíždět o víkendu opakovaně, což by mělo vliv na jejich další práci,“ řekl hejtman Martin Netolický.