Českotřebovský deník 162/2021 (10/6) 
Spolek od svaté Kateřiny opět zve na tradiční "Co rádi jíte" 

Vážení občané, dovolujeme si vás upozornit, že spolek od svaté Kateřiny vás zve na oblíbenou akci pod názvem „Co rádi jíte“. Akce se koná v sobotu 12. 6. 2021 v Chalupě u kostelíčka od 11:30.
V nabídce tentokrát budou:
-   Kančí pečeně, knedlík, zelí
-   Nakládané řízky, brambor
-   Vepřové závitky na smetaně, knedlík
-   Přehejbáky se švestkami    
Více informací naleznete na webu www.spoleksvk.8u.cz.                              
                                                                                                  Těšíme se na Vaši návštěvu !

Ulice U Podhorky bude k nepoznání

V ulici U Podhorky si sousedé užili v minulých letech spoustu strastí, způsobených především dlouhodobě užívanou objížďkovou trasou při rekonstrukci mostu v Lidické ulici a ulice Podbranské. Zvýšená zátěž se podepsala na stavu objížďkové komunikace. Navíc se zde realizovala velká oprava vodovodu a kanalizace. To bylo provedeno v letošním roce a nyní se již provádí definitivní úprava  povrchu komunikace. 
Investor rekonstrukce Podbranské, tedy Pardubický kraj sdružil prostředky s městem a Vodárenskou společností a výsledkem je velká obnova povrchu vozovky v celé její šířce. Ulice a její uživatelé si opravdu toto zaslouží.  Úpravu si zaslouží i další úseky, uvidíme, na co budou stačit finanční prostředky. Dnes se na ulici pokládal definitivní asfaltový koberec, bylo zřejmé, že to MADOS "umí". O kvalitě tedy nemusíme pochybovat.  Sousedé zde bydlící ovšem mají obavy, aby se  tento nový povrch opět nezničili  další plánovanou obnovou sítí.  A hovořili hned potřebě rekonstrukce plynovodu. Nic o tom nevím, takže nechci strašit, ale dobře vím, že majitelé sítí jsou nevyzpytatelní. Připomeňme jen potřebu rekonstrukce plynovou v Podbranské,  kde se ji prosadit nepodařilo...

Nová výstava v muzeu, pozvánka na strašidelnou stezku

  • Léto je tady. Je to zřejmé z dnešního zahájení letní výstavy v městském muzeum a také z další letní akce, pterou připravilo městské muzeum především pro rodiny s dětmi. Strašidelná stezka bude již brzy  - 25. června 2021


  • Římskokatolická farnost - děkanství Česká Třebová Vás zve na
    „POPOUŤOVOU“ MŠI SVATOU s hudebním doprovodem
    V KOSTELE SV. JANA NEPOMUCKÉHO  VE SKUHROVĚ
    v neděli 20. června  od 16 hodin
    Po mši následuje sousedské posezení u místního hostince. Občerstvení a hudba je zajištěna.

    Změna jízdního řádu od 14. června 2021

    Změna se v podmínkách našeho města projevuje především ve vlakových jízdních řádech tratí 010 a Česká Třebová - Kolín a trati 260 Česká Třebová - Brno. Změněné jízdní řády uvádím na následujících odkazech: 
    Změna jízdního řádu na trati 010 Česká Třebová - Kolín
    Změna jízního řádu  na trati 260 Česká Třebová - Brno
  • Změny v autobusových jízdních řádech v Pardubickém kraji nejsou avizovány, v Královéhradeckém kraji jsem změny zaznamenal.


  • Modernizace a dostavba nemocnice Rychnov nad Kněžnou

    Příští rok by Královéhradecký kraj mohl zahájit modernizaci a dostavbu nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Financování projektu za více jak 850 milionů korun schválila rada kraje. Jednat o něm budou ještě zastupitelé. Na investici v minulosti přislíbil přispět stát 300 miliony korun.
    Rychnovská nemocnice zajišťuje zdravotnickou péči pro oblast s minimálně 80 tisíci obyvateli. Je důležitou součástí krajské zdravotnické sítě a tuto investici, která sjednotí její provoz, potřebuje.
    „Před šesti roky se vláda usnesla, že na projekt modernizace rychnovské nemocnice kraji přispěje 300 milionů korun. V posledních měsících intenzivně jednáme s premiérem, ministryní financí a dalšími zástupci vlády, a proto pevně věřím, že stát své slovo dodrží a přislíbené finance kraji poskytne,“ uvedl hejtman Martin Červíček.
    V rámci projektu kraj hodlá přistavět nový pětipodlažní pavilon s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí a také zmodernizovat tři ze sedmi podlaží stávajícího pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice (DIGP). Obě budovy budou vnitřně propojeny. Tím vznikne jeden funkční celek, který bude optimálně využívat stávající personální kapacity bez potřeby jejího navýšení.
    „V současnosti má projekt vydané stavební povolení a připravena je i kompletní projektová dokumentace, za kterou kraj zaplatil 24,4 milionu korun. Za předpokladu, že krajští zastupitelé financování projektu schválí a kraj obdrží vládou přislíbené finance, jsme připraveni zahájit stavební práce již v roce 2022. Zároveň se ale připravujeme i na variantu, že nám stát dotaci neposkytne a budeme muset hledat další finanční zdroje pro tento projekt, jehož předpokládané náklady přesahují 850 milionů korun,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.
    Administraci, přípravu a realizaci projektu zajišťuje oddělení průmyslových zón krajského Centra investic, rozvoje a inovací. Projekt je součástí třech usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se stát zavázal již v roce 2015, kdy vzniklo Memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem.
    Spádová oblast Nemocnice Rychnov nad Kněžnou má více než 80 tisíc obyvatel. Nedaleko se nachází rekreační oblast Orlických hor i nejvýznamnější průmyslová zóna v kraji Solnice-Kvasiny  s 12 tisíci zaměstnanci.


    Mladkov buduje areál pro požární sport

    Městys Mladkov se stal cílem čtvrteční cesty hejtmana Martina Netolického a radního pro školství Josefa Kozla. Tamní sportovní areál chce vedení městyse společně s krajským sdružením dobrovolných hasičů kompletně zmodernizovat tak, aby se z něj stalo centrum požárního sportu pro celý okres Ústí nad Orlicí.
    „V Mladkově funguje areál pro požární sport, který je z pohledu okresního sdružení dobrovolných hasičů de facto centrem pro pořádání větších soutěží pro více jak tisíc lidí. Snahou vedení městyse a krajských dobrovolných hasičů je zmodernizovat celý areál včetně zázemí pro sportovce či nové tartanové dráhy místo stávající škvárové,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Podle radního pro oblast školství je nutné hledat cesty možného spolufinancování například z Národní sportovní agentury. „Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska si musí definovat, zda má areál potenciál z celorepublikového pohledu a následně můžeme jednat také se Sdružením sportovních svazů a následně s vedením Národní sportovní agentury. Bez této podpory by se musel projekt upravit či rozdělit na několik etap,“ řekl Josef Kozel, který působil také jaké předseda Českého svazu hokejbalu a zasedal také v Českém olympijském výboru. „V případě podpory centrálních orgánů, celorepublikového sdružení, krajského sdružení a samotné obce bychom mohli v rámci krajských prostředků, které máme na podporu dobrovolných hasičů, dílčím způsobem také pomoci,“ doplnil hejtman Martin Netolický, který má ve své gesci rozpočet a finance kraje.


  •