Českotřebovský deník 163/2021 (11/6)
Nové video Českotřebovského deníku:
Červnové bleší trhy  překonaly očekávání. Další budou před Vánoci

Video v plné velikosti ZDE
Českotřebovský  Bleší trh U malířů se konal po devítiměsíční pauze. Bylo to již 16. pokračování seriálu, který sí dává za cíl dvakrát ročně nabídnout veřejnosti zajímavosti, které jinde neseženete. Prostranství na Splavě, ležící na frekventované pěší zóně dává zdejším trhům kolorit, který nelze docílit ve Třebové kdekoliv jinde.
Pavel Kohoutek se svými kamarády se na trh vždy dlouho připravuje a snaží se zajistit co nejbohatší nabídku. Jeho záliba se zamlouvá spoustě lidí, kteří sem chodí pravidelně hledat to, co jinde prostě koupit nemůžete, další zase přináší vlastní artefakty - exempláře, pro které nyní nemají uplatnění a nemají je kde skladovat. Přitom druhým mohou chybět nebo přinášet radost. Sortiment nabízeného zboží je opravdu velmi široký.
Prostory trhů byly i letos v červnu rozšířeny i o prostor sousední Vinotéky. Další trhy Pavel Kohoutek plánuje na předvánoční období. Bylo tomu tak vlastně už loni, ale koronavirová pandemie a s ní spojená vládní nařízení takovou akci neumožnila. A tak můžeme doufat, že letos to už bude jinak a taková omezení se už zpátky nevrátí.
Na červnových trzích jsme se mohli přesvědčit, že českotřebovský Bleší trh na Splavě se stal  vyhledávaným i v okolním regionu. 
Video si můžete pustit také přes QR kód

Absolventi gymnázia dostali maturitní vysvědčení  

1) "Pod střechou" - v učebně biologie (8.A oktáva - fotografie nahoře) 
2) Na krásně upravené školní zahradě  (4.C - o hodinu později - fotografie dole)
Proměnlivé počasí s odpoledními bouřkami zasáhlo a tak se předávání maturitních vysvědčení v oktávě nemohlo konat na gymnaziální zahradě, ale v přízemí budovy v učebně biologie. O hodinu později se počasí ustálilo, vyjasnilo se a tak se už mohla slavnost předávání maturitních vysvědčení pro  čtyřleté studium již mohla uskutečnit na upravené školní zahradě.  Akce se podobně jako v předchozích deseti letech zúčastnil také hejtman Pardubického kraje  Martin Netolický. Byl zde nejen jako zástupce zřizovatele, ale také jako absolvent školy. Připomněl, že svoje maturitní vysvědčení získal tehdy v obřadní síni  českotřebovské radnice před 20 lety v roce 2001. A nakonec bylo vzpomenuto, že  kulaté výročí spojené s předáním maturitního vysvědčení na této škole si letos uvědomuje také ředitel školy Josef Menšík, který zde maturoval v roce 1986. Předání vysvědčení  nakonec dobře dopadlo, žádné neuplavalo do blízkého zahradního jezírka (jako v loňském roce) a slavnost se podařilo stihnout ještě do příchodu další bouřky a s ní spojené přeháňky. Z předání maturitních vysvědčení v  obou  maturitních třídách připravil Českotřebovský deník fotoreportáž, fotografie Luboš Kozel a Milan Mikolecký. Více najdete ZDE  Ze slavnosti připravíme také krátké video. (mm)

Z centra - Beseda s Lukášem Vašinou  - neděle 13.  června od 18 hodin

Premiéru pořadu a po té videozáznam najdete na odkaze https://youtu.be/GoMNTJCVqgI

V Ústí otevřeli aquapark

Od pátku 11. června je otevřen areál letního Aquaparku v Ústí nad Orlicí. Návštěvníci se musí prokázat potvrzením, že v posledních 180 dnech prodělali covid-19 nebo že má 22 dní od uplynutí očkování první dávkou nebo ukončené očkování.
Pro vstup může předložit negativní výsledek RT-PCR testu, který není starší než 7 dnů, negativní výsledek antigenního testu, který nesmí být starší než 72 hodin či se prokázat negativním antigenním testem určeným pro sebetestování v zaměstnání, který nesmí být starší než 72 hodin – dokládá se potvrzením zaměstnavatele nebo čestným prohlášením.
V případě testování dětí může zákonný zástupce doložit, že dítě bylo negativně testováno ve škole – dokládá se čestným prohlášením, podmínku testování nemusí splňovat děti do 6 let. Případně lze využít vlastní test k samotestování na místě, testy na protilátky se neuznávají. Kapacita areálu je 1.200 osob. Aktuální teplota vody ve velkém bazénu 21 °C, v malém bazénu 36 °C. Vstupné až do konce června podle ceníku pro vedlejší sezónu.

FOTBALOVÝ NÁBOR pro chlapce a dívky

Ročníky narození: 2014, 2015 a 2016.
Staň se součástí našeho týmu.
Přijď v pondělí 14.června v 16:00 hod.
na fotbalový stadion Pod Jelenicí v České Třebové.
Další trénink bude v pondělí 21.6. od 16:00 do 17:00 hod.
Pro bližší informace volejte: 731 449 500  p. T.Keprt  www.fkceskatrebova.cz

SANEP měřil důvěru hejtmanů - největší důvěru mají Martinové                   

Červnový průzkum zaměřený na hodnocení zvolených představitelů čtrnácti územně samosprávných celků – krajů (mezi něž patří i hl. město Praha) ukazuje, že nejlépe si i nadále vede hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS).
Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) je na prvním místě s aktuálním ziskem 45,3% kladných hlasů. Zdá se, že se Kubovi podařilo navázat na jeho předešlou dlouholetou a úspěšnou politickou kariéru ať už v regionální či celostátní politice, kdy svého času zastával funkci ministra průmyslu a obchodu a byl prvním místopředsedou občanských demokratů. Po loňských úspěšných krajských volbách, kdy se stal šéfem jihočeského regionu, byl zároveň zvolen předsedou Asociace krajů ČR.
Za jihočeským hejtmanem se pak na druhém místě umístil s aktuálním ziskem 44,5% kladných hlasů hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který se koncem loňského roku stal hejtmanem tohoto kraje již po třetí. Oproti dubnu letošního roku si Půta polepšil v aktuálním měření o 0,4 procentního bodu.
Třetí místo pomyslného žebříčku hodnocení představitelů územně samosprávných celků obsadil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který aktuálně získal od obyvatel svého kraje v souhrnu 39,6% kladných hlasů. Oproti dubnu si tak polepšil o 1,1 procentních bodů.
Čtvrtou pozici důvěryhodnosti obsadil hejtman Královéhradeckého kraje a též bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), kterému dali aktuálně obyvatelé tohoto kraje v souhrnu 39,2% kladných hlasů.
Na dalších pomyslných příčkách se pak umístili: jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) se ziskem v souhrnu 37,8% kladných hlasů / hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) se ziskem v souhrnu 35,4% kladných hlasů / středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) se ziskem v souhrnu 35,2% kladných hlasů /olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) se ziskem v souhrnu 34,8% kladných hlasů / ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) se ziskem v souhrnu 32,9% kladných hlasů / hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) se ziskem v souhrnu 31,1% kladných hlasů / hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS) se ziskem v souhrnu 30,2% kladných hlasů / karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA) se ziskem v souhrnu 21,5% kladných hlasů a primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) se ziskem v souhrnu 21,1% kladných hlasů.
Na posledním místě se pak umístil se ziskem pouhých 19,9% kladných hlasů zlínský hejtman Radim Holiš (ANO).  

Česko-americká spolupráce hledá svoji další cestu v Pardubickém kraji         

Radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř jednal s ředitelem Czech American TV Johnem Honnerem o pokračování vzájemné spolupráce. Pardubický kraj s česko-americkou televizí spolupracuje už několik let.  Televize nejen americkým divákům představuje krásy České republiky a do svého vysílání pravidelně zařazuje dokumentární filmy o našem kraji.
„Už v minulých letech jsme se přesvědčili o tom, že tato spolupráce má smysl. Bohužel jsme byli v letošním roce nuceni snížit finanční prostředky na podporu propagace Pardubického kraje. Snažíme se teď ale najít finance i jinde – tak, aby spolupráce mohla pokračovat stejně jako doposud,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní pro cestovní ruch.
CATVUSA je televizní stanice, která před 10 lety vznikla v Chicagu a nabízí nekomerční dokumentární pořady o českých regionech, městech a památkách. Nejen že v reportážích představuje turistické zajímavosti, ale snaží se divákům přiblížit i tradice, kulturu či historii. To vše přispívá ke zviditelňování českých regionů a jejich turisticky atraktivních destinací. Vysílá do 2, 5 milionu domácností v 60 městech po celých Spojených státech. Sledovanost má ale také v Kanadě, Austrálii, Anglii a v Rusku.
Kraj ocenil talentované žáky, kteří během pandemie ve školním roce nezaháleli

Loňský rok nebyl zcela běžným školním rokem - výuku zásadním způsobem ovlivnila pandemie koronaviru. Někteří žáci se však i přes ztížené podmínky distanční výuky odhodlali zúčastnit soutěží nebo olympiád, kdy se jim podařilo dosáhnout mnoha úspěchů v rozmanitých oborech. Těmto žákům kraj ve středu v rámci ocenění Mladý talent Pardubického kraje 2020 předal ceny na slavnostním vyhlášení, které se konalo na nádvoří pardubického zámku.
„Ocenili jsme celkem 23 talentovaných žáků ze základních a středních škol, kteří byli odměněni drobnými dárky a diplomy, které vytvořili žáci ze Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí. Jsem moc rád, že se nám podařilo vyzdvihnout děti, které podnikají aktivity nad rámec běžné výuky. V krásném prostředí pardubického zámku měli příležitost z pódia za účasti veřejnosti, svých blízkých a ředitelů škol představit, jakému oboru se věnují, proč je to baví a v čem vynikají. Je důležité jejich úspěchy připomínat, mohou být inspirací i pro své vrstevníky,“ myslí si krajský radní pro školství Josef Kozel, z jehož rukou žáci cenu převzali.
Mladými talenty jsou každoročně vyhlašováni žáci, kteří získali vynikající umístění v celostátních a mezinárodních soutěžích, pracovali na úspěšných projektech a dosáhli výrazných úspěchů v humanitním, přírodovědném, technickém, uměleckém nebo sportovním oboru. Celkem 6 žáků obdrželo pamětní list za vynikající umístění v soutěži, zbylí žáci získali hlavní cenu Mladý talent Pardubického kraje v kategorii středních škol. V kategorii pro základní školy se letos cena neudělovala.
Na rozdíl od předešlých let se akce konala venku na nádvoří Zámku Pardubice. Oceněným i všem zúčastněným zahrál Pavel Callta se svou kapelou. Partnery akce jsou Správa a údržba silnic Pardubického kraje a firmy Foxconn a Enteria.


Očkovací kamion  urychlí vakcinaci na nejexponovanějším místě v Pardubicích

Od pondělí 14. června bude celý týden přistaven u budovy Sokola Pardubice I očkovací kamion, který urychlí čekání registrovaných zájemců o očkování v sále Jana Kašpara v budově krajského úřadu. Registrovaní budou informováni o změně místa očkování pomocí SMS zprávy a následně si po obdržení PIN 2 budou moci zvolit termín od 14. do 18. června. Kamion by mohl v týdnu očkovat až čtyři tisíce lidí.
„Ve spolupráci s organizací Podané ruce chceme zkrátit čekání na vakcínu v nejexponovanějším místě, kterým je sál Jana Kašpara. Díky očkovacímu kamionu bychom měli být v příštím týdnu schopni proočkovat na tomto místě tři až čtyři tisíce zájemců, kteří jsou nyní registrovaní na krajský úřad a čekají na PIN 2. Důležité je, že se nemusí nijak přeregistrovat, ale obdrží SMS zprávu, ve které budou o této změně informováni. Následně jim přijde PIN 2 již s nabídkou volných termínů do očkovacího kamionu,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Pro snadnější orientaci posílíme navigační systém a u budovy Reálky budou navíc připraveni pracovníci krajského úřadu, kteří s případným nasměrováním k budově Sokola pomohou,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Zájemci budou přesouváni do kamionu dle věku. „Prioritně začneme přesouvat registrované o očkování sestupně ve věku do 40 let a následně budeme pokračovat k mladším dle kapacit kamionu. V první fázi chceme takto přesunout dva tisíce registrovaných,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že podle potřeby budou přesouvání zájemci také z Chrudimi. „Přímá registrace do kamionu prostřednictvím rezervačního systému nebude umožněna. K rezervaci termínu se tak dostanou pouze ti, kteří jsou zaregistrovaní do sálu Jana Kašpara, jehož kapacity navýšíme od příštího týdne na pět očkovacích linek,“ doplnila náměstkyně Matoušková.
Očkovací kamion, který provozuje společnost Podané ruce, bude umístěn před budovou Sokola Pardubice I v Jiráskově ulici. „Naše budova je v docházkové vzdálenosti od krajského úřadu a disponujeme také potřebným zázemím. Proto je pro nás naprostou samozřejmostí vyjít kraji vstříc a poskytnout naše prostory pro očkování,“ uvedla tajemnice a jednatelka Sokolské župy Východočeské – Pippichovy a krajská zastupitelka Lenka Pařízková.
Kamion zahájí svůj provoz v pondělí 14. června v 9 hodin. V dalších dnech bude očkovat od 8:30 do 18:30.