Českotřebovský deník 165/2021 (13/6)
NOVÉ VIDEO ČESKOTŘEBOVSKÉHO DENÍKU:
Noví maturanti gymnázia slavnostně vyřazeni ve škole i na zahradě

 Plná velikost videa ZDE
Počasí umožnilo, aby se alespoň druhá slavnost předávání maturitního  vysvědčení pro třídu 4 C čtyřletého studia uskutečnila podle původního scénáře na upravené školní zahradě. Maturanty vedla k maturitě třídní učitelka Jarmila Petrová. Za zřizovatele školy vystoupil  také hejtman Martin Netolický, také absolvent zdejší "alma mater". U předávání maturitních vysvědčení byl letos již podesáté.   Na jeho vysvědčení je však datum o dvacet let starší, tehdy mu jej předával právě Josef Menšík současný ředitel, tehdy ve funkci třídního učitele. 
Ředitel školy Josef Menšík ve svém vystoupení poděkoval za svědomitou přípravu všem maturantům, jejich rodičům, také on připomněl složité podmínky,  které museli všichni zvládnout. Potom předal vybraným absolventům odměny za reprezentaci školy, dosažené úspěchy na odborných i sportovních soutěžích a za vynikající prospěch. Odměny zajistil Spolek gymnázia.  Mimo maturitní vysvědčení si absolventi odnášeli také dárek od Pardubického kraje.
Všichni řečníci se shodli na tom, že maturita je zkouškou dospělostí, ale je jen první z mnoha dalších zkoušek, kterou budou ve svém životě  absolvovat. Vyslovené přání bylo jednotné - aby nebylo třeba řešit školní přípravu pouze distančním způsobem

V pondělí 14. června zasedá zastupitelstvo města 

Jednání se uskuteční opět ve velkém sále Kulturního centra, již počtvrté za sebou.  Na programu jsou především majetkové záležitosti, mezi které je zařazena také privatizace obytného souboru "jezevčík". O prodeji tohoto souboru se diskutovalo již na dubnové schůzi, kdy byl schválen záměr prodeje. Mezitím byly upřesněny podmínky prodeje a  nově byla upřesněna formulace poskytnuté slevy z ceny vyjádřené znaleckým posudkem. Nabyvatelem tohoto obytného souboru se 70 byty bude vznikající  bytové družstvo "Jezevčík".  V radě města byly projednány všechny došlé připomínky a byly konzultovány s budoucími nabyvateli  této nemovitosti.
Na jednání bude také projednáno a schváleno hospodaření města v loňském roce 2020 a první změna rozpočtu města na rok 2021, která reaguje na potřeby města po schválení základní verze rozpočtu v únoru t.r.  Zahrnuje také nově získané dotační tituly.  Na programu je také projednání dotací do oblasti sociální.
 
SKB Česká Třebová pořádá nábor malých baskeťáčků:
Za vyzkoušení nic nedáte! 

Pro všechny zájemce jsou dveře otevřené až do konce června, kdy budou seznamovací setkání probíhat. Děti se budou věnovat především pohybovým hrám a budou si zvykat na prostředí tělocvičny a na nový kolektiv. Nic není závazné a jde především o to, aby děti odcházely z tréninku s úsměvem na tváři a těšily se na příští týden.
Přijďte se s dětmi podívat - Za zkoušku nic nedáte :-)  Přijímáme jak děvčata, tak chlapce 
Bližší info na tel. 723 036 371 Trenéři jsou odborně vyškolení s licencí TVB  TB-I  TB-II a TB-III

Dále potřebujeme posílit tým chlapců ročníku 2009 - 11. Přijďte zkusit každé úterý a čtvrtek od 16:30 - 17:30. Také tým našich děvčat (roč.2005-2007) požaduje další posily. Požadujeme sportovně založené hráčky se spolehlivým přístupem k tréninkům.


K parkování na sídlišti Lhotka

V Českotřebovském deníku 160/2021 (8/6) jsem se dočetla o tom, že "placené parkování pro rezidenty na sídlišti Lhotka zatím nebude", připravuje se pro příští rok 2022 řešení pro centrum města atd. . Musím říci, že mě tato informace slušně řečeno "nadzvedla ze židle" a troufám si říci, že nejsem jediná, koho z obyvatel sídliště Lhotka toto sdělení rozladilo. Přála bych všem, kteří o této problematice rozhodují, přijet na sídliště Lhotka kolem 18té hodiny, o večerních hodinách ani nemluvě a pokusit se zaparkovat! S velikým štěstím se to podaří, když náhodou někdo odjede, ale jinak šance minimální. Je pravda, že některá auta stojí mezi sebou s velkými rozestupy, což je problém řidičů samotných a proto by bylo dobré "nalajnovat" stání pro jednotlivá auta. Veliký problém však je i ten, že zde bydlí lidé, kteří jezdí se služebními auty, dodávkami atd., tedy i s nimi parkují v době podvečerní a večerní a zároveň ještě vlastní svoje osobní auto, čímž se minimalizuje šance k zaparkování. Kdo o této problematice rozhoduje nevím, ale daří se mu obyvatele sídliště, kteří vlastní osobní automobil ke každodennímu užívání, přivádět opravdu k zoufalství. Připomínám, že s touto problematikou se již několikrát na vedení města zástupci obyvatel sídliště obrátili, ale bohužel marně a stále se odsouvá.........! Je to opravdu pro město tak veliký problém vyřešit tuto dlouhotrvající parkovací otázku? Vypadá to, že jsme odloučená lokalita, kde se řeší problémy opravdu až na posledním místě! Bydlí tady ale slušní lidé, kteří si zaslouží, aby vedení města myslelo i na ně. R. Klaclová
 
Všechno nelze řešit najednou, bude třeba řešit i Lhotku.  

Rozhodně to není odloučená lokalita. K problematice parkování na sídlišti Lhotka jsem se dostal při zjištění, že právě před pěti lety v roce 2016 zde byla zavedena "Zóna zákazu stání" s možným parkováním jen na vyznačených parkovištích. Zkušenosti s jejím fungováním jsou takové, jaké píšete.  V rodině jsou nyní běžně dvě auta a každý chce aby parkovala co nejblíže pod okny.  Podle toho to tam vypadá. Dole vybudovala firma RYDO odstavné parkoviště s drahým parkováním a garážovým stáním, která byla rychle rozprodána.  Snad se uvažuje o stavbě další plochy. Parkování je většinou zaplaceno, ale parkoviště zůstává poloprázdné, protože  pokud řidič najde místo u domu "nahoře" (které je zdarma), tak tam vozidlo nechá a výsledek znáte.  Řešením tedy bude, pokud se bude i nahoře za parkování platit poplatek. Za první auto přiměřeně nízký (300 Kč ročně nikoho nezruinuje), ale za druhé auto v rodině nebo auto k podnikání to bude větší hodnota. Platba bude na příslušnou SPZ, což je snadno kontrolovatelné přes mobilní aplikaci.  Nejlépe bude, bude-li vydán počet placených povolení podle počtu parkovacích míst. Aby každý, kdo zaplatil, našel pro sebe místo k parkování. Vozidla návštěv budou muset zůstat "dole" na vytvořené volné parkovací ploše. První byl řešen střed města a zóna kolem dopravního terminálu, nyní se připravuje ve výše zmíněném principu rozšíření pro sídliště Trávník, Nové náměstí a okolí. Bude třeba zajistit někde i místo pro parkování vozidel zdarma, i když s nějakou docházkovou vzdáleností a parkování pro nakupování a služby s krátkodobým režimem  stání, připravují se nová parkoviště, např. zbouráním domů pod hudební školou. 
Byl bych velmi rád, kdyby se tento systém zavedl co nejdříve i pro sídliště Lhotka. prostě proto, aby byl v parkování pořádek. Právě na termín  této "akce" jsem se dotazoval a zatím jsem slib zavedení pro příští rok nedostal. Proto byl nadpis příspěvku, o kterém píšete takový. Třeba Váš příspěvek pomůže. Řešitelné to je. Peníze získané z parkovného se vrátí zase do výstavby dalších parkovišť. Podobně i prostředky získané zavedením úsekového měření rychlosti, se kterým se počítá na Moravské ulici. Zatím se vybírá firma, která systém instaluje a bude  ve funkčním stavu provozovat. Milan Mikolecký
 
Uzavřena křižovatka v Litomyšli u pošty 

Tento týden došlo k dalším úpravám termínů při rekonstrukci plynovodu na Smetanově náměstí. Křižovatka u pošty bude uzavřena do 15. června 2021 (původní termín do 13. června 2021). Ulice Jiráskova v úseku od Smetanova náměstí po ulici Mariánská bude uzavřena do 18. června 2021 (původní termín do 13. června 2021).
Zástupci města v minulých týdnech žádali investora o to, aby pozměnil své plány na dodělání povrchu za příčným prahem u pošty - původně tam měla být asfaltová plocha, nakonec se všechny strany dohodly na tom, že tam budou kostky, které jsou i v okolí. Harmonogram již byl jednou upraven kvůli koordinaci dalších investičních akcí, původně se měla tato část dodělat o prázdninách, ale mj. kvůli prodlevám na Zahájské ulici se nakonec vše dodělá už v červnu. 
 
Otevřena nová výstava v Litomyšli v Galerii Kubík na náměstí

13. června - 28. srpna
Eva Kmentová + Olbram Zoubek
Sochařka Eva Kmentová a sochař Olbram Zoubek představují dvě mimořádné tvůrčí individuality, oba se postupně stali ikonami českého, respektive evropského sochařství 2. poloviny 20. století. Byli spolužáky z ateliéru profesora Josefa Wagnera na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde se obrodilo či znovuzrodilo české poválečné sochařství. A byli i životními partnery, manželství uzavřeli těsně po absolvování školy. stránka akce: https://www.vytvarnalitomysl.cz/cs/
 
Víkend v Litomyšli
začíná ve čtvrtek  

Litomyšl se vždy mohla pyšnit díly těch nejlepších soudobých stavitelů a umělců. Můžeme zde na malém území obdivovat dokonalé dědictví minulosti. Umění je v Litomyšli běžnou součástí života – nachází se mnohdy i ve veřejném prostoru, stačí otevřít oči a dobře se dívat. Dnes vás však chceme pozvat především do litomyšlských muzeí a galerií.
Počet krásných míst, která stojí za to vidět, je veliký. Předpokládáme, že sobota a neděle na prohlídku Litomyšle umělecké stačit určitě nebude. Proto zveme návštěvníky na víkend, který v Litomyšli začíná již ve čtvrtek. Slibujeme větší množství uměleckých zážitků, ale také úsporu financí. Nevěříte? Přesvědčit se můžete i vy – každý první čtvrtek v měsíci pro vás vybraná muzea a galerie otvírají svoje dveře úplně zdarma.
Není podstatné, zda jde o instituci státní, krajskou, městskou či soukromou. Důležité je, že si odnesete překrásné zážitky a snad si i v našich Lázních ducha trošku odpočinete a načerpáte nové síly. Na podporu projektu bude opět vydán jednoduchý leták, jehož součástí bude popis toho nejdůležitějšího z každé instituce, která vyslyšela výzvu města a do projektu se přidala, dále fotografie, otvírací doby a samozřejmě nezbytná mapka. V mapě jsou vyznačeny nejen zapojená muzea a galerie, ale také umění ve veřejném prostoru. Vždyť Litomyšl samotnou můžeme označit za obrovskou galerii, kterou stojí za to navštívit.
Zapojená muzea a galerie
• Regionální muzeum v Litomyšli - • Městská galerie Litomyšl • Městská obrazárna • Rodný byt Bedřicha Smetany
• Portmoneum – Museum Josefa Váchala  • Zámecké sklepení se Stálou expozicí soch O. Zoubka a Srdcem pro V. Havla
• Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže • Červená věž  • Galerie Zdeněk Sklenář  • Galerie Miroslava Kubíka
• Galerie Kroupa • Galerie Na Schodech  • Galerie Sofia  • White Gallery  • Litomyšlení