Českotřebovský deník 166/2021 (14/6) 
Zasedání zastupitelstva města trvalo jen hodinu 

Na programu bylo především hospodaření města v loňském roce a první rozpočtová změna, která se týkala rozpočtu letošního. Oba body byly projednány hladce bez diskuze, neboť k oběma bodům se konalo také  předjednání, kde mohly být všechny dotazy zodpovězeny a připomínky vysvětleny.  Tento postup je  účinný  zejména proto, že lze tyto návrhy posoudit dále v odborech  městského úřadu a případně projednat ve finančním, výboru. Pokud by byly předloženy až na veřejném projednávání tyto možnosti odpadají a šance na zapracování takovýchto pozdě přednesených připomínek je proto mizivá.
Nejvíce času proto bylo věnováno projednávání majetkových záležitostí. Mezi nimi byla řada skutečně "malých záležitostí" na úpravu pozemkových poměrů, směnu pozemku apod. Je dobře zmínit alespoň odprodej bývalé vrátnice kasáren v Borku a okolního pozemku pro společnost Böhm plast-technik, která se v Borku jako v průmyslové zóně etabluje a majetková usnesení umožňující vyřešení pozemků na Robově kopci, kde po prodeji pozemků soukromým vlastníkům vzniká zajímavá lokalita pro individuální bytovou výstavbu a rekreační výstavbu o kterou je zatím poměrně značný zájem. Město zde současně řeší staré  resty spojené s výstavbou hlavních vodovodních řadů pro zdejší vodojem  v padesátých letech. Všechny tyto  majetkové záležitosti byly schváleny prakticky plným počtem hlasů, výjimečně se někdo zdržel. 
Poslední dva majetkové problémy již plnou podporu zastupitelů nezískaly, byly schváleny  pouze 17 hlasy, když proti návrhu hlasovali zejména zastupitelé za hnutí Nestraníci. Jednalo se podporu záměru společnosti NOTABLE real estate, a.s., která hodlá v na sídlišti v Borku  za domy čp. 1817, 1820 a 1823  vybudovat  v I. etapě 17 parkovacích stání a 7 garáží pro osobní automobily rezidentů tak, aby byl prostor tohoto sídliště Semanínská proti současnému stavu zkulturněn a zabezpečen. Tento záměr hodlá výše uvedená společnost realizovat ve dvou etapách. Od města odkoupí za obvyklou cenu pozemky pro vybudování parkovišť a garáží a podle schválené smlouvy pak město upraví příjezd k parkovištím. Součástí usnesení byl schválen finanční limit pro spoluúčast města. I. etapa se bude realizovat v dalších letech 2022 a 2023 s limitem 405 tisíc Kč  vč. DPH. V další etapě bude podle záměru společnosti NOTABLE real estate v letech 2023 - 25 vybudováno  dalších 33 garáží a 6 parkovacích stání  s příspěvkem města limitovaných částkou 1024 tis. Kč.  Podrobnější popis s nákresy celého záměru uvedu ve zvláštním  článku. Návrh rada města doporučila zastupitelstvu ke schválení při vědomí, že čtvrť Borek vyžaduje po dlouhých letech nevšímání řádnou péči a je třeba vítat iniciativy podnikatelů, které mají čtvrť zvelebit a zkulturnit. Připomeňme i to, že dlouhá léta město získávalo prodejem nemovitostí v bývalých kasárnách v této lokalitě finanční prostředky, které odtud odešly jinam  a potřeby této čtvrti řešeny nebyly. Na zdejší sídliště tak budeme moci získat lepší podmínky pro bydlení a úpravu prostranství, než tomu bylo dosud a to  ve spolupráci s podnikatelskou firmou, která zde investuje tolik, kolik by město samo nikdy nemohlo ani pomyslet.
V programu jednání ZM byly dále projednány dva návrhy na dotace pro sociální oblast (pro Oblastní charitu 45000 Kč a spolek Amaltea 12 000 Kč) a dotace pro Nadační fond S námi bude líp při Orlickoústecké nemocnici (pro projekt "Moderní diagnostika závratí") bylo schváleno 200 tisíc korun. V rámci bodu různé navrhl Ing. Aleš Spirman doplnění jednacího řádu  zastupitelstva města tak, aby umožnil nejen přímý živý přenos ze zastupitelstva města, ale také pořízení jeho záznamu, tedy zpracování pořízených dat. Pro tento návrh získal v zastupitelstvu pouze 8 hlasů a návrh tedy nebyl schválen. Zastupitelstva se zúčastnilo 23 zastupitelů, omluveni byli Jaroslav Zedník, Ladislav Vraspír, Miloslav Cindr a Lubomír Vašina. (mm)
 
Všude kde se kope je MATEX. Energie povede v kabelech

Dlouhodobé působení firmy MATEX HK je letos známé především občanům na Parníku, kde v Husově ulici, na Pazoušce, v Grégrově ulici a v okolí  realizovali kabelizaci nízkého, ale i vysokého napět, včetně domovních přípojek.  Po sloupech se už nic nepovede i v dalších částech města. Snesení vedení a kabelizace se nyní provádí na Vinohradech, tedy konkrétně v ulicích Brožíkova, Alešova, Dvořákova, V Lukách v okolí. Takže upravené chodníky a zelené pásy jsou nyní pořádně rozkopané. Začne se také s překopy ulic. Práce jde pracovníkům Matexu poměrně dobře od ruky, pracovalo se dokonce také o víkendu.  S prováděním těchto prací budou spojená i nejrůznější omezení pro průjezd a parkování motorových vozidel, už nyní musí mnohá omezení snášet obyvatelé rodinných domků, kteří musí překonávat výkopy a jiné nastražené pasti. Na akci zde firma nastoupila asi o dva týdny později, nejdříve musela dodělat hlavní práci na Parníku. V uvedených ulicích (snad mimo ulici Alešovu) bude také instalováno nové diodové veřejné osvětlení. To již není akce ČEZ Energo, ale akce města, které  bude se společností MATEX spolupracovat. Tuto práci město zadalo  podle výsledků výběrového řízení  firmě Ureš.
 
Staré jízdní řády aktualizovány

Z hlavní stránky Českotřebovského deníku byly odstraněny novely jízdních řádů  tratí 010 a 260, které jsme obdrželi ke zveřejnění, ovšem jednalo se o úpravu platnou pro rok 2020.  Aktuální jízdní řád uvádíme, platí opět pro tratě 010 Česká Třebová - Kolín (bez dálkové dopravy), která se řeší zvlášť a tratě 260 Česká Třebová - Brno  na dále uvedených odkazech a také na hlavní straně. Navíc jsme našli nějaké změny také na trati 024 Česká Třebová - Moravská Třebová - Dzbel/Velké Opatovice, proto přidáváme také novelu jízdního řádu této trati.
010 - Česká Třebová - Kolín      260 Česká Třebová - Brno    017 Česká Třebová - Dzbel/Velké Opatovice
 
Informace k provozu DDM při rekonstrukci půdních prostor v budově DDM

Kancelář DDM.  Od 24. 5. 2021 je kancelář DDM Kamarád přemístěna do budovy klubu Rébus, Matyášova ulice 983, Česká Třebová. Vchod brankou z ulice Boženy Němcové.

 

Informaci o letních táborech DDM a volných místech najdete ZDE
 
Poděkování

DDM Kamarád děkuje firmě Josef Škrkoň – Techplast, a.s. Česká Třebová a Stavebnímu bytovému družstvu, Lidická, Česká Třebová za poskytnutí finančního daru na nákup odměn pro děti za venkovní soutěže v době distanční výuky. Děkujeme firmě ČOKO KLASIK družstvo, Česká Třebová za poskytnutí věcného daru na akci Den dětí v Javorce.
 
Zeměpisná olympiáda ve školním roce 2020/2021

Okresní kolo Zeměpisné olympiády, které organizačně zajišťuje Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová se v letošním roce uskutečnilo pouze ve virtuálním prostředí. Organizace proběhla pod záštitou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová získal v rámci dotačního programu „Podpora soutěží a přehlídek v zájmovém vzdělávání“ finanční částku na ceny pro žáky a studenty, kteří se umístili na prvním až třetím místě ve čtyřech kategoriích v rámci okresu Ústí nad Orlicí. Všem výhercům moc gratulujeme.
Fotka dnes 11 hodin dopoledne.
Vypovídá o mnohém.  

Přišlo pro Českotřebovský deník: 
Není to náhoda, skoro pravidlo. Nedávno ten pes na dlažbě okusoval velkou kost, zbytky se dají najít zřejmě i teď. Dlažba špinavá, se zbytky všech možných lidských tekutin, prosklené částí rovněž údržbu drahně dlouho neviděli. Občas přemýšlím, pro koho tam ty lavičky jsou. Já bych si tam nesedla a kufr nebo tašku také neodložila.
Terminál spravuje Ekobi. I zde vnímají, že  zejména v místech kde prostor neumyje déšť,  je třeba občas použít tlakovou vodu. Zatím se ovšem tlaková voda při úklidu neužívá, stav je setrvalý. Jde o smutný příběh lokality, na jejíž údržbu vynakládá město každoročně velké peníze.  Fotky terminálu bývají impozantní, zblízka už to taková "hitparáda" není.  I vlakové nádraží samotné je další smutný příběh, ale to je rajon někoho jiného. I když si myslím, že i Město by to mělo zajímat, protože je to jeho součást. ....HJ

Rok vážek v České Třebové

Český svaz ochránců přírody vyhlásil letošní rok Rokem vážek. Poznejte blíže tato podivuhodná stvoření. V České Třebové připravili setkání s vážkami členové ZO ČSOP Podorlicko.
V neděli 20.6.2021 odpoledne v rámci akce „Léto na stezce“ uvidíte na stanovišti u totemu v Srnově u Rybníku výstavu o vážkách. Děti z oddílu Mladých ochránců přírody Orlíci předvedou křídla vážek a bude i soutěž o vážkách. Budete si také moci vyrobit dřevěnou vážku na památku.

Čokoládový Trh 2021 v Litomyšli

Jedinečná událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek.  Bude se konat na nádvoří zámku a v jízdárně. Uvnitř najdete čokolády, čokoládové tabulky, pralinky, lanýže a na nádvoří najdete zase kávu, čokoládové churros, makaróny, cupcakes, pivo, čokoládové víno, karamel, vafle a další.  Vstupné činí 60,- Kč (40,- Kč pro seniory/ 40,- Kč pro studenty).
Pódium bude mimo jiné patřit koncertům v rytmu africké a mexické hudby, návštěvě kouzelníka pro děti a prezentaci našich vystavovatelů. Návštěvníci budou mít dále možnost ochutnat a zakoupit různé druhy čokolád u více než 35 stánků....
 
Schola u sv. Prokopa  působí v Dlouhé Třebové 77 roků
Schola u sv. Prokopa navazuje a pokračuje v dlouholeté tradici chrámového zpěvu v Dlouhé Třebové. První sbor, pod názvem Pěvecký kroužek Panny Marie, založil v roce 1944 po návratu z nucených prací v Německu pan Jaroslav Hainz. Dodržel tak slib, který dal Bohu, že když přežije nálety a válečné útrapy, bude sloužit jako varhaník a regenschori. Svůj slib naplnil vrchovatě, protože byl varhaníkem a sbormistrem téměř 60 let.
Od roku 1974 je varhaníkem František Mikeš, který založil v roce 1991 dětský pěvecký kroužek Cantate. V únoru 1997 vznikla ze starších členů Cantate a dalších mladších zpěváků Schola u sv. Prokopa. Ta zpočátku působila vedle původního chrámového sboru i pěveckého kroužku.
Schola se snaží zpívat na všechny velké církevní svátky a slavnosti, nechybí ani u „obecních akcí“ – u sjezdu rodáků, svěcení obecního a hasičského praporu, setkání důchodců i vernisáží výstav. Rádi zpíváme i v blízkém okolí, nejčastěji v Řetové a České Třebové. Tradicí se již stalo i pořádání Adventních koncertů – první koncert byl již v roce 1991.

Grafická soutěž pro základní školy má své vítěze

Na konci minulého týdne se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků druhého ročníku soutěže Hledáme mladého grafika, kterou pořádá Gymnázium a Střední odborná škola Přelouč. V hlavní kategorii pro druhý stupeň základních škol zvítězila žákyně Kristýna Francová ze ZŠ K. V. Raise v Lázních Bělohrad. Tématem tohoto ročníku byla „Země v roce 2050“. Záštitu nad soutěží převzal radní pro oblast školství Josef Kozel.
„Jsem rád, že mohla tato soutěž vzniknout. Sám jsem profesně počítačovým grafikem, takže pro mě to byl velmi příjemný zážitek. Některé práce byly opravdu výjimečné, v některých prvcích až ojedinělé. Věřím, že další ročníky, které budou následovat, vyvolají zájem ještě u více škol, než tomu bylo letos,“ uvedl Josef Kozel.
Do soutěže se zapojilo celkem 38 základních škol z 8 krajů v České republice. „Obdrželi jsme dohromady 293 nádherných obrázků. Úkolem soutěžících bylo graficky zpracovat, jak se bude žít v roce 2050, jak bude Země za tolik let vypadat. Již nyní se těšíme na další, v pořadí třetí ročník s tématem „Já a moje bublina“,“ sdělil ředitel Gymnázia a SOŠ Přelouč Miroslav Pavlata.
Druhý ročník soutěže měl čtyři kategorie – Originální zpracování, Cena diváků (veřejné hlasování na Facebook profilu školy), 1. stupeň ZŠ a hlavní kategorii 2. stupeň ZŠ. Odměněna byla i škola, která poslala do soutěže nejvíce prací. Letos to byla ZŠ Jiráskova ve Vysokém Mýtě.
Cenu diváků získala Veronika Černá ze ZŠ Březová nad Svitavou, v kategorii pro 1. stupeň základních škol zvítězil Tomáš Komáčka ze ZŠ Floriána Bayera v Kopřivnici a hlavní kategorii pro 2. stupeň ovládla Kristýna Francová ze ZŠ K. V. Raise v Lázních Bělohrad. Všichni ocenění si odnesli hodnotné ceny v podobě mobilních telefonů, tabletů, chytrých hodinek nebo dárkových poukazů.