Českotřebovský deník 167/2021 (15/6) 
K Florianovi pojedeme za rok po nové komunikaci  

Stavba přístupové komunikace k lokalitě U Floriána  se připravuje již několik roků. Proto již byla zmíněna v rozpočtu města i v  minulých letech, ale realizace se nedočkala, i když je dlouhodobě v žalostném, často těžko sjízdném stavu a vede do oblasti, která dopravní připojení vyžaduje. Dlouhé čekání na tuto investici bylo vlastně čekáním na  dotaci státu v rámci pozemkových úprav, kterou se podařilo zajistit právě pro letošní rok. Přesto se po schválení této akce v letošním roce objevily na sociálních sítích diskusní příspěvky o tom, že zde v této oblasti má jistě někdo z radních nějakou chatu, a proto byla investice zařazena. Pravda to  samozřejmě není, to jsou jen tradiční zlé jazyky, které se vždy najdou a vždy zaručeně vědí, že všechno, co se podařilo zajistit je zaručeně špatně. Teprve pro letošní rok se podařilo zajistit dotaci a to velmi vysokou, neboť činí 87,5%  a město doplatí jen zbytek, tedy 12,5% z této investice.
Předpokládaná hodnota podlimitní veřejné zakázky je ve výši do 13.490.000, - Kč bez DPH, z toho předpokládaná hodnota Státního pozemkového úřadu je ve výši do 11.833.900, -bez DPH a předpokládaná hodnota města Česká Třebová je ve výši do 1.656.100, - Kč bez DPH.  Tyto částky se mohou změnit podle konkurenčního prostředí v rámci výběrového řízení o tuto zakázku, poměr částek pro město a státní rozpočet se však již nezmění. V rozpočtu města je pro tento účel elokováno pro jistotu více, 2050 tis. Kč, což by mělo bohatě postačovat. Ve výběrovém řízení se běžně částky snižují, nyní se však mluví o zdražování materiálů...
Nyní v závěru června proběhne výběrové řízení na dodavatele stavby, bude provedeno v režii státu (Státního pozemkového úřadu) a tedy dálkovým přístupem. Termín zahájení plnění je stanoven nejdříve od 31. 7. 2021 a termín dokončení investiční akce je podle podmínek výběrového řízení  nařízen nejpozději do 30. června roku 2022. Na přiloženém obrázku je zřejmé, jaká část z celkové komunikace bude postavena v režii státu (vyznačeno fialovou barvou) a žlutou barvou jsou vyznačeny dva úseky s délkou 34 metrů a 159 metrů, které zaplatí Město Česká Třebová.  Současně dojde k odvodnění vozovky a k odstranění  stávajících keřů a stromů podél komunikace, což bude nahrazeno výsadbou nového stromořadí, které by mělo být ozdobou krajiny. Práce si vyžadují odstranění vegetace, které bude možné provést až po skončení doby hnízdění. V létě příštího roku již pojedeme do lokality U Floriána po nové asfaltové komunikaci. (mm)
 
Koncepce politiky na podporu stárnutí v České Třebové bodovala

Materiál s tímto názvem byl předložen ke schválení na únorovém jednání zastupitelstva města, předtím jej projednala a připomínkovala rada města. Koncepce vznikla ve spolupráci odboru sociálních věcí Mě Ú a DDM, která v České Třebové již několik roků aktivně spolupracuje  se spolkem Senioři ČR a organizuje Univerzitu třetího věku. Bylo konstatováno, že nejde o ojedinělý materiál, ale takový, který navazuje na dříve schválené dokumenty města jako je Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb ve městě Česká Třebová na roky 2018 - 2022 a Koncepci rodinné politiky Pardubického kraje.  Při zpracování byly do koncepce vloženy další podněty radních a především byla stanovena zásada koncepci pravidelně aktualizovat a doplňovat podle současné situace.
Přesto byly v diskuzi na únorovém zastupitelstvu  od opozičních zastupitelů předneseny diskuzní příspěvky, podle kterých jde o zbytečný rychle vytvořený materiál, který vznikl jen proto, že být vzniknout musel a nebude mít do budoucna žádný význam. Bylo vysloveno politování, že zastupitelé nemohli ke koncepci přidat vlastní podněty. Samozřejmě mohli a mohou je dodávat do dneška, kontrola a doplňování dokumentu bude průběžné a tvůrci na podněty čekají.
Čas pokročil a ukázalo se, že Koncepce byla hodnocena dobře a právě díky ní získalo město Česká Třebová mimořádnou dotaci pro uvedený sociální účel ve výši 320 tisíc korun. To jasně ukázalo, že lepší než kritika za každou cenu je spolupráce, která se může pozitivně projevit právě v oblastech, kde se jinak finanční prostředky jen těžko shánějí. (mm)
 
Očkovací centrum v České Třebové pracuje normálně 

Jeho činnost byla zahájena ve středu 5. května a pracuje spolehlivě, aplikuje vakcínu Pfizer.  Dobrá dostupnost byla důvodem pro to, aby k nám na vakcinaci přijížděli také občané z okolí, např. z Lanškrounska, kde má zřízení očkovacího centra zpoždění.   Proč o tom píšu: protože se zejména v čekárnách některých lékařů v České Třebové opakovaně objevily "zaručené" informace o tom, že  zde  očkovací centrum nefunguje a je třeba se přehlásit z obvodním lékařům. Nic na tom není pravdy, všechno běží podle "jízdního řádu", objednaní žadatelé o očkování budou obsloužení v termínech na které byli objednáni. Přesvědčil jsem se o tom také osobně a musím všechny zaručené informace odvolat jsou to zprávy falešné.  Právě nyní jsou očkovací centra nejvíce potřeba, byli otevřeny možnosti očkovat pro všechny ročníky od 16+ a zavírat zavedené očkovací centrum , navíc smluvně zajištěné s firmou Renturi by byla velká hloupost.  (mm)
 
Důležité elektrické vedení vvn přes Kozlov dokončeno 

Provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy ČR podle plánu uvedl do provozu zmodernizované 400kV vedení V401 spojující rozvodny Týnec ve Středočeském kraji a Krasíkov v Pardubickém kraji. Došlo tak k posílení spolehlivosti dodávek elektřiny v obou regionech.  Modernizace vedení V401 trvala 14 měsíců a zahrnovala částečnou výměnu stožárových konstrukcí, úpravy vybraných základů a výměnu fázových vodičů, zemních lan a izolátorových závěsů. Tato investiční akce probíhala ve stávající trase a vyžádala si náklady ve výši přibližně 1,3 miliardy Kč. „Modernizací stávajícího jednoduchého vedení V401 Týnec–Krasíkov jsme obnovili zařízení vybudované v šedesátých letech minulého století, a zvýšili tak spolehlivost dodávek elektrické energie v regionech Středočeského a Pardubického kraje,“ řekl Karel Slončík, člen představenstva ČEPS pověřený řízením úseku Správa, provoz a údržba PS.
Trasa vedení V401 ohraničená rozvodnami Týnec a Krasíkov měří 104 km, z čehož 98 km pokrývá jednoduché a 6 km dvojité vedení. Vedení V401 zahrnuje 300 stožárů typu Dunaj, Portál a Třídřík
Připomeňme, že vede přes Kozlovský kopec a práce na úpravách stožárů zde bylo možné pozorovat během celého loňského roku.  Důležitost trasy pro stát byla taková, že díky této stavbě byla vytvořena v předstihu speciální Aktualizace zásad územního rozvoje Pardubického kraje. To umožnilo rozšířit a místy obměnit dřívější koridor el. vedení. V textu změny územního plánu se dočteme i o tom, že umožní do jednoho koridoru přiložit i další důležitá dálková elektrická vedení, což je významné právě v okolí České Třebové, kde je další rozvodna pro vedení vvn 110 kV.  Fotografie byly pořízeny při práci na úpravě stožárů na Kozlově 5. září 2020.

Pošta o víkendu všechno zavře

Modernizujeme naše informační systémy. Proto krátkodobě uzavřeme naše pobočky a Pošty Partner. Nebude možný ani výdej zásilek v Balíkovnách u našich partnerů. Přerušení se dotkne také webových stránek, aplikací a Call centra.
 
Jak se rozdávalo maturitní vysvědčení na našem gymnáziu loni a letos    

Můžeme to porovnat:
a) video z letošního 11. června (vlevo) 
b) video z 22. června loňského roku. 2020 (vpravo)
Ve 112 let dlouhé historii českotřebovského gymnázia se poprvé maturitní vysvědčení předávala pod širým nebem, přímo na gymnaziální zahradě až loni v pondělí 22. června.
To díky koronavirové epidemii, obvyklé slavnostní ukončení studia v obřadní síni českotřebovské radnice nebo školní třídy nebylo možné realizovat.
Tak odmaturovala loni v pořadí již 173. a 174. třída absolventů školy, letos to byly pak další dvě třídy v pořadí, čímž jsme se dostali až na číslo 176. Jak se stalo v posledních sedmi letech tradicí, tak ani letos na předávání maturitních vysvědčení nechyběl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, absolvent této školy. Byl zde již po desáté. (mm)
Video z předávání v letošním roce si můžete pustit také pomocí uvedeného QR kódu. QR kód můžete kopírovat a poslat (sdílet) a tím umožnit snadné spuštění videa dalším.

Nahlížení do katastru nemovitostí přes internet bude zachováno i pro nepřihlášené uživatele

Od června měli mít přístup do bezplatného nahlížen í do katastru, například ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení, jen přihlášení uživatelé. Proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi, pomůže CAPTCHA test.
Pro omezení robotických dotazů bude obnoveno využívání tzv. Turingova testu, známého pod zkratkou CAPTCHA. Uživatelé, kterým tento test nevyhovuje, mohou využít přihlášení elektronickou identitou, dodalo ministerstvo.
Původně katastrální úřad počítal s tím, že od června budou kompletní údaje v internetové aplikaci Nahlížení do katastru nemovitostí dostupné pouze uživatelům přihlášeným prostřednictvím Portálu národního bodu pro identifikaci a autentizaci, známého jako eIdentita, nebo pomocí účtu pro dálkový přístup do katastru nemovitostí. Nepřihlášení uživatelé měli vidět pouze základní údaje o nemovitostech a řízeních.
Například v květnu si anonymní uživatelé zobrazili 92 milionů výstupů s údaji o vlastnících nebo o účastnících vkladových řízení, což je téměř trojnásobný nárůst proti běžné úrovni v minulých letech. Významnou část těchto anonymních dotazů podle ministerstva generují tzv. softwaroví roboti, protože třeba i v noci běžně přichází 100.000 dotazů za hodinu. Chystané opatření ale vzbudilo nesouhlasné reakce těch, kteří nechtěli používat elektronickou identitu.
 
Dům dětí a mládeže v Ústí se dokončuje, bude se upravovat okolí

Na stavbu nového Domu dětí a mládeže Duha, která jde do finiše, navážou úpravy okolí. Veřejná prostranství kolem novostavby a naproti ní na místě zbourané plicní ordinace se zazelenají a promění na živý městský prostor. Chybět nebudou ani hravé interaktivní prvky. Kolem nového objektu budou vysazeny nové stromy, travnaté a zadlážděné plochy doplní městský mobiliář. Mezi domem dětí a bývalou administrativní budovou Perly vznikne pěší promenáda pod korunami stromů, která propojí ulici 17. listopadu se Špindlerovou. Výsadba zeleně a úpravy prostoru vedle úřadu práce povedou k vytvoření menšího parčíku určeného pro odpočinek.
V otevřeném prostoru před domem dětí pak příchozí uvítá hravý prvek, velkoformátové plastiky otevřených dlaní v barvách duhy. Ruce, díla sochařky Alexandry Koláčkové, spojí Ústí nad Orlicí s mezinárodním sochařským festivalem Sculpture Line. Dlouhodobý umělecký projekt formou instalací do veřejného prostoru rozšiřuje kulturní a umělecký potenciál dané lokality. Letos se do něj zapojí 40 měst z 15 států, chystá se téměř devadesát instalací od padesátky předních sochařů z Česka i ze zahraničí.

V Litomyšli ukončili hlasování o projektech do parcipativního rozpočtu

Hlasování stejně jako loni proběhlo online od 15. května do 15. června na webu www.litomysl.cz. a taklé s pomocí recepce na hlavní budovy radnice nebo v Informačním centru Litomyšl na Smetanově náměstí. Hlasovat mohli pouze lidé s trvalým bydlištěm v Litomyšli a integrovaných obcích - Nedošíně, Kornicích, Pohodlí, Nové Vsi u Litomyšle, Suché a Pazuše.
Některé návrhy byly opakované z minulosti, jiné jsou nové. Kromě investičních akcí tam jsou i projekty ze sociální oblasti, Při hlasování bude mít každý dva kladné a jeden záporný hlas, použít musí všechny tři. Tak budou vybrány návrhy , které se lidem nejvíce líbí a nejméně jim vadí.  Výsledky prvního ročníku participativního rozpočtu v roce 2020 jasně ukázaly, že akce má smysl. Vznikly zde hezké projekty přímo od občanů Pokud projekt vyhraje, mají jistotu realizace nejdéle do dalšího roku.
 
Vzácná možnost shlédnout zajímavé obrazy z Muzea Kampa (v Litomyšli)

Srdečně Vás zveme do Městské obrazárny, kde budou ve čtvrtek 1. července v 18 hodin slavnostně představeny dva obrazy, které nám pro letošní sezónu zapůjčilo Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových.
Úvodní slovo pronesou starosta města Litomyšl Daniel Brýdl a předseda správní rady Musea Kampa Jiří Pospíšil.
Městská galerie Litomyšl navázala v roce 2021 spolupráci s Museem Kampa – Nadací Jana a Medy Mládkových, institucí, jež pečuje o díla významných výtvarných umělců 20. století. Díky této spolupráci byly do expozice Městské obrazárny zapůjčeny dvě špičkové práce malířů Bedřicha Dlouhého a Theodora Pištěka. Obrazy budou k vidění až do 3. října. 
Městská obrazárna / 2. patro Státní zámek Litomyšl / Jiráskova 93 / 570 01 Litomyšl
Theodor Pištěk / Rodinný portrét / 1976 / olej na plátně © Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových                       

Brněnec trápí stav čistírny odpadních vod

Radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil navštívil obec Brněnec na Svitavsku. Tématem jednání se zástupci obce v čele se starostou Blahoslavem Kašparem byl především neutěšený stav místní čistírny odpadních vod, která již dosluhuje.
„Stav ČOV v Brněnci není dobrý a obec musí tento problém řešit. Do podzimu by měla být hotová studie, která navrhne způsob rekonstrukce a také nastíní finanční náročnost celé akce. Jako první je ale nutné kompletně vyměnit elektroinstalaci v celém objektu, a to již v návaznosti na budoucí technologii. Efektivní čištění odpadních vod zvláště v této oblasti významné z pohledu vodních zdrojů musí být prioritou,“ uvedl radní Krčil. Obec navíc stále ještě splácí úvěr, který si na vybudování ČOV v minulosti vzala. A právě i tento fakt její situaci komplikuje.
Radní Miroslav Krčil se starostou Blahoslavem Kašparem hovořili i o dalších investičních plánech obce či o dopadech pandemie koronaviru na obecní rozpočet. 

 

Evropská dotace 23 milionů pro školu v Žamberku

Pardubický kraj zřizuje v Žamberku kromě Gymnázia a Střední školy obchodu, řemesel a služeb také Střední školu a Základní školu Žamberk. Právě ta dostala díky podpoře evropských fondů nový kabát, který je nejen vizuálně atraktivní, ale především bude škole šetřit provozní prostředky. S výslednou podobou investice za necelých 23 milionů korun se ve čtvrtek seznámil krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
„Díky evropským fondům se nám v rámci Operačního programu Životní prostředí podařilo dopřát nový kabát téměř všem našich školám, a to i těm, které se nacházejí v památkově chráněných budovách. V tomto případě se jednalo o zateplení obvodových zdí, výměnu střešní krytiny a všech oken v rámci staré budovy, ale i modernější přístavby. Zároveň se podařilo vybudovat systém založený na rekuperaci odpadního tepla, což vše v součtu uspoří škole nemalé finanční prostředky,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.
Zateplení však nebylo jedinou dokončenou akcí s podílem evropských fondů. Z Integrovaného regionálního operačního programu se rekonstrukce dočkaly podlahy, rozvody elektrické energie či podhledy. Zároveň byl zkvalitněn bezbariérový přístup, a to vybudováním šikmé zvedací plošiny na staré budově školy. „Součástí tohoto projektu za více jak dva miliony korun bylo také vybavení učebny praktických činností novým nábytkem a šicími stroji. Práce žáků je opravdu zajímavá a určitě by potěšila každého obdarovaného,“ řekl radní Kozel, který si prohlédl také speciálně upravenou místnost snoezelen, která slouží k multismyslové stimulaci a k relaxaci.