Českotřebovský deník 169/2021 (17/6.)
Léto budiž pochváleno. Právě začíná.

Užíváme si nejdelší dny v roce, v pondělí začíná astronomické léto. V rámci léta si budeme moci užít něco i z letní kultury, jak v České Třebové zvykem, tak  v hudebním pavilonu v Javorce. Je zde naplánována řada zajímavých akcí  více pořadateli., zejména pak Kulturním centrem.  Budou zde dětské pohádky, letní koncerty i filmová představení, navíc 28. června  máme zajímavost  první letní autorské čtení Blanky Kostřicové. V pátek  25. června zde pak vystoupí od 17 hodin Taneční orchestr základní umělecké školy řízený Milanem Špičákem,: A to přesto, že měli pro nácvik skladeb v nově obměněném kolektivu opravdu málo času. 
Také prázdninové týdny nebudou v Javorce bez kultury. Jde především o středy (divadla pro děti), čtvrtky (koncerty)  a pátky (filmové projekce). V srpnu se v Javorce také uskuteční tradiční letní Českotřebovský kinematograf.
Na závěr léta na 28. srpna od 18 hodin připravila Koalice pro Českou Třebovou Tradiční Loučení s létem, na kterém vystoupí skupina Ahasver. Fotografie z loňského roku je z terasy Národního domu, která je však letos bohužel mimo provoz (bez nájemce) a tak se bude hrát v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze.

BRIGÁDA V MUZEU: Městské muzeum Česká Třebová přijme na letní prázdniny průvodce – brigádníky na zpřístupněné památkové objekty. Bližší informace na tel. 465 534 516 nebo prostřednictvím mailu muzeum@mmct.cz.

Z analýzy návštěvnosti webových stránek Českotřebovského deníku

Do ledna 2021 byla statistika  návštěvnosti stránek Českotřebovského deníku zajišťována pomocí serveru navrcholu.cz, který však v únoru ukončil měření přístupů a jsou zde k dispozici pouze historické hodnoty návštěvnosti z předchozích let, rozebrané samozřejmě po dnech, i hodinách, včetně dalších údajů, které byly měřeny. Nová data se zde již získat nedaji.
Analýza návštěvnosti webu je nyní zajišťována s pomocí serveru analytics.google.com, který nabízí daleko více údajů a návštěvnost nejen po vybraných časových obdobích, ale dokonce po minutách, také mnoho dalších statistik o denních i průměrných návštěvách a návštěvnících dokonce rozdělených podle měst a míst v rámci ČR a podle států světa. Zjišťuje, kolik návštěvníků si web prohlíží na obrazovce  počítače a kolik na mobilu nebo na tabletu.  Českotřebovský deník je podle této statistiky sledován celkem v 18 státech světa, nejen tedy v těch dále vyjmenovaných: také třeba v Norsku, Austrálii, ve Velké Británii nebo třeba i v Nigérii. Měsíční počet návštěv je nyní v létě cca 22 000 - 25 000, rekord odpovídá číslu 34500. Zvlášť jsou sledováni stálí návštěvníci webu a zvlášť noví, denní, týdenní apod. počty kliků vybraných stránek atd. přírůstky atd. Jako příklad uvedu tabulky s výběrem lokalit návštěvníků na uplynulý měsíc:
 


Ulice U Podhorky má nový asfaltový povrch

Akci sledujeme od počátku, jde o sdruženou investici dodavatelem je společnost MADOS. Důležitý je výsledek, který ukazuje, že se zde bude jezdit parádně, s předchozím stavem se to srovnat nedá. Však si zdejší sousedé nejrůznějšími objízdnými trasami už dost vytrpěli. Fotografie z 15.6. 2021

Dopravní značky na parkovišti u žluťáku

Pro Dům s pečovatelskou službou bylo  vybudováno také veřejné parkoviště, které slouží jak samotným obyvatelům v tomto domě, tak i návštěvníkům.  Zvláštností byl velký počet parkovacích míst pro invalidy - sedm. Tomu odpovídá 7 vodorovných  značení na ploše parkoviště. Přednost má ale svislé značení a na něm jsou uvedeny pouze 3 parkovací místa pro vozíčkáře. Víc jich ani není pro účely DPS zapotřebí, i tak jsou většinou prázdné. Značky na ploše parkoviště však nikdo zatím neodstraňuje, čeká se, až všechno zahladí čas. Motoristé jsou však nejistí, jsou  takto uváděni v omyl a tak jsou často tak "falešná parkoviště" invalidů prázdná, i když by být nemusela. Mezi motoristy se traduje, že není nic horšího, než obsadit neoprávěněně místo pro invalidu, jsou za to také vysoké pokuty. Zde se však jedná jen o 3 místa, zbývající čtyři je třeba považovat za "smazaná".  
Na druhé straně parkoviště jsou 3 rezervovaná místa pro "klienty DPS". Zdá se mi však, že to není oprávněné. Ve skutečnosti žádní "klienti DPS" neexistují, jsou to jen obyvatelé Domu s pečovatelskou službou, kteří nemají ke svému bytu pronajaté žádné parkovací místo a nemají tedy na něho na veřejném parkovišti nárok. Za vyhrazení parkoviště je třeba platit, máme na to přece nařízení rady města z roku 2020 a případně i vyhlášku o místních poplatcích. Není přece důležité kde kdo bydlí. Tím, že bydlím v DPS ještě nemám nárok na vyhrazení parkovacího místa.... Beru to tedy jako setrvačnost z loňského roku, kdy toto značení možné bylo. (mm)
 
Pozvánka na letní výstavu do Městského muzea: DO PLAVEK !

Městské muzeum Česká Třebová zve na letní výstavu, která pobaví celou rodinu. Návštěvníci se mohou vyfotit na pláži, milovníci retra zavzpomínat na stanování v kempu a malé děti pohrát na pískovišti. Zvídaví se seznámí s historií českotřebovských koupališť a vývojem plavkové módy ve 20. století.  Na výstavě jsou ke zhlédnutí dva krátké filmy Vzpomínka na plovárnu Pavla Langhanse a Z historie koupaliště v Křivolíku. Za poskytnutí děkujeme Mgr. Milanu Mikoleckému!Výstava  potrvá do neděle 31. srpna 2021.  Návštěvníci v plavkách mají vstup volný!
 V Ústí se konaly atletické závody za velké účasti Českotřebováků

Oddíl atletiky TJ JISKRA Ústí nad Orlicí uspořádal ve středu 16. června v pořadí 15. ročník běhu mužů na 800 m - Memoriál Jána Kováče a 13. ročník běhu mužů a žen na 3000 m - Memoriál Václava Čevony. Běhů se letos účastnilo 48 závodníků z 16 oddílů z celé republiky. Domácí Jiskru reprezentovalo celkem 6 závodníků. Zúčastnili se také závodníci  z českotřebovského Iscarexu:
V kategorii muži na 800m byl Matěj Štantejský šestý (2:07)  a Josef Bureš devátý (2:26), běh na 800 m ženy vyhrála Ema Dvořáková (2:23) před Andreou Kumpoštovou (2:30) (obě Iscarex). V běhu na 3000m byl v kategorii muži 01 Josef Kučera šestý a v běhu 02 byl Martin Vacek čtvrtý  a Aleš Stránský šestý. Startovalo ještě 6 dalších českotřebovských závodníků a závodnic např. z oddílu orientačního běhu. Před samotnými běžeckými memoriály se na atletickém stadionu konalo 2. kolo Krajského přeboru družstev přípravek Pardubického kraje ve čtyřboji s celkovou účastí 130 dětí z 8 krajských oddílů.
Kompletní výsledky podle kategorií a disciplín naleznete zde: https://online.atletika.cz/vysledky/48687

Pozvánka na novou výstavu do Hernychovy vily 

V Hernychově vile je od 17. června k vidění velké množství plechových hraček ovládaných klíčkem či setrvačníkem. Malé i velké pány a kluky pak zaujmou různé typy automobilů na dálkové ovládání či hračky inspirované vesmírem. Perlou výstavy jsou hračky značky Schuco, parní stroj nebo velká šlapací autíčka.
Výstava, kterou zapůjčilo Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou, je v našem městském muzeu k vidění do 5. září.
Více informací a aktuální expozice v městském muzeu naleznete na https://www.muzeum-uo.cz/.
 
Výluky na trati 024

Vážení cestující, ve dnech 17 a 18. června proběhnou denní výluky na celé trati Ústí nad Orlicí - Moravský Karlov. Během dne budou vlaky nahrazeny autobusy. Ve dnech 21. až 24. června proběhnou denní výluky v úseku Lichkov - Moravský Karlov. Vlaky v tomto úseku budou vždy od 7:30 do 15:30 nahrazeny autobusy. Autobusy jedou v odlišných časových polohách oproti vlakům. Věnujte prosím pozornost výlukovým jízdním řádům.
 
Česká pošta bude hledat provozovatele výdejních boxů

Na tuzemská nádraží se nebude chodit jen kvůli vlakům, ale i vyzvedávání balíků například z e-shopů. Správa železnic se dohodla s Českou poštou na vybudování 144 výdejních míst na nádražích a poštách. Postupně by se měly výdejní boxy rozšířit i na další nádraží.
Nový plán dnes oznámila Správa železnic v tiskové zprávě. „Naším cílem je postupně rozšířit portfolio služeb, které na nádražích mohou denně využít nejenom cestující, ale i každý kolemjdoucí. Zřízení výdejních boxů je prvním z těchto kroků. Věřím, že novou službu veřejnost ocení,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
Výdejní místa má provozovat firma, která vyhraje výběrové řízení. „Lidé si mohou dnes balík vyzvednout na více než pěti tisících poštách a externích Balíkovnách. Přesto chceme jít v nabídce výdejních míst ještě dál. Spolu se Správou železnic nabídneme nezávislému provozovateli výdejních boxů lukrativní prostory, kde si lidé budou moci pohodlně a prakticky kdykoli vyzvednut svoji zásilku,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap.
Boxy budou umístěny ve 144 stanicích, například na hlavních nádražích v Plzni, Praze či Olomouci. Vyrostou také  v Havlíčkově Brodě nebo Hodoníně. Se 135 místy se počítá i na pobočkách České pošty. Na umístění boxů ve vytyčených lokalitách bude nyní vypsána veřejná soutěž, nájemní smlouva s vítězem soutěže bude uzavřena na pět let. (www.zdopravy.cz)
 
Efektivní propojování investic se v Hradci nad Svitavou vyplácí

Další z cest radního pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslava Krčila vedla do Hradce nad Svitavou. Se starostou Kamilem Pavlišem a místostarostou Leošem Štefkou jednali o projektech, které v obci realizují či v nedávné době dokončili. Radní Krčil si prohlédl například novou silnici či soustavu mokřadů, které mohou pomoci se zadržováním vody v krajině a zároveň budou sloužit i jako rekreační prvek.
„Je nepochybně dobře, že se obec takovým projektům věnuje. Na mokřady by měla navazovat další opatření, která pomohou například ochránit obojživelníky při migraci přes blízkou pozemní komunikaci. Jako vydařenou vnímám i myšlenku využít toto místo i jako odpočinkovou zónu. Efektivně řešené bylo také vybudování kanalizace společně s rekonstrukcí dvou silnic. Spojení takových investic je určitě logické a dává mi smysl. Navíc ve svém důsledku vede i k úspoře financí,“ podotýká radní Krčil.
Miroslav Krčil si se zástupci obce prohlédl rovněž novou stromovou alej a navštívil středisko mechanizace místního zemědělského podniku. Tématem debaty byly mimo jiné aktuální otázky spojené s budoucností českých zemědělců především v návaznosti na společnou zemědělskou politiku Evropské unie.
 
Lokomotivu Albatros  498112 má zachránit veřejná sbírka

V květnu byl proveden výplach kotle, na kterém se podepsal fakt, že lokomotiva po odstavení sloužila k vytápění. Snahu Českých drah (ČD) o záchranu parní lokomotivy Albatros (498.112) z roku 1954 může podpořit i veřejnost. České dráhy ve spolupráci s Nadací Okřídlené kolo (NOK) vypsaly veřejnou sbírku, která má shromáždit peníze na renovaci zchátralého stroje.
Dráhy se rozhodly pro záchranu lokomotivy před úplnou devastací loni, když ji v listopadu přesunuly z Loun do České Lípy. Tam probíhá renovace pod vedením zaměstnanců ČD a nadšenců do historických vozidel Davida Morce a Jiřího Cikána. Začátkem května byl například proveden výplach kotle, na kterém se podepsal fakt, že lokomotiva po odstavení z provozu v roce 1973 sloužila k vytápění v dolech. Renovací projde i tendr, který sloužil jako zásobník vody a uhlí.
„Pro velký zájem ze strany fanoušků železniční historie mají zájemci nově možnost přispět na sbírkový účet, a cíleně tak pomoci k renovaci tohoto unikátního stroje. Pro přímou podporu renovace z řad veřejnosti prosíme přispěvatele, aby vždy uvedli i variabilní symbol 498112 (číselné označení lokomotivy Albatros),“ uvedly dnes České dráhy.
Sbírkový účet Nadace Okřídlené Kolo: 278975072/0300  Variabilní symbol: 498112 (Pramen: ČD, NOK)
Dráhy zatím neuvedly ani termín dokončení renovace, ani předpokládané náklady. Lokomotivu nicméně chtějí uvést „jen“ do vystavovatelného stavu. O jejím umístění bude rozhodnuto s blížícím se koncem renovace. Jde o jediný takzvaně jedničkový Albatros (řada 498.1) v majetku Českých drah. V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka je nicméně možné si prohlédnout další Albatros, ale „nulkové“ řady (498.022, r. 1947). Od roku 2011 je neprovozní. Další, jedničkový (498.106, r. 1954), je v depozitáři Národního technického muzea v Chomutově; je rovněž neprovozní. Provozní exemplář s označením 498.104 (r.v. 1954) se nachází v železničním muzeu v Bratislavě. Od počátku provozu byly lokomotivy této řady využívány především na nejtěžších rychlících na hlavní trati Praha – Bratislava. V průběhu let bylo možné lokomotivy této řady potkat také například na tratích Bratislava – Košice, Praha – Žilina či Bratislava – Štúrovo a zajížděly dokonce až do Maďarska, do pohraničních stanic Szob a Komárom. Nástup nové elektrické a také motorové trakce způsobil od konce 60. let postupný útlum provozu parních lokomotiv, řadu 498.1 nevyjímaje.
V Česku byla jako zcela poslední nasazována lokomotiva 498.103 mezi Domažlicemi a Plzní až do poloviny října roku 1976. Poté následovala již jen krátká epizoda působení lokomotivy 498.106 ve vozbě osobních vlaků mezi Brnem a Přerovem na podzim roku 1978, to však již po provedené opravě coby muzejní lokomotivy.  Pramen: ČD

Medaile hejtmana pro Lenku Smékalovou, dlouholetou ředitelku OLÚ Jevíčko

Odborný léčebný ústav v Jevíčku má nové vedení. Po 24 letech ve funkci se na vlastní žádost rozhodla ve vedení ústavu skončit Lenka Smékalová, se kterou se ve čtvrtek přijeli rozloučit hejtman Martin Netolický a náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Lenka Smékalová zároveň převzala Medaili hejtmana Pardubického kraje.
„Lenka Smékalová působila v Jevíčku od roku 1990 a od konce roku 1997 byla celých 24 let ředitelkou. Pamatuje tak největší rozvoj areálu, který je spádovým nejen pro náš kraj. V rehabilitačním ústavu jsme za poslední roky investovali do dřevěných leháren, přestavby bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace, opravy střechy stravovacího pavilonu a zateplení pavilonu S za téměř 100 milionů korun. Nyní řešíme rekonstrukci lůžkové části pavilonu S,“ vyjmenoval hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o aktuální fungování ústavu. „V tuto chvíli je i vzhledem k obnovování operativy areál na své maximální kapacitě, která je 176 lůžek. Zároveň se ukazuje jako prozíravý krok investice do pavilonu plicní rehabilitace, který i v souvislosti s děním posledního roku a půl nyní velmi vytížen,“ řekl hejtman. Ten Lence Smékalové za její přinos pro rozvoj této příspěvkové organizace kraje udělil hejtmanskou medaili.
„Ráda jsem s paní ředitelkou pracovala, byť naše spolupráce trvala jen osm měsíců. Poznala jsem ji jako velmi pracovitou ženu, která ústav obrovsky posunula. Celý areál doslova rozkvetl. Zvládla nápor covidové epidemie a se svým týmem dokázala vytvořit přívětivé prostředí. Přeji ji pevné zdraví a ať si splní přání, na která dosud neměla čas,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Jevíčský ústav je příspěvkovou organizací Pardubického kraje a poskytuje zdravotní služby v oblasti pneumologických onemocnění, pneumologické a pohybové léčebné rehabilitace a diagnostiky a léčby tuberkulózy. Disponuje 176 lůžky pro hospitalizační léčbu klientů a rovněž komplexem odborných ambulancí a vyšetřoven v oborech poskytované péče. 
 

Tradiční zemědělská výstava Nabočany - NAŠE POLE

Současnost a také budoucnost zemědělství byla každému zřejmá při prohlídce 21. ročníku tradiční zemědělské výstavy Naše pole v Nabočanech u Chrudimi, která se uskutečnila ve dnech 15. a 16. června.
Organizátorem výstavy je od roku 2010 vydavatelství Profi Press, s. r. o. Generálním partnerem výstavy je ČSOB. Na přípravě akce se také podílí Oseva Agri Chrudim, a. s., Cerea, a. s., Lovochemie, a. s., ŠS Úhřetice, farma Karel Kopista, Agrární komora ČR, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Odborné učiliště Chroustovice, Střední škola zemědělská a vyšší škola odborná Chrudim. Výstavu pojistila Generali Česká pojišťovna  ve spolupráci  Pardubického kraje a Ministerstva zemědělství. V rámci výstavy zde byly předvedeny odrůdy ozimých obilovin, řepek a metody zpracování s odborným výkladem, také moderní zemědělské stroje. Od srpna 2020 do května 2021 bylo založeno bylo více než 600 parcel s odrůdami obilnin, olejnin, pícnin, luskovin a okopanin. K vidění bude také řada alternativních plodin jako hrachor setý, pískavice řecké seno, cizrna beraní, světlice barvířská, komonice bílá, lnička setá, katrán habešský, sléz krmný a lesknice kanárská. Návštěvníci budou moci porovnat více než 90 variant ochrany plodin na ozimé pšenici, jarním ječmeni, ozimém ječmeni a kukuřici. A také 80 variant výživy plodin na ozimé pšenici, ozimém tritikale, ozimém ječmeni, bramborách, cukrovce, kukuřici a slunečnici. Nechybí také demonstrační parcely podle metodiky ÚKZÚZ s odrůdami pšenice, ječmene, tritikale, žita, hrachu, sóji a brambor.