Českotřebovský deník 171/2021 (19/6)
Běh na Kozlovský kopec: 67 závodníků - nejrychlejší Jáchym Kovář 17:52

Mnoho závodů se letos neběželo, na Kozlovský kopec však ano. A dokonce to byl běh jubilejní, třicátý. Trať stejná, 5200 metrů, a převýšení 234 metrů. 19. červen přinesl pěkné až horké letní počasí a slušnou konkurenci 46 mužů a 21 žen. Startovalo se od budovy VDA na Habrmanově ulici, pouze chyběl startovní oblouk, se kterým jsou problémy. Když závodníci odstartují, tak oblouk zůstává a mohl by být na ulici nějakým vozidlem stržen a byl by z toho zbytečný problém.  Poprvé se běželo v červnu 1992 za účasti 17 závodníků. Závod získal postupně na věhlasu, stejně jako pořadatel, byl zařazen do Iscarex poháru a taky do Českého poháru v běhu do vrchu. Nejvíce - 151 závodníků běželo na Kozlovský kopec v roce 2013. Před letošním závodem to byla sázka do loterie. V předstihu se přihlásilo 50 závodníků a ráno v sobotu 19. června se pak k nim přidalo ještě 17 dalších. 
Všechno fungovalo bez problémů a první závodník symbolicky se startovním číslem 1 vyběhl do cíle u chaty Maxe Švabinského ve velmi dobrém čase 17:52 minut (s vyrovnanýžm rekordem této trati) s téměř dvouminutovým náskokem před druhým Ladislavem Kučerou (Iscarex), který již startoval v Kategorii Muži B (a kterou tedy vyhrál)  Třetí doběhl Otto Kubíček z Litomyšle a byl v kategorii muži A druhý.   Závod žen vyhrála Adéla Stránská za 21:41 min. a před druhou ženou v cíli Šedovou Terezou z Ústí měla náskok 2,5 minuty. Výsledky najdete na tomto odkazu. Fotografie nejlepších (Foto Jan Šimůnek):

Nové video Českotřebovského deníku:
Závěrečný e - koncert hudebního oboru + vystoupení tanečního oboru

Závěrečný e - koncert žáků a souborů   https://youtu.be/z5UWepQJqRo
 
Poslední dvě akce českotřebovské ZUŠ ve virtuálním prostoru v tomto školním roce.
 
Premiéra obou uvedených e - vystoupení je naplánována tradičně na neděli 20. června v 8 hodin ráno.
 
Žáky i soubory ZUŠ budete moci také vidět a slyšet naživo v pátek 25. června od 17 hodin v Javorce, kde je připraven koncert v Hudebním pavilonu Antonína Bennewitze.

Vystoupení tanečního oboru ZUŠ   https://youtu.be/qgYkfcmc5qk 

Plná velikost videa ZDE
POJĎME TANČIT 2021 je virtuální vystoupení žáků tanečního oboru Lenky Slavíkové ZUŠ Česká Třebová. Ročníkové choreografie od od přípravky po absolventský ročník.

Mateřská škola U Stadionu - návrh fasády po modernizaci a zateplení budovy

Už brzo budeme moci posoudit, jak se architektonický návrh dostal do realizace....
Výročí na dnešní den

30 let od úmrtí Stanislava FUKSY,
významného činovníka v Sokole, sběratele starých fotografií a pohlednic 
(12.9. 1894 – 19.6.  1991)
Po absolvování obecné školy a měšťanky v našem městě odejel do Vídně vyučit se zámečníkem. S výučním listem nehledal zaměstnání, ale odešel dobrovolně na vojnu, kde se stal zbrojířem. Tříletá vojenská služba se mu s vypuknutím 1. světové války protáhla na sedm let. Odešel bojovat do Sarajeva a Haliče, kde prodělal tyfus. Po vyléčení bojoval na Piavě v Itálii, kde zůstal do konce války. Když se zotavil z dvojnásobného zranění, vrátil se domů do Třebové. Celý život pracoval v dílnách ČSD. Patřil k nejvýznamnějším osobnostem Sokola, několik let byl i jeho náčelníkem. Zúčastnil se všech vystoupení a sletů, v roce 1930 vedl početnou skupinu českotřebovských Sokolů na vystoupení v Bělehradě. Hodně Třebováků ho určitě zná jako dlouholetého promítače v kině Na Skále a později v kině Svět, kde byl také ještě dlouho uvaděčem. Velkým jeho koníčkem bylo sbírání fotografií a pohlednic ze staré České Třebové. Zemřel v požehnaném věku, bylo mu téměř 97 let.

Koncert skupiny NIRVANA revival zahájil letní akce v Javorce

Počasí vydařené, účast slušná, už ze zvědavosti. Restaurace Javorka měla dnes podvečer opravdu žně. Kapela navazující na odkaz americké stejnojmenné skupiny (stát Washington) existující v letech 1987 - 1994, která stála a padala na zpěvákovi a kytaristovi Kurtu Cobainovi. Patřila mezi nejvlivnější skupiny 90. let. Po jeho sebevraždě v roce 1994 skončila, odkaz tohoto muzikanta žije dál ve skupinách po celém světě a také u nás, jako v případě hudební skupiny, která se k odkazu tohoto muzikanta hlásí i ve svém názvu: In the name od Cobain.  Z koncertu mám natočenou ukázku na videu, bude uvedena zítra v neděli večer.
Hudební pavilon Antonína Bennewitze bude nyní v létě centrem kulturního dění v našem městě. Spolu s pořadateli z Kulturního centra jsme dnes při letošní premiéře uvažovali o potřebě hudební pavilon chránit před zlými úmysly a špatnými lidmi. Přes léto se stává i noclehárnou a myslím, že to je právě lokalita, kde takové živly nechceme.  Opět zde zaregistrovali pokus o zkoušku hořlavosti a pevnosti  sklolaminátového krytu, sprejové výstřelky jsou zatím minulostí. Přimlouvám se proto o kontrolu pomocí kamery nebo fotopasti, je to nejvýš žádoucí a nestojí to majlant. Je na to zapotřebí kamera s wifipřenosem signálu. A protože to mám doma, tak mohu napsat i cenu, která je skutečně velmi dosažitelná. Nechceme zde přece noclehárnu bezdomovců.... (mm)
 
V Pardubicích zcela přestavují silniční nadjezd u krajské nemocnice 

Fotografoval Luboš Kozel. Ze spousty zaslaných fotografií vybíráme několik, které charakterizují celou složitost a rozsah realizovaných prací. Nadjezd vede přes železniční koridor Pardubice - Česká Třebová a také přes tzv. pardubickou silniční rychlodráhu a komplikuje příjezd k nemocnici, trolejbusovou linku č. 2 a mnoho dalších tras.... JKe zde neuvěřitelné množství práce, která má být dokončena již letos v listopadu 2021....
 

BRIGÁDA V MUZEU: Městské muzeum Česká Třebová přijme na letní prázdniny průvodce – brigádníky na zpřístupněné památkové objekty. Bližší informace na tel. 465 534 516 nebo prostřednictvím mailu muzeum@mmct.cz.

Informaci o letních táborech DDM a volných místech najdete ZDE

Od 16. července je v prodeji nové choceňské pivo Splávek. 

Do Chocně se tak výroba piva vrací po 37 letech. Tehdy spadal pivovar pod národní podnik Východočeské pivovary Hradec Králové. Když začal omezovat lokální pivovary, ty byly určeny k zániku.  Zlatou éru choceňský pivovar zažil za rodu Kinských, kterým byl ale pivovar v roce 1945 za spolupráci s nacistickým režimem zkonfiskován. Nový Splávek se má vozit do vzdálenosti 45 km, začíná  desítka, bude i dvanáctka. Pivovar má vlastní stáčírnu, choceňské pivo se zatím bude prodávat v litrových PET lahvích a sedmičkových skleněných lahvích.
 
Kraj připravuje rekonstrukci silnice ze Svojanova do Jihomoravského kraje

Hejtman Martin Netolický navštívil ve čtvrtek městys Svojanov přibližně 15 kilometrů od Poličky. Z něj přišla v polovině března smutná zpráva, jelikož náhle zemřel starosta Josef Gracias, který stál ve vedení obce od roku 1998. S nový starostou Lukášem Havlíčkem řešil hejtman dotační tituly Pardubického kraje, rozvoj cestovního ruchu či opravy silnic v okolí.
„Dlouhá léta platilo, že Svojanov byl Josef Gracias. Ve vedení obce stál od roku 1998 a jeho práce je vidět na každém kroku. Jeho náhlý odchod nás všechny, kteří jsme ho znali, velmi zaskočil. Před novým vedením stojí nesnadný úkol navázat na dosavadní práci a dokončit započaté myšlenky a záměry,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Se starostou Lukášem Havlíčkem hejtman hovořil o dotačních programech kraje či fungování místních dobrovolných hasičů zařazených do kategorie JPO III. Řeč byla také o připravovaných projektech na modernizaci silnic II. tříd v širším okolí. Jednou z nich je modernizace silnice II/360 z Poličky přes Korouhev až po hranici s Krajem Vysočina, další pak II/362 přes Jedlovou a Bystré na hranici kraje. „Máme také připravený projektový záměr na modernizace silnice II/364 a II/365 ze Svojanova na hranici kraje. Jedná se se o projekt, který postupně posouváme a rádi bychom jej uplatnili v rámci jedné z výzev Integrovaného regionálního operačního programu. Předpokládané náklady dosahují v tuto chvíli téměř 100 milionů korun,“ řekl hejtman Netolický.
 
Otevření knihovny v Cholticích proběhlo slavnostně

V přízemí budovy úřadu městyse v Cholticích nedaleko Pardubic sídlí dlouhá léta obecní knihovna. Tu se podařilo kompletně zmodernizovat také díky dotaci 400 tisíc korun z rozpočtu Pardubického kraje. Slavnostního otevření se vedle místních obyvatel a starostů okolních obcí zúčastnil také hejtman Martin Netolický, který si ještě starou knihovnu prohlédl na konci května 2019. Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly tři miliony korun.
„Choltická knihovna se kromě velmi bohatého knižního fondu, který čítá více jak 28 tisíc svazků, může nyní pyšnit také moderním vybavením a velmi příjemným čtenářským koutkem, koutkem pro děti a prostorem, který by měl sloužit také jako komunitní místo setkávání,“ řekl hejtman Martin Netolický, který vzpomněl také vznik myšlenky na podporu rekonstrukce knihovny. „S panem starostou jsme se po našem setkání v květnu 2019 domluvili, že bychom v rámci možností krajského rozpočtu uvolnili prostředky právě proto, že knihovna je spádovou pro celou řadu okolních obcí. Nakonec jsme vyčlenili částku 400 tisíc korun,“ uvedl hejtman Netolický.