Českotřebovský deník 172/2021 (20/6)
Nové video Českotřebovského deníku:
Nirvana revival "In the name of Cobain"

  Plná velikost videa ZDE
Počasí vydařené, účast slušná, už ze zvědavosti. Restaurace Javorka měla dnes podvečer opravdu žně. Kapela navazující na odkaz americké stejnojmenné skupiny (stát Washington) existující v letech 1987 - 1994, která stála a padala na zpěvákovi a kytaristovi Kurtu Cobainovi. Patřila mezi nejvlivnější skupiny 90. let. Po jeho sebevraždě v roce 1994 skončila, odkaz tohoto muzikanta žije dál ve skupinách po celém světě a také u nás, jako v případě hudební skupiny, která se k odkazu tohoto muzikanta hlásí i ve svém názvu: In the name of Cobain. 
Obsazení kapely: Martin Hájek (kytara, zpěv), Béďa Hájek (baskytara) Dominika Plešingerová (bicí)
 

Výročí na dnešní den

Nedožitých 90  let Jaroslava BITTLA (20.6. 1931 – 20.12. 2015), pedagoga, malíře, grafika a ilustrátora

O svém příchodu na svět Jaroslav Bittl napsal : „ Moje maminka, tehdy herečka kočující divadelní společnosti, nechtěla abych se narodil co venkovský balík a zajela mne povít do Prahy“. Dalších, zhruba pět let svého života pak prožil spolu s rodiči u kočující herecké společnosti, se kterou procestoval mnoho českých měst a městeček. Když vážně onemocněl, vzala si jej domů jihlavská babička. Ale ani zde dlouho nepobyl. Přišel rok 1938 a s ním Mnichov. S babičkou opouští německou Jihlavu a stěhuje se do České Třebové. Nejprve bydlí u strýce Oldřicha. Později, když si rodina koupila vlastní domek, se stává obyvatelem městské čtvrti Trávník. Jaroslav v České Třebové absolvoval obecnou a měšťanskou školu a odmaturoval na gymnáziu, kde také nalezl svoji pozdější manželku. V dalším vzdělání a to výtvarném pokračoval na Masarykově univerzitě v Brně (profesoři Eduard Milén, B.S. Urban, Frant. Kubišta …). Přestože výtvarné umění nade vše miloval, byl donucen školu opustit. Pedagogická studia dokončil na PI v Pardubicích a stal se učitelem (Damníkov, Výprachtice). V dalších letech byl ještě propagačním výtvarníkem a redaktorem v Pozemních stavbách Pardubice, úředníkem na pardubické radnici, vedoucím výtvarného oboru LŠU v Pardubicích a konečně ředitelem školy tamtéž. Roku 1991 odešel na odpočinek. V roce 2000 se manželé Bittlovi stěhují z rodinných důvodů do České Třebové. A tak se Jarka Bittl stal Českotřebovanem podruhé a natrvalo.
Své obrázky maloval olejovými nebo temperovými barvami, používal vodové barvy, uhel, tužku nebo barevné pastelky. Pracoval také s grafickou technikou jako je suchá jehla, linoryt, monotyp, frotáž nebo dřevořez. Maloval krajiny, portréty, zátiší, městská zákoutí, figurální, biblické nebo drobné žánrové výjevy. Jeho půvabné obrázky znají českotřebovští z různých výstav. Je také autorem jednoho z prvních českotřebovských kalendářů, jehož motivy ze staré České Třebové se objevily i na titulních stránkách Českotřebovského zpravodaje. Ilustroval drobné publikace jako Pověsti z České Třebové, nebo Českotřebovští bájníčci. Některé z publikací také výtvarně upravil (Kozlov Maxe Švabinského, Městem Česká Třebová – jeden z prvních průvodců městem a okolím …). V roce 2010 si ještě splnil sen, vyšla mu knížka poezie převtělená do sbírky limeriků. V příloze knížky, která se jmenuje Tulák před zrcadlem, najdeme i mnoho fotografií z autorova života. (mm)
 
Zajímavé akce v Litomyšli

Čokoládový trh na litomyšlském zámku 18. - 20. června
Tento víkend se konal na litomyšlském zámku, přesněji v jeho jízdárně a na nádvoří před jízdárnou - Litomyšlský čokoládový trh.  Akce komerční, platilo se vstupné a ceny prodávaných produktů nebyly nejlevnější. Ovšem jednalo se o zboží oceněné mimořádné kvality, které v běžném trhu supermarketů nenajdete.  Fotoreportáž z této akce zajistil Luboš Kozel. Škoda, že ty fotografie nemohou zprostředkovat také vůni uvedených produktů.  Více ZDE.
 
Výstava uměleckého skla "Pačinkův Aplaus"
Druhá zajímavá litomyšlská akce se konala na exteriérech a interiérech hoteklu Aplaus a zahradě Augustovy tiskárny. Je to výstava uměleckého skla autora světového významu , která stojí za shlédnutí. I zde jsou nejvýmluvnější pozvánkou fotografie Luboše Kozla. Výstava je otevřena až do 5. září 2020. Nenechte si ji ujít!  Více ZDE
Mimořádné zpřístupnění věže litomyšlského zámku

Po mnoha letech a po zdolání 175 schodů bylo v několika termínech v červnu zavítat na renesanční věž zámku Litomyšl a pokochat se pohledem do okolní krajiny, na starobylé historické centrum města a zažít neopakovatelnou atmosféru zámeckého areálu. Vstupenky byly v prodeji v pokladně zámku v přízemí arkádového (druhého) nádvoří. Vstup na věž byl v intervalu 20 minut, kapacita je 8 osob. (vstupné: 50 Kč)

30 let Policie České republiky

Policie České republiky si v roce 2021 připomíná 30. výročí svého vzniku. Připomeňme něco z její historie.
23. května 2008 zástupci Policie České republiky a policejního sboru Chorvatské republiky poprvé podepsali společné „Memorandum o porozumění“, na jehož základě čeští policisté v letní rekreační sezóně vykonávají službu na chorvatském pobřeží.  Do Chorvatska v létě tradičně směřuje největší počet českých turistů a čeští policisté ovládající chorvatský jazyk pomáhají řešit jejich problémy.
31. května 2002 Kriminalistický ústav Praha uvedl do provozu novou laboratoř pro genetické expertizy. Laboratoř analyzuje vzorky lidské DNA získané z biologických stop a umožňuje individuální identifikaci osob, které stopy zanechaly. Výsledky zkoumání jsou uchovávány v národní databázi DNA, kterou Kriminalistický ústav Praha spravuje od prosince 2001. Databáze napomáhá objasnění kriminálních případů i s velkým časovým odstupem. 
1. května 1997 byl v rámci Policejního prezidia České republiky zřízen odbor služební kynologie a hipologie. Převzal odpovědnost za výcvik policejních psů a psovodů a zároveň začal zabezpečovat také výcvik policejních koní a jezdců. Policie České republiky používá k plnění svých úkolů 800 služebních psů odchovaných vesměs ve vlastních chovných stanicích a vycvičených ve vlastních výcvikových střediscích. Používá také 36 koní zařazených ve 3 oddílech jízdní policie.
V květnu 1995 byla zřízena stálá pořádková jednotka tehdejší pražské policejní správy. Později byly speciální pořádkové jednotky budovány i v rámci dalších policejních útvarů s územní působností. Vedle nich existují ještě pořádkové jednotky složené z policistů zařazených na jiných služebních místech. Jejich společným úkolem je chránit bezpečnost a veřejný pořádek zejména v případě
 
Spanilá jízda historických policejních vozidel  Českou Třebovou minula

Při příležitosti 30. výročí vzniku Policie ČR se v sobotu 19. června jela spanilá jízda historických policejních vozidel. Jízda čítající přes 2 desítky policejních vozů a motocyklů startovala v Králíkách a s 11 zastávkami končila v Kostelci nad Orlicí. Jednou zastávkou bylo také Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí, kam technika dorazila v dopoledních hodinách. Netradiční atrakci si nenechalo ujít mnoho diváků, kteří mohli obdivovat jak vozidla z dob nedávných, jako třeba škodovky Favorit, 120, žigulíky nebo volhy, tak staré modely vozidel Praga, vše v barvách Veřejné bezpečnosti.