Českotřebovský deník 173/2021 (21/6)
Půdní vestavba DDM Kamarád zahájena  

Po několika letech příprav se pro letošní rok 2021 podařilo zajistit potřebnou vysokoprocentní dotaci a tak se českotřebovský Dům dětí a mládeže dočká rozšíření, konkrétně půdní nástavby.  Akce zařazená do letošního městského rozpočtu není rozhodně levná, ale na druhé straně je potřebná a navíc je  podpořena tak velkou dotací, že vlastní dofinancování z rozpočtu města je poměrně nízké Původně se uváděla dokonce 100% dotace, po zvýšení ceny bude nyní zapotřebí s nějakým dofinancováním počítat.

Do výběrového řízení se přihlásily dvě firmy, z nich nižší nabídku podala  pražská firma KOZEL - STAVBY,. s.r.o. (Praha 8) za 10474 tisíc Kč. Pro pořádek dodejme, že rozpočtové náklady z projektu, pořízeného na akci ovšem již v roce 2017 (KIP Litomyšl)  byly poněkud nižší.  Akce probíhá a poněkud omezila provoz DDM, kancelář bylo třeba přemístit do náhradních prostor v klubu Rébus v ulici Boženy Němcové. Ty nejdůležitější práce budou nyní provedeny v období letních prázdnin. Hlavní stavební práce probíhají v zadní části budovy a  v nově realizovaném 3. nadzemním podlaží.  Fotografie ukazují, že práce byla zahájena. Podstatnou položkou v rozpočtu stavby je  pořízení výtahu, který umožní bezbariérový přístup do vyšších podlaží včetně půdní nástavby, tedy do 3. nadzemního podlaží.  V půdní vestavbě vzniknou dvě další velké pracovny (učebny) a další potřebné místnosti pro provoz DDM. Přístup k výtahu bude ze zadní strany budovy, kterou bude třeba obejít.


Veřejné projednávání Změny č. 1 Územního plánu Česká Třebová 

Městský úřad Česká Třebová, odbor rozvoje města a investic jako úřad územního plánování oznamuje  konání veřejného projednání návrhu Změny č. 1 Územního plánu Česká Třebová. Bude se konat ve středu 21. 7. 2021 v 13.00 hodin v zasedací místnosti Městského úřadu Česká Třebová
Návrh Změny č. 1 Územního plánu Česká Třebová je vystaven k veřejnému nahlédnutí na Odboru rozvoje města a investic Městského úřadu Česká Třebová a na webových stránkách města na adrese:
https://www.ceska-trebova.cz/uzemni-plan-ceska-trebova/ds-1336/archiv=0&p1=16905 od 21. 6. 2021 do 28. 7. 2021.
Změna územního plánu je pořizována zkráceným postupem dle § 55a a 55b stavebního zákona a dle § 55 odst. 6 stavebního zákona se zpracovává, projednává a vydává v rozsahu měněných částí. Nejpozději do 7 dnů ode dne konání veřejného jednání mohou vlastníci pozemků a staveb dotčených návrhem řešení, oprávněný investor a zástupce veřejnosti uplatnit námitky, ve kterých musí uvést odůvodnění, údaje podle katastru nemovitostí dokladující dotčená práva a vymezit území dotčené námitkou. Ve stejné lhůtě může každý uplatnit připomínky. Dotčené orgány uplatní do 7 dnů ode dne veřejného projednání svá stanoviska k návrhu Změny č. 1 Územního plánu Česká Třebová. K později uplatněným stanoviskům, připomínkám a námitkám se nepřihlíží. Adresa pro doručování: Městský úřad Česká Třebová, odbor rozvoje města a investic.
 

John Lenon:

„Když mi bylo 5 let, matka mi neustále říkala, že štěstí je klíčem k životu. Když jsem šel do školy, ptali se mě, co chci být, až vyrostu. Napsal jsem „šťastný“. Řekli mi, že jsem úkol nepochopil, a já jim řekl, že oni nepochopili život.“


Vrtulník řešil v sobotu 19. 6. popáleniny dítěte: 

Vroucí čaj z prasklé konvice opařil o víkendu malou holčičku v České Třebové. Dívku přepravil do královéhradecké fakultní nemocnice vrtulník. Zásah řešil středně těžké popáleniny v horní polovině těla. Zásah byl úspěšný, stav pacinetky stabilizovaný, při vědomí probíhá standardní lékařská péče. Příčinou byla technická závada na varné konvici.  (idnes.cz)

Jednalo orlickoústecké zastupitelstvo

ednání mohli opět občané sledovat on-line na YouTube kanálu města. Poprvé mohli účastníci zasedání využít mobilní Cafe bar, který provozuje nezisková organizace Rytmus. Na tuto aktivitu, která umožňuje zaměstnávání lidí se sníženou pracovní schopností, přispívá i město Ústí nad Orlicí. V úvodu jednání byl zastupitelům představen nový velitel městské policie Milan Kalous, který byl pověřen vedením strážníků na dubnovém zasedání zastupitelstva.
Zastupitelé schválili závěrečný účet města a účetní uzávěrku za rok 2020, zazněla také informace o hospodaření města v prvních pěti měsících letošního roku. Schválen byl příspěvek ve výši 20 tisíc korun na provoz cyklobusů na území Pardubického kraje.
K nejsledovanějším bodům programu patřilo schvalování návrhů na udělení Ceny města a čestných občanství, které projednala kulturní komise města. Ocenění jsou udělována jednou do roka jako poděkování za významné aktivity, mimořádné zásluhy nebo za celoživotní činnost ve prospěch města.
Ocenění Počin roku za rok 2020 budou udělena Jiřímu Zajíčkovi a Josefu Vondráčkovi za vytvoření hry se zpěvy a tanci k 80. výročí založení ZUŠ Jaroslava Kociana s názvem Kroky po duhovém chodníku. Jde o největší společný projekt v dějinách školy pro 150 žáků ze všech uměleckých oborů.
Cenu města získá Jarmila Petrová za dlouholetý přínos v oblasti kultury města, o který se zasloužila jako divadelní herečka a režisérka spolku Vicena.
Cena města za dlouholetý přínos v oblasti kultury města bude udělena i pedagožce ZUŠ, hudebnici, zpěvačce a moderátorce Ludmile Hrodkové.
Cenu města získá Mgr. Alexandr Gregar, Ph.D., za dlouholetý přínos v oblasti kultury města (zejména v oblasti amatérského divadla).
Cenu města získají také všichni pracovníci ve zdravotnictví v Ústí nad Orlicí, kteří s nasazením bojovali s pandemií covid-19.
Čestné občanství města Ústí nad Orlicí bude in memoriam uděleno sochaři Quidu Kocianovi, který je předním představitelem českého umění na přelomu 19. a 20. století.
Čestné občanství města získá in memoriam Kamil Roškot, architekt, výtvarník a projektant národní kulturní památky - Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí.
Čestné občanství města bude in memoriam uděleno také Antonínu Ježkovi, českému legionáři, rodáku z Ústí nad Orlicí, který byl zajat a popraven v Arcu. 
Čestné občanství města bude uděleno in memoriam MUDr. Františku Barcalovi, ústeckému lékaři, jednateli Červeného kříže za 1. světové války. Slavnostní večer spojený s udělováním cen se koná v podzimních měsících.
 
Tip na akci pro seniory (zdarma), která se uskuteční již tento pátek a sobotu

V pátek 25. a sobotu 26. června se v Chrasti u Chrudimi uskuteční druhý ročník Senior festivalu. Společenskou a kulturní akci pořádá spolek Hurá na výlet, generálním partnerem je Magnet 3Pagen z rodiny značek spadajících pod společnost PackWay. Návštěvníci se mohou těšit na skvělou zábavu, stánky s tradičním sortimentem, historická vozidla i bohatý hudební program. Magnet 3Pagen si pro účastníky připravil slevové poukazy a nejstaršímu seniorovi na akci předá poukaz na nákup v hodnotě 2 500 Kč. Chybět nebude ani král české dechovky Josef Zíma.
Senior festival se koná v pátek 25. 6. od 19 hodin a v sobotu 26. 6. od 10 hodin v zámeckém areálu v Chrasti u Chrudimi. Návštěvníci se mohou těšit na program pro celou rodinu, stánky s tradičním sortimentem nebo třeba přehlídku historických vozidel a veteránů. O hudební doprovod se postarají například revivalové kapely ABBA World, The Backwards či Prague Queen, country kapela Klondike nebo dechový orchestr Podkověnka. V sobotu 26. června potěší všechny fanoušky české dechovky legendární Josef Zíma. Vstupné na akci je dobrovolné. Podmínky konání festivalu podléhají aktuálně platným vládním nařízením v souvislosti s epidemií koronaviru, informovat se o nich lze na webu akce.
V sobotu také proběhne slavnostní předání poukazu na nákup u Magnet 3Pagen v hodnotě 2 500 Kč nejstaršímu seniorovi, který se akce zúčastní. Kromě toho budou dobrovolníci mezi účastníky rozdávat katalogy obchodu a letáky se slevami na nákup v e-shopech Magnet 3Pagen a Astoreo.

Rekonstrukce počítačové sítě na Gymnáziu Lanškroun je hotová 

Do nového školního roku už je budova gymnázia v Lanškrouně vybavena zrekonstruovanými rozvody počítačové sítě. Kabely k počítačům už tak vedou do všech prostor školy včetně učeben a kabinetů. Investiční projekt byl dokončen již na konci dubna, vzhledem ke koronavirovým opatřením se ale slavnostní ukončení uskutečnilo až nyní. Radní pro školství Josef Kozel přestřihl symbolicky kabel namísto pásky.
„Investice do technologií tohoto typu jsou pro budoucnost školství velkou vzpruhou. Moc bych si přál, aby takovou změnou prošly všechny naše školy. Navíc nás čeká i nezbytně zvýšit úsilí v otázkách bezpečnosti dat a sítí jako takových. Tam jsou školy mezi sebou velmi nevyrovnané. Osobně si cením i přístupu Gymnázia Lanškroun v personálním zabezpečení technologií tohoto typu. Věřím, že mohou být inspirací pro další střední školy v Pardubickém kraji,“ uvedl Josef Kozel.
Vzhledem k tomu, že je budova gymnázia památkově chráněná, v průběhu rekonstrukce se muselo postupovat tak, aby nedošlo k porušení jejího historického rázu. Nové rozvody vyšly zhruba na 2,4 milionu korun. Ještě v tomto roce by také mohlo dojít na rekonstrukci laboratoře biologie.
 
Svitavské Dětské centrum chce své služby více zaměřit
na děti s onemocněním ohrožujícím život

Dětské centrum ve Svitavách prošlo v uplynulých deseti letech zásadními změnami jak v péči, tak v zázemí pro její poskytování. Je to výsledek celostátní transformace dětských domovů, kdy maximum ohrožených dětí je dnes v rodinách či v pěstounské péči. „Zařízení tak poskytuje v současnosti převážnou část svých zdravotních služeb ambulantní a krátkodobou pobytovou formou, jen malou část tvoří děti s těžkým postižením na lůžkách dlouhodobé péče,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
„Zásadní je, že centrum zůstalo i nadále zdravotnickým zařízením, které se stará o těžce zdravotně postižené děti ve věku do dvanácti let, vyžadující nepřetržitou zdravotní péči. A souzním s dalšími plány paní ředitelky Drahomíry Votřelové, která se chce v Dětském centru zaměřit na dětskou paliativní péči,“ uvedla při své návštěvě náměstkyně.
Pobytové služby doplňují terénní péčí. Pomocí pro zdravotníky je Dětská skupina
Jak uvedla ředitelka Drahomíra Votřelová, těžká doba boje za zachování zdravotních služeb minula. Naopak doplněním těchto služeb o podporu pro biologické i náhradní rodiny povýšilo Dětské centrum Svitavy na multifunkční ambulantní centrum zdravotních, výchovných a zdravotně sociálních služeb nejen pro ohrožené děti. „Prostory pro péči o těžce nemocné děti, které vyžadují nepřetržitou zdravotní péči, prošly modernizací. Vybudovali jsme zázemí pro takzvané resocializační pobyty pro matky s dětmi, což jsou krátkodobé pobyty matek s ohroženými dětmi, které učíme péči o kojence či batole, o domácnost, o jídlo, i o finance. Poté, co odejdou do svých rodin, za nimi jezdíme do jejich domovů a poskytujeme takzvanou terénní péči. Cílem je, aby vše, co se naučily, skutečně uplatnily,“ uvedla ředitelka. Rodičům, kteří se sami doma po celé roky starají o těžce nemocné děti poskytují zase takzvanou respitní, tedy odlehčovací péči. A již několik let zde provozují Dětskou skupinu s nepřetržitým provozem, primárně určenou pro děti zdravotníků ve městě i okolí. Je o ní velký zájem.
„Transformace nás posunula k péči o potřebné nemocné – sněmovna by v těchto dnech měla rozhodnout o Centrech komplexní péče v rámci zákona o zdravotních službách. Ta budou poskytovat pomoc primárně těžce nemocným dětem, následnou a dlouhodobou péči. My jsme připraveni, máme zkušenosti, prostory i kvalifikovaný personál,“ uvedla Drahomíra Votřelová.
Paliativní péče pro děti těžce nemocné
Dětské centrum má v plánu zkvalitnit služby v oblasti paliativní péče, jež jsou zaměřeny na děti s onemocněním, které ohrožuje či jakkoliv limituje život. Na děti, které potřebují vysokou míru podpory z důvodu jejich zdravotního, mentálního či kombinovaného postižení.
„Podali jsme žádost o podporu tohoto projektu z evropských fondů, abychom získali finance na stavební úpravy. Chceme tak připravit lůžkové oddělení od 6 do 8 lůžek pro příjem starších dětí s těžkým postižením ve věku do 18 let,“ objasňuje Drahomíra Votřelová. „Hlavně potřebujeme zvětšit pokoje tak, aby bylo možné pohodlně obsluhovat větší lůžka s imobilními klienty. Rovněž plánujeme rekonstruovat a vybavit k těmto potřebám koupelnu a vybudovat část pro případný společný pobyt rodičů s dítětem.“ Projekt za téměř 4 miliony korun by měl být hotov v roce 2023. „Souvisí se záměry, které jako náměstkyně pro zdravotnictví Pardubického kraje mám. V nové krajské koncepci zdravotnictví se chci zaměřit na rozšiřování paliativní péče pro děti i dospělé a zastřešit ji Pardubickým krajem,“ dodala náměstkyně.
Do stavebních úprav v Dětském centru investoval Pardubický kraj, jako zřizovatel investoval za posledních zhruba 10 let více než 12 a půl miliónu korun. Dalšími financemi podpoří úpravu zázemí pro podporu paliativní péče a bude investovat do stavebních úprav zdravotního úseku.