Českotřebovský deník 174/2021 (22/6)
Nový odpadový zákon si vyžaduje přijetí nové "odpadové vyhlášky"

Návrh nové vyhlášky již připravil odbor životního prostředí MěÚ ve spolupráci s právním odborem a společností Eko Bi s.r.o. Nová vyhláška o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Česká Třebová je připravována v návaznosti na legislativní změny v oblasti odpadového hospodářství a také v návaznosti na chystané změny v systému odpadového hospodářství města Česká Třebová od roku 2022. S návrhem již byla seznámena rada města. Po zapracování připomínek bude projednána v připomínkovém řízení také se všemi zastupiteli a její návrh bude konzultován  na Ministerstvu vnitra, které má povinnost se k novým vyhláškám samospráv vyjadřovat. Poté bude na prosincovém jednání zastupitelstva její návrh připraven ke schválení tak, aby mohl platit od začátku příštího roku, kdy vejde do života nový systém likvidace odpadu. Jeho cílem je omezit především množství netříděného komunálního odpadu, který končí na skládce. Pokud město překročí limit 200 kg na osobu  pocítíme to všichni na prudce zvýšeném poplatku za ukládání odpadu. K problematice třídění odpadu tedy bude třeba přistupovat se vší vážností. A tuto hodnotu nyní podstatně překračujeme.
Zároveň s touto vyhláškou o systému bude připravena k projednání změna obecně závazné vyhlášky č. 4/2019, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, ve které dojde k úpravě výše místního poplatku pro fyzické osoby a zároveň ke stanovení poplatku pro fyzické osoby podnikající, které vstoupí do systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Česká Třebová.

Vážení občané, dovolujeme si vás upozornit, že dne 30. 4. uplynula lhůta splatnosti místního poplatku za svoz a likvidaci komunálních odpadů pro rok 2021. Vzhledem ke skutečnosti, že finanční odbor MěÚ eviduje značné množství nedoplatků tohoto poplatku, vyzýváme občany, kteří dosud tento místní poplatek neuhradili, aby tak učinili co nejdříve.
REVOLUTON TRAIN (protidrogový vlak) bude v České Třebové v listopadu
Akci organizuje nadační fond Nové Česko Program byl v České Třebové realizován poprvé v roce 2019. Akce byla za strany pedagogů i samotných žáků přijata s velkým ohlasem. Jde o program, jehož cílem  je prostřednictvím zapojení lidských smyslů zapůsobit na návštěvníka a inspirovat jej k pozitivním životním volbám. Jsou zde představeny mechanismy, kterými drogová závislost vzniká až do důsledků, které v životě závislého čekají. Díky zapojení do reálného příběhu, emotivním situacím a interaktivnímu přístupu dokáže program zaujmout a dát prostor k přemýšlení nad nebezpečím legálních i nelegálních drog.
Program je určen pro školy a v odpoledních hodinách také pro veřejnost. Vlak bude přistaven v železniční stanici Česká Třebová dne v úterý 9. listopadu 2021 a zpřístupněn od 8:00 do 19:30 hod.
Naposledy přijel Revolution train do České Třebové 12. března 2019. Připomeňme si to:
Revolution train  neboli "Protidrogový vlak" (Antidrogenzug), který již 5 roků po kolejích brázdí Česko, Slovensko nebo Spolkovou republiku Německo. Byla to myslím pro všechny zúčastněné velmi dobrá  akce. Od osmi do 15 hodin se v protidrogovém vlaku střídaly podle objednávek třídní kolektivy vyšších tříd základních škol a také třídy škol středních. Zkušenost, kterou zde mohli prožít dala daleko více než sebelepší přednáška ve školní třídě.  Byl to rozhodně krok správným směrem, věřme, že se to projeví také v chování těch, kteří už nyní dokážou odmítnout sebelákavější nabídky....
Ve vlaku každého přivítala sympatická dvojice mladých lidí, která se postarala o každou skupinou školáků nebo i příchozích rodin s dětmi a dalších zájemců. Pro ně byla prohlídka vlaku určena především v odpoledních hodinách. Uvnitř dobře vytopeného a upraveného vlaku byly jednak (dvojjazyčné) informační tabulce, a  a připravené projekce ve čtyřech vagonech, kterými návštěvníci postupně prošli. Všechno působilo bezprostředně a dojem byl - musel být - opravdu autentický.....


Restaurace Křib minulostí


Smutně chodíme kolem budovy restaurace, která možná změní svůj účel. Předchozího majitele p. Mrkose už na výpise z katastru nemovitostí nenajdeme, místo toho je novým vlastníkem společnost Forsythe, s.r.o. která má oficiální sídlo v Praze na Smíchově, ale společníkem je od října 2019 Sylva Čonková ze Svitav. Zvláštní je na tom vklad ve výši pouhých 1000 Kč, určený znaleckým posudkem při jejím vzniku v říjnu 2018. Společnost vznikla v roce 2018 celkem podivným způsobem jako jedna z 12 nástupnických organizací rozdělované společnosti HEALTHY BODY, s.r.o. (všechny sídlí na stejné adrese na pražském Smíchově v ulici Karla Engliše). Budova restaurace Křib je však stále kolaudována jako objekt občanské vybavenosti a nemůže tedy být bez schválené přestavby a rekolaudace využita jiným způsobem, např. na sociální bydlení, z čehož se šíří určité obavy. Problém budu dále sledovat. Restaurace Křib byla společně s prodejnou Křib vybudována v sedmdesátých letech  jako občanská vybavenost pro sídliště Křib. (mm)

Zájem o pronájmy bytů v našem kraji v květnu meziročně stoupl o 12 %.

Poptávka po pronájmu bytů v Pardubickém kraji od dubna loňského roku stále roste. Lidé mají větší zájem o byty s balkonem, terasou či lodžií. Vypovídá o tom počet vyhledávacích dotazů na největším českém realitním portálu Sreality.cz, kde lidé při hledání bytu k pronájmu častěji zaškrtávali právě filtr s tímto požadavkem. Pokračuje tak celoroční trend zvyšující se poptávky po bytech s venkovním prostorem, který je patrný od začátku koronavirové pandemie.  
Zájem o pronájem bytů se kontinuálně zvyšuje od loňského dubna ve všech krajích. Trend nárůstu zájmu v oblasti pronájmu bytů začal na Sreality.cz v dubnu loňského roku s nástupem pandemie koronaviru a prvním lockdownem a pokračoval dále v průběhu celého roku až do současnosti. Dlouhodobě jsou stále nejžádanější byty v kategorii 2+kk. Mírně se zvýšil zájem o větší byty a naopak lehce poklesl zájem o nemovitosti s dispozicí 1+kk a 1+1, které jsou často nabízeny ke krátkodobým pronájmům a na trhu se jich díky odlivu turistů během pandemie objevilo větší množství.
Kromě zvýšení obecného zájmu o realitní trh řeší lidé stěhováním se v rámci Česka především aktuální potřeby související s pandemií a rozšířenějším využíváním home office,” říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.
Poptávka po pronájmu bytů s možností pobytu venku roste
Lidé se více zajímají o pronájmy bytů s lodžií, balkonem nebo terasou, největší nárůst zaznamenal portál Sreality.cz ve vyhledávání bytů s touto specifikací loni v květnu v kraji Vysočina. V meziročním srovnání jde o nárůst dokonce o více než 81 %. Následovaný je téměř stejně skokovým dubnovým nárůstem v Libereckém a Středočeském kraji, kde procento vyhledávání v meziročním srovnání stouplo o více než 70 %. V rámci celého Česka byl v loňském dubnu meziročně nárůst téměř 55 %. 
 
Poznámka: Kde o to, zda se popisovaná situace týká rovnoměrně celého kraje nebo především krajského města. Právě od analýzy pro kraj bych si představoval také zjištění, kde jsou byty nejsnáze dostupné a kde nejméně, kde se staví nové a kde sou zájemci odkázáni pouze na přirozenou nabídku  bytů z realitních kanceláří.  Bylo by dobré znát, jak vypadá prognóza pro developery. To však publikovaný text neřeší, má jiné, zřejmě propagační  cíle. Je to jasné když si uvědomíme, že jeho zdrojem této tiskové zprávy je  PR agentura Seznam.cz
 
Kůrovec - naše lesy nemají vyhráno

V pondělí zasedal kalamitní kůrovcový štáb Pardubického kraje. Jeho členové hodnotili aktuální vývoj situace. Chladnější a na srážky bohatší květen sice pomohl, ale rozhodně nelze hovořit o tom, že naše lesy mají vyhráno.
„V současné době máme velké ohnisko na Nasavrcku. Tady kůrovec zasáhl porosty skutečně masivním způsobem. Bohužel někteří vlastníci zde zareagovali pozdě. Dále pak jsou také ve východní a jihovýchodní části kraje lokality, kde kůrovec nabírá na síle,“ konstatoval po jednání štábu radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
Vývoj počasí především letos v květnu byl z hlediska tlumení kůrovcové kalamity sice příznivý, ale členové štábu se shodli na tom, že teprve další týdny rozhodnou. „Jasněji budeme mít ve druhé polovině září. Naše lesy zdaleka nemají vyhráno a vlastníci by měli porosty důsledně monitorovat a v případě výskytu brouka reagovat rychle. Chtěl bych všechny o takový odpovědný přístup požádat, protože to je jediná šance a možnost, jak šíření kůrovce čelit,“ zdůraznil radní Krčil. 
Pro vlastníky lesů do 50 hektarů má Pardubický kraj připravený dotační titul na podporu těžby napadaného dřeva, který mohou i letos využít. První prostředky již byly vyplaceny. Žádosti lze podávat až do konce září. Více informací získají zájemci o podporu na odboru životního prostředí Pardubického kraje.
 
Úřední deska webu města Litomyšl má nyní přívětivější podobu

Pokud vás zajímají informace o dění ve městě, od konce května je na elektronické úřední desce na webu www.litomysl.cz můžete najít pohodlněji a rychleji. Veškeré zveřejňované dokumenty lze nyní pomocí jednoduchých filtrů třídit a rychle dohledat to, co vás zajímá.
Kromě vyhledávání podle názvu můžete veškeré publikované informace filtrovat podle názvu uveřejňujícího subjektu, názvu odboru či oddělení úřadu, který dokument na elektronickou desku vystavil, či podle 13 přednastavených kategorií. „Snažili jsme se v nich vystihnout nejběžnější věci, které občan na desce hledá. Lze si tak snadno vytřídit všechny materiály týkající se prodeje pozemků, odstávek energie, územního plánování či například hospodaření města. Samozřejmě může někomu něco chybět a budeme rádi za zpětnou vazbu, ostatně právě e-mail od občana s připomínkami k fungování staré verze elektronické úřední desky byl spouštěčem pro to, abychom se ji pokusili zlepšit,“ vysvětluje tajemník Městského úřadu Litomyšl Bohuslav Pulgret. Standardně jsou záznamy na úřední  desce seřazeny podle data zveřejnění.
Úřední deska je samozřejmě také součástí webu města Česká Třebová.
V našem případ je možné třídit zde uvedené záznamy buď podle data nebo podle složek jednotlivých odborů města. Je zde také zveřejněna "Mapa úřední desky", která umožňuje neformátovaný výstup pro tisk.  Na desce jsou zveřejněny všechny záznamy které jsou v daný den pro návštěvníka webu aktuální. Na dokumentu je vyznačeno, kdy byl na desku umístěn a případě i datum dne do kdy bude dokument na desce přístupný. Poté je z desky stažen. Zveřejňování záznamů  i po době povinné pro zveřejnění (jak někteří občané požadují) by desku učinilo velmi nepřehlednou. Stávající podobu úřední desky na českotřebovském webu ceska-trebova.cz považuji za dostatečně přehlednou. Navíc je třeba přidat informaci, že se právě připravuje přestavba webu, hotova má být letos do Vánoc.
 
100 let památníku na Růžovém paloučku a památníku J.A. Komenského 

V sobotu 19. června si Litomyšl připomněla jedno významné kulaté , přesněji 100. výročí dne, kdy byl odhalen Památník českým bratřím na Růžovém paloučku a také Pomník Jana Amose Komenského před Smetanovým domem v Litomyšli. Tuto událost město Litomyšl připomnělo krátkým setkáním před pomníkem na Komenského náměstí. Na setkání vystoupil historik Stanislav Vosyka, Českotřebovák, který se stále více angažuje do kulturního dění v sousední Litomyšli. Umělecká díla na Růžovém paloučku a u Smetanova domu navrhl architekt a výtvarník Alois Metelák, byla vyrobena zdejší zemskou odbornou školou z mědi, kterou poskytli ruští legionáři. Litomyšlský památník „Zeměkoule – Orbisterrarum“ před pěti lety prošel celkovou rekonstrukcí kvůli špatnému stavu měděných desek.

Jaké vstupné se platí v aquaparku Ústí n.O. v červenci a v srpnu