Českotřebovský deník 175/2021 (23/6)

23. ročník streetballového turnaje DEKSTONE STREETBALLHUS 

Legendární DEKSTONE STREETBALLHUS:
#23 BER TO OSOBNĚ!
se uskuteční 9.-10.7.2021 ve sportovním areálu Gymnázia Česká Třebová!
STREETBALLHUS, víc než jen turnaj!
Streetball, zábava, kámoši, kultura, děti, charita, chill a mnohem víc.
To je jeden z největších streetballových turnajů v České republice s dlouhou tradicí,
na který se sjíždějí hráči všech úrovní z celé republiky i ze zahraničí.
#streetballhus #balliswhatwebreathefor #bertoosobně

Brožíkova ulice: výkopy pro elektrické kabely, nové veřejné osvětlení... 
ale staré vedení na konzolách zůstane !

Je to takový protimluv. Všude v ulicích na Vinohradech se masivně pracuje, výkopy jsou všude, kam se podíváš, začínají u samoobsluhy Křib a končí na ulici V Lukách. Budují se nové el. sítě vysokého i nízkého napětí, staví se nové sloupové osvětlení. To dosavadní bylo na střešních konzolách. Ale informace prováděcí firmy MATEX je taková, že na (severní) straně Brožíkovy ulice staré vedení na konzolách zůstane a snášet se nebude.  Stejně se tedy nebude rozkopávat stávající chodník  na straně přiléhající k řadovým domům v ulici. A tak to zřejmě zbude na další etapu, už několikátou. Nejdříve se zde kopalo pro rekonstrukci plynu, potom se (nadvakrát)  řešila rekonstrukce vodovodu, nyní elektrické vedení, ale pouze na jedné straně.  Zbytek zase až někdy jindy.... Jde ovšem o investiční akci ČEZu, město se musí přizpůsobit. (mm)

Obřadní síň na ústecké radnici projde rekonstrukcí

Interiér orlickoústecké obřadní síně byl vytvořen ke konci sedmdesátých let minulého století a je v řadě ohledů za zenitem: po technické, funkční i estetické stránce. Město v minulých dvou letech opravilo sociální zařízení a připravuje celkovou rekonstrukci. Zpracována byla architektonická studie, která sjednocuje a propojuje dílčí prostory a z obřadní síně vytváří důstojné místo odpovídající svému významu a funkci. Pracuje s ušlechtilými materiály, jako je dřevo, kov a sklo. V interiéru by měly vyniknout současné významné prvky - varhany a obrazy Kamily Veroniky Planerové, doplněn má být nadčasovým nábytkem a keramickými vázami. O optické propojení se mají postarat skleněné dveře, místo koberce jsou navrženy dřevěné podlahy, ze stejného materiálu má být i jednotící prvek ve všech místnostech, kterým jsou lamelové obklady.
Osvětlení budou tvořit různé skupiny světel, které je možné nezávisle na sobě stmívat a dosáhnout tak požadované atmosféry. Hlavní stůl z dubových lamel by měl nést nápis z pera spisovatele Karla Čapka „To nejkrásnější na světě nejsou věci, nýbrž okamžiky“.
Projektová dokumentace by měla být dokončena v listopadu letošního roku, úpravy by měly být realizovány podle finančních možností v roce příštím.   

Dopraváci se sešli na pracovním setkání 

Zástupci významných dopravních institucí se sešli na pracovním setkání, aby zhodnotili dopravní sezónu v minulém roce. Zároveň si navzájem představili současný stav dopravy, a co lze očekávat v budoucnu.  
„Po dlouhé době se sešli všichni, kteří mají co do činění s dopravou v Pardubickém kraji. Tato setkání považuji za velmi důležitá, protože se všechny gesce seznámí s plány, které má kraj v dopravě. Zároveň se otevřou i témata, která jsou důležitá celorepublikově,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Řešila se mimo jiné modernizace železničního koridoru a problematika napojení Chrudimi s krajským městem přes „úvrať“ v Rosicích nad Labem. Zmiňována byla i budoucí možná realizace lepšího vlakového spojení s Polskem či propojení s krajem Vysočina. V neposlední řadě se jednalo o možnostech, jak zvýšit bezpečnost na železničních přejezdech. Součástí jednání bylo také detailní představení dálnice D35 a jejich přivaděčů.
Projednána byla dále dopravní obslužnost kraje, kde se řešila návaznost autobusových spojů na vlakové spoje a také fakt, že v Pardubickém kraji byl vysoutěžen nový autobusový dopravce.

Konečná podoba obchvatu Vysokého Mýta ještě není jasná

Na konci května se sešli obyvatelé Vysokého Mýta na veřejném semináři, aby společně s představiteli kraje, obce a odborníky řešili situaci týkající se obchvatu města. Všichni účastníci semináře byli seznámeni s již v minulosti navrženou trasou, která byla schválena Zastupitelstvem Vysokého Mýta.
„Na semináři jsme se sešli proto, abychom obyvatelům shrnuli vše, co se řešilo před 10 lety a závěry vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA). Zároveň jsme si ale chtěli poslechnout jejich podněty, abychom jim při projektování stavby mohli vyjít co nejvíce vstříc.  Ne každému se navrhovaný obchvat kolem Bučkova kopce líbí, ale nějakou cestu, která bude schůdná pro co nejvíce zainteresovaných stran, najít musíme, " uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Diskutující přišli hned s několika návrhy, kam by se dala silnice přesunout. Trasu okolo Bučkova kopce už ale schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje na základě vyhledávací studie, které ji považuje za nejefektivnější a neprůchodnější variantu. „Nebylo by snadné a ekonomicky výhodné celý projekt předělat. Projednávání nové trasy by nám zabralo spoustu času a výstavba silnice by se posunula o dalších 15 let.  V tuto chvíli se tak můžeme bavit o dílčích, technických změnách. Našim cílem je ochránit především přírodu a obyvatele, kteří zde žijí,“ doplnil náměstek Kortyš. 
Město po semináři využilo nabídku, aby se formou podnětů a připomínek zapojilo do dalších fází plánování stavby. V žádosti přišla prosba o veřejné projednání zabývající se vlivem na životní prostředí.  Vliv na životní prostředí byl již posouzen a výrazný dopad stavby nebyl shledán. „Dalším krokem bude zahájení projektování, které bychom rádi projednali se všemi zúčastněnými stranami,“ upřesnil Kortyš.  Ing. Pavla Sedláková
 
Změna termínu prezentace obrazů v Litomyšli 

Termín slavnostního představení dvou obrazů, které městské galerii pro letošní sezónu zapůjčilo Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových, byl změněn na pátek 2. července v 9.30 hodin.
Úvodní slovo pronesou starosta města Litomyšl Daniel Brýdl a předseda správní rady Musea Kampa Jiří Pospíšil.
Městská galerie Litomyšl navázala v roce 2021 spolupráci s Museem Kampa – Nadací Jana a Medy Mládkových, institucí, jež pečuje o díla významných výtvarných umělců 20. století. Díky této spolupráci byly do expozice Městské obrazárny zapůjčeny dvě špičkové práce malířů Bedřicha Dlouhého a Theodora Pištěka. Obrazy budou k vidění až do 3. října. 
Městská obrazárna / 2. patro Státní zámek Litomyšl / Jiráskova 93 / 570 01 Litomyšl
Ústí prezentovalo své projekty členům výboru pro regionální rozvoj
V Ústí nad Orlicí se uskutečnilo výjezdní zasedání Výboru pro regionální rozvoj, evropské fondy a zahraniční vztahy Zastupitelstva Pardubického kraje. Výbor projednával body k následujícímu zasedání krajského zastupitelstva za účasti krajského radního za tuto oblast Ladislava Valtra.  Zasedání se v Ústí konalo na pozvání místostarosty Matouše Pořického, který je zároveň členem tohoto výboru. Místostarosta Pořický prezentoval aktuální záměry a realizované projekty v našem městě a na samý závěr měli členové výboru možnost prohlédnout revitalizovány Park u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Akce to je hodná opakování, ovšem bylo by správné, kdyby takový výbor pokračoval v jednání nejen tam, kde je se čím chlubit, ale třeba také v oblastech, které naopak potřebují podat pomocnou ruku.... (re)

Rozhledna Borůvka  u Proseče potřebuje opravu

Hejtman Martin Netolický navštívil obec Příluka na Litomyšlsku. Se starostou obce Davidem Šimkem a starosty Proseče Janem Macháčkem a Jarošova Martinem Olbrichem hovořil o rozvoji cestovního ruchu v Mikroregionu Maštale, který patří mezi hojně navštěvované oblasti v kraji.
„Mikroregion Maštale byl založen před více jak 20 lety a má za sebou velký kus práce. Mimo jiné se nám podařilo vybudovat tři rozhledny. Toulovcova rozhledna byla po letech postavena znovu, Terezka i díky podpoře Pardubického kraje na etapy opravena a v letošním roce jsme požádali o dotaci na rozhlednu Borůvka, protože její stav není dlouhodobě udržitelný,“ uvedl starosta Proseče a předseda Mikroregionu Maštale Jan Macháček. „V rámci dotačního titulu na podporu infrastruktury cestovního ruchu předkládáme zastupitelstvu na nejbližším jednání ke schválení částku 200 tisíc korun na opravu, která umožní další bezproblémový provoz rozhledny,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten se seznámil s projektem takzvaného Mikroíčka, tedy malého informačního centra. „V Příluce je toto malé informační centrum spojené například se stánkem s občerstvením, kde je personál proškolen podat turistům základní informace a suplovat tak funkci klasického informačního centra. Navíc poskytuje také základní občerstvení, což je zajímavá cesta, jak oživit služby pro turisty a zatraktivnit dané místo,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že klasická informační centra jsou například v Proseči, Budislavi či Poříčí u Litomyšle.
Samostatným tématem byla možnost rozšiřování stávající sítě cyklotras a cyklostezek v celém širším regionu od Litomyšle po Proseč s možným čerpáním evropských fondů v příštím programovém období. Řeč byla také o plánu oprav a modernizací silnic nižších tříd s využitím fondů Evropské unie, ale i v souvislosti s návozem materiálu na stavbu dálnice D35. „Jednou z plánovaných modernizací silnic, kterou chceme uplatnit v rámci nového programového období, je 14 kilometrů dlouhý úsek silnice II/358 z Litomyšle až do Nových Hradů v předpokládané hodnotě 360 milionů korun,“ řekl hejtman Netolický.

Očkovací kamion přesídlil z Pardubic do Chrudimi

Pokračování očkování nejen na počátku letních prázdnin bylo hlavním tématem porady hejtmanů s Ministerstvem zdravotnictví. V Pardubickém kraji bylo k dnešnímu dni podáno téměř 316 tisíc očkovacích dávek s tím, že přes 116 tisíc osob má dokončené očkování. Očkování v Chrudimské nemocnici má v průběhu úterý a středy urychlit očkovací kamion, který v minulém týdnu u budovy Sokola Pardubice I naočkoval přes 2 600 osob.
„Očkovací kamion v Pardubicích zafungoval a výrazně nám uvolnil frontu čekajících na termín v sále Jana Kašpara. Bohužel však i přes opakovanou výzvu byla celá řada registrovaných, kteří si svůj termín očkování nezvolili, a proto byli následně vráceni do fronty v sále Jana Kašpara. Druhým nejvíce zatíženým místem byla Chrudimská nemocnice, a proto jsme 1,5 tisíce osob převedli do očkovacího kamionu, který v úterý a ve středu působí v areálu nemocnice tak, aby očkovanci nemuseli nikam přecházet. Pokud si všichni převedení vyberou termín, kamion je zvládne proočkovat během těchto dvou dnů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové se vedle zajištění očkovacího kamionu podařilo navýšit očkovací kapacity stávajících očkovacích center. „Kromě sálu Jan Kašpara, kde jsme navýšili počet týmů o jeden, tedy o 150 očkovaných více v pracovním týdnu a o 100 více o víkendu, tak i ostatní centra v rámci svých možností přidávají desítky očkovaných denně. V tuto chvíli však stále máme téměř tři čtvrtiny denních kapacit pro druhé dávky a zbývající čtvrtinu pro první dávky,“ řekla Matoušková.
 
Premiéra hraného dokumentu ATA v Klášterních zahradách

Rád bych vás pozval na premiéru našeho hraného dokumentu ATA. Náš příběh se odehrává v roce 1951 a mapuje soudní proces, při kterém bylo 24 převážně mladých lidí (a také členů Skauta) odsouzeno celkem k 220,5 rokům vězení. Tento monstrproces ovlivnil nejen životy odsouzených, ale také život ve městě. Více informaci o procesu naleznete v přiložené tiskové zprávě.  Premiéra se uskuteční 2. července 2021 od 21 hodin v klášterních zahradách v Litomyšli v rámci festivalu Smetanova Litomyšl.
Trailer k našemu filmu naleznte zde: https://youtu.be/sHrPL_uOrd8   Více informací pak na: dumentata.cz

 

Křížem krážem prázdninami (v Litomyšli)

Již od roku 2004 pořádá město Litomyšl (odbor školství a sociální péče) v prostorách Rodinného centra na Toulovcově náměstí oblíbenou prázdninovou zájmovou činnost pod názvem Křížem krážem prázdninami (KKP). Pestrý program je připraven pro budoucí prvňáky až páťáky a bude uzpůsoben aktuálnímu vývoji koronavirové situace. Cena programu činí pouze 80 Kč/den. Pro děti jsou zajištěny obědy ve školní jídelně Scolarest při základní škole U Školek, cena hlavního jídla je 35 Kč + cena polévky 10 Kč. Pro přijetí dítěte je rozhodující kapacita Rodinného centra
 
Oldřich Hamera: Recyklace, pocta Josefu Váchalovi
a dalším outsiderům českého výtvarného umění

4. května 2021 - 29. května 2022
Portmoneum – Museum Josefa Váchala (Regionální muzeum v Litomyšli)
Právě před devadesáti lety vydal malíř a grafik Josef Váchal knihu Šumava umírající a romantická, jedno z nejvýznamnějších děl českého umění a české knižní kultury 20. století. Výtvarník Oldřich Hamera připomíná toto výročí pracemi, které vznikly z makulatur reprintu knihy, který se v roce 2008 rozhodl vydat Ladislav Horáček v nakladatelství Paseka. Makulatura znamená vadný tisk či výtisk, bezcennou tiskovinu nebo knihu. Hamera makulatury „recykluje“. V jeho rukou se tyto nepotřebné tiskové listy proměnily v šumavská zákoutí, ve vzpomínky na Váchala, ale také další mistry české grafiky jako byl Bohuslav Reynek, Vladimír Boudník nebo Jiří Kolář, mistr koláže. Hamerovy koláže a asambláže jsou doprovázeny malým váchalovským zvěřincem z rukou Evy Čapkové. Mezi exponáty se objeví i faksimile Šumavy od nakladatelství Paseka, luxusně svázané v knihařské dílně Lubomíra a Miroslavy Krupkových.
https://vytvarnalitomysl.cz/cs/153-vytvarna-litomysl/17-rocnik-smetanovy-vytvarne-litomysle-2021/101