Českotřebovský deník 177/2021 (25/6)
Všechno se vydařilo na 100%. Krásné počasí, spousta posluchačů a diváků, připravení žáci a soubory. Představil se nejen hudební obor, ale také taneční a literárně dramatický. Více než dvouhodinový program byl velmi zajímavý a dobře režijně zpracovaný. Byla to ukázka toho jak moc nám chyběl po celý rok přímý kontakt se školou na koncertech, besídkách a dalších vystoupeních, kde  účinkující musí zažít také trému. Nahrávku pro e-koncert můžete přece zopakovat a natáčí se to "jen"doma nebo ve školní učebně.  Tady byly stovky diváků! I když dá příprava každého e-vystoupení   neuvěřitelné množství práce (zvláště u souborové hry) tak naživo nacvičený a předvedený koncert je "jiné kafe". 
Promenádní koncert v Javorce  byl ukázkou, že se distanční i přímá výuka na naší zušce letos podařila, že škola neztratila kontakt se svými žáky a rodiči a všichni společně dokázali připravit vynikající závěrečné vystoupení. Prostor v Javorce se mi zdá pro taková vystoupení jako stvořený. připomínám si akce "ZUŠ OPEN" na dopravním terminálu - byly skutečně moderní, vynikající. Ale v té Javorce to je ještě hezčí.... Z koncertu připravíme ještě větší  fotoreportáž a video. (mm)
 

Česká Třebová posílá pomoc do poničené obce Hrušky u Hodonína

Město Česká Třebová se připojí k pomoci ve včerejší bouří a tornádem postižených oblastech na jihu Moravy. „Již zítra vyrazí do Hrušek, které patří mezi nejvíce zdevastované obce, naše jednotka dobrovolných hasičů, která s sebou poveze kromě potřebné techniky a pracovní síly také zakoupenou hmotnou pomoc," uvedla starostka města Česká Třebová Magdaléna Peterková. Město jako projev solidarity za účelem nákupu této okamžité pomoci vyčlenilo ze svých prostředků 10 000 Kč. Již v pondělí pak budou projednány další možnosti pomoci ze strany města Česká Třebová

Tornádo ničilo - pomožme při obnově !

Ve čtvrtek 25. 6. ve večerních hodinách zasáhlo jih Moravy, zejména Hodonínsko a Břeclavsko ničivé tornádo. Způsobilo značné materiální škody, několik stovek lidí se ocitlo bez přístřeší, řada lidí je zraněna.  Do pomoci postiženým se v součinnosti s krizovým štábem Jihomoravského kraje zapojuje i Český červený kříž.
Kromě okamžité pomoci se zaměří také na psychosociální pomoc. V závislosti na výtěžku sbírky nabídne i na následnou pomoc při obnově. Pomoc Českého červeného kříže lze podpořit prostřednictvím sbírkového účtu ČČK, na který zašleme částku, kterou v neděli s vaší pomocí vybereme!
 
Rychlá pomoc postiženým obcím z Pardubického kraje je schválena

V pátek odpoledne jednali videokonferenční cestou radní Pardubického kraje. Důvodem byla potřeba rychlého schválení uvolnění finančních prostředků v hodnotě 100 tisíc korun pro zajištění činnosti hasičů z Pardubického kraje, kteří odjíždí do sousedního regionu pomáhat. V pondělí radní projednají dar dva miliony korun pro pomoc poškozeným obcím.
„Byl jsem informován krajským ředitelem hasičů o takzvaném odřadu 34 hasičů z Pardubického kraje na pomoc do Jihomoravského kraje. Konkrétní místo jejich působení bude upřesněno. Abychom zajistili fungování jednotky, uvolníme okamžitě 100 tisíc korun v hotovosti z rozpočtu kraje. S panem ředitelem Černohorským jsme v úzkém kontaktu a budeme připraveni reagovat v případě potřeby na nastalou situaci,“ řekl hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický, který pro rychlé schválení daru svolal na páteční odpoledne jednání krajských radních.
Celá vyslaná skupina, kterou tvoří 14 profesionálních a 20 dobrovolných hasičů, je plně soběstačná. Ve výbavě hasičů je zejména nový kontejner pro vyprošťování a stabilizaci objektů a kontejner pro stabilizaci a nouzové zastřešení. Dále je do Jihomoravského kraje vyslán jeřáb, spojový automobil a velitelský automobil.
Náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková dopoledne hovořila s radním pro zdravotnictví Jihomoravského kraje Jiřím Kasalou. „Informovala jsem kolegu, že Pardubický kraj je připraven pomoci i v oblasti zdravotnictví. Pokud bude potřeba, tak poskytnutím zdravotnického materiálu, ale i s překlady pacientů,“ uvedla náměstkyně Matoušková.
 
OKAMŽITÁ POMOC HODONÍNSKU Z NAŠEHO KRAJE

Pardubický kraj je připraven pomoci obcím Jihomoravského kraje s bezprostředním odstraňováním škod po čtvrtečním večerním tornádu, které postihlo obce na Hodonínsku a Břeclavsku. Hejtman Martin Netolický byl již ve čtvrtek večer v kontaktu se svým protějškem Janem Grolichem a pomoc přislíbil. V pátek ráno pak bylo rozhodnuto o poskytnutí dvou milionů korun. O konečné podobě rozhodnou v příštím týdnu krajští radní.
„Včera večer jsem kontaktoval pana hejtmana Grolicha a nabídl naši pomoc. Po jednání s panem náměstkem Kortyšem a dalšími kolegy jsme se domluvili, že z rezerv kraje uvolníme až dva miliony korun. V tuto chvíli řešíme, jakým způsobem peníze uvolníme. Možností je přímo jednotlivým obcím či kraji jako takovému. Solidarita nás všech je v této těžké chvíli nezbytná a potřebná více než dříve. Byl bych rád, aby byla pro nás všechny samozřejmostí,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten také potvrdil, že ve hře bylo vytvoření samostatné krajské sbírky. „Přemýšleli jsme, zda vytvoříme vlastní sbírku či zorganizujeme materiální pomoc, avšak těchto aktivit vznikla celá řada, a proto bych rád vyzval naše občany, kteří chtějí pomoci, aby využili již existujících iniciativ, jako je například sbírka Diecézní charity Brno. Farní charita v Litomyšli pak organizuje materiální sbírku a jsem přesvědčen, že těchto dobročinných aktivit bude vznikat ještě více. Všem, kteří se jakkoliv zapojí a pomohou, moc děkuji,“ řekl hejtman Netolický.
Naprosto neuvěřitelné záběry z večerní bouře na Hodonínsku proletěly Českou republikou. Nejvíce zasažené Hodonínsko a Břeclavsko nyní potřebuje okamžitou pomoc. V rámci integrovaného záchranného systému jsou nyní vyslány z našeho kraje celkem 3 posádky Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, z toho dvě nelékařské a jedna lékařská. Od policie bylo vysláno 31 osob pořádkové jednotky a 3 technici pro střežení evakuovaných obydlí., píše Martin Netolický na svém facebookovém profilu.
 
Cyklomaraton bude mít svůj 12. ročník

Po loňské covidové pauze se letošní, v pořadí již 12. ročník závodu, měl konat v závěru června. Z důvodů termínové kolize a jiného vytížení řady spolupracovníků se hledal jiný termín. „Po konzultaci se spolupracovníky, který je mimochodem sedm desítek, a také po domluvě s firmou, která zajišťuje čipové měření, byla zvolena sobota 10. července. Uvidíme, co to přinese. Je jisté, že není možné vyhovět všem,“ říká pořadatel závodu Vladimír Vaněk.
Hlavní závod na 47 kilometrů s převýšením 1 100 metrů se pojede pouze na jednom okruhu. Potřebné kilometry navíc přinese „zajížďka“ do obce Semanín, další prodloužení jednoho okruhu přinesou kilometry najeté v okolí Řetové. „Platí to, co bylo řečeno v roce 2019. Závod se jede za běžného silničního provozu. Z dopravního hlediska bude jednodušší a bezpečnější. Odpadne druhý silniční průjezd městem a také přejezdy některých exponovaných křižovatek, například vedle hospody u Lenina nebo přejezd silnice II. třídy č.358 na Kohoutě,“ dodává Vladimír Vaněk.
Bikeři mohou zvolit jednodušší variantu a jet kratší trať, který měří 25 kilometrů (převýšení 570 metrů). Nejlepší závodníci budou v České Třebové bojovat o finanční prémie ve výši 20 tisíc korun. Vítěz a vítězka závodu na 47 kilometrů navíc získají broušené poháry věnované starostkou města Magdou Peterkovou.
Českotřebovský cyklomaraton není jen o závodech dospělých, v areálu ústního fotbalového klubu tradičně probíhají dětské závody.
Předběžný časový program:
8.00 – 10.00: prezentace závodníků
10.45: řazení závodníků na start
11.10 start závodu
11.20: dětské závody
14.45: vyhlášení výsledků
15.30: losování tomboly
Českotřebovský cyklomaraton je letos poprvé součástí Poháru Českomoravské vrchoviny.
Program seriálu: 5.6. Osická MTB časovka – Osík u Litomyšle, 10.7. Českotřebovský cyklomaraton, 31.7. Sádecká pila, 7.8. Mikuláš Cup – Vraclav, 11.9. Babí léto – Moravská Třebová, 18.9. Okolo Sedlišť.
Informace: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz


Žamberk má nový skatepark

V pondělí 21. června byl slavnostně otevřen nový skatepark u Penny Marketu. Na začátek se slova ujal starosta města Ing. Bc. Oldřich Jedlička, technické informace přidala Ing. Lenka Fránková z odboru majetku a investic.
K realizaci nové podoby tohoto sportoviště pronesl pár slov také zhotovitel stavby pan Jaroslav Šimáček z firmy Bonidee MNG s.r.o. a projektant pan Ing. Martin Hrouda ze společnosti U/U Studio Praha. Na závěr poděkovala všem také místostarostka města Zděnka Šebková, která byla po celou dobu velkou podporovatelkou tohoto krásného projektu.
Místo klasického stříhání pásky byl skatepark otevřen projetím pásky z rampy panem Vojtěchem Všetičkou, který vede kroužek skateboardingu pod Střediskem volného času Animo, osobně se podílel na projekčním návrhu a byl dokonce i členem realizačního týmu. Poté představili své umění sami zhotovitelé parku a projektant, všichni jsou totiž aktivní jezdci. Dále vystoupila taneční skupina NEON a na závěr dostaly prostor děti, které se konečně mohly projet na novém povrchu a vyzkoušet nové prvky a rampy.
Fotografie: vizualizace záměru a skutečnost ze dne otevření